I Expressen

Istället för att skriva ett inlägg här om den pågående underrättelseoperationen mot misstänkt främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård, har jag haft möjligheten att göra detsamma i Expressen. Som jag flera gånger påpekat här på bloggen och i andra medier: Med tanke på hur det ser ut i luften över Östersjön – hur ser det då ut under vattnet där det är mycket svårare att övervaka?

16 kommentarer:

Unknown sa...
17 oktober 2014 22:52  

Har lite svårt att känna helgstämning när man vet att vi har +200 man ute i mörkret och kylan som gör det de kan för att värna våra gränser. Dåligt utrustade, dåligt betalda och dåligt respekterade av de flesta beslutsfattare.
Man skäms.

//Jonas75

Trupparens betraktelser sa...
17 oktober 2014 23:46  

@ Jonas75

Tänkte precis samma sak.

Anders Nilsson sa...
18 oktober 2014 01:15  

Jag instämmer med Jonas. Mina tankar går till de kvinnor och män som dygnet runt värnar Sveriges suveränitet.

Unknown sa...
18 oktober 2014 08:29  

Det faktum att vi har en hel generation av svenska grabbar som inte gjort värnplikten skrämmer skiten ur mej!

Unknown sa...
18 oktober 2014 11:02  

Wiseman, skriv gärna artikeln här i stället eller åtminstone också. Vi är nog många som likt mig bojkottar både Expressen och Aftonbladet och vägrar ge dem "poäng" genom att gå in på deras hemsidor.

Anonym sa...
18 oktober 2014 12:32  

En holländsk ubàt gjorde tydligen officiellt flottbesök i Stockholm i màndags och anlände med lots ombord och med svensk eskort, etc.
Det var denna armada som passerade Kanholmsfjärden som observerades av en vaksam fiskare och rapporterades till Försvarsmakten som inte kände till flottbesöket.

Sumatra sa...
18 oktober 2014 13:00  

Det är inte lätt att bedriva inomskärsubåtsjakt, när nu de materiella resurserna för detta är borta. Inga hkp, inga bojbåtar, inga ubskykomp, inga patrullbåtar och annat som jag inte vill gå in på.

Var taga bröd i öknen? På kort sikt.

Kanske dags att fatta beslut om iordningställande av korvetterna Göteborg och Kalmar för havsövervakningsuppgifter, så att bevakningsbåtarna kan återgå till de inomskärsuppgifter de en gång är byggda och anskaffade för.

Behåll förmågan till väpnad strid på de båda korvetterna, men bemanna dem för havsbevakningsuppgiften.

Tillse att samtliga sex bevakningsbåtar har utbildad och övad sonaroperatör ombord. Återgå till den beredskap bevakningsbåtarna en gång upprätthöll H24/365.

Kanske dags att fundera på att inskaffa en ny målubåt typ Spiggen för övning och utbildning?

Återställ förmåga och materiel att använda kastarvapen på våra ytenheter.

uppgiven sa...
18 oktober 2014 13:49  

@Heiwa

Med tanke på att Försvarsmakten samövat med den nederländska styrkan på dess väg genom Östersjön så faller ditt påstående på sin egen orimlighet.

Eller ska jag skriva @Anders Björkman?

Lite varuupplysning för de som inte varit med på Chefsingenjörens blogg:

https://sites.google.com/site/wtc7lies/home/anders-bjorkman-s-world

Anonym sa...
18 oktober 2014 13:52  

Wiseman, till DN säger du: "Idag har tidigare sovjetiska militärer bekräftat att man genomförde undervattensoperationer mot Sverige."

Vad har du för källa till detta? Det finns ett TV-program från 1995 (ibland talas det om "de tre sovjetiska ubåtsmännen) där EN anonym ryss påstår detta, men han fantiserar uppenbart fritt och lämnar en helt häpnadsväckande mängd galna uppgifter.

Erik78 sa...
18 oktober 2014 15:04  

Med hänvisning till din artikel i Expressen, hur f-n kan det ta 4 år att få på plats sonarutrustning på en helikopter? Har man väl bestämt sig och helikoptern står i garaget borde det väl gå snabbare än så...

Anonym sa...
18 oktober 2014 16:47  

@uppgiven

Enligt Expressen iakttog en
Magnus Ringby med vän ungefär 10 kilometer sydväst om den plats som SvD hänvisat till följande: "Magnus och hans vän såg föremålet under några minuter innan de passerade det på cirka 500 meters håll. Det var vid 15-tiden som Magnus och en vän var på väg hem från en fisketur i skärgården. Då såg de ett metallföremål med skorstenar och de sa direkt till varandra att det måste vara en ubåt. Det såg ut att vara ett sex-sju meter långt föremål som verkade vara massivt. Man såg inte helheten, men anade att det fanns mer under vattenytan. Efter att Expressen skrev om iakttagelsen i går kväll blev Magnus Ringby uppringd av Försvarsmakten".
Ett metallföremål med skorstenar!
När jag var aktiv i Flottan hade ubåtar inte skorstenar. Kanske det var en sjunken Waxholmsbåt som flutit upp?

Bodis sa...
18 oktober 2014 16:47  

Gissar att problemet är att man bestämt att det får inte kosta något idag utan om 4 år.

Oberon sa...
18 oktober 2014 18:15  

Alla stater är av internationell rätt förbundna att militärt kunna hävda sitt territorium. Det gäller såväl på landterritoriet, i luftrummet som på och under havsytan.

Nymoderata satsningar och språkbruk till trots tvingas vi dessvärre konstatera att den svenska ubåtsjaktförmågan, i symbios mellan trång- och kortsynta generaler och lättsinniga och ignoranta försvarspolitiker, i allt väsentligt är avvecklad.

Oförmågan till trots har det svenska försvaret i tid och rum oförväget toppat sin förmåga. En underrättelseoperation bedrivs nu i farvattnen kring Kanholmsfjärden i en med dagens mått mätt till numerären icke obetydlig insats bestående av hemvärn, amfibiekåren med sina strids- och gruppbåtar, helikoptrar med optiska sensorer och något eller några minjaktfartyg.

Den perfida stat som kallblodigt kränker konungarikets fostervatten ler förnöjt i mjugg medan de stater till vilka solidaritetsförklaringen är adresserad förfäras och förtvivlar. Den svenske allmogen fortsätter dock debilt dreglande titta på Idol, Skavlan och Så mycket bättre.

I likhet med de händelser som i media benämns ”den ryska påsken” ägnar sig den i regionen dominante aktören – utan vare sig större ansträngning eller risk – systematiskt och konsekvent åt att fylla ut tomma och övergivna operativa utfallsrum…

Erik78 sa...
18 oktober 2014 20:05  

Då kanske alliansen är tillbaka o sonarlösa helos med dem...

uppgiven sa...
19 oktober 2014 02:52  

@Anders Björkman

Som vanligt så ökar du inte din trovärdighet med dina inlägg.

Att ett civilt vittne beskriver en ubåt som "ett metallföremål med skorstenar" låter inte alls otroligt. Menar du att du med din "gedigna" erfarenhet inte förstår hur det går till?

NIL sa...
19 oktober 2014 07:55  

Det tragiska är att det beskrivs som en underättelseoperation, det skvallrar väl om att vi inte har någon ubåtsjaktsförmåga.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade