Gästinlägg: Säkra zoner i Syrien

Om vi inte här hemma kan ta hand om människor som flyr finns möjligheten att ge säkerhet på plats. Flyktingdebatten i Sverige påminner om kejsarens nya kläder. Men regeringen skulle kunna ta ledartröjan och med Försvarsmakten bidra till säkra zoner, fristäder för plågade människor i Syrien. Terrordåden i Bryssel ändrar inte på detta.

Sverige och EU är mitt uppe i en kris som hotar grundläggande värden. Gränser stängs och människor på flykt från krigets fasor får kalla handen inte bara i Sverige utan i alla Europas länder.
Turkiet sköter stora delar av den europeiska unionens flyktingpolitik och fortsätter göra det efter uppgörelsen i Bryssel 17 mars. Det är oklart om och i vilken utsträckning något EU-land kommer att ta emot flyktingar som befinner sig i Turkiet. Landet hyser 2.2 miljoner flyktingar. Hela städer grusas i Syrien. Familjer går under. Barn, kvinnor och män dödas. Vice statsminister Åsa Romson grät med all rätt över att vi sviker dem. Regeringens flyktingpolitik ger ett intryck av kejsarens nya kläder. Inget nytt trots mångordiga utläggningar.

I stället för att hitta på lösningar om hur vi med oklara EU-uppgörelser och gränskontroller ska ta emot färre flyktingar, finns en uppenbar lösning: Vi bidrar till säkra zoner i Syrien. 160000 asylsökande förra året till Sverige var för mycket för regeringen, Migrationsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det var också för mycket för kommunerna, gränspolisen och bostad, vård, skola och omsorg. Om resurserna inte räcker och även om de skulle räcka så har majoriteten i riksdagen och senare regeringen sagt: Nu klarar vi inte mer.

Regeringen borde vara klar över vilka möjligheter som står till buds. Har vi sagt nej till fler flyktingar hit, är den andra och bara den andra möjligheten att stödja på plats: Säkra zoner i Syrien. Vid gränsen mellan Syrien och Jordanien dit många flyktingar söker sig, föreslogs förra sommaren en säker och IS-fri zon. Jordanien har ännu inte förverkligat idén. Säkra zoner i Idlibprovinsen och i östra Aleppo som varit relativt skonade från kriget skulle ge flyktingar trygghet att återvända, främst internflyktingar men även människor som sökt sig över gränsen mot Turkiet.

Säkerhetsrådets resolutioner 2170, 2249 och 2254 ger grunder för att skapa en eller flera zoner som kan skydda flyktingar och möta hotet från IS. Diplomatin för att komma till verkstad kan synas snårig men något reellt alternativ verkar inte föreligga. Det land som kan förverkliga en säker zon är USA.
Resolution 2254 pekar konkret på humanitärt stöd i Syrien, stöd till människor som utsätts för våld och andra kränkningar från IS.

Givet att inget medlemsland i EU vill sitta med Svarte Petter och ge syriska flyktingar ett tryggt liv, står hoppet till att president Obama i dag väljer att spela ut sitt militära kort. Om en säker zon upprättas i Syrien är det inte bara en humanitär lösning, det är också en lösning som stöder sig på militära medel. Det mycket som ska klaffa, inte minst säkerheten som då bygger på väpnade styrkor. Frågan är nu: Är detta en lösning som Sverige och Försvarsmakten kan bidra till?

Det finns all anledning för utrikesminister Margot Wallström att fundera över frågan. Hon skulle kunna lägga till ännu en kraftfull åtgärd i regeringens utrikes- och säkerhetspolitik. Sverige kan inte sitta på parkett. Människor i Syrien är inte särskilt hjälpta av tomma fraser. Kommer de hit är de inte välkomna. Logiken säger då att vi hjälper dem på plats.

Devisen som går i arv hos svensk regering efter regering ”det talade ordet gäller” har för länge sedan blivit obsolet. Man kan snacka hur mycket som helst utan att något händer. Vad omvärlden väntar sig av Sverige är leverans. Människorna i Syrien behöver vår hjälp även om vi stängt våra gränser.

Ingebrikt Sjövik, officer och riksdagskandidat (M)
Per Lunqe, reporter med försvarspolitisk inriktning

13 kommentarer:

Bygdemajoren sa...
31 mars 2016 kl. 16:41  

"Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt" en moderat politiker.

"Ryssland drar sig österut. Europa säkrare än på länge" en annan moderat politiker.

Och då är det alltså "trovärdighet" som ska in på lodrätt åtta.

Unknown sa...
31 mars 2016 kl. 21:43  

Det kanske hade varit en ide att inte starta ett proxykrig mot Assad från början? Och IS hade blivit av med gränsövergången till Turkiet om kurderna fått hjälp istället för att de bombas av just Natolandet Turkiet.

RP sa...
31 mars 2016 kl. 22:22  

Du utmålar det som att Sverige bara har två alternativ ta emot flyktingar eller hjälpa på plats. Sverige har ingen skyldighet att hjälpa syriska flyktingar alls, vare sig i Sverige eller på plats.

Utöver den detaljen tycker jag att det låter som en jättebra ide för att faktiskt göra så mycket som möjligt för så många som möjligt vilken borde vara bäst för alla inblandade.

Daniel sa...
31 mars 2016 kl. 23:01  

Intressant och konstruktivt förslag! Vilka är de största svårigheterna? Säkerligen inget lätt eller billigt projekt, men vi börjar få slut på alternativ. Vet bloggaren eller någon kunnig läsare hur den ryska ledningen ställer sig till liknande idéer? Förutom att agera effektiv bromskloss i FN finns väl viss risk att Ryssland sätter sig på tvären bara för att dess regering bestämt sig för att allt som är bra för övriga världen är dåligt för Ryssland?

Älgen sa...
1 april 2016 kl. 07:14  

Sahara erbjuder också plats.. Det handlar inte om yta, utan om infrastruktur och levnadsstandard. Det måste tillkraftfulla förändringar, främst i svensk bostads- och arbetsmarknadspolitik. Ansvaret för att skaffa bostad och försörjning måste bort från staten och läggas på individen. Arbetsmarknaden kan erbjuda tusentals enkla, lågavlönade arbeten. Dra isär lönebildningen. Se och acceptera att människor har olika förutsättningar!! Men för en fackpamp till statsminister skakar grundvalarna nu. "Den svenska modellen" klarar inte detta.

Anonym sa...
1 april 2016 kl. 14:35  

Tyvärr funkade inte de säkra zonerna i Bosnien på nittiotalet, minns Srebrenica. Men med NATO stöd, stöd från grannländerna, även säkra korridorer mellan zonerna skulle det kanske fungera.

Unknown sa...
1 april 2016 kl. 19:57  

Hej,
Det är en bra tanke, som så många vet något som de "inte-ens-med-tång-möjliga-att-närma-sig-Sverigedemokraternas" förslag sedan många år. En annan intressant detalj är att väldigt många hederliga "Svenskar" fortfarande ser den stackars flyende familjen från Syriens hemskheter framför sig. Och visst finns det många såna - inte tu tal om annat.

MEN av de 160.000 som flydde 2015 så var det stora mängder rent ekonomiska från både
Afrika och framförallt Afganistan. De senare utgörande den största delen av sk ensamkommande
flyktingbarn. Oftast pojkar mellan 15-20 i all ärlighet.

Lösningen med hjälp på plats nära Syrien kanske inte löser det mysteriet??

Vänligaste Vårhälsningar
Fredrik

Lars Gyllenhaal sa...
1 april 2016 kl. 20:43  

Mycket läs- och tänkvärt förslag!

Unknown sa...
2 april 2016 kl. 13:35  

Varför har inte Nato pressat IS tillbaka från den turkiska gränsen för länge sedan?
Varför bombar Turkiet kurder som slåss mot IS?
Varför behövdes ryskt flygunderstöd för att slå tillbaka IS i resten av Syrien?

Vi blir hela tiden bombade med skräckpropaganda om att "ryssen kommer" och Nato är räddaren men när då riktiga attacker faktiskt händer (till skillnad från inbillade ryska framtida attacker) från IS terrorister som får sjukvård, vapen och oljeinkomster från Natolandet Turkiet så borde väl folk börja ställa några rimliga frågor om vad fan de sysslar med?

Unknown sa...
2 april 2016 kl. 14:36  

"Ser man som sitt livs uppgift att sprida konspirationsteorier"

Konspirationer händer hela tiden.

“People of the same trade seldom meet together, even for merriment and diversion, but the conversation ends in a conspiracy against the public, or in some contrivance to raise prices.”
Adam Smith - The Wealth of Nations

Det är därför banker hela tiden blir bötfällda för insidertrading, penningtvätt, räntemanipulation och derivataffärer mm

USA ger fem banker gigantiska böter
http://www.di.se/artiklar/2015/5/20/usa-ger-fem-banker-gigantiska-boter/

Eller vapenaffärer leder till politikers avgång när de i hemlighet sysslar med skumma affärer, mutor och samarbetar med halshuggande, terroristfinansierande diktaturer.

Saudi-affären på 30 sekunder
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14601401.ab


Unknown sa...
3 april 2016 kl. 10:48  

Är inte Sverige och svenskarnas ansvar att hjälpa resten av världens folk och definitivt inte på bekostnad av nationens och folkets väl och ve. Ändå gör man det till enorma kostnader både ekonomiskt och på bekostnad av stabilitet och sammanhållning inom riket genom att mer eller mindre öppna gränserna utan att ställa några vidare krav på de som kommer, varken vid inträde eller när de befinner sig i landet.

Men det har hela tiden funnits de som påtalat om att det är billigare och definitivt bättre för oss svenskar att hjälpa på plats istället. Lite sent och komma med de förslagen nu och speciellt efter att alliansen och innan de socialvänstern förvandlat försvarsmakten till ett särintresse och en pr firma för försvarsindustrin.

MacallanSWE sa...
4 april 2016 kl. 11:39  

Vi är säkert några som har erfarenhet och några tankar om s.k. "säkra zoner" från 90-talets Balkan, ex Screbrenica.

Tanken är god, men dessa måste respekteras av samtliga parter - och det är precis vad som inte sker i krig, speciellt nere i Syrien med omnejd.

Det syriska inbördeskriget kan ta slut på några dagar, bara stormakter och vapenleverantörer beordrar "halt!". Men det kommer inte att ske, så länge det finns något att tjäna på röran.

Men någon lösning på hela skiten? Ingen aning om hur det skulle gå till, det är för många inblandade.

Unknown sa...
4 april 2016 kl. 15:55  

"Men regeringen skulle kunna ta ledartröjan och med Försvarsmakten bidra till säkra zoner, fristäder för plågade människor i Syrien."

Tillsammans med ryskt flyg, kurder, Hizbollah, iranska och Assads trupper?

.. eller tillsammans med CIA-sponsrade Al Qaeda, IS-oljeköpande turkiska, och Natoländer som inte inbjudits till detta och därmed bryter mot Syriens suveränitet.

Vad är tanken?

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade