De lever!?

Aftonbladets debattsida gästas idag av Arme- och Marininspektörerna som önskar mer uppskattning för soldaterna i Utlandsstyrkan. Vem gör inte det? Framförallt, vem i Försvaret önskar inte mer uppskattning överhuvudtaget. Vem bland de anställda (säkert också en del vanliga försvarsintresserade människor) har inte önskat att inspektörerna och även andra chefer i toppskiktet hade trätt fram i debatten långt tidigare med det man nu bara antyder i artikeln:

Hur ofta har vi inte hört ”Försvarsmakten kan inte hantera pengar”, ”Försvarsmakten har ju alltid kostat 40 miljarder och ändå blir det mindre kvar”. Både 2006 och 2007 fick Försvarsmakten högs-ta betyg av Ekonomistyrningsverket! Alla vet att 40 miljarder i dag inte är lika med 40 miljarder 1980. Exempelvis kunde vi köpa 20 liter bensin för 40 kr 1980 medan vi i dag får 3,5 liter för samma summa. I slutet av 1970-talet betalade Sverige 3,1 procent av bruttonationalprodukten (BNP) till Försvarsmakten för att upprätthålla relevant beredskap och säkerhet. I dag får Försvarsmakten 1,3 procent av BNP för att lösa tilldelade uppgifter.

Det har ju i vanlig ordning varit pinsamt tyst från försvarsledningens sida i vinterns försvars- och budgetdebatt. Man har ju undrat om de överhuvudtaget lever. Tacka vet jag Öv 1 Ulf Henricsson som också i förra numret (2/2008 s 17) av Officerstidningen undrade var alla officerare ("uppkäftiga majorer")tagit vägen i försvarsdebatten. Henricsson har aldrig vänt kappan efter vinden och alltid stått upp för vad han tror på men så blev han ju aldrig general heller. Tyvärr har officerskåren alltid varit feg när det gäller att säga vad man tycker så fort man hamnar utanför sin primärgrupp. Högt i tak på pappret, är ett sätt att säga det.

FM och OPSEC

Det här blir ett långt inlägg, men det är ett viktigt ämne...


Jag känner mig lite kluven till att publicera det här inlägget men i längden kan det nog göra mer nytta än skada då motståndarsidan så att säga redan har tillgång till informationen och använder arbetssättet...

Av egen erfarenhet och efter att ha följt Johanne Hildebrandts blogg tycker jag det inte är annat än beklämmande hur man behandlar personuppgifter på personal i FM och Utlandsstyrkan. Det var en sak förr i tiden då fi var Sovjet och det antingen var fullt krig eller fred. För Sovjet skulle det vara meningslöst att förfölja enskilda soldater och deras familjer. Det fanns inget att vinna på det.

Idag är situationen helt motsatt. FM har idag fokus utomlands i konfliktområden där "motståndaren" ofta utgörs av någon form av högt motiverad gerilla- eller terrororganisation. Dessa organisationer har mycket att vinna på hot och aktioner mot alla deltagare i ett förband i området. Det spelar ingen roll om måltavlan är förbandschefen eller en underhållsman. Det mediala värdet är precis lika stort idag. Vad är egentligen effektivast? Att döda en soldat på plats eller att ge sig på hans anhöriga hemmavid?

Dödar man soldaten på plats, har man inte vunnit mycket mer än att motståndarens numerär sjunkit med en individ. Övriga soldaters moral påverkas i viss mån över en kortare tidsperiod beroende på hur nära de kände personen. Soldaterna kommer i övrigt att förlita sig på att deras träning och materiel håller (vi pratar än så länge EN förlust). Deras anhöriga kommer dock att bli än mer oroliga för sina soldater, eftersom medierapporteringen tenderar vara något skev. Indirekt kan det påverka även soldaterna. Risken för att uppnå detta är också mycket stor. Att ge sig på ett modernt utrustat, skyddat och vältränat förband är förenat med stora risker för egna förluster. Summa summarum, förbandets förmåga nedgår inte markant för att man får en stupad.

Tar man då fallet med att istället ge sig på anhöriga till soldater ser man att det ger betydligt mer effekt till mindre risk. De anhöriga har inget som helst skydd i sina hem. I värsta fall kommer de att ringa polisen. De lever tryggt i sin vardag med fasta rutiner. Samma vägar till och från jobbet, dagis etc utan minsta tanke på något annat än vad som ska köpas till kvällsmat etc. Att operera i Sverige är också förhållandevis enkelt. SÄPO har som uppgift att motverka terrorism i Sverige, men uppgiften är grannlaga. Av 36200 asylsökande 2007, granskades endast 1200, dvs 3%. Endast 121 granskades noggrant. Vapen är heller inget större problem att få tag på. Man behöver inte ens använda skjutvapen. Effekten blir snarare större med ett mer primitivt vapen som kniv eller yxa (varför tror ni annars att de olika grupperna i t ex Irak oftast skär halsen av sina offer framför kameran?).

Vad blir då effekten? Föreställ er följande scenario:

Soldat Lithells (påhittat namn) kusin har ej setts på sin arbetsplats på några dagar. Ej heller hans föräldrar. De hittas i sina respektive hem med avskurna huvuden. På väggen bakom deras kroppar sitter en flagga från en rebellrörelse i det område Lithell är stationerad. Bredvid kropparna återfinns en videokassett och en videokamera. Soldat Lithell, ksp-skytt är helt självklart helt förstörd och flygs omedelbart hem till Sverige för att få ta tag i sorgearbetet. Väl hemma tas han om hand av krisgrupp etc etc. Kvar i området är Lithells förband på drygt 200 personer. Mycket snabbt framgår det att orsaken till dådet är förbandets närvaro. Tankarna börjar sprida sig - om de kunde få tag i Lithells anhöriga, då kan de väl få tag i mina? Kusinen visste tydligen inte ens om att Lithell var i området. De hade inte setts på flera år... Min farfar bor ju alldeles ensam ute på landet? Tänk om de vet vilken skola mina barn går i?

Hela förbandets moral kommer att störtdyka och soldaterna kommer att ifrågasätta om deras arbete verkligen är värt att riskera deras anhörigas liv, folk som kanske inte ens vet att soldaten är i utlandsstyrkan. En stor känsla av vanmakt kommer sprida sig. Normalt är annars att känna vanmakt för att hustrun har problem hemma med en bil som inte fungerar eller liknande, men det är på en helt annan nivå. Opinionen i Sverige kommer också att rasa. Många kommer att vända sin vrede mot rebell-/terrororganisationen, medan många andra kommer att kräva ett snabbt svenskt uttåg ur den aktuella FN-missionen. Man kan lätt dra parallellen till hur Al-Qaida tvingade Spanien att dra sig ur Irak, utan att ens ha tillfogat den spanska kontingenten några förluster i operationsområdet eller hur Sydkorea tvingades ut ur Afghanistan.


Ovanstående är ett fullt tänkbart scenario för att visa vad som skulle kunna hända. Det slarvas något otroligt med personuppgifter både hos anhöriga och i Försvarsmakten. Jag saxar lite ur mina kommentarer till ett tidigare inlägg:

Innan första avsnittet av Stridspiloterna basunerade man stolt ut att piloteleverna endast förekom med förnamn. Redan i första avsnittet hade man sett alla killarnas efternamn på deras nametags. Proffsigt. Jag såg en order där det stod att personuppgifterna för ett visst förband i utlandsstyrkan skulle skickas medelst e-mail till Sthlm. Vidare stod det: "Om det är någon som motsätter sig denna lösning av säkerhetsskäl får denne själv komma på ett bättre sätt" I en order!!?! Sist men inte minst vet jag att polisen utnyttjade sig av bildigenkänningsprogram och scanningar av bilder på internet för att försöka hitta Hagamannen. Bl a blev en officer kallad till förhör efter att polisen fastnat för en bild på mil.se.


Någon kanske frågar sig om organisationer av det här slaget verkligen har koll på var soldaterna i en EU/FN/NATO-insats verkligen kommer från och vilket förband det handlar om? Låt oss ta ett citat från Hildebrandts bloggs kommentarer:

"Hej Johanna! Jag har precis last din blogg da jag aterkom fran gransen till Tchad och Jabal Moon idag , och jag hoppas verkligen att du far fram ett budskap till det svenska folket. Informationen behovs om vad som hander i omradet Tchad/Darfur. Jag befinner mig nu sedan juni -07, som den enda svenska FN officer pa andra sidan gransen i Darfur. Svenskarna i Tchad diskuteras vilt och med hogsta respekt av de storsta rebellgrupperna, speciellt de i Jabal Moon bergen, som vi just nu forhandlar med om land for att bygga camper pa i framtiden. De tycker att "The Marines" verkar skrammande och fragar ohyggligt mycket da de ser att jag ar svensk. Jag brukar skratta och svara att jag inte har gjort "ovning Amfibie" och i med detta inte tillhor forbandet "1st Marines" och kan darfor inte svara pa hur de agerar. Detta mottages med stor skeptisism men accepteras till slut."


Förekommer aktioner av ovan beskrivna slag på riktigt? Jag känner faktiskt bara till ett exempel och det är nog mer tur än skicklighet att det inte blivit fler. Under Kosovokriget kom ett antal bombhot mot ett norskt dagis. Senare framkom det att flera piloter ur den norska F-16-division som deltog i Operation Allied Force hade sina barn på det daghemmet. Man kan ju också ställa sig frågan varför "underrättelseofficeren" i den här artikeln vill vara anonym?

Ni som har anhöriga i utlandsstyrkan, för er egen och era anhörigas skull, tänk på vad ni skriver på internet. Det borde vara Försvarsmaktens uppgift att utbilda er och era anhöriga i detta, men så har tydligen inte skett. På <5 min fick jag fram mycket långtgående uppgifter bara genom att läsa tidigare nämnda blogg och kommentarer samt att använda hitta.se och google. Det går att dra det ännu längre, vilket jag inte gjort, om man sedan går in i lite internetcommunities med namnen man fått fram. Detta är priset man får vara beredd att betala för den svenska öppenheten och offentlighetsprincipen.

(OPSEC = Operations security)


Edit 1/4 Länk till Aftonbladets senaste artikel om Tchad. Förnamn + efternamn........... suck.

C-RAM

De högteknologiska jänkarnas försök att stoppa beskjutning av deras baser i Irak och Afghanistan blir allt mer högteknologiska. Det senaste är att man har anpassat hangarfartygens CIWS (close-in weapon system) för användade på marken, C-RAM (counter-rockets, artillery and mortars). CIWS utvecklades en gång för att skjuta ner ryska kryssnings- och sjömålsrobotar som tagit sig igenom den skyddsskärm av luftvärnsrobotar som eskortfartygen stod för. Systemet består av 20 mm gatlingkanoner som i automatisk mod bekämpar anflygande robotar. Det måste vara helt automatiserat eftersom räckvidden endast är några km och robotarna kan anflyga i flera ggr ljudhastigheten, vilket gör att verkanstiden är enormt kort.

De markbaserade systemen har modifierats för att kunna skjuta ner även raketer och granatkastar- och artillerigranater. För att de ska kunna gå att använda i tätbebyggda områden har ammunitionen en självdestruktionsfunktion som gör att resterna som faller ned ska vara ofarliga. Ett system som slungar iväg ca 100 granater per sekund kommer ju annars att orsaka en del collateral damage.



Granatkastargranater mot Balad AB i Irak bekämpas

Presentation av systemet


Ytterligare en granatkastarattack

Båda systemen har med framgång använts i Irak och försvarar bl a Gröna Zonen i Bagdad, och det dröjer nog inte länge förrän man ser dessa system på i stort sett alla amerikanska baser i konfliktområden.
Raytheons broschyr om Centurionsystemet, som är företagets C-RAM-system.

Bojkotta OS?

Det är svårt att använda någon form av påtryckningar mot världens största land och ett av de viktigaste för världsekonomin.
Ändå kan jag inte annat än tycka att det nu mest kraftfulla vore en bojkott av OS. Detta gillar inte den svenska OS-kommitten. Likaså har intresset från svenska idrottare med OS-ambitioner varit mer än svalt. Det är ju förståeligt. Man får ju inte så många chanser att vara med i OS, men någonstans måste man välja mellan samvetet och pengar/berömmelse.

Det är inte bara hur Kina beter sig i Tibet som väcker mitt missnöje, utan i stor grad även hur man agerar i Afrika. Nu kommer väl somliga att ställa frågan hur västvärlden då har betett sig genom tiderna? Två fel gör inte ett rätt är känt sedan länge. Den kinesiska råvaruhungern har gjort att den kinesiska närvaron i Afrika idag är enorm och så också understödjandet av diverse tveksamma regimer, såsom i Sudan och Zimbabwe. Kina har fyllt tomrummet efter Sovjetunionen som vapenleverantör.


Wadi Sayyidna - sudanesiska flygvapnets bas utanför Khartoum.



Kinesisk hårdvara på militärparad i Sudan. Fler filmer från paraden med annan materiel finns på youtube.

I Sudan är de kinesiska oljebolagen de största intressenterna i landets oljeproduktion. För att se till att ständigt hålla den sudanesiska regeringen på gott mod, ser man till att förse den sudanesiska krigsmakten med ny materiel. Även rebellstyrkorna i Tchad får del av den kinesiska kakan. Visserligen har Kina redan en fot inne i Tchad, vilket man bl a kan läsa lite om i Johanne Hildebrandts blogg från Tchad. Det är nog ändå inte att dra för långa slutsatser att om rebellerna lyckas ta makten kommer de att stå i tacksamhetsskuld till sina gamla allierade. Kina har också varit den aktör som starkast motsatt sig FN-styrkor i Sudan.

Det är glädjande att se att det faktiskt finns höga politiker som vågar ta strid för en bojkott av OS i Kina.

SvD
DN

Fler artiklar 30/3
SvD, 2
DN, 2
Aftonbladet (Zimbabwe)

För övrigt kan jag inte bara annat än sucka över de blåögda anhöriga som gladeligen skriver ut namnen på sina soldater i TD 01. Ägnar man någon timme åt Johanne Hildebrandts bloggs kommentarer, google, hitta.se, ratsit och facebook så har man kommit rätt långt. Tänk då på vad en mer motiverad människa med onda avsikter kan lyckas med...

Två sätt att se på saken

Den här nyheten kan man välja att se från två olika håll. Antingen gör man som svenska media och vänsterblocket och förfasar sig över att svensk teknologi används av USA och NATO i Afghanistan för att döda.

Annars kan man välja att se det så här - svensk teknologi hjälper till att förhindra collateral damage (skador på tredje man) i Afghanistan och sparar därigenom civila liv.

Det är bara att finna sig i att Bofors ej längre är ett svenskt företag. Tack för det (s)!

Excalibur klar att användas i Afghanistan

Uppdatering av högerspalten

Jag har precis lagt till creeper som håller koll på vilka svenska myndigheter som besöker olika sidor. Ta en titt på creepers senastelista genom att klicka på ikonen. Det är inte utan att man lyfter på ögonbrynen. Jag har tidigare sett i min egen liggare att jag har besök från alla möjliga intessanta myndigheter, men jag tänkte att det kunde även vara kul för andra besökare att få en överblick. Vi får hoppas att det fungerar.

Jag har även lagt till Bloggtoppen. Vi får väl se om man får någon placering.

Snålheten bedrar visheten ännu en gång

De 7 miljonerna skyddsmaskerna för civila ska skrotas. Det kommer ju aldrig mer att bli krig och har inte blivit det heller så länge någon nu levande utan tecken på senildemens kan minnas. Alltså kan de skrotas utan en antydan till dåligt samvete.

Låt se vad vi missar genom att ha lagt ner civilförsvaret. Det första man tänker på är en beredskapsorganisation i händelse av krig. Någon ska ju dela ut skyddsmasker, anvisa folk plats i skyddrum m m. Dock har vi ju redan fastställt att det aldrig kommer att bli krig.
Det få däremot tänker på är vad händer med samhället i händelse av en större katastrof, t ex en kärnkraftsolycka eller en kemisk katastrof. Civilförsvaret har även haft uppgifter där liksom de omtalade skyddsmasker. Varken det ena eller andra ska ju heller inte inträffa och har inte inträffat så det kan vi också bortse från. Lika bra att skrota allt. Sälj Skåne till Danmark när vi ändå håller på. Billigare vid snabb affär och dessutom ingår 7 miljoner skyddsmasker att använda när vinden ligger på från svingödseln.

SvD

IT-intrång hos Försvarsmakten

Den 19 mars lär hackergruppen VFH ha tagit sig in på en server hos FMLOG på endast 10 min. VFH är om jag minns rätt tidigare kända för att ha hackat Aftonbladets mailkonton och TV 3 utan att åka fast, vilket gör att jag ställer mig tveksam till om man lyckas sätta dit dem nu heller.

Efter tilltaget berättade man om det på forumet flashback.info, vilket man även gjort efter tidigare hack och i vissa fall lagt ut uppgifter för andra att kunna ta sig in också. Nu är inte jag någon expert på det här området, men utifrån vad man kan läsa i forumtråden verkar Försvarsmakten ha en löjligt låg säkerhetsnivå. På mil.se renderade detta som vanligt i en liten notis i högerspalten, där man också dementerar att någon skada skulle vara skedd. Läser man lite mellan raderna verkar det som om Försvarsmakten inte är riktigt säker på om ett intrång skett.

Som anställd upplever man ofta säkerheten som pinsamt låg på många kritiska områden, medan man på områden som är fullständigt kritiska för att få den dagliga verksamheten att fungera slår ner mycket hårt. Ett känt exempel på kritisk verksamhet där säkerheten inte fungerat är när två officerare ertappades med att ha sovit då de skulle bevaka Gripenflygplan på uppvisning i Sydafrika i slutet av 90-talet. Tyvärr är detta långt ifrån den enda händelsen av den här kalibern, men det lämpar sig inte riktigt att ta upp sånt här.

Det ska bli intressant att se vad som blir resultatet av dataintrånget. En skärmdump från händelsen har av VFH lagts ut här. Var och en får ju avgöra huruvida intrånget har ägt rum. På sätt och vis är det bra att sådana här händelser kommer fram eftersom det visar på säkerhetsbrister som "främmande makt" (man kanske skulle skriva organisation nu för tiden?) skulle kunna utnyttja i allvarligare syften.

Hittills är det endast Aftonbladet som rapporterat om händelsen, men det blir nog fler.

14.00 DN har nu fått upp ögonen för det också.

Johanne Hildebrandt bloggar från Tchad

Som jag sagt tidigare är Johanne Hildebrandt en av Sveriges få kvarvarande RIKTIGA reportrar. En riktig reporter vågar sig in i oroliga områden för att delge förstahandsuppgifter istället för att sitta på ett hotell 100 mil från händelsernas centrum i ett annat land och referera CNN eller Al-Jazeera.

Förra året hade Johanne en mycket bra blogg under några veckor i Irak där hon följde en amerikansk soldat, utvandrad från Sverige. Nu har hon en liknande blogg där hon följer TD 01, det svenska amfibiekompaniet i Tchad (jag lyfter fortfarande på ögonbrynen när jag skriver/läser amfibie och Tchad i samma mening..). Hittills ser det mycket lovande ut och det ska bli mycket intressant att följa förbandet inifrån.

Jag hoppas att Johanne inte tvekar att fortsätta ställa de obekväma frågorna till våra politiker när det gäller kostnad/effekt för utlandsförbanden, förmåner, lön etc.

Johannes blogg
Aftonbladet om TD 01

Lek med livet - framförallt andras

Alltför många byter till sommardäck väl innan vintern slut. Somliga lägger inte om alls till vinterdäck. Varje vinter kan man läsa om "snökaoset" i olika delar av södra Sverige. Kaoset orsakas i stort sett alltid av att människor chansar och inte bryr sig om att lägga om till vinterdäck. Även om man har lagt om till vinterdäck klarar man inte av ens decimetern nysnö. För dessa människor måste det komma som en chock att man i norra Sverige kör på vita vägar. Då är det lätt att förstå hur illa det går för många från södra Sverige som beger sig upp till fjällen.

Nu väntas det komma in ytterligare ett snöoväder till påsk. Än fler kommer att placera bilen i diket - i bästa fall. I värsta fall blir det i fronten på en annan bil, som kanske hade vinterdäck.

Jag hoppas innerligt att polisen ser till att trycka dit varenda en av kommande "snökaos" dikesåkare med sommardäck enligt lagen om vinterdäck.

SvD. Aftonbladet

Som vanligt är det en större tragedi för andra oskyldiga om man kör ihjäl någon än som vållande. Låt oss slippa det.

Nix Hkp 10 för NBG

På mil.se publicerades igår en notis om att NBG får klara sig utan Hkp 10 pga de massiva förseningar som modifieringsarbetet dras med. I dagsläget finns inte längre något leveransdatum fastställt. Smått fantastiskt måste man säga.

Istället har NBG att förlita sig på 4 st Hkp 4, som redan skulle ha gått i graven. Nu får de slita ytterligare ett knappt år över vad som först var planerat. Egentligen skulle de som sagt redan varit skrotade och ersatta med Hkp 14. Dessa Hkp 4 har fått en papier maché-modifiering med ballistiskt skydd runt piloterna och kulsprutor. På pappret för en lekman ser det förmodligen imponerande ut, men man skulle nästan lika gärna kunnat vara utan. Det som behövs för att ha en chans att ta sig fram i t ex Tchad eller Afghanistan är signaturdämpning, robotskottsvarnare och facklor, vilket man inte ansett sig ha råd att kosta på helikoptrarna när de ändå ska skrotas.

Det är bara att inse att även NBG:s helikopterförmåga blev ett luftslott.




En rysk Hind-helikopter utan robotskottsvarnare skjuts ner av tjetjener med bärbara luftvärnsrobotar.


I övrigt är den här notisen ganska typisk för nya mil.se. För ca ett halvår sedan bytte man utseende på mil.se. Nyheterna publiceras ej längre kronologiskt och många mycket intressanta och oftast "negativa", som t ex denna, blir endast notiser i högerspalten, medan andra mer präktiga "nyheter" får stå länge med bild i mitten. Dessutom har någon inkompetent IT-tyckare på HKV bestämt att man istället för att fortsätta med adressen http://www.mil.se/ istället skall ha www2.mil.se. Detta gör att man tappar alla som endast skriver in mil.se. Man skulle kunna jämföra det med att istället för att hålla fast vid en inmutad reklamplats på bästa sändningstid, byter till en tid mellan 0400 och 0500. Därtill har många förbands hemsidor slutat fungera som de ska sedan domänbytet. Vad hände? Var det någon som glömde betala FMLOG för domännamnet?

Äpplen och päronklockan gick sönder

Svenska Freds står idag på Brännpunkt för en av de sämsta argumentationer jag någonsin sett. Debattartikeln heter "Försvaret saknar inte pengar". Jag tror faktiskt t o m Vänsterpartiet anser att Försvaret saknar pengar i dagens läge.

Det som snarare gör debattartikeln så otroligt korkad är argumentationen till varför försvarsanslagen ska sänkas.

Först anklagar författarna Försvaret och politikerna för att leka med siffror genom att jämföra försvarsanslagen med BNP och därigenom påskina att försvarsanslagen minskat med 50%. Därefter leker man själv med siffror genom att hävda att det bästa är att jämföra mot ett fastprisindex. Då kommer man fram till att anslagen endast sjunkit 9%, vilket skulle vara den lägsta reduktionen i världen enligt Svenska Freds. Svenska Freds anklagar t o m Sverige för att gå emot den globala nedrustningstrenden. Ungefär här började min riktigt stora äpplen och päronklocka gå sönder för att den ringde så frenetiskt.

Svenska Freds ägnar sig åt argumentation på en nivå som t o m högstadieelever skulle skämmas för. Man väljer medvetet att inte redovisa alla fakta. Svenska Freds vet mycket väl att Försvaret idag har reducerats med 80-90% i materiel och personal sedan Kalla Krigets slut. Ändå hävdar de att den enda rätta modellen är att använda fastprisindex som jämförelse. De får t o m fram att Ryssland reducerat medan Sverige inte gjort det. Det är allmänt känt att Ryssland kraftfullt ökat sina satsningar på "de väpnade styrkorna" de senaste åren och avser göra det ännu mer i framtiden.

Den mest korrekta bilden av huruvida man nedrustat eller inte (det hörs ju för f-n på namnet) är att se hur den militära förmågan utvecklats över en tidsperiod och om alla partier idag samt Försvarsmakten är överens om att Försvaret ej kan försvara Sverige vid ett väpnat angrepp måste Svenska Freds ha upprustat till de största skygglapparna för att missa detta faktum.

Är det utgifterna eller den militära förmågan som utgör den militära anspänningen i världen? Blir du mest orolig för din säkerhet om din psykiskt labile granne köper en 100 kg raket till nyår för 1000 kr eller om han köper en standard nyårsraket för en miljon? I det senare fallet skulle man nog bara skaka på huvudet åt grannens bristande ekonomiska sinne och det är det den svenska staten lider av när det gäller försvarsanslagen.

Videoreportage om Darfur/Janjawid

Idag hittade jag det här videoreportaget om Darfur-konflikten och Janjawid-milisen. Det skildrar konflikten från en sida som jag inte sett tidigare.


Att poola en transportkapacitet

Igår offentliggjordes att Sverige tillsammans med ca 15 andra europeiska länder gemensamt kommer att köpa tre st C-17 flygplan i en gemensam satsning för att lösa snabba transportbehov. Sverige kommer att köpa in sig med 550 flygtimmar per år. Tidigare har man sagt att man köper en andel motsvarande ca 5%. Kostnaden för detta blir runt 1,5 mdr kr. Flygplanen kommer att baseras på den ungerska basen Papa och Sverige kommer därmed att ha kontinuerlig bemanning där med ett antal besättningar.

Denna "poolning" (som det nu populärt heter) ger upphov till en rad frågeställningar, både politiska och militära. Nu har jag inte insyn i vad avtalet säger, men man kan ju utgå ifrån att Sverige har lagt in förbehåll i kontraktet att vår personal endast får flyga av Sverige sanktionerade uppdrag, t ex inte genomföra flygningar åt nationer som skall skicka materiel till sina kontingenter i Irak. Sådant är ju ack så känsligt.

I DN uttalar sig vänsterpartiets taleskvinna i försvarsfrågor, Gunilla Wahlén om affären. Följande två uttalanden är rätt intressanta att analysera:

"Försvaret måste införa köpstopp och få i ordning på sin ekonomi innan man gör några stora internationella upphandlingar"
"Jag tycker att det här sättet att planera internationella styrkor är helt fel väg att gå. Vi behöver ett försvar som kan försvara vårt territorium. I andra hand ska vi kunna delta i internationella styrkor"

Av dessa uttalanden kan man sluta sig till att Wahlén inte har greppat vad som föranleder den ekonomiska obalansen. Det är knappast inom inköpen av ny materiel som läckaget ligger. Likaså verkar det ha gått Wahlén helt obemärkt förbi att Försvarsmakten har en akut brist på transportkapacitet som bara kommer att bli värre. Fr o m nästa år kommer den svenska flottan av Tp 84 Hercules att reduceras till 7 då ett flygplan avvecklas. Dessutom kommer REMO att påbörjas på övrig vilket gör att tillgängligheten ytterligare reduceras. Det sista uttalandet är även intressant ur den synvinkeln att man ju aldrig tidigare trott att vänsterpartiet skulle börja oroa sig för Försvarets förmåga att försvara det egna landet.

Sist men inte minst kan man ju oroa sig för hur Flygvapnet skall få fram piloter att bemanna förbandet i Papa. Redan idag är stor brist på besättningar till Tp 84, så illa att man t o m har svårt att utbilda nya p g a de ständiga uppdragen. Rent allmänt har Flygvapnet stora problem med personalförsörjningen av piloter. Den indragna flygtiden gör att piloterna inte får öva och ej kan uppträtthålla den förmåga som fastslagits. Framförallt kan man inte utbilda klart nya piloter. Pilotutbildningen har också varit svårt sargad av den politiska oförmågan i början av decenniet att placera (Krigs)flygskolan. Av behovet av piloter har man lyckats producera knappt hälften de senaste 10 åren av ovanstående anledningar. Därtill ska man beakta att ålderskurvan hos piloterna är sådan att de kommande åren kommer väldigt många att gå i pension medan få kommer in. Flygvapnet har inte haft så många avgångar de senaste åren eftersom den civila marknaden stått relativt stilla. Detta kommer att bli ett problem nu när företagen åter börjar anställa, expandera och dessutom ska ersätta pensionsavgångar samtidigt som försvarsbudgeten gör att ca hälften av JAS-piloterna är utan flygtid i år. Dessutom har de rekryteringssatsningar som gjorts de senaste åren slagit helt fel eftersom de alltid kommit samtidigt som en nerdragning besparingsåtgärd. Nu senaste Stridspiloterna i Kanal 5, där eleverna fick flyga sitt första pass JAS själva i höstas för att därefter ej få flyga något mer under 2007 OCH 2008!

Åter till Papa, hur ska man då kunna motivera, rekrytera och avdela ett antal besättningar att bosätta sig i Ungern, när man redan har brist på piloter, de piloter man har till stor del är missnöjda och stationeringsorten är i en annan del av Europa och det förmodligen inte kommer att bli tal om ett pendlingsavtal? Återstår att se.

Hösten 2006 tog den nya borgerliga regeringen beslut om att inte köpa in två st egna C-17 till Flygvapnet. Kostnaden för detta hade varit ca 2 mdr kr st. Detta hade enligt mitt sätt att se på det varit en ganska sund investering. Som nämnts är flygtransportkapaciteten redan mycket låg, även i andra delar av Europa. Sverige hade istället för att ständigt förlita sig på att kunna hyra in ryska transportflygplan och den nya C-17-poolen, kunnat ha en egen förmåga att lyfta materiel nästan vart som helst under lång tid framöver. Att understödja insatsen i Afghanistan hade blivit avsevärt mycket enklare och förmodligen inte krävt en basering i UAE för hundramiljontalet kr om året. Eventuell överbliven transportkapacitet hade man utan problem kunnat hyra ut till andra intressenter. Att lösa problem i stil med Tsunamin hade också varit en barnlek. Att förstärka redan pågående insatser hade också varit en smal sak. 550 flygtimmar i den nuvarande formen blir med överslagsräkning ca 15 vändor Sverige - Afghanistan t&r och 20 vändor Sverige - Tchad t&r. Vi får hoppas att det räcker.

Ett annat system jag tycker man skulle överväga att köpa in är Airbus A330MRTT, ett kombinerat tanker och transportflygplan som också avsevärt skulle underlätta personal och materieltransporter samt vara till stor nytta vid insatser med JAS-förband, men det får bli mer om detta en annan gång.

SvD
Regeringens pressmeddelande

Norges nya säkerhetspolitik

Sydsvenskan uppmärksammar idag Norges nya inriktning i säkerhetspolitiken, där man åter börjar oroa sig för Ryssland, men nu även i kamp om naturresurser. Jag skrev i ett tidigare inlägg om att Norge till skillnad från Sverige mer börjat inrikta sig på att se om sitt eget hur i säkerhetspolitiken, vilket detta är ett kvitto på. Det skall bli mycket intressant att följa denna utveckling samt vad detta kommer att leda till för svensk säkerhets- och försvarspolitik nu när vi rycker allt närmare ett tätt försvarssamarbete med Norge och senare även Finland.

Förmodad lång insats i Afghanistan

I en intervju med Sveriges Radio säger genmj Anders Lindström att den svenska kontingenten i Afghanistan med största sannolikhet kommer att bli kvar länge, upp till 15 år, precis som vårt deltagande med förband på Balkan. Att det är Sveriges Radio som kan meddela detta är ingen slump eftersom SR har ett team på plats i Afghanistan för att fördjupa sig i landets situation (mil.se).

I intervjun talar genmj Lindström även om planerna för att sända ett JAS-förband dit. Detta kommer inte som någon överraskning för dem som läst sitt budgetunderlag. Där ser man att man planerar för att skicka ett JAS-förband för underrättelseinsats under våren 09. Att det blir Afghanistan är fullt naturligt eftersom hotbilden mot stridsflyg där är betydligt lägre än i andra områden. Det luftvärn talibanerna förfogar över är max MANPADS, vilket gör att man klarar sig med facklor för självskydd.

Onda och enfaldiga tungor kommer att hävda att en insats med ett JAS-förband endast är ett statligt stöd till vapenindustrin (fast det kommer nog att heta något i stil med att staten är i klorna på det militärindustriella komplexet). Visst kommer SAAB att slå största möjliga mynt av en sådan insats i sin marknadsföring. Den stora vinnaren kommer ändå att vara Flygvapnet. Genom att det görs en skarp insats kommer JAS 39-systemet att testas fullt ut. Man kommer att upptäcka en mängd brister som måste rättas till innan och under insatsens gång. Insatsen kommer framförallt att sätta enorm press på SAAB att få materiel som ej fungerar tillfredsställande att fungera eftersom man annars kommer att få mycket dålig publicitet. Kort sagt, en insats i Afghanistan kommer att ge många viktiga erfarenheter för Flygvapnet inom allt från logistik, basering, klimat, prestanda.

Underrättelseinsats betyder med all sannolikhet att man uppträder i spaningsrollen. Detta ser jag som mycket intressant eftersom spaningsrollen sedan start har varit JAS-systemets svaga punkt. Redan mot slutet av 90-talet var man i färd med att beställa en brittisk spaningskapsel med mycket god förmåga. Den beställningen sköts fram gång på gång för att till sist aldrig bli av. Orsaken var som vanligt att man skulle spara pengar och störst mängd pengar går att spara i den delen av materielkontot som går till inköp av materiel (en mycket stor del går t ex till hyror och annat mer eller mindre meningslöst som jag skrivit om i andra inlägg). Spaningskapsel låg sedan på is några år tills det plötsligt blev bråttom då AJSF 37 Viggen avvecklades 2005. Då hade man lagt beställning på två olika spaningskapslar i endast en handfull exemplar. Dessa skulle komma i två varianter, en för internationell tjänst och en för nationell. Saab står som huvudman för kapslarna medan danska Terma sköter byggandet. Den ena kapseln har en våtfilmskamera från Viggensystemet, medan den andra har en digitalkamera. Än så länge har kapseln ingen datalänk för direkt överföring till marken, vilket är mycket eftertraktat världen över och har man inte det spelar man helt enkelt inte i högsta serien.



Spaningskapsel 39. Lägg märke till storleken kontra
Litening III precis bakom. Jag hoppas forum.soldf.com
ursäktar att jag lånar bilden, annars är det bara
att höra av sig så tar jag bort den.

Ända sedan starten har kapslarna dragits med stora barnsjukdomar och förseningar med allt från integration till stödsystem, vilket gjort att de fortfarande inte håller vad de lovat tre år efter avvecklandet av Flygvapnets förra spaningsresurs. Så kan det gå när man ska envisas med att helt och hållet utveckla egna system i liten skala. Vad man istället kunde ha gjort var att köpa den israeliska Reccelite-kapsel som är en spaningsderivat av Litening III, den målutpekningskapsel som köpts in till Gripen. Denna erbjuder ungefär samma prestanda (på vissa områden bättre) och kan dessutom bäras på ett bättre sätt på flygplanet. Förmodligen skulle systemet vara billigare i drift också. (f-16.net om inköp av Reccelite till holländska flygvapnet)



Reccelite på Gripen



Det ska bli mycket intressant att se JAS 39 Gripen i sin första skarpa insats, men jag tror det återstår en hel del att lösa innan det är genomförbart. Jag håller det som högst sannolikt att insatsen begränsas till spaningsuppgifter till stöd för ISAF i norra Afghanistan på samma sätt som Tyskland har begränsat sin insats. En insats med svenskt stridsflyg är redan från början alldeles för politiskt kontroversiell för att man ska våga delta med något annat än spaning. Möjligtvis kan man utsträcka sig till direkt flygunderstöd (close air support) vid självförsvarssituationer för svenska markförband, och då hellre med "show of force" än vapeninsats.

Sedan återstår ju bara att sucka åt alla huvudsakligen vänsterbloggare som skriver om terrorbombning mot civilbefolkning, klusterbomber, etc etc. "Använd pengarna till skolor, sjukhus och vägar istället!" kan man läsa. Det verkar ha gått helt obemärkt förbi att de nya skolor som byggs i Afghanistan och som inte skyddas av ISAF direkt stängs av talibanerna, eller också hindrar man kvinnor och flickor från att gå till dem och andra inrättningar. Däremot har nog talibanerna inte något emot lite nya vägar.


SvD, DN, Ekot, Expressen, HD

Uppdatering: Försvarsminister Tolgfors dementerar nu på kvällen i SvD att man avser skicka ett JAS-förband till Afghanistan. Han anser att insats istället skall omfatta mer trupp och även medevac med HKP 10B. Detta är högst intressant eftersom regeringen i Försvarets budgetunderlag för 2009 i princip godkänt en insats med JAS 39. Det har ju varit mer vanligt än ovanligt på sistone att Tolgfors och Försvarsmakten inte varit överens om uppgifter, budget etc så det är ju ingen anledning att helt tappa hakan. Den som lever får se, som man brukar säga.

Going undercover

Det är lite nyhetstorka på försvars- och säkerhetspolitiksfronten. I alla fall vad gäller vad jag vill skriva om. Tills det dyker upp något mer spännande rekommenderar jag Erik van der Heegs "Krigsblogg". Just nu kör han en serie poster om Barack Obamas allierade. Från Krigsbloggen har jag snott den här videon.




Bakgrunden kan ni läsa på CNN

Titta, en soldat!

"Titta, en soldat"! Sådana förvånade rop kommer nog att kunna höras nästa år på förbanden runtom i Sverige eftersom det på många knappt kommer att finnas några soldater alls. Det är med soldater ungefär som det har varit med fänrikar de senaste åren - närmast utrotningshotade.

DN uppmärksammar idag det konstiga missförhållande jag tidigare skrivit om - nämligen att Försvaret snart kommer att ha nästan två officerare per soldat. Jag känner inte till något annat land som har ett sådant förhållande.

Man ska inte skylla allt på HKV när det gäller förgubbningen, men det var ju lite roligt härom året när det gjordes en utredning i samband med att HKV skulle reducera personalstyrkan. Utredningen kom då fram till att det var ca 200 tjänster för lite (!) på HKV.

Det är bra att politiker och media uppmärksammar de lustiga turerna inom Försvarets personalhantering, fast jag önskar ännu mer att man skulle få upp ögonen för alla sjuka interndebiteringar som bara äter pengar i ineffektivitet.

Åter till personalfrågan. Jag har svårt att förstå hur det år efter år kan vara så att utlandstjänst inte meriteras, men det är ju bara att titta på avtalen så inser man hur sjukt det är. Varför ska man förmånsbeskattas för att man äter VA-mat och bor i tält ett halvår? En kollega var på mission häromåret för att omedelbart därefter gå nivåhöjande utbildning. Efter färdig utbildning och åter på förbandet skulle det löneförhandlas på personalenheten. Personalchefen motiverade då att kollegans lön ej skulle höjas med att "du har ju nyss varit i utlandstjänst. Då tjänade du ju jättebra, så du behöver inte ha så hög lön nu". Det kallar jag personalvård.

Samtidigt finns det ju politiker som inte riktigt har koll på grundläggande matematik. Föga förvånande är det Peter Eriksson (mp) som tycker att 3000 officerare är en lagom siffra. Det skulle innebära ungefär ett år hemma med familjen var tredje år om vi ska hålla den nuvarande takten på missioner och därtill nivåhöjande och icke-nivåhöjande utbildningar. Knappast realistiskt.

På det hela taget finns det en del sanningar i artikeln.

Äntligen - förnuftet får råda!

I somras kom information om att RPS m fl planerade för nya uniformer för polisen. De nya uniformerna skulle vara mindre "militäriska". Lågskor istället för kängor, raka byxor istället för funktion, bort med gradbeteckningar osv. Jag tror inte bara det vara poliser som tog sig för pannan när de hörde om förslaget.

Idag berättas i SvD att RPS beslutat slopa den nya uniformen bl a efter en massiv proteststorm. I alla fall någonstans i den statliga apparaten där får förnuftet råda och man lyssnar på medarbetarna.

Återigen lysande jobb av SvD

Vill man försöka följa vad som händer i försvars- och säkerhetspolitiken ska man läsa SvD. Många minns säkert de raka frågorna runt FB 04, när försvarsministern inte kunde svara på hur stort Försvaret skulle vara efteråt.

Idag kan man läsa om turerna runt insatsen i Tchad. Detta har i vanlig ordning blivit en segdragen process, där man som vanligt nästan får skämmas för att vara svensk.

Som jag nämnt tidigare var det ytterst nära att NBG skickades redan under senhösten men detta ställdes in. Hade insatsen blivit av hade nog aldrig rebellarmens vinteroffensiv nått så långt. Av SvD idag verkar det som om den nye försvarsministern överhuvudtaget är mycket negativ till en insats i Tchad, så det verkar ju troligt att rigor mortis inträdde vid tiden runt försvarsministerskiftet i september.

Det är mycket intressant att läsa om spelet mellan UD och Försvarsdepartementet och ministrarna. Likaså får man bekräftelse på att Tolgfors sitter på sin plats av en anledning - att vara Borgs förlängda arm.

Då är det intressant att veta att det just nu finns uppgifter som Försvarsmakten och aktuell försvarsgren sagt nej till i flera omgångar eftersom man inte har pengar att genomföra uppgifterna och anser att detta dessutom kommer att stjäla för mycket resurser från övrig, redan snöpt verksamhet. Nu har försvarsdepartementet gått in och satt sig över Försvarsmaktens beslut på området - uppgiften skall lösas. Det blir nog läge att återkomma till detta senare.

Hur kommer då nästa års verksamhet att se ut? Tja... 6000 värnpliktiga. Det är nästan två vpl per yrkesofficer. Förmodligen blir också nästa år året då man börjar stryka förmågor, t ex luftvärn, ubåtar, stridsvagnar eller något annat för att "spara pengar". Att det sedan skulle bli någon verklig besparing finns det ingen som tror, men det låter ju bra för den oinvigde.

En sak står fullständigt klar: Även om Försvaret endast består av ett kompani Strf 90, en Visby-korvett och en JAS-division kommer det att kosta närmare 40 mdr.

Lördagsintervju och ledare i Expressen

Gäst i Ekots lördagsintervju igår 1 mars var ÖB Håkan Syrén. Intervjun innehöll en hel del intressant, bl a avhandlades Tchad, budgetproblemen och Ryssland. ÖB pekade ut, liksom jag gjort tidigare i bloggen, att allt fler europeiska länder hamnat i en beroendeställning till Ryssland genom gasimporten.



Expressens ledare på lördagen uppvisade synnerligen svag insyn i och kunskap om Försvarsmakten. Felaktigheterna i argumenten är staplade på varandra. Här är några exempel:

"är fortfarande mer än 40 procent av budgeten knuten till materiel, vilket placerar oss i världstoppen" - Expressen har inte förstått att under posten materiel redovisas tyvärr även hyror av anläggningar och materiel, vilka säkerligen är bland världens högsta. Den summa som går till rena materielinköp är betydligt mindre.

"Vi har exempelvis alldeles för många Jas-plan, och bland annat därför har försvaret inte råd att öva med dem." - Alldeles för många flygplan för vadå? Expressen har liksom de flesta andra inte insett att 100 flygplan inte innebär att man kan sätta in 100 flygplan. Ett överslag är att man kan verka med ca en fjärdedel - alltså 25 st. Resterande befinner sig i någon form av underhåll. Ska man då som vissa riksdagsmän föreslagit reducera till 40 fpl innebär det att man använder runt 10 st. Då blir det svårt att hålla igång Flygvapnet. Det är bara att räkna: 2-3 st för incidentberedskap, 2-4 för internationella insatser, 2 för grundläggande utbildning - ja då blir det inte många kvar för resterande piloter att öva med. Att det sedan påstå att det skulle vara för att det är för många flygplan som man har tvingats skära ner på flygtiden är oerhört korkat. Är det då för att vi har för många fartyg som flottan inte kan öva? Har vi för många soldater eftersom de i år inte kommer att få tillräckligt med övning. Skulle inte tro det.

"Samtidigt köper försvaret upp sig på nya avancerade system. Ett av de mer bisarra exemplen är jaktroboten Meteor som utvecklas för Jas Gripen och har kostat skattebetalarna "runt två miljarder kronor. Hittills. Den är utformad för att skjuta föremål som är utom synhåll. Vilket svenska Jas-plan aldrig kommer att ägna sig åt!" - Det vore ju intressant att veta vilken professionell bedömning Expressen baserar det här påståendet på. Grunden i all krigföring när det gäller överlevnadsförmåga är att man kan påverka sin motståndare på ett längre avstånd än vad denne är kapabel att göra. Försvaret är dimensionerat för att kunna verka på alla konfliktnivåer. En robot med bättre prestanda än motståndarens (idag är robotprestanda ganska likvärdig världen över) medger att man inte behöver bättre flygplanprestanda. Expressen nämner inte heller att Meteor är ett internationellt samarbete och att de svenska investeringarna skett över mer än ett decennium.

"Det råder ju bred politisk enighet om att försvaret inte ska ha rätt till de senaste leksakerna längre. Det finns ingen anledning att svenskt försvar och vapenindustri ska leda den vapentekniska utvecklingen." - Menar Expressen på fullt allvar att Försvaret inte ska vara utrustat med den modernaste materielen? Ska man istället acceptera att våra internationella insatser kommer att innebära en betydligt högre risk för förluster? Det absolut mest grundläggande för att man överhuvudtaget ska kunna ha så liten numerär som i dagens försvar är att man har utrustning i absolut toppklass. Det gäller lika mycket om vi fortsätter att vara alliansfria, såväl som om vi går med i NATO.

Jag har en känsla av att ledarredaktion på Expressen skulle ha visst utbyte av att läsa den här bloggen.


SvD har också en artikel angående det på fredagen presenterade budgetunderlaget. 2008 blir oerhört bistert för Försvaret, men jag har en känsla av att 2009 kan bli bistrare.


Edit 23.30: Det verkar som om det inte bara är Expressens ledarredaktion som skulle behöva plugga på lite om Försvaret. Även Aftonbladets Lena Askling uppvisar i dagens ledare en bristande insikt i hur Försvaret fungerar och vad en halvering av antalet officerar skulle innebära. Askling tror tydligen att de äldre officerarna "vill sitta kvar på hemmaregementet med bevarat jobb, trygghet och social status". Vill och vill... de hon skriver om är snarare alla de stabsofficerare som häckar i Stockholm. Lena Askling mår nog också bra av att läsa på lite på den här bloggen.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade