En svart dag


Då var det klart. Regeringen har bestämt sig för att spara in den kommande sänkningen av inkomstskatten på Försvaret. Närmare bestämt materielbudgeten (eller materialbudgeten som Reinfeldt envisas med att kalla den). Materielbudgeten är för tillfället på drygt 17 miljarder kronor och har av många kritiserats för att vara oproportionerligt stor i förhållande till Försvarsmakten ringa storlek (no shit...) men även till försvarsbudgetens storlek.

Den tragiska sanningen är dock att stora delar av materielbudgeten inte går till just materiel till Försvaret. Även de gigantiska och totalt ofattbara och omotiverade hyrorna till Fortifikationsverket (som duktigt hyr ut Försvaret egna lokaler till Försvaret till marknadshyra) och FMLOG. Dessa pengar går sedan tillbaka till statskassan utan att komma Försvaret till del. Så lätt trollar man bort i stoleksordningen 5 mdr kr (ca en tredjedel av materielbudgen), varav en hel del försvinner på vägen i form av byråkrati (eller arbetsmarknadsstödjande åtgärder kan man ju också kalla det). Det senaste svarta hålet i Försvarets budget sägs vara orsakat av att FMLOG (som bl a hyr ut Försvarets egen materiel till Försvaret) bedömer att de har räknat fel på ca 100 milj kr i hyror för året. Självklart 100 milj kr för lite, som de nu ska ha in.... tror de... för beräkningen är inte så säker, men det tvingar ändå Försvaret att dra in på alla områden. För mig är det otroligt att det aldrig är några journalister som ifrågasätter detta oerhörda slöseri med skattebetalarnas pengar.

Med andra ord är det inte så svårt att spara 4 mdr kr på materielbudgeten. Det är bara att avskaffa systemet med interndebiteringar så var det löst.

Helst hade jag i detta inlägg också velat referera till debatten mellan Öv 1 Bo Henricsson och Peter Eriksson (mp) i dagens Nyhetsmorgon, men TV 4 har tyvärr inte lagt ut detta på nätet. Henricsson skötte sig i alla fall formidabelt. Peter Eriksson ansåg att det inte går att lära av sig av 1939. Det kommer aldrig mer att bli så, skrev han i sten. Låter misstänkt bekant argumenten 1925 som satte oss på pottkanten 1939...

Läs mer:
Svd
Försvarsmaktens årsredovisning 2006
Försvarsmaktens budgetunderlag 2008
Intressant är ju att läsa hur stor materielbudgeten är och vad den innehåller

Edit 19:40: Stort grattis till de två riksdagskvinnor i c resp fp som i Rapport 19:30 säger att det är viktigt att spara i materielanslaget. På frågan vad de vill spara på i materielanslaget vet de inte vad det innehåller, men eftersom det är så stort måste det gå att spara där. Mycket imponerande bakgrundskunskap. Politikerförakt någon? Tips från coachen... undvik att svara på frågor som ni inte har kunskap om, utan hänvisa till någon som kan. Ni som inte vet så mycket om Försvaret eller bryr er så mycket om det kan ju ändå börja fundera på hur era politikers kunskap är inom andra områden såsom klassikerna sjukvård, skola etc. I övrigt var Rapport 19:30 ganska intressant ang Försvaret. Slut edit

Edit 21:00
GP
mil.se

Edit 28/8
Mil.se om besparingar under 2007
Svd ÖB: Försvaret måste omvärderas

Mina övriga inlägg om Försvaret

0 kommentarer:

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade