Det bidde inte ens en tumme

Idag är moderaternas dag i Almedalen och det är nog inte för inte som Svenska Dagbladet då väljer att lyfta den mycket intressanta rapporten från Totalförsvarets Forskningsinstitut om obalansen mellan försvarets uppgifter och dess finansiering. Det som rapporten konstaterar och som SvD lyfter är hur det "försvarsprisindex" som ska kompensera Försvarsmakten för ökade kostnader och som sätts av Finansdepartementet, i själva verket dränerar försvarsbudgeten.

Förslagsvis läser man Johan Wiktorins inlägg i frågan där han adderar detta till sina tidigare beräkningar på regeringens "satsningar" på försvaret. Det kan vara bra under dagen då moderat försvarspolitik står i fokus, att komma ihåg de 5,5 miljarder kr som kommer att omtalas som summan moderaterna skjuter till försvarsbudgeten först inträffar om 3 mandatperioder! De första pengarna i denna satsning, motiverad av Ukrainakrisen och omvärldsutvecklingen, faller ut 2018, dvs om 4 år. 4 år efter att vår säkerhetspolitiska situation i närområdet stjälpts över ända avser Alliansen och Socialdemokraterna att öka försvarsbudgeten – borträknat de negativa effekterna av försvarsprisindex.

Man kan konstatatera att av satsningen bidde det inte ens en tumme. Istället försvann tummen led för led tills det var pekfingrets tur att möta samma öde.


Uppdatering 09.40:

Med ovanstående i bakhuvudet kan det vara intressant att se utfrågningen av försvarsberednignens ordförande Cecilia Widegren och ordföranden för MUF, Erik Bengtzboe, på Försvarspolitisk Arena. Man tror man har sett och hört det mesta, men likväl häpnar man.


8 kommentarer:

Gustav sa...
3 juli 2014 10:20  

Tyvärr måste vi väl inse att "Normalsvensson" generellt inte förstår varför vi ska ha ett försvar över huvud taget och ändå mindre varför det ska vara en av de största utgiftsposterna i statsbudgeten

Detta är tråkigt att konstatera, men inte särskilt förvånande då jag tror att Morgnsur träffade ganska rätt i sin analys där han liknade Sverige vid en Internationell flygplats

Det som däremot bör uppmärksammas - och väcka förvåning - är att våra folkvalda politiker inte verkar förstå vad som krävs för att säkerställa att denna "flygplats" fungerar som den ska

Hur skulle det se ut om Arlanda (eller vilken Internationell flygplats som helst) gjorde motsvarande neddragningar i säkerheten som Sverige gjort i sitt Försvar?

Det skulle sannolikt resultera i att:
1. Flygbolagen skulle protestera och sannolikt vägra att använda flygplatsen
2. Resenärerna skulle protestera då man skulle få en mycket lägre flygservice

Men detta beror ju på att en kommersiell verksamhet "blir synad" omedelbart om den drar ner på säkerheten (dess kunder reagerar direkt)

Ett land blir inte "synat" förrän det inträffar en skarp incident, te x att man blir invaderad (på ett eller annat sätt)

"Kunderna" till (ägarna av) det Svenska Försvaret (det Svenska folket) upplever sannolikt säkerheten som tillfredsställande - så länge det inte händer något

Men när det väl händer något - då är det sannolikt (för länge sedan) för sent att göra något åt det

Det sovande folket?

Anonym sa...
3 juli 2014 15:41  

Allt detta är väl känt av de flesta inom försvarsmaktens ledning. Där hävdar man dock att allt är frid och fröjd och att eländet följer en given plan?

Man kan ju undra lite över vad det är för plan de hyllar och vems den är?

Teaterdirektören.

Resenären sa...
3 juli 2014 17:35  

@Teaterdirektören
Behövs verkligen planeringen nuförtiden?
Är det inte bara att göra några knapptryckningar i "stödsystemet" och vips trillar det ut gripbara förband till känd kostnad i andra änden...
För någon slags output får vi väl ändå för de 3.000.000 kr som PRIO kostar varje dag?

Gronvita sa...
3 juli 2014 18:53  

Som en "normalsvensson" anser jag vi behöver ett försvar och att det får kosta 5% av BNP. Därmed är jag avskriven som verklighetsfrämmande dagdrömmare. Minst.
De verklighetsfrämmande dagdrömmare som anser att försvaret är starkt och ändamålsenligt, trots personalens otaliga vittnesmål om motsatsen, är däremot klassade som insiktsfulla och ansvarsfulla politiker. De är ju folkvalda.

Vad händer när skillnaden mellan åsikterna blir så stor att de tangerar desperation bland dem som är seriöst oroliga över läget och utvecklingen? Ansvaret vilar verkligen tungt på många politiker och historiens dom riskerar att inte bli nådig.

Vi kan ju lika gärna ta hela försvarsanslaget och outsourca försvaret efter sedvanlig upphandling i stället. Finnarna är ju duktiga på försvar och skulle kanske nappa?

Sommarfararen sa...
3 juli 2014 19:45  

Det är väl ganska lätt at se att taskpelarna i filmsnutten har ett IQ som är under snittet I riket....

Unknown sa...
4 juli 2014 00:53  

Underskatta inte din motståndare är en vis handlingsregel. Att förklara Widegren och Bengtzboe som mindre vetande etc är att villa bort sig i katakomberna. Widegren är t ex mycket vältalig och en duktig retoriker, verkar förtroendegivande - har ett gott genomslag i rutan. Skapar ett förtroende hos tittaren/ lyssnaren, speciellt hos dem som inte är pålästa i ämnet. Med andra ord, en ytterst slipad och talför politiker. Mästrar moderatorn i något fall. Regisserar egentligen hela föreställningen. Besitter och lyser av ett stort självförtroende. "Jag har rätt - du har fel" mentalitet. Glider som en hal ål när man kommer in i de s k träskmarksfrågorna, de minerade anslagsområdena. Håller en utsträckt hand gentemot motståndaren inom Soc. Med ett leende på läpparna i all älskvärdhet inför kamerorna. Är det då en sanning hon framför, eller är det något som hon försöker göra sannolikt, med viss trovärdighet i behåll?? Duktig på att bortförklara resp avleda frågan i annan riktning. Döm själv – framför allt, försök se det hela ur ett s k Svensson perspektiv.
En sak är säker - hon framträder med stor skicklighet. En riktig politikerräv - som vet hur man för fram sitt välregisserade budskap - dessutom med ett leende på läpparna. Det är en konst att få en lögn att låta som dagens stora sanning – med stor utåtriktad övertygelse. Hon är en fullblodspolitiker, en skicklig sådan. Tjejen har pondus – sen är det en annan historia att man inte sympatiserar med hennes penning -resp anslagsberäkningar. ”Med en hel kennel av rävar bakom öronen. Å andra sidan hon är ju ”bara” en politiker!”

Max Hanemann sa...
4 juli 2014 09:14  

Widegren har blivit en mycket slipad politiker sedan hon i yngre dagar gjorde sig helt omöjlig som moderatledare i Lerum - något som visligen förtigs. Men varför skulle hon vara principiellt annorlunda än andra av hennes skrå - målet är att nå makten och då är medlen högst tänjbara. Man skulle önska Sverige personval liknande de i Finland - då skulle inte partitopparna kunna i stort sett ensidigt bestämma vilka som har chans att bli valda!

Sten-Erik Björling sa...
9 juli 2014 11:37  

http://vineyardsaker.blogspot.se/2014/07/interview-with-igor-strelkov-first.html

Detta är en intressant intervju på flera sätt...

Dels så får man en annan bild av vad som händer jämfört med Svenska media men den viktigaste kunskapen man får ut av den är kopplingen till Svenskt försvars framtida möjligheter att verka i framtida konflikter.

Strelkov befinner sig i samma i stort sett i samma sits som ett framtida underdimensionerat Svenskt försvar där antalet soldater är få och man har att slåss mot en antalsmässigt överlägsen fiende. De har lyckats rätt bra fram till nu men problematiken är ändå allvarlig.

Det Strelkov beskriver är en miljö där ett fåtal soldater förväntas att försvara flertalet som inte kan eller vill ställa upp i större antal eftersom de är bundna till sina familjer vars överlevnad inte är säkerställd om lönen uteblir...

Den främsta orsaken till att jag förespråkar allmän värnplikt (skiktad mellan olika inriktningar men ändå allmän) är att försvaret av landet och bemötandet av större kriser inte är ett fåtals ansvar - det är allas ansvar.

Intervjun pekar även på hur framtidens försvar kan drabbas när flyget slagits ut och det inte finns luftvärn och artilleri som inte är beroende av centrala ledningsresurser som är enkla att slå ut. De är helt öppna för angrepp via drönare och artilleri utan möjlighet att slå tillbaka över större avstånd. Även vi kommer att vara helt försvarslösa mot dessa metoder eftersom flyget slås ut omedelbart och även ledningsresurserna för LV.

Sten-Erik Björling

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade