Informationskrigföringens roll i modern rysk krigföring

Ikväll skriver jag åter i Expressen och denna gång om hur Ryssland nyttjar desinformation och informationskrigföring som medel i sin krigföring. Förhoppningsvis väcker det lite tankar hos läsarna och det blir säkert en del höjda ögonbryn.

Tyvärr finns inga länkar i artikeln så nedan finns därför en youtubelänk till den motorcykelshow som nämns. Vill man se Krimmedaljen finns det snygga bilder här. Jag tar också upp min granskning av den ryska generalstabens version av nedskjutningen av MH17. Den återfinns här.


15 kommentarer:

J.K Nilsson sa...
20 oktober 2014 kl. 22:16  

Bra formulerat, tydliga kopplingar till Boyd och hans OODA-loop. Nu gäller det att skaffa verktyg och lära in ett uppträdande för att skapa sig övertag.

J.K Nilsson

Anonym sa...
20 oktober 2014 kl. 22:17  

Ett av de bättre och viktigare inläggen.

Synd bara att du inte publicerar artikeln i din egen blogg. Är den behäftad med viss tidskarantän så att du kan återpublicera den senare?

Wiseman sa...
20 oktober 2014 kl. 22:26  

lesbethflata,

Tack! Jag får kolla.

krmc sa...
21 oktober 2014 kl. 08:15  

Man kan ju fundera på om bikergängen är en typ av specialförband, med uppgift att bygga upp nationskänslan hos det ryska folket.

Unknown sa...
21 oktober 2014 kl. 08:54  

Som sagt, kopiera över den hit. Läser bara inte Expressen, så lågt har jag inte sjunkit.

Wiseman sa...
21 oktober 2014 kl. 09:06  

Jan Burman,

Jag tror inte Expressen skulle uppsatta det. Känns betydligt viktigare att nå tiotusentals läsare än några få med hårda principer.

Anonym sa...
21 oktober 2014 kl. 17:22  

Alla länder sprider propaganda. Beträffande det malajsiska flygplanet MH17 som störtade i östra Ukraina utreds incidenten fortfarande och varken olycksorsak och ansvariga har angetts. Väst har föreslagit att Ryssland sköt ner planet och Ryssland har svarat. Varför Ryssland skulle skjuta ner planet är oklart. Var det ett misstag?
Ett aktuellt exempel på märklig information är Marinens insats i Stockholms skärgård sedan fredags. Marinen uppger på sin hemsida att ”syftet med hela insatsen är att undersöka trolig främmande undervattensverksamhet utförd av en förmodad farkost som dessutom är i antagen rörelse i en av världens svåraste undervattensmiljöer”. Det är ju gallimatias, dvs meningslöst prat. Om denna förmodade farkost gör en antagen fart 10 km/timmen under vatten, så befinner den sig 100 mil från Sverige idag tisdag. Men media rapporterar som om trolig främmande undervattensverksamhet pågår nu över vatten! Man letar efter ryska (!) speznaz-soldater på kobbarna. Rena hysterin. Men hygglig svensk propaganda.
Själv har jag angripits för sprida propaganda, rykten och konspirationsteorier i samband med Estoniaolyckan 1994. Sverige meddelade att färjan var sjövärdig och i god kondition, etc. Själv opererade jag egna färjor och har under åren besiktigat >50 stycken och köpt >25 och funnit att många ej var sjövärdiga med felaktiga certifikat. En enkel undersökning av M/S Estonia bevisade 1995 att hon ej var sjövärdig med inkorrekta certifikat. Sverige blev ej glad för det faktabeskedet och resultatet var naturligtvis en hatkampanj mot mig. Inte speciellt lustigt. Min mamma blev ganska ledsen men när nationens säkerhetsintressen står på spel är alla medel tillåtna, enklast med hjälp av propaganda.

Lasse sa...
21 oktober 2014 kl. 19:24  

Tyvärr måste jag ju säga att när du började skriva för expressen sjönk din trovärdighet, gillade din blogg bättre innan.

Anonym sa...
21 oktober 2014 kl. 20:39  

Mycket, mycket bra artikel! Måste bara fråga om en detalj: I artikeln nämns att de "små gröna männen" i efterhand har visat sig vara ryska soldater, som medaljerats för sina insatser. Men på sidan som länkas ovan med bild på medaljerna sägs det att dessa är "awarded by the Russian government to former Ukrainians". Vilket väl rimligen åsyftar Krimbor som slagits för anslutning till Ryssland. Alltså ändå inga ryssar (om än med rysk utrustning)?

Magnus sa...
21 oktober 2014 kl. 20:55  

Roligt Wiseman. Jag började läsa din blogg tidigt och minns när någon skrev att "du är troligen någon löjtnant som...". Nu publicera du i riksmedia.
Grattis
/Magnus

Bisk sa...
21 oktober 2014 kl. 21:21  

Rätt skrämmande att en ledare för 100miljoner människor gillar att hänga med Mc gäng.

Undrar när en underavdelning bildas i Sverige

Peter Grafström sa...
21 oktober 2014 kl. 21:44  

Putin skaffar sig kontroll över medierna sägs det i Expressenartikeln. I själva verket införde Ryssarna regler för utländskt ägande som redan fanns i flera västländer inklusive Usa.
Ryssarna pekade på en holländsk ubåt som defacto nyligen hade synts i svenska vatten. Ryska journalister hade nog ingen färskare info. Snarare än tecken på desinfo är det nog tecken på att de inte var nyfikna på den svenska samövningen och därför inte höll sig underrättade i detalj.
Varför förväntas ryska medier vara bättre än västliga?
Beträffande MH17 så bär vraket spår av beskjutning koncentrerad till piloternas position. Det skulle ju kunna vara förövarna som manipulerat vraket, men efter vad jag förstår kom inget nödmeddelande men däremot påstås liken av passagerare ha haft andningsmasker.
Är det riktigt tyder det på att förövarna först dödade piloterna och först senare skjöt de en missil. Kievsidan blev väldigt lågmälda efter hand vilket tyder på att de insåg att det pekade på dem. Att Usa inte skulle släppa satellitbilder om de hade bevis är nonsens. Hur skulle det låta om det vore Ryssarna som gjorde så?

Ocke sa...
21 oktober 2014 kl. 23:56  

Intressant i sammanhanget kan vara att nämna att det till stor del var svenska freestyle motocrossförare som stod för den spektakulära showen i Sevastopol.

Erik sa...
22 oktober 2014 kl. 13:46  

Bra och viktig artikel! I en demokrati är det dock alltid problem när politiker eller militärer ska förklara för journalister att de gör fel. Men självklart måste det fram någon slags information till tredje statsmakten att de faktiskt har ett ansvar som varande en del av totalförsvaret. Ofta verkar man tro att man följer högtstående journalistiska principer genom att publicera båda sidornas version när man i själva verket bara går främmande makts ärenden. Källkritiken blir som bortblåst när man hittar artiklar på lättöversatt engelska på tex RT, det är bara att publicera och köra.

Det jag saknar i artikeln är någon form av analys av det ryska informationskriget i tidningars och bloggars kommentarsfält. Tror inte jag sett något om det skrivet i svenska medier, men det borde ju vara en bra idé att börja till exempel här: http://www.novayagazeta.ru/politics/59889.html

Annars har jag uppfattningen att Wiseman för det mesta är lite väl pessimistisk när han bedömer Rysslands möjligheter att segra i ekonomisk krigföring mot västvärlden. En sådan kraftmätning kommer Putin förlora lika stort som Sovjet förlorade den på 80-talet.

Anonym sa...
22 oktober 2014 kl. 20:02  

De här "hundvalparna" verkar i alla fall ha tagit intryck av hemska västerländska filmer som "Matrix" och liknande. Det syns tydligt på klädseln!

Dessutom kan man ju undra lite över symboliken när det gäller valet av motorcykel. Inte är det några stora ryska märken inte. De som är kända för sin komfort och driftsäkerhet;-)
Jag tycker det ser ut som importerade amerikanska HD?
När bikers själv får välja....?

Det är lite svårare att fara omkring med lögner, halva och hela osanningar i dagens digitala samhälle. Därför är det viktigt att myndigheter och andra, t.e.x. politiska partier, inte fladdrar iväg i tangentens riktning och tappar förtroendet. Se gärna FM och "nya moderaterna" som varnande exempel.

Det är inte så länge sedan IO14 och dess "satsning" på ubåtsjaktförmåga var det enda riktiga för vårt försvar;--)
Nu är det, för vissa, till att spela upprörda och för andra ovetande!
Informationskrigföring i det moderna Sverige?

Suckar i mängder!

Teaterdirektören.

P.S. Vissa är tyvärr ovetande på riktigt.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade