Om man har något intresse för säkerhetspolitik eller internationella relationer har man knappast kunnat undgå att missa att Kina förra veckan deklarerade en Air Defence Identification Zone* över internationellt hav och långt in i Japans motsvarande zon inklusive över den omstridda ö-gruppen Senkaku som varit i japansk ägo sedan 1895. Den kinesiska deklarationen har väckt ett närmast ramaskri i Ostasien och spätt på de redan ansträngda relationerna mellan bland andra Kina och Japan, men även med USA och Sydkorea. I Japan har antalet starter med jaktincidentberedskap ökat mycket kraftigt det senaste året och bara under juli till september genomfördes 80 starter mot kinesiska militära flygplan och UAV:er som flugit i närheten av de japanska öarna.
USA har reagerat kraftigt på det kinesiska inrättandet av en så vidsträckt ADIZ. Den tydligaste reaktionen hittills var att man i måndags lät två B-52 bombflygplan oanmält flyga genom den nyetablerade zonen utan att först informera de kinesiska militära myndigheterna i enlighet med de av Kina stipulerade reglerna. Kina valde dock att inte skicka upp några jaktflygplan för att möta de amerikanska flygplanen och har heller inte kommenterat händelsen. För närvarande stävar också en amerikansk hangarfartygsstridsgrupp och japanska örlogsfartyg mot den av Kina proklamerade zonen.
Det torde framgå för alla inblandade att det amerikanska agerandet handlar om att visa musklerna i de internationella relationerna i området. Samtidigt kan man inte undgå att konstatera att det återigen finns vissa likheter med flygverksamhet som försigått i Östersjön de senaste åren, inte minst i påskas.
DN, 2, 3, 4, Aft, SVT, USA Today
*En ADIZ etableras av vissa länder en bit ut i internationellt luftrum och inom egen flyginformationsregion för att kunna kontrollera och identifiera misstänkt flygtrafik. Runt USA existerar olika ADIZ långt utan territorialvattengränsen för att bland annat kunna stävja narkotikasmuggling. Det ursprungliga syftet var dock att kunna identifiera sovjetiska bombflygplan. Mer finns att läsa här om bland annat hur flygplan förväntas uppträda.
Länkar till några viktiga anföranden i Sälen
8 timmar sedan
9 kommentarer:
"Kina valde dock att inte skicka upp några jaktflygplan för att möta de amerikanska flygplanen"
Kina agerar alltså enligt den svenska modellen?
Japp. Vissa källor anger inga kommentarer, andra att man från kinesiskt håll hävdade att man ändå hade full koll på vilka flygplan som rörde sig i zonen. Vissa likheter som sagt…
Kina skickar hangarfartyg!
http://uk.reuters.com/article/2013/11/26/uk-china-defence-idUKBRE9AP08B20131126
Tja, vi är ju inte långt ifrån att ha anammat det kinesiska konceptet med att "varje land har en armé. Sin egen eller någon annans"
Att nu kineserna nyttjar svensk incidentberedskapsfilosofi är kanske del av något slags utbyte länderna emellan...
@Skipper
Kineserna fortsätter att ta efter oss alltså. Fast förvisso är ju vårt hangarfartyg av lite mer stationär typ.
Jag är glad att jag inte är den enda som dragit pralleller till Ryska Påsken och andra sentida händelser. Det är intressant att se vilket total motsatt perspektiv medierna verkar ha när man jämför de två händleserna.
Japan både defacto och dejure har härravälde över Senkaku. Så när Kina unilateralt expanderar sin ADIZ så ses det inte som agressivit beteende. När USA sedan flyger igenom denna nytillkommna AIDZ så talar man om så väl agression som ett hån av Kina. När ryssland övar över Östersjön med bombplan och jakteskort accepterar media den bild som målas upp, att allt är som vanligt och att det inte är något att haka upp sig på.
Det är inte konstigt att min bild av Sverigen närområde skiljer så mycket från allmänheten om man ser till den nyhetsrapportering som finns. Jag känner inte igen mig i deras bild och många bekanta känner inte igen sig i min bild.
Love Alm
lovealm.wordpress.com
Resenären: Nu tog nog likheterna med Sverige slut. En kinesisk general varnar öppet för icke-tillåtna flyg att inträda ovan zon. Kan inte tänka mig att Anders Silwer skulle gå ut så hårt mot ryska flygföretag..
http://www.scmp.com/news/china-insider/article/1367110/hostile-aircraft-could-be-shot-down-air-defence-zone-pla-general
Det är mer intressant att vända på liknelsen isf att jämföra med ryskt hot om intrång i svenskt luftrum. Vad hindrar Ryssland från att likt Kina lägga ett liknande område över sin gasledning? Knappast försvarsberedningens förhoppningen om att altruism har blivit en del av ryska ledarskapets egenskaper. Ett sådant beslut inbegriper naturligt vis resoluta militära aktioner för att hävda det samma, i vart fall mot Sverige och Finland.
Om det skulle ske;
Vad vill Sverige göra i detta läge för att hävda sin rätt till internationellt luftrum och fullfölja sin doktrin med att bistå Baltikum som riskerar att bli avreglat?
Vad måste vi göra om det skulle inkludera luftrum över Gotland och i så fall med vad?
Vi gör det vi är bäst på: släpper ned nallar på dem.
Skicka en kommentar