Årets mest intressanta säkerhetspolitiska bild? Uppdaterat 4/6 15.00

Årets mest intressanta bild i kategorin svensk säkerhetspolitik torde vara denna som utgjort kvällens snackis på Twitter, sedan Twitterkontot @Reservofficer1 tipsade om den.

Vad som syns på bilden är en karta över östra och norra Europa ur ryskt perspektiv och rutter för det ryska strategiska bombflyget. Precis som även Observationsplatsen skriver, är detta inte osannolikt jsut långfredagens händelser (ryska påsken) som syns i Östersjön – för det är väl den enda gången något liknande detta har inträffat de senaste åren…?

Utifrån bilden går en hel del intressant information att utläsa, varav Observationsplatsen tar upp några aspekter. Det torde därutöver också framgå med all önskvärd tydlighet vilken omväg det är att ta sig runt Finland och Sverige om man vill verka mot mål i Norge och i Nordatlanten. Naturligtvis gäller även vice versa. Detta var högaktuellt under det kalla kriget och en anledning till västmakternas starka intresse av ett starkt svenskt försvar, men som synes har de geografiska förutsättningarna inte förändrats, även om skjutavstånden för kryssningsrobotar ökat. Man behöver alltså inte befinna sig nära sitt mål, men däremot på kurs mot målet vid avfyrning för att inte robotens prestanda ska begränsas i onödan.


För den i ryska mindre bevandrade meddelas i bilden att reportaget är från Saratov Oblast, vilket är var det ryska strategiska bombflyget är baserat. Överst på kartan kan man utläsa "färdplan"

Stillbilden är i tagen från ett TV-reportage från det ryska försvarsministeriets egen tv-kanal, Zvezda om den beredskapsövning för det strategiska bombflyget som genomfördes parallellt med flygövningen Ladoga, respektive den försvarsmaktsgemensamma beredskapsövningen vid Svarta Havet. På bilden beskriver chefen för det strategiska bombflyget, generalmajor Anatolij Zhiharev, den pågående verksamheten. Detta tv-inslag har det skrivits om tidigare på WW, men då ur aspekten att belysa att man sedan länge lämnat den "låga nivån" som så ofta omtalas i svensk försvarsdebatt då inslaget bl a visar lufttankning med strategiskt bombflyg i mörker, vilket kräver sin pilot.


Som alltid med information av detta slag bör man värdera vad som är information respektive desinformation.


Senare idag kommer ett inlägg om Försvarsberedningens rapport.

Uppdatering 3/6 20.00: Inte helt oväntat uppmärksammar nu SvD den ovan nämnda bilden och tv-inslaget. Tyvärr utan att nämna "@Reservofficer1" som på Twitter var den som uppmärksammade det hela.

Uppdatering 4/6 15.00: Även Aftonbladet uppmärksammar nu Zvezda-reportaget och ger dessutom verderbörlig cred till @Reservofficer1.

8 kommentarer:

Martin sa...
3 juni 2013 kl. 20:10  

Jag lyckas inte orientera mig på kartan...vilka större sjöar (antar jag att det är) syns i vänsterkant, lite över mitten samt nere i vänstra hörnet av bilden?

Wiseman sa...
3 juni 2013 kl. 20:51  

Martin,

Rotera bilden ca 30° vänster så ser du tydligt Atlanten, Östersjön och Svarta Havet.

Ego sa...
3 juni 2013 kl. 21:51  

Men varför visar man en karta på det viset? roterad?

Wiseman sa...
4 juni 2013 kl. 00:26  

ErikG

För att man har den världsåskådningen? Tittar du på en världskarta i Australien finner du mycket riktigt att Australien och inte Europa/Afrika är i centrum.

MartinW sa...
4 juni 2013 kl. 08:56  

Men vi får inte glömma bort på vilken nivå denna övning skedde! Det var på en så ofantlig låg nivå så planen enligt radarn nästan snuddade vågorna.

MartinW sa...
4 juni 2013 kl. 09:00  

Sveriges centrala roll med vår långa gräns och vår stora geostrategiska betydelse blir väldigt uppenbar när kartan visas på detta vis, så det är ju faktiskt välgörande ur ett pedagogiskt perspektiv.

Ego sa...
4 juni 2013 kl. 09:46  

I centrum absolut, men så vriden? Kanske bara jag som är inskränkt dock, sverige är ju förstås i periferin i det ryska sammanhanget.

Jag läste era kommentarer på twitter om att SvD journalisten inte angett/kontaktat källan, så jag mailade honom, och fick svar. Han försvarade sig med att han även gjort egen research och att han måste vara försiktig med det han läser på försvarsbloggarna.

Men jag poängterade att det ju knappast i det här fallet var svårt att kontakta ursprungskällan via twitter då ni alla angett reservofficer1 som källa.

uppgiven sa...
4 juni 2013 kl. 17:53  

@ErikG

Ta en vanlig världskarta och vrid den så att Ryssland hamnar centrerat. Då ser du att Sverige hamnar mer "på längden" än "på höjden".

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade