Nytt i ordboken: Obemanning

Det är inte var dag som försvarsfrågor får inleda Rapports 19.30-sändning och Aktuellts 21-sändning, men så var fallet idag. Anledningen var Riksrevisionens synnerligen svidande granskning av Flygvapnets och Marinens insatsförmåga med avseende på bemanning, där Riksrevisionen nu myntat det mycket beskrivande ordet "obemanning" (För den som inte orkar läsa alla 75 sidorna rekommenderas den inledande sammanfattningen om några sidor. Man går dock miste om en rad godbitar. Det lär även den göra som läser rapporten utan en bred förförståelse).

Såväl Försvar & Säkerhet som Skipper gör förnämliga dissektioner av rapporten så det blir inte så mycket sådant här.

Intressant är försvarsminister Karin Enströms kommentar: "Jag delar inte Riksrevisionens bedömning om man tittar på helheten. Försvarsmakten befinner sig ju i ett stort omställningsarbete och löser samtidigt sina uppgifter och det är ju det viktigaste för mig som försvarsminister"

Någonstans verkar det brista i informationskedjan eftersom majoriteten av Marinens och Flygvapnets personal lär instämma till fullo i Riksrevisionens rapport. SvD:s sammanfattning att "Försvaret inte är influensasäkrat" är alltför träffande. I en organisation vars numerär bestämts politiskt på så sätt att en oproportionerligt stor del av nyckelbefattningarna på såväl förband som ledningsnivåer är singelkompetenser klarar inte det normala svenska samhället med föräldraledigheter och förkylningar.

"Vi har på pappret aldrig haft större numerär och personaluppfyllnad än idag, samtidigt som vi aldrig varit så få som löser huvuduppgifterna" som någon konstaterade att resultatet blir i Org 13 med alla bemanningsuppdrag, sidouppdrag för basorganisationen, utbildningar och ledigheter som ska tas ut. Det stämmer också mycket bra med Riksrevisionens konstaterande på s. 40 där man ställer frågan om Försvarsmakten ens har förmåga [personellt] att skydda sin egen verksamhet.

 
Till sist kan man konstatera att det var ju tur för berörda att Riksrevisionen endast granskade Flygvapnet och Marinen med avseende på bemanning. Hade Riksrevisionen inkluderat de materiella och logistiska aspekterna på insatsförmågan efter PRIO införande 3-4 som DN tog upp härom veckan så... hade tydligen Försvarsmaktens insatschef kunnat berätta om det i Rapport...


Börjar det så smått gå upp för medlemmarna i BRF Folkhemmet vad styrelsen har gjort med brandskyddet?

SvD, 2, 3 

9 kommentarer:

Sten-Erik Björling sa...
27 november 2012 kl. 08:38  

Borg och di Andre tucks heller inte inse AT&T när ett insatsförsvar sätts in så faller inte folk ifrån p g à influensa - de har även en tendens att dö och bli allvarligt sårade... Att optimera skallar för en fredssituation är gravt inkompetent.

Samma syndrom som att anamma samma logistiklösningar och administrativa system efter IKEAs modell, som om IKEA får sina lager bombade och personalen dödad med hög frekvens...

Farbveckan -86 sa...
27 november 2012 kl. 10:10  

Glöm ej heller det nya uttrycket: Långtragiskt

Stiff upper lip sa...
27 november 2012 kl. 10:45  

Skulle inte bemanningscirkusen i september med FM Org 13 rätta till alla problem? Undrar hur många CV som egentligen lästes eller var det som vanligt?

Anonym sa...
27 november 2012 kl. 13:59  

Det verkar som att även Blogger har viss motvilja till ämnet!
Nytt försök!

Urg…en sån otrevlig revisionsberättelse! Dessutom har de mage att komma med den här underliga verklighetsbeskrivningen just nu!
Vi håller ju precis på att vända varenda sten för att hitta någon kompetens och/eller personal att göra oss av med. Åtgärderna görs med anledning av regeringsbelut nr 7.

Regeringen ser givetvis inga brister och ser den inget så gör inte heller riksdagen detta. FM dinglar i en fin balans och allt är frid och fröjd.
Tittar man på hur bemanningsarbetet genomförts och lediga jobb inom FM, verkar inte denna heller se några brister. Sedan kan jag ju undra hur många år vi skall vara i inledningsskedet av personalförsörjningsprocessen?

Tyvärr är nog den bistra sanningen att FM helt enkelt inte har råd att anställa, utbilda och/eller skapa de bemanningsrader som behövs. I förlängningen tror jag inte att vi någonsin får råd att genomföra eller utveckla IO14.

Att det finns de som har 900 jourtimmar förutom den vanliga arbetstiden kan väl inte bero på annat än dåligt ledarskap eller ett gigantiskt systemfel inom staberna?

Som jag hävdat förr och fortsätter att hävda så kommer våra förband aldrig att komma högre än cirka 75-80 procents uppfyllelse. Det ligger i systemets natur att så blir fallet. Vi har inte någon som helst backup eller övertalighet inbyggd, så är en kompetens borta så får förbandet klara sig utan denna.


Tyvärr är dock det mest tragiska i sammanhanget fru Enströms förväntade svar. Jag antar dessutom att skrivelsen helt oantastad flyger utredningar och beredningar förbi och förpassas i runda arkivet.

Jag kan väl använda två nya ord för att beskriva läget.
FM har en ”långtragisk obemanning” som ingen vill ta i med tång.

Som avslutning får jag väl hälsa RiksRevisionen välkommen till vår verklighet.
Tyvärr tror jag inte att deras påpekande kommer att göra någon skillnad.
Förutom vi som jobbar i systemet och RR kommer nog ingen att godkänna problemen, inte ens som utmaningar.
Dessvärre kan verkligheten göra sig påmind när man minst anar det.

Teaterdirektören.


PS! Det förekommer ironi i texten.

Sumatra sa...
27 november 2012 kl. 19:35  

Ja Teaterdirektören, hur skiljer man en ironisk kommentar från en verklighetsbeskrivning numera?

Unknown sa...
27 november 2012 kl. 21:44  

Lite utanför ämnet men här är Kinas nya hangarfartyg ute på provtur, vidare testar de landning och start med jaktplan
http://www.defenseindustrydaily.com/china-to-buy-su33-carrierbased-fighters-from-russia-02806/#vidJcHt7-HHTLw

Magnus Redin sa...
27 november 2012 kl. 23:07  

Revision är en underbar uppfinning.

TobbeT sa...
28 november 2012 kl. 11:18  

Karin Enström framstår mer och mer som en dålig kopia och senare upplaga av Bagdad-Bob...

Anonym sa...
28 november 2012 kl. 21:11  

Så var det dax..
Så har mitt stora förband börjat omplacera personalen från de rader dom erbjöds/skrev på. Verkligheten är i kapp. Man vågar/vill inte ens pröva den nya orgen som skall gälla efter nyår. Här har t om en del blivit avskedade som tackat nej till placeringen som dom erhållit, när det enda dom behövde göra var tydligen svara ja, vänta ett tag, låta DUC,DUC-DUCar få fritt spelrum och "vips" så flyttas personer om mellan enheterna för att säkerställa "status quo" kvarstår enligt tidigare..jaja vissa blir nog tvungna att röra på sig ändå, bedömt de som är låååååångt från chefen och långt ut på näringskedjan. Även de nya Fk som skulle få bli PlutC har nu efter lite "frivilligt" samtalande insett att dom bör nog vänta i alla fall 1-2-3 år så dom kan jobbet lite mera innan dom kan få ta över som PlutC..

Å andra sidan har vi inte fått en enda order som reglerar HUR detta nu skall gå till med dessa erbjudanden man fått, ska man dit eller ej????

Kalixlinjen

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade