Bekräfta närvaro av misstag eller med vilje?

Under slutet av förra veckan visade USA upp en rad satellitbilder på ryska förband i Ukraina, vilket som vanligt motsades av Ryssland. Bland annat visades bilder på ryska förband kring Debaltsevegrytan där de hårdaste striderna stått under februrari.


Information från satelliter är alltid svår att tolka om man inte kan bekräfta den genom andra sensorer eller genom andra källor. Det för yrkesmän tydligaste beviset på Rysslands kraftiga inblandning och stöd till kriget i östra Ukraina är logistiken. Mekaniserade förband och artilleri behöver enorma mängder underhåll i form av framförallt ammunition och drivmedel för att överhuvudtaget kunna fungera. Det är hundratals fordon om dagen för att hålla igång en krigsapparat av det slag vi bevittnat de senaste månaderna i östra Ukraina. Enklare för lekmannen att identifiera är förekomsten på pro-rysk sida av materiel som är exklusiv för Ryssland. Jag har i två tidigare inlägg tagit upp två av dessa materielsystem, nämligen stridsvagn T-72B3 som började tillföras den ryska armén 2012, samt luftvärnssystemen SA-15 och Pantsir-S.

De senaste veckorna har det kommit allt mer material på internet i form av foton och filmer tagna av privatpersoner och journalister på exklusivt rysk materiel och materiel med ryska förbandsbeteckningar.  Igår dök återigen bilder på T-72B3 upp på nätet då en brittisk "journalist" med starkt pro-rysk böjelse (går klädd i rysk uniform med Novorossija-märken på ärmen. Känner man inte till personen från början så finns det mycket att läsa om honom och hans "journalistik") i ett av sina videoreportage filmade en pluton T-72B3 vid Debaltseve. Återigen en förekomst som inte går att bortförklara.Tydligaste id-punkterna på T-72B3 är avsaknaden av IR-strålkastare och tillkomsten av det franska IR-siktet (Sosna-U i rysk benämning). Andra id-punkter som skiljer T-72B3 från andra modeller är tillkomsten av väderstation för ge siktet meteorologiska data, bandaggregat, typ av reaktivt pansar.
Mer om T-72B3 - använd Google Translate eller liknande

Vad som är intressant att reflektera över i videoklippet är den centrala roll som stridsvagnarna spelar i sekvensen. Filmas de för att fotografen har ett stridsvagnsintresse, för att de utgör en tacksam bakgrund eller för att de är just ryska stridsvagnar?


Här är för övrigt några exempel på den uppmärksamhet man får på Twitter om man påtalar förekomsten av exklusivt rysk materiel:

62 kommentarer:

Tobrukbloggen sa...
16 februari 2015 kl. 13:56  

Det förefaller som om den brittiske journalisten lite diskret filmar stridsvagnarna med videofunktionen på sin systemkamera som han håller under högerhanden. En sådan sekvens är betydligt mer användbar än den där han förekommer med tal, och han har också exklusiv rätt till sekvensen.

HMFIC96 sa...
16 februari 2015 kl. 14:45  

Att leta dessa detaljer är visserligen bra bevis, men övertygar bara de som redan är övertygade. Det är förvånansvärt lite bevis ute ändå och jag är övertygad om att det finns massor. Att få underrättelser om truppförflyttningar på tiotusentals soldater till en front med materiel och allt är något NATO grunduppgifter. Hur skulle de annars få förvarning om ett angrepp? Varför då inte presentera dessa genom väl valda läckor till press?

Alla ryska soldater är precis som vilka västerländska ungdomar som helst. De har oroliga föräldrar, släkt, vänner och partners hemmavid. Dessa kommunicerar de självfallet med även om OPSEC säkerligen säger att de inte får. De tar garanterat bilder med sina mobilkameror precis som alla andra soldater gjort sedan kameror blev bärbara. De spelar in filmer och skickar mail, sms. Kommunikation som är enkel att spåra när den idag går via internet eller via västerländsk hårvara i mobilsystem.

All denna mobila kommunikation domineras av amerikansk teknologi, om det är Android, iOS eller något annat. Många har appar som automatiskt laddar upp bilder till molnet hos amerikanska änster såsom iCloud, Google+, Google+, Dropbox. Amerikanska appar såsom Google, Facebook,Twitter, chattappar, osv på telefonen har långtgående rättigheter att samla information på enheten även om inte den appen har använts, tex om alla samtal,alla sms, alla kontakter, position, foton, åtkomst till kameran och mikrofon.

Det är alltså väldigt enkelt för NSA att spåra alla telefoner och se vilka trupprörelse som skett. I skuggan av Snowden affären så vet vi att NSA sitter på enorma system och verktyg för att göra saker på distans utan att användaren vet om det. ANVÄND DEM OCH VISA VÄSTVÄRLDEN.

Vilka telefoner som nu är i tex DEBALTSEVE vart var de för 1 månad sedan? Var de i Ryska militärbaser? De som varit i Ryska militärbaser, vart är de nu? Hur ser bilder ut som laddats upp från ryska abonnenter inne i Ukraina? Det finns hur mycket som helst. Varför visas inte de bevisen? Om de nu mot all förmodan inte finns, så finns mobilernas rörelse även loggade i de
telefonväxlar och mobilmaster som har teknik som väst har bakdörrar till. Garanterat finns agenter eller personer som kan utövas påtryckning att släppa såfan information hos ryska telefonoperatörer.

En sista underrättelsekälla är självklart alla de agenter som givetvis har som uppgift att hålla koll på de ryska baserna och som inte kan ha undgått att personalen inte är där längre.

Stillbilder från satelliter på materiel bör kunna spåras bakåt i tiden och visa på hur materielen rört sig. Inte att personer åker bakom en lastbild med stridsvagn på flaket på en väg som svårligen kan bevisas vara inne i Ukraina. Hur bevisar man en väg i Ukraina jämfört med Ryssland om vägskyltar eller landmärken inte syns?

Anonym sa...
16 februari 2015 kl. 16:44  

Rebellernas artilleri (BM-21, 2S1) finns nordöst om Debaltseve (i närheten av Lomovatka) sedan september.

Definitivt inte ryska reguljära förband. Finns massor av foton.

Sommarfararen sa...
16 februari 2015 kl. 19:02  

Ännu ett ryskt troll... tur att de inte är så intelligenta.

Sten-Erik Björling sa...
16 februari 2015 kl. 21:20  

http://russia-insider.com/en/ukraine/2015/02/13/3469

Notera vem som säger detta...

När det gäller satellitbilderna så är de skapade av ett kommersiellt företag med upplösningar som inte kan påvisa nationaliteten hos förbanden som sägs finnas på dessa bilder. Tidigare bilder från samma företag publicerade av Nato är rent löjeväckande och tyder på förfalskningar av ytterst amatörmässig art. Man kan fråga sig varför förstoringarna av de påvisade förbanden var i perspektiv, inte rakt uppifrån som ett exempel. Andra exempel kan nämnas vara klumpiga klipp-och-klistra av s k bandhaubitsar mm och artilleribaseringar påvisade med perspektiv - inte rakt uppifrån. Det som är skrämmande är att Nato mfl får dessa ytterst tvivelaktiga material att framstå som seriösa av svensk underrättelsetjänst och politiker.

Som jag tidigare har skrivit på detta forum - om Ryssland verkligen invaderat så skulle det inte finnas några som helst Ukrainska förband kvar i östra Ukraina - striderna om de skulle existera skulle ske utanför Kiev...

Sten-Erik Björling

Wiseman sa...
16 februari 2015 kl. 21:39  

Varför kommersiella satellitbilder används istället för militära är av samma skäl som Försvarsmakten under Libyeninsatsen till media släppt bilder med lägre upplösning från andra sensorer än spaningskapseln. Man vill inte avslöja egen förmåga. Den som sett en fullskarp militär satellitbild i media eller på internet får gärna länka.

Skulle Sten-Erik m.fl. ifrågasätta även sådan bilder? Utan tvekan.

Är det någon idé att släppa satellitbilder av materiel och förband som man inte kunnat verifiera med andra källor t.ex. signalspaning? Nej, det skulle vara genomskinligt och kunna överbevisas av Ryssland och därigenom ge en trumf i informationskrigföringen. Lägg märke till att något sådant aldrig sker.

Lämnar ryska soldater spår efter sig på sociala media? Ja, massor vilket syns mycket väl för den som vet var den ska leta.

Hur många av de av den ukrainska säkerhetspolisen publicerade telefonavlyssningarna har visat sig vara falska? Noll, mig veterligen. Risken att fabricera sådant är för högt när den publik man vänder sig till är i demokratier med fria media.


Vad avser Sten-Eriks länk så kan konstateras att läser man ett annat referat än ryska nyhetsbyrån TASS så säger Zannier på presskonferensen: "If you ask me if we have seen fighters and weapons that seem to come from Russia, then the answer is yes". Man tar det avsnitt man vill höra och det gör både TASS och andra media. http://uatoday.tv/politics/osce-chief-zannier-says-troops-and-weapons-flow-from-russia-into-ukraine-409228.html

Sten-Erik Björling sa...
16 februari 2015 kl. 21:51  

Wiseman,

Naturligtvis så finns det ryssar som slåss i Ukraina och naturligtvis så har det kommit materiel från Ryssland som används av separatisterna. Men här handlar det om påståenden om att reguljära ryska styrkor deltar vilket personen som refereras påstår inte är fallet. Det handlar vad som dokumenterats sedan lång tid tillbaka om frivilliga som kommer även från Tjetjenien mm för att slåss i separatiststyrkor.

Detta kan naturligtvis även förklara förekomsten av FaceBook-inlägg från ryska soldater - vänligen notera att USA har regelrätta militära förband för att hålla igång stora mängder virtuella användare på FaceBook mm.

Sedan jag sett det material som Nato publicerat i form av kommersiella satellitbilder så saknar jag helt förtroende för den typen av bevis från bl a den amerikanska ambassadören i USA som i verkligheten styr Kiev-juntans operationer. Maken till klantiga klipp-och-klistra-modifieringar har jag inte sett tidigare - krävs bara ett fåtal minuter för att notera att de är manuellt modifierade för att övertyga medier och politiker med tidsbrist...

Sten-Erik Björling

Wiseman sa...
16 februari 2015 kl. 22:15  

Sten-Erik, det är välkänt att du saknar förtroende för alla former av bevis som inte kommer via RT eller bloggar med olika grader av rysk anknytning.

Det har gång efter annan påståtts att västerländska specialförband uppträtt dolt (i annat än uniformer) i Libyen, Syrien m.fl. områden. Inte osannolikt med tanke på att man uppträtt så i t.ex. Afghanistan.

Om du var rysk general, eller varför inte president, och inte skulle vilja att det egna landets aktiva deltagande i ett krig utan folkrättsligt mandat blev synlig - hur skulle du beordra förbanden att vara klädda?

Om du inte sett maken till klipp och klistra (vet för övrigt inte vilka operationer du menar) så kan jag bidra med några länkar till ett antal föga imponerande versioner från ryska media. Jag har t.ex. svårt att tänka mig att du inte sett Maria Tsypko. Eller varför inte satellitbilden på MH17 vars autenticitet intygades av vice ordföranden för ryska ingenjörsfacket? Det finns ju ett antal godbitar att välja på.

Slutligen kan jag inte annat än imponeras av USA som i så fall lyckas hålla igång ett stort antal VKontakte-profiler och fylla dem med både bilder och filmer på verkliga personer i stridsmiljöer i östra Ukraina, men de lyckas tydligen inte bättre med sina satellitbilder och annat än att Sten-Erik omedelbart identifierar dem som klipp-och-klistra.

Norrland sa...
16 februari 2015 kl. 22:56  

Jag vill dela med mig av en kort, komisk animation på en framtida svensk respons på ryska hot:

https://www.youtube.com/watch?v=Qbu9g7DuA5Y

Sommarfararen sa...
16 februari 2015 kl. 22:59  

Vissa har bara otur när de tänker men bevisen talar för sig själva... https://vimeo.com/119733462

Anonym sa...
17 februari 2015 kl. 01:11  

Jag förstår inte fixeringen vid Ryssland. Landet stödjer förvisso rebellerna militärt, men det är inte ovanligt att externa aktörer väljer sida i inbördeskrig. T.ex. Spanien 1936-39.

Magnus Redin sa...
17 februari 2015 kl. 08:01  

celer1ty, yttre makter som väljer sida i spanska inbördeskriget var en bättre jämförelse än du nog tänkte dig. Nazityskland som hade territoriella ambitioner och en despotisk statsledning som levde på röveri passade på att prova nya vapensystem och nya taktiker under det kriget.

Undrar om någon kommer att måla en Guernica motsvarighet för sjätte generationens krigföring?

Sten-Erik Björling sa...
17 februari 2015 kl. 08:37  

Artikeln nedan är bra läsning... Från en annan FSB-agent... :-)

http://www.peakprosperity.com/blog/91774/us-suicidal-strategy-ukraine

Det som jag själv finner mest störande är att man är så kåta på att dra igång processer som med största sannolikhet resulterar i krig i Europa - vilket vi troligen inte överlever, och detta beroende på lojaliteter med ett politiskt skikt i USA som mest kan liknas vid avdelningen i Gökboet. Är ni verkligen så blinda?

Det som troligen kommer att hända som svar på "sanktionerna" från väst är att Ryssland säljer hangarfartygsdödare till Kina samt avancerad utrustning till Iran för att förstärka deras operationer i Irak mot IS. Fundera lite på det ...

Ryssland klarar sig utan Europa, Europa klarar sig inte utan Ryssland... Dags att sluta upp med att vara knähund såsom en viss riksfjant varit?

Sten-Erik Björling

reaction sa...
17 februari 2015 kl. 08:48  

Skrämmande att vi människor, speciellt vi svenskar, aldrig lär oss av vår historia och våra misstag. Ska det vara så svårt.. Börjar faktiskt tro att det är något allvarligt fel på oss i detta avlånga land. Undrar samtidigt vad som krävs för att folk ska vakna, el är vi så slöa att vi accepterar vad som helst?

ErikG sa...
17 februari 2015 kl. 09:21  

"Jag förstår inte fixeringen vid Ryssland. Landet stödjer förvisso rebellerna militärt, men det är inte ovanligt att externa aktörer väljer sida i inbördeskrig. T.ex. Spanien 1936-39."

Därför att "stödet" är så stort att det knappast är att betrakta som inbördeskrig, utan som ett krig mellan två stater. Att säga att Ryssland stöder rebellerna litegranna är som att säga att USA bara sände militära rådgivare till Vietnam.

Det finns anledningar till att rebellarméer världen över normalt bara har raketgevär och tunga kulsprutor som tunga vapen. Separatisterna i Ukraina skulle mig veterligen vara den första rebellarmén med artilleri i regementsstorlek och med logistiken att förse dessa med ammunition. Den första rebellarmén med ett eget flygvapen, kvalificerat luftvärn, mekaniserade förband etc.
Kort sagt, mängden utrustning och logistik som "separatisterna" förfogar över får vår egna armé att blekna i jämförelse. Det enda som Sveriges försvarsmakt har som inte "separatisterna" har, är ett mer kvalificerat flygvapen, men jag misstänker att "separatiseterna" snart "hittat" lite moderna flygplan och åtgärdar den punkten också.

Sommarfararen sa...
17 februari 2015 kl. 09:58  

Du förstår inte för du är ett ryskt troll med ett annat tankemönster än oss demokrater.
Saken är den att ryssland har invaderat ett grannland i syfte att erövra territorium. I dina ryska ögon så ser du detta kanske som normalt och sunt, men inte vi. Du och andra ryssar som stödjer putler blir därför paria. Enkelt.

Kristian sa...
17 februari 2015 kl. 10:01  

celer1ty,

Inte ens Ryssland erkänner att dom är där med trupp eller stödjer med materiel. Det kanske talar högre än västs "fixeringen vid Ryssland".

För min del har jag problem med att Ryssland använder naken militär aggresion för att nå politiska mål, många interna, och ändra internationellt fastslagna gränser för första gången sedan Andra Världskriget. Detta i kombination med Rysslands oberäkneliga sätt och null-summetänkande gör att situationen nu är den farligaste på två generationer.

PracticeMakesPerfect sa...
17 februari 2015 kl. 10:47  

Angående kvalitén på satellitbilderna har jag svårt att köpa argumentet att de inte vill visa egen förmåga. Om alla "vet" att militära och andra underrättelsetjänsters satelliter är vida överlägsna de kommersiella så är det inget att hymla med. Att de inte vill visa exakt kapacitet vad gäller upplösning osv. är förståeligt men varför inte visa en bild som går att tyda och kvalitetsmässigt då ligger någonstans mellan kommersiella och militära?

Tror personligen att bristen på bevis (i den mån det fortfarande kan anses vara en brist) beror till del på att västländerna inte vill visa för tydligt de ryska förehavandena då det skulle ställa helt andra krav på deras gemensamma agerande.

Anonym sa...
17 februari 2015 kl. 14:55  

ErikG: Låt oss säga att det finns 8000 ryska soldater i Ukraina. 36 000 är rebeller -- dvs. ukrainska medborgare. Om 4/5 är ukrainska medborgare, hur annars beskriva det än inbördeskrig?

Kristian: Det är en subjektiv tolkning av konflikten.

Sommarfararen sa...
17 februari 2015 kl. 16:21  

Det är inget inbördeskrig - Saken är den att Ryssland för krig mot Ukraina. Det som möjliggör kriget är den mängd tunga vapen tillsammans med utbildad rysk militär som ryssland tillför. Detta är ett angreppkrig i syfte att ta territorium. Precis det som Hitler hjorde med Tjeckoslovakien 1938, tillsammans med Ryssland, angreppet mot Polen 1939. Med den logik ryssland använder så skulle Finland ha rätt att ta territorium av ryssland, Japan skulle ha rätt att ta territorium samt att Kina skulle ha rätt att ta territorium. Detta är början till slutet för ryssland eftersom man har öppnat en Pandoras ask som blir svår att stänga.

Anonym sa...
17 februari 2015 kl. 19:19  

Thomas B: Tror du på allvar att det tar Ryssland tio månader att ta över Donbass?

Mad Dog sa...
18 februari 2015 kl. 00:13  

Kan inte låta bli att fascineras av hur de pro-ryska debattörerna på denna sida så blint kan bortse från flera av de saker som skrivs här. Vissa påståenden sätter de sig verkligen upp emot och kommer med egna motbevis hämtade från högst partiska källor (utan minsta källkritik) medan andra påståenden är svårare att bestrida varför de helt sonika ignorerar dem...

En av de saker som stör mig med hela den här Ukraina-krisen är att hela världen vet att Ryssland stödjer separatisterna, men att de fortsätter att förneka det. Varför ?
Kan inte Putin visa lite stake genom att bara säga "- Visst stödjer vi dem. Varför? För att vi vill och kan :-) ..."

Putins förfarande kan liknas vid ett barns, där föräldern kommer in i rummet och ser sitt barn stå med en trasig kruka nedanför fötterna och på fullaste allvar förklara att den flög från fönstret några meter därifrån och kraschade helt av sig självt!?!

Sovjet/Ryssland har ju genom historien ett genomgående mönster i att initialt förneka katastrofer, krigshandlingar mm för omvärlden och sin egen befolkning. Tjernobyl, Kursk-incidenten, Krim-annekteringen, för att nämna några.
Händelser som omvärlden redan från början vetat om och som till slut bekräftats med genomskinliga och pinsamma bortförklaringar av ledarna.
Varför skulle det vara annorlunda nu?

Om nu inte Ryssland stödjer separatisterna, tillåter "frivilliga" ryska soldater att delta och strängt bevakar sina gränser, varifrån kommer då all personal och allt underhåll?

För det var väl ändå så att separatisterna i stort sett var besegrade vid en tidpunkt förra året, men så plötsligt vände allt och det med besked?
Måste säga att jag är grymt imponerad av hur en gerilla-/terroristgrupp kan mobilisera och försörja sådana mängder av soldater, stridsvagnar och artilleripjäser.
Önskar att våra egna HV-förband har samma förmåga den dagen det gäller...

Mad Dog sa...
18 februari 2015 kl. 00:35  

celer1ty: "Thomas B: Tror du på allvar att det tar Ryssland tio månader att ta över Donbass?"

Din fråga har på ett liknande sätt ställts på mängder av forum av ett flertal pro-ryska debattörer. Självklart skulle Ryssland kunna ta hela Ukraina rätt "enkelt" om de ville, men då skulle det ju också bevisas att de deltar i konflikten vilket de inte vill.
Det är ju en svår balansgång att kunna stödja separatisterna så mycket som möjligt utan att avslöja sitt agerande.
Det handlar ju om att Putin med anhang (och alla internet-troll) måste kunna förneka uppkommande bevis till en viss gräns, vilket kan göras ganska länge. Ett drag av narcissim kan nog skönjas här...

celer1ty, sätt dig gärna in lite mer i det som skrivs, tänk till och förstå de underliggande tonerna också, så framstår du inte enbart som ännu ett ryskt troll. Det blir bara pinsamt då...

Sommarfararen sa...
18 februari 2015 kl. 01:13  

Margots inkompetens... http://sputniknews.com/europe/20150216/1018329707.html

Kristian sa...
18 februari 2015 kl. 09:54  

celer1ty,

Ett lands invasion av en granne är absolut inte en subjektiv tolkning. En invasion kan ha skäl, bra eller dåliga, men att kalla den en subjektiv tolkning är infantilt.

Sten-Erik Björling sa...
18 februari 2015 kl. 13:17  

Börjar bli lite less…

Putinkramar, Putinälskare, Rysk agent bla bla bla…

Problemet är att jag och många andra kritiska röster när det gäller händelseutvecklingen i Ukraina inte nödvändigtvis är fans till Putin även om jag anser att Putin och Lavrov är de enda vuxna i dessa sammanhangen utan vi är oroliga för de större förloppen där Ukraina är en mindre del.

Som fler av oss har noterat så faller det finansiella systemet samman mer och mer och med det ökar ansträngningarna från olika intressen i väst att tvinga Ryssland och Kina från processen att ersätta dollar som reservvaluta och minska betydelsen av USAs statsobligationer i världshandeln.

Att Ryssland satte stopp för planerna att få regimskifte i Syrien vilket skulle blockera naturgasledningar mm mellan Iran och Medelhavet underlättade inte precis och nu har vi ett uppblossande energipriskrig som kommer att slå ytterst hårt mot finansiella instrument vilka riskerar att slå undan fötterna för ett antal storbanker i USA.

Ukraina är det främsta verktyget som USA har att slå en kil mellan Ryssland och Europa och förhindra att byggs upp samarbeten mellan EU och det som byggs upp under namnet Eurasiatiska Handelsområdet vilket i stort kommer att bestå av en kombination av delar av BRICS, SCO och MINT. USA behöver EU och Europa för plundring för att hålla sitt eget finansiella system igång så långt som möjligt - främst för att säkra derivat och minska risken för utlösning av Collateral Debt Obligations vilka kommer att slå hårt mot storbankerna i USA. Ett storkrig i Europa mellan Europeiska länder och Ryssland med Ukraina som centrum kommer att säkerställa USAs kontroll över EU, ökade utgifter för försvar och ökad export av försvarsmateriel.

Det som är svårt för mig att förstå är hur Svenska aktörer så huvudlöst agerar i USAs intressen att förslava Europa och dess befolkningar, utöver ev. krig med Ukraina även med TTIP mm som totalt slår sönder allt vad demokratiska system innebär. Nog för att Gladio hade stort genomslag i Europa men att Gladio 2/B har fått så stor kontroll över alla politiska organisationer och media är mycket förvånande.

Ryssland är inte intresserad av att ockupera Ukraina, om de hade det intresset så hade de erkänt separatistdelarna av Ukraina redan i början. Ryssland är intresserat av ett Finlandiserat Ukraina utan bindning till Nato och som inte kan fungera som aggressionsplatform för USAs intressen - ABM-system mm.

Ryssland har betydligt större ambitioner än att strula till det med Ukraina och ett antal klantskallar till politiker i USA och EU - de är i full färd med att bygga upp ett helt nytt globalt finansiellt system tillsammans med BRICS, SCO och MINT vilket kommer att baseras på reella resurser istället för spekulativa finansiella instrument som derivat mm. Införandet av detta nya finansiella instrument kommer att medföra större stabilitet och mer jämlika förhållanden i internationell handel - något som inte minst Sverige och Tyskland som exportnationer kommer att dra mycket stor nytta av. Det kommer även att drastiskt minska makten hos World Bank och IMF och det kommer att minska internationell fattigdom avsevärt.

Att i detta läget agera som nyttiga idioter och tala om “hårt mot hårt” riktat mot Ryssland som inte är den part som skapat krisen i Ukraina och agera som tanklösa verktyg i USAs strävan att slå sönder samarbeten mellan Europa och Ryssland indikerar en mycket långt gången naivitet och oförmåga till självständigt tänkande. Att tro att vi kan få lite stjärnor i vår lilla bror-duktig-bok för att vi ökar spänningarna i Östersjön genom att provocera reaktioner från Ryssland är direkt korkat…

En sista liten sak…

Trovärdigheten hos parter som kan dolt hota med paria och diverse möjliga uteslutningar blir mycket låg om dessa små hot inte samtidigt signeras med deras verkliga namn. Att vara modig anonymt är inte mod - det är bara löjligt… Har ni något att säga så gör det under eget namn. Ynkryggar!

Sten-Erik Björling

Sommarfararen sa...
18 februari 2015 kl. 13:25  

Varför lyckades inte ryssland ta Finland 1940 trots 4 gånger mer soldater, tusentals moderna stridvagnar och flyg där Finland bara hade ett hundratal omoderna stridsvagnar och flygplan? Svaret är att ryska soldater, genom århundraden har uselt rykte som soldater. 1706, i slaget vid Fraustadt, fick ryska soldater vända sina rockar ut och in för att de inte skulle kännas igen av fienden och därmed bli en särskild måltavla. Det usla ryktet gäller än idag och än mer förstärkt - ta bara debaclet i Afghanistan och Tjetjenien...
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_for_Height_776

Kristian sa...
18 februari 2015 kl. 17:12  

Sten-Erik Björling,

Varför envisas du med att hävda att folk som inte skriver ut ett fullt namn gömmer sig bakom anonymitet och är fegisar? Jag tror inte du förstått hur kommentarerna fungerar.

Vad spelar det för roll om jag kallar mig LitenGulSten, Flygar-Steve eller Johan Oscarsson? Även om jag skriver ut ett namn så kan du inte veta att det är mitt riktiga lika lite som jag vet med säkerhet att ditt verkliga namn är Sten-Erik Björling.

Anonym sa...
18 februari 2015 kl. 17:22  

Mad Dog: Ryssland kommer inte att låta Kiev göra det Kroatien gjorde mot serbiska Krajina 1995. Att hamna i krig med Ukraina vill man inte heller. Härmed det diskreta stödet utan några formella och juridiska skyldigheter.

Låt mig understryka skillnaden på dolt stöd (covert) och officiellt förneka/inte bekräfta. Om målet för Ryssland varit att dölja sin inblandning hade man inte levererat vapen äldre än 1990.

Graden av rysk iblandning kan förstås diskuteras. Det är dock uppenbart att, med vissa undantag, ryska förband är sällsynta i Donbass. Syftet verkar vara att begränsa sin inblandning till det minsta möjliga som krävs för att rebellerna inte ska förlora.

Forsno sa...
18 februari 2015 kl. 19:12  

Jag skulle hävda att redan att tala om "rebeller" eller "separatister" är att köpa rysk propaganda. Det handlar om ryska irreguljära milisförband skapade och ledda av GRU, rekryterade inte bara i Ukraina utan även i Ryssland. Den hårda kärnan består av samma frilansande krigsförbrytare rysk militär underrättelsetjänst använt i Tjetjenien och Georgien.

De är Arkans tigrar utan kramgo maskot.

Man tycker ju att den ryska offensiven mot både Debaltseve och Mariupol under täckmantel av den senaste "vapenvilan" borde leda till ett antal självklara lärdomar:

All undfallenhet mot Ryssland uppmuntrar landets ledning till förnyad aggression; så slut aldrig ett avtal med Ryssland
och ge aldrig upp dina kärnvapen om du har några.

Inga av dessa lärdomar kommer dock att dras av den svenska politiska klassen. Allt tyder på att Sveriges avrustning att fortsätta. Om väst viker ner sig i Ukraina, vilket ligger i farans riktning, så kommer Sverige helt självförvållat att stå maktlöst vid en konflikt i Östersjön.

Tur att utrikesministern redan börjat öva på att fråga Putins lakejer om lov för hur Sverige sköter sina egna affärer. Hon kommer att få nytta av färdigheten.

Johan M sa...
18 februari 2015 kl. 21:35  

Mitt namn är Johan Höglund och jag bor 350 meter från P4 i Skövde.

Jag är inte expert på tunga mekaniserade pansarförband men en sak vet jag. Att köra och underhålla stora mängder pansarfordon kräver ENORMA mängder resurser och personal. Åk förbi markverkstaden i Skövde på vägen till Skultorp och kolla in alla lastbilar och stödfordon som står där för att Stridsvagnarna och stridsfordon skall kunna öva. Skulle man köra ut dessa pansarförband och operera med dessa i månader så skulle man antagligen behöva tömma hela markverkstaden och T2 ( terrängregementet som ligger brevid ) på folk som åker med och underhåller, och detta är bara en bråkdel av vad gerillasoldaterna i östra Ukraina har. Det kostar även ENORMA summor att driva detta. Det är anledningen till att dom som bor runtomkring Skultorp och Varola inte längre så ofta hör stridsvagnar dundra förbi på vägarna bredvid husen nämligen för att svenska försvaret har dragit in armens övningar av kostnadsskäl.
Sen tillkommer att dessa gerillasoldater även har råd med riktig ammunition.

Några korta frågor till Sven-Erik Björling.

Anser du att Europeiska unionen är en skapelse av USA och att handelsavtalet mellan EU Ukraina är ett vapen som USA använder för att försvaga Ryssland?

Är det inte konstigt att just Ryssland kommit på ett OPTIMALT sätt att styra världens finansiella system med tanke på att Rysslands egen ekonomi, även innan sanktionerna, är mycket undermålig och ineffektiv, man är mer eller mindre helt beroende av energiintäkterna.
Korruptionen inom Ryska myndigheterna är enorm,
ska du driva företag i Ryssland så måste du ha stora pengar avsatta för att muta sig till nödvändiga tillstånd och blanketter. Med tanke på att Ryssland nu åter en gång kommer med nya lösningar på hur det ekonomiska systemet skall fungera kan man inte undgå att minnas ett gammalt Svenskt TV program som heter" Har du hört den förut? " Det var ett skämt program. Vad gäller om Rysk ekonomi skall vara modellen för ett mer rättvist och hållbart ekonomiskt system, så är väl frågan om man skall skratta eller gråta.

Sista frågan är,
jag gick på Helenaskolan i Skövde vart gick du?

Sommarfararen sa...
18 februari 2015 kl. 23:15  

celer1ty - "Minsta möjliga för att ryssland inte ska förlora". Ryssland har redan förlorat. Ryssland är som en död kropp där hjärnan fortfarande fungerar i några sekunder till men inte inser att den är död. Säg att man tar Donets och Luhansk då - ska man fortsätta? Varje oblast man tar kräver ockupationstrupper för att kontrollera. Samtidigt så stryps den ryska ekonomun till en punkt där den totalt havererar. Ryssland är inte självförsörjande på utrustning som krävs för automation, kraft eller telecom; Vem ska man köpa av? Kina? Vem ska betala lön till alla ryssar som har förlorat sina arbeten i fabriker där produkterna har blivit osäljbara utanför ryssland? Visst kan man trycka upp kalle anka pengar men vad kan man köpa med dem? ingenting. Genom den ryska idiotkampanjen mot Ukraina så har man alienerat den ukrainska befolkningen för överskådlig tid. Där det tidigare kanske fanns en sympati för ryssland finns numera mest hat. Ukraina kommer framledes att luta sig mot EU och USA och det på grund av putler.
Efter ett eldupphör, så kommer Ukraina att återhämta sig - EU och USA kommer att pumpa in de resureser som krävs för det. Ryssland å andra sidan kommer att försvagas i takt med att det blir allt fattigare. Förr eller senare tar Ukraina tillbaka vad man förlorat och kanske mer än det, vilket är deras rätt. 1989 var sovetunionen, då militärt starkare än dagens ryssland, besegrat av ett land med betydligt mindre resurser än Ukraina - Afghanistan. Afghanerna hade desutom inte fått en bråkdel av det stöd utifrån som Ukraina får och kommer att få än mer. 1 år efter den sovjetiska reträtten från Afghanstan så kollapsade sovjetunionen - sovjetunionen finns inte mer...
http://www.cbc.ca/player/Digital+Archives/War+and+Conflict/Other+Conflicts/ID/1865576508/

Sten-Erik Björling sa...
19 februari 2015 kl. 09:58  

Johan M,

Tack för civiliserat genmäle… Nedan lite respons…

Separatisterna har mindre tung materiel än Kiev-juntans styrkor även om det förstärkts sedan början av striderna - mycket har faktiskt kommit från övertagen materiel från Kiev-juntans styrkor och många av dessa har reparerats.

http://russia-insider.com/en/2015/01/26/2749

Vänligen kom ihåg att östra Ukraina är Ukrainas industriella centrum och att man har kapacitet till avancerad industriell produktion.

Frånvaron av supportfordon var en av de punkter (finns flera) som jag noterade när jag analyserade Natos s k satellitbilder - man kör inte med ett antal bandhaubitsar i ensamt majestät utan buret närskydd och speciellt inte utan transportfordon för ammunition. Hade dessa bilder visat verkliga Ryska förband så hade antalet fordon varit avsevärt fler och omgivningen hade kryllat av pansarskytte och även LV. Tillika bilden för artilleribaseringen (förutom att bilden var “fotot” var i perspektiv!) så fanns det inte tillstymmelsen till supportfordon eller stora mängder hjulspår i bilden. Och vid en verklig basering som måste även personalen gräva ner sig för skydd mot bekämpning vilket inte heller syntes.

Orsaken till att den tidigare presidenten i Ukraina inte skrev under EU-avtalet var att det innehöll delar som skulle försätta landet i bankrutt - en stor del gällde avslutandet av i stort sett alla ekonomiska relationer till Ryssland vilket var omöjligt att genomföra eftersom nästan all ekonomi i Ukraina var intimt sammankopplad med export / import med Ryssland. Hela den industrialiserade östra delen av landet är helt beroende av Rysk import och export - i stort sett så skulle landet koloniseras av energiföretag i USA mfl som skulle konfiskera ledningssystemen för naturgas (som i många fall ägdes av Ryssland), naturgastillgångarna skulle även de tilldelas USA (Bidens son sitter i ledningen för ett av de företag som skulle få kontroll över den resursen), Monsanto skulle få kontroll över stora mängder odlingsmark vilket skulle innebära framtida tvång för EU att massimportera genetiskt odlade grödor från Ukraina och sist men inte minst så skulle Tyska kol och stålintressen lägga beslag på den industriella kapaciteten i östra Ukraina genom mer eller mindre beslag. Det var inte en krigshandling mot Ryssland utan en krigshandling mot den Ukrainska befolkningen.

Sten-Erik Björling

Sten-Erik Björling sa...
19 februari 2015 kl. 09:59  

Johan M, forts...

Det som Ryssland i samband med BRICS, SCO mm försöker få till är inte ett nytt finansiellt system för individuella länder utan ett nytt finansiellt system för handelstransaktioner parat med minskad makt för USA att fritt trycka pengar för att betala sin export utan att ha produkter som omgivningen vill ha. Det nuvarande systemet baserat på en reservvaluta som hanteras så oansvarigt av USA genererar även stora bekymmer eftersom det ligger till grund för en spekulationsekonomi som kommer att slå sönder fungerande handel och samverkan mellan länder i världsekonomin. Det nuvarande systemet är skräddarsytt för plundring av flertalet till förmån för ett ytterst litet antal mycket rika personer som kontrollerar de centrala privata bankerna och centralbankssystemet. Det säger sig självt att man inte försöker få till ett gemensamt finansiellt system internt i länder som Ryssland, Kina, Indien, Sydafrika, Mexiko, Nigeria mfl länder utan det man arbetar med är att skapa ett fungerande och rättvist system för handelskrediter och transaktioner vilket gynnar handel med verkliga och funktionella produkter och tjänster. BRICS tillsammans med dess associerade länder är ca 150 stycken länder och motsvarar närmare 50% av världshandeln idag, mer än hälften av naturresurserna och mer än hälften av de framtida marknaderna. Jämför detta med väst som i framtiden med sin stora skuldsättning och stora arbetslöshet mm representerar en sjunkande reell marknad för produkter och tjänster.

Det är sant att Ryssland har haft stora bekymmer med korruption och att man fortfarande har det - men gradvis håller det på att förändras även om det sker långsamt. Man har dragit igång samarbeten med Tyska jurister för att få till moderniserad lagstiftning inom handel och ekonomi och man inser att man inte kommer att klara att konkurrera med väst och Kina utan en bättre fungerande ekonomi. Det är ett flertal investerare som ser mer positivt på investeringar i Ryssland nu än tidigare även om processerna tar tid. Man måste ta hänsyn att det mesta förändras över tid och inte är statiskt - maktcentra och ekonomiska centra flyttar sig över tid vilket är helt naturligt. Det finns ingen slutpunkt för historien…

Var jag gick i skolan är en övningsuppgift för dig att klara av med Google…

Sten-Erik Björling

Sten-Erik Björling sa...
19 februari 2015 kl. 10:00  

Thomas B,

När det gäller Rysslands ekonomi och speciellt i relation till USAs och Europas ekonomi så tycker jag att du skall läsa på lite mer… Det låter som du återger ett antal förutfattade meningar och en del propagandastycken från psyops än hur verkligheten ser ut. Det är sant att Ryssland är ett råvaruexporterande land men kunderna är inte längre endast väst utan i ökande omfattning Kina. Lite länkar för dig att läsa igenom:

http://www.zerohedge.com/news/2015-02-18/de-dollarization-accelerates-russia-launches-swift-alternative-linking-91-entities

http://www.zerohedge.com/news/2014-10-10/de-dollarizing-russia-pays-down-near-record-53-billion-debt-third-quarter

Ryssland har naturligtvis svårigheter men har näst intill icke-existerande statsskuld, låg intern skuldsättning och har exportinkomster från efterfrågade råvaror och produkter samt relativt låg arbetslöshet jämfört med reella siffror för USA (ca 25% enligt ShadowStats.com). Jämfört med i stort sett alla ekonomier i väst (Tyskland undantaget) så är Rysslands position bättre och kommer att klara sig bättre över tid än de flesta nationer i väst. Putin behöver inte invadera eller vara aggressiv - det ställer bara till problem och stör relationerna i de framtida handelssystemen. Något som vi borde lära av…

Sten-Erik Björling

Sten-Erik Björling sa...
19 februari 2015 kl. 10:00  

Kristian,

Jag har intet emot aliases - men om personen yppar hot om framtida paria-stämpling av mig som person beroende på det jag för fram som mina egna analyser och uppfattningar så ger jag mig själv rätten att klassa den personen som ynkrygg. Kan man inte stå för sina åsikter och speciellt hot under eget namn så är man intet mer än en ynkrygg.

Sten-Erik Björling

Anonym sa...
19 februari 2015 kl. 19:02  

Att "Sten-Erik" och "Anders Björkman" tycker det är viktigt att vi stoltserar med våra verkliga identiteter är antagligen främst för att de Azerbadjanska tavelförsäljarna ska hitta oss enklare?!

Sten-Erik Björling sa...
19 februari 2015 kl. 21:18  

hmshalland,

Du hänger inte med din tid... Vi har gått över till erbjudanden om snabbare bredband och TV-kanaler... :-)

Sten-Erik Björling

Sommarfararen sa...
20 februari 2015 kl. 12:56  

Sten-Erik,

Bortsett från din uppenbara beundran för diktaturen ryssland så är saken som följer:

Ryssland är inget högteknologiland. Ryssland är helt beroende av väst för automation, kraft och telecom - det finns inga ryska företag inom detta område och då menar jag producenter av utrusting. Problemet för Ryssland är att en stor del av deras potentiella gasreserver ligger i mycket oländiga områden samt är svår att utvinna. Stokhman-fältet, en enorm gasfyndighet, ligger på is eftersom det saknas resurser men viktigast, kunskap om hur man utvinner gas i arktisk miljö. Norge har den kunskapen men kommer troligen att vara negativ till att låta ryssland få ta del av den.
Om du läser nedanstående länkar, så kanske du förstår lite mer. Det här är självklarheter för initierade men där finns inte du med, Sten-Erik.

T ex så kräver klimatet pumpanläggningar på havsbotten - det här är västlig teknik som ryssland inte har. I norge används tekniken vid Snövitfältet sedan 2007.

Summa sumarum så har ryssland, på pappret, enorma olje- och gastillgångar men avsaknad av egen teknologi gör det osannolikt att de kan utvinna gasen om de drabbas, vilket de gör idag, av sanktioner från väst.

Ett annat problem du inte förstår är följande:
Om ryssland är hänvisat till i huvudsak Kina för sin olje- och gasexpotr så kommer man få väldigt dåligt betalt av kineserna - de kommer att utnyttja situationen maximalt.Än värre är det att om Kina blir "beroende" av den ryska oljan och gasen så har ryssland skapat ett nytt eget säkerhetspolitiskt problem.

http://en.wikipedia.org/wiki/Shtokman_field
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sn%C3%B8hvit
http://thediplomat.com/2015/02/china-cannot-solve-russias-energy-technology-trap/

Johan M sa...
20 februari 2015 kl. 15:12  

Om det inte finns några supportfordon så går det alltså inte att använda stridsvagnar och haubitsar OK men hur klarar grerillasoldaterna av att hålla stånd, omringa och köra iväg "Ukrainska arme Juntan" dessa är ju så överlägsna? Om jag tolkar dig rätt så har alltså gerillasoldaterna tagit all materiel dom har från Ukrainska arme juntan och resten har dom hittat i fabriker i östra Ukaraina eller alt tillverkat dom själva?

Handelsavtalet mellan EU och Ukraina är till för att öppna upp EUs marknad för Ukraina inte för att stänga ute Ryssland. Enligt det avtalet har Ukraina all rätt att sluta nya frihandelsavtal med andra länder. Du försöker få det till att Ryssland idag betyder precis allting för Ukraina och gå mot det Europeiska marknaden vore dåligt för den Ukrainska ekonomin. Det stämmer inte 2013 blev EU Ukrainas största handelspartner. Ryssland är det största enskilda landet men Handelsavtalet gäller ju hela EU. EUs handelsavtal innebär att Ukriana får tillgång till en marknad på över 500 miljoner människor. DET Sten är inte att förstöra Ukrainas ekonomi utan tvärt om så kommer Ukrainas ekonomi att stärkas. Om du har bättre tillgång till ytterligare 500 miljoner människor att sälja varor till så borde rimligen Ukrainas export till EU öka ännu mer än det redan har gjort. Det göra att beroendet från Rysslad MINSKAR ännu mer. Det gör ingenting för Ryssland så länge som handeln med Ryssland fortfarande finns och kanske ökar den med. Det är ju ren bullshit att Tyskland skulle gå in och konfiskera östra Ukrainas industri. Tysklands industri är 10 mer avancerad än Ukrainas. Däremot om man är ett land som har som ambition att STYRA Ukraina och andra länder i sin omgivning. Då är det inta bra att ett land som Ukraina blir mindre och mindre beroende av sitt gamla sovjetekonomi. Som sagt EU har ingen ting emot att Ukraina fortsätter att handla och utveckla frihandelsavtal med Ryssland.

När Ryssland ser sin viktigaste gamla satellitstat glida ur kopplet så gör man allt för att hindra detta. Rysslands tullunion är framför allt ett sätt att stänga ute andra. Ryssland påstår att Ukrainas ekonomi förstörs pga att handel med Ryssland minskas om Ukraina fortsätter med Eus handelsavtal. Det är ju Ryssland självt som hotar att stänga ute Ukraina genom att införa höga tullar och höja gaspriserna om Ukraina handlar mycket med andra.

Handel för människor samman och ökad handel mellan alla länder vinner alla på. EUs marknad handlar om att öka handeln så mycket som möjligt, tex förhandlar EU nu även med USA för att få till ett frihandelsavtal. Det var detta som var hela grund-iden när kol och stål unionen en gång bildades. EU kommer gärna se ett frihandelsavtal med Ryssland med i framtiden. Det är bara en win win situation. Ju rikare länder blir, ju mer människor som får mer pengar och kan handla mer, från fler länder, desto större marknad blir det åt alla.
Finns även frihandelsmotståndare inom EU skall tilläggas. Ryssland tullunion handlar om att fortsatt låsa fast sina gamla satellitstater i fortsatt beroende. För Ryssland är det en Zero Sum Game. I win You lose. Ukraina är det viktigaste landet för Ryssland att fortsatt ha kontroll över.

Ett talesätt lyder att med Ukraina är Ryssland ett imperium utan Ukraina är Ryssland bara ett Land

Sten-Erik Björling sa...
20 februari 2015 kl. 15:21  

Tomas B,

Diktaturen Ryssland? Som har fler partier i sitt system än USA vars två partier är helt kontrollerade av storföretag och finansiella intressen och med media och it-strukturer som kontrolleras av 5 storbolag... Mig veterligen så har inte Ryssland avskaffat habeas corpus, ej heller avskaffat possi commitatis... Till skillnad från USA - USA ligger med detta betydligt närmare diktatur än Ryssland.

Jag respekterar Ryssland på samma sätt som jag respekterar andra nationer och jag deltar inte lättvindigt i förtalskampanjer och lögnkampanjer kring olika nationers ledare för att skapa konflikter som kan kosta många människor livet.

Vad gäller Rysslands beroende av väst-teknologier för olje- och gasutvinning så stämmer det - det är därför de samarbetar med Statoil som är den främsta aktören i världen inom detta område. Vad gäller IT så finns det inte många länder som kan utveckla NSA-fria varianter av Intel-kompatibla processorer som nu sker i Ryssland. St. Petersburgsområdet med sin produktion av massiva generatorer och kraftverkssystem har under många år skapat huvuddelen av de kraftverk som finns i världen idag för kraftproduktion om man inte bara räknar västländer. USA är beroende av motorer från Ryssland för att kunna skjuta upp sina satelliter och de är beroende av Ryssland för att få upp personal till rymdstationer mm. Rysk teknik inom försvarsindustrin är i många fall mycket mer avancerad än den i väst - LV är ett exempel, sjömålsrobotar och ballistiska robotar andra exempel. Kapersky Labs skyddar din dator mot virus och programmeringskunskaperna i Ryssland är vad jag erfarit mycket bra.

Vad gäller priset för naturgas mm från Kina så kompenseras detta av att relationen är stabil och inte föremål för utpressning som är fallet hos EU. EU föll på eget grepp när de ställde så hårda villkor till Ryssland för South Stream att Gasprom avbröt projektet och drar gasen till Turkiet med anslutning till Grekland. Där försvann ca 30% av naturgasförsörjningen till sydöstra Europa, Österrike och delar av Tyskland. Och om de inte snabbar sig att bygga anslutningsledningar till Greklandskopplingen så kommer den gasen i nästa förhandlingsomgång reserveras för Turkiet, Grekland och Kina. Detta parat med beskedet att Ryssland kommer att avbryta naturgasleveranserna genom Ukraina och då försvinner ytterligare ca 40% av naturgasen från EU - vilket innebär att industrin kommer att gå ner dramatiskt... Och det kommer ingen gas från USA eftersom de inte har infrastrukturen eller produktionen för det.

Ryssland behöver inte Europa, Europa kan inte klara sig utan Ryssland.

Om du vill aktivt medverka till att skapa en lång depression i Europa för att uppfylla USAs intressen av kontroll av främst kopplingen Tyskland-Ryssland så kan du göra det. Men gör det med öppna ögon och var medveten om konsekvenserna...

Sten-Erik Björling

Sten-Erik Björling sa...
20 februari 2015 kl. 16:01  

Johan M.

Supportfordon behövs för artilleri, både i form av enskilda pjäser och bandgående eftersom man måste kunna hantera ammunitionen som är både tung och skrymmande. Dessutom ingår även närskyddsförband mm för de enheter som verkar nära fronten i ordinarie förband. Frånvaron av supportfordon och spår i terrängen från ett stort antal fordon förutom pjäserna är en stark indikering av förfalskningar. Jämför med de satellitbilder som finns under detta blogginlägg.

Vad gäller relationen mellan EU-Ukraina-Ryssland så är detta bra läsning:

http://www.paulcraigroberts.org/2014/06/08/washingtons-iron-curtain-diana-johnstone/

Notera Glazyev och gör sökning på honom - intressant eftersom han är en verklig och nära rådgivare till Putin.

För att Ukraina skall kunna använda EU som marknad måste de kunna konkurrera - och deras industri i öst är helt integrerad med Ryska standards, tillverkning mot Rysk marknad och omställningen skulle ta så stora resurser i anspråk att de inte skulle kunna ställa om i tid. Att Ukraina som beskrevs i länken dessutom var kraftigt skuldsatt, mycket mot Ryssland för gasleveranser som de trots allt fick till förmånligt pris gör inte saken bättre.

Håller verkligen med om att handel är viktig - speciellt som första steg för att kunna samverka och samarbeta kring de verkligen stora utmaningar som vi står inför som mänsklighet. Men varför opponerar man sig då mot att EU börjar samverka med det Eurasiatiska Handelsområde som nu byggs upp med Ryssland, Kina, Indien mfl länder och som verkligen skulle öka handel och samverkan? Enkelt - därför om EU gör det så tappar USA och även UK kontrollen över EU och hamnar helt på efterkälken eftersom ingen vill ta i dem med tång efter alla år av plundring och finansiellt / reell krigföring. USAs mardröm är intim samverkan mellan Tyskland-Ryssland-Kina och därför måste detta förhindras till vilket pris som helst. Därav intresset att skapa ett krig mellan Ryssland och Europa med Ukraina som slagfält...

Frågan är hur länge till vår stats- och militärledning kommer att följa order från USA kring detta. Se upp när förslag börjar komma in gällande fredsbevarande styrkor under EU-flagg i Ukraina - dessa kommer att utsättas för false flags med många dödsfall för att dels motivera inblandning av Nato och för att med opinion få in Sverige i Nato som baseringsområde för angreppsförband.

Sten-Erik Björling

Sommarfararen sa...
20 februari 2015 kl. 17:49  

Lars-Erik

Om du inte vet det så är Statoil ett norskt statligt företag. Dessutom så tillverkar inte Statoil någon utrustning själv utan man köper det från Kongsberg (norskt statligt företag), ABB, Siemens osv. Sen spelar det ingen roll hur många partier det finns i ryssland så länge det bara är ett som kan vinna... USA har bara två partier som de facto kan vinna presidentposten men spännvidden inom resp parti är bred, där t ex Obama representerar den högra vänsterflygeln men med person än längre till vänster som t ex Elisabeth Warren. Det räcker inte med pengar från storföretag för att vinna - du måste knacka många dörrar personligen samt ha övertygade volontärer för att vinna. Detta är något helt okänt för de flesta svenska politiker.
Du förstod tydligen inte vad du läste (om du läste det) av mina länkar. Ryssland fick ett uruselt pris för sin gas av Kina just för att Ryssland inte hade något val... En stabil relation kan lätt bli labil just med länder som ryssland och kina...

Skulle aldrig köpa ett Kaspersky antivirus program lika lite som jag skulle anlita tjuvar att vakta huset. Kallas för sunt förnuft.

Trots att några ryssar kan hacka lite kod så finns det inget dataprogram av betydelse från ryssland. Från Sverige finns det massor och från USA än mer. Tror inte du är kompetent att jämföra
rysslands och USAs robotteknologi eftersom den teknologin inte är offentlig handling?

Johan M sa...
20 februari 2015 kl. 21:35  

Ryssland har ett övertag när det gäller energi och det kortet spelar man till 100% Men när detta inte hindrar andra länder från att vända sig åt Europas fria ekonomier så tar man till militära maktmedel för att få sin vilja igenom.

Det ska bli intressant att se vilken handelsunion som kommer att gå segrande med den mest dynamiska och starkaste tillväxten i framtiden. Må bästa system vinna. Kom i håg bara, ekonomi handlar inte om siffror det handlar om människor. En fri marknad med fri handel kommer alltid att vinna över en sluten marknad därför att det krävs ständigt nya idéer och drömmar som människor vill förverkliga, men för det krävs fria människor med fria idéer. Utan ett fritt samhälle kommer det inte bli någon tillväxt som inte har sin grund i exempelvis energi. Vi får se i vilka länder människorna kommer att vara friast i Rysslands tulluion eller i EU

MartinW sa...
20 februari 2015 kl. 23:51  

Kommentarsfältet/en har uppenbarligen blivit trollens och dårarnas paradis. Synd. Oläsligt.

Kristian sa...
20 februari 2015 kl. 23:54  

Sten-Erik Björling,

Vad gäller South Stream så är du helt fel ute. Ryska SS var en motreaktion från Gazprom efter att EU ville diversifiera tillförseln av gas till EU. Det ansågs nämligen inte vara lämpligt att EU satt helt i knät på en enda leverantör som dessutom har extremt nära förbindelser med Ryska utrikesdepartementet.

Gazprom tyckte så klart tvärt om och lyckades föga förvånande splittra EUs uppmärksamhet med SS.

I slutändan har båda projekten gått i stå på grund av finansieringsproblem. EU har dock inte vilat på lagrarna utan byggt ut infrastrukturen för gastransport och vi är inte lika beroende av rysk gas som vi var fem år sedan.

Tro mig om du vill - det är bara att Googla - men jag har koll för jag jobbar i branchen.

Johan M sa...
21 februari 2015 kl. 00:33  

Tråkigt att du känner så Martin.

Anonym sa...
21 februari 2015 kl. 07:07  

När jag var 28 ggr i Ukraina1992-1999 och försökte bygga skepp noterade jag korruptionen i Kiev. Politikerna där var enbart intresserade av snabba pengar. Varven vid Svarta Havet fick förfalla. Och nu är det inbördeskrig och ännu värre. Inget tvivel om den saken. Unga människor, alla ukrainska medborgare, i östra och södra Ukraina är trötta på Kievs politiker som förstört hela landet, stulit rysk gas i 20 år och gjort landet bankrutt och har gjort uppror. Det finns ju millioner unga ukrainare i öst/söder som gjort värnplikt, etc, dvs inga problem alls att hitta folk som ställer upp att befria landet. Jag fattar inte hur EU ens kan diskutera med de kriminella makthavarna i Kiev. Beträffande Ryssland gäller det naturligtvis att ha mycket goda förbindelser med Ryssland oavsett vad tsaren heter. Ekonomiska sanktioner mot Ryssland drabbar ju EU först. Spansk frukt och grönsaker, tyska prylar säljs ju inte, etc. Ryssland importerar från Asien istället. Och stänger Ryssland gaskranen stannar EU helt.

Sten-Erik Björling sa...
21 februari 2015 kl. 08:20  

Johan M,

Du måste skilja mellan den Eurasiatiska Unionen och det Eurasiatiska handelsområdet. Två helt olika saker då det senare även inbegriper Kina, Indien mfl länder som representerar de största marknaderna i framtiden. För övrigt så har Ryssland föreslagit en samverkan mellan EU och den Eurasiatiska Unionen med tullfrihet och synkning av standards mm som EU sade nej till efter påtryckningar från USA. Om nu handel är en så viktig kanal för förändring - varför blockerade USAs intressen i EU Kommissionen detta?

Kristian,

Det är helt fritt för EU att vilja diversifiera naturgastillförseln men att först ge tillstånd till bygget av ett ledningssystem South Stream som helt finansieras av Gazprom och när det börjar närma sig fullbordan införa nya villkor som innebär att Gazprom helt betalt systemet men inte kommer att ha kontroll över det kallas stöld.

Vilka är alternativen för EU som kan försörja med motsvarande mängder gas? Speciellt som Ryssland även har deklararerat att de inte kommer att skicka gas genom Ukraina till Europa inom en snar framtid. Kan du speca ursprung och mängder?

Sten-Erik Björling

Sten-Erik Björling sa...
21 februari 2015 kl. 08:28  

Liten intressant länk... Notera kartan...

http://www.zerohedge.com/news/2015-02-20/europe-isolates-putin-considers-reframing-energy-relations-russia

Var kommer ersättningsgasen från?

Sten-Erik Björling

Johan M sa...
21 februari 2015 kl. 14:27  

Ena riktiga otäckingar USA, tur att frihandelsvänner som du och jag får komma till tals.

Men vi kan ju vara överens om en sak nämligen att det är upp till Ukraina att välja vilka handelsområden man vill vara med i. Det är ju lika fel av USA att hindra något land att sammarbeta om handel som om Ryssland hindrar något land. Vi är alltså överens om att det är fel av USA att hindra EU och Eurasiatiska Unionen att samverka och det är fel av Ryssland att hindra Ukraina att samverka med EU.
Handelsflödet mellan EU och Ukraina ökade årligen med cirka 14 procent i genomsnitt mellan 2009 och 2013. År 2013 uppgick den totala handeln mellan EU och Ukraina till 37,7 miljarder euro
Det vore ju synd av Ryssland att hämma den positiva utvecklingen

Sten-Erik Björling sa...
22 februari 2015 kl. 07:49  

Johan M,

Det var valet att INTE acceptera EU-avtalet som triggade kuppen. Det var inte ens frågan om att välja Rysslands alternativ - det var att utreda och förhandla vidare.

Sten-Erik Björling

Sten-Erik Björling sa...
22 februari 2015 kl. 08:39  

En video väl värd att se... Från en annan FSB-operatör... :-)

https://www.youtube.com/watch?v=68RErgHOzN8

Sten-Erik Björling

Johan M sa...
22 februari 2015 kl. 13:36  

Jo när folket väljer att demonstrera på gator och torg och inte acceptera maktens beslut då kan man kalla det kupp, man kan även kalla det demokrati :) Tack för god debatt!

Sten-Erik Björling sa...
22 februari 2015 kl. 14:22  

Johan M,

Tack själv!

Sten-Erik Björling

Peter Grafström sa...
22 februari 2015 kl. 23:20  

De som står på Usas sida bör vara medvetna om att anglosaxarna har en lång historia av bedrägerier för att provocera fram krig och få det att se ut som om de andra låg bakom. Likaså har de sedan länge utnyttjat skenbart autentiska folkresningar för regimskiften. Ni som pratar om att folk i Ukraina sökte frihet tror tydligen att det är hela saken.
Parallellt med maidan-demonstrationerna men mycket mindre uppmärksammat av väst pågick motdemonstrationer. Den senare gruppen blev vid återvändandet till sina hemorter anfallna av väntande right sector medlemmar som misshandlade och mördade dem. Tvingade dem att gå på krossat glas etc. De hotades med att det skulle bli mycket värre nästa gång right sector kom på besök. Det är såna händelser som gjort att så stort folkligt stöd förekom vid folkomröstningen på Krim. Men det når inte ut i västmedia.

Sommarfararen sa...
23 februari 2015 kl. 04:05  
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Peter Grafström sa...
23 februari 2015 kl. 10:38  

Ang den ordväxling på twitter som redovisades med alias HLouislane005
Det var en psyop, men var det en svensk eller Nato-psyop avsedd att verka rysk?
Eller var det en rysk som väljer stålmannens chick som alias?
Låter som något en svensk psyop skulle sno ihop. I varje fall inget bra val av alias. Wiseman som föreläst om psyops är väl ett bra val av målperson för den som vill att det skall nå ut och få avsedd verkan.

Kristian sa...
24 februari 2015 kl. 15:16  

Angående EU och Eurasiatiska Unionen så kan det vara värt att nämna att EUs handelsavtal är inkluderande medan medlemskap i den Eurasiatiska Unionen är exkluderande.

EU har alltså inga synpunkter på om länder som Ukraina även har gamla, eller tecknar nya, handelsavtal med andra länder eller organisationer.

Eurasiatiska Unionen däremot förbjuder medlemmarna att upprätta egna avtal och alla gamla avtal rivs automatiskt upp vid medlemskap.

Sten-Erik Björling sa...
24 februari 2015 kl. 19:09  

Kristian,

Intressant! Referenser tack!

Sten-Erik Björling

Kristian sa...
25 februari 2015 kl. 15:14  

Jag läste det i våras i en av de korta informationssidorna som EU började publicera för att motverka den allt mer hysteriska desinformationen som cirkulerade i framför allt rysk media.

Prövade 5 minuter Googling nu men kunde inte hitta sidan igen. Går säkert att hitta om man orkar lägga mer tid.

Å ena sidan är det ett tydligt tecken på centralicering och att Moskva vill diktera villkoren i "det nära utomlands".

Å andra sidan är det inte så konstigt. Eurasiatiska Unionen är en politisk union och inte bara ett frihandelsområde. EU tillåter inte heller att enskilda medlemmar tecknar handelsavtal utanför EUs ram.

Anonym sa...
22 mars 2015 kl. 18:49  

I all debatt om Ukraina har en del detaljer glömts bort:

- Ukrainas väljare har tillåtit i över 20 år framväxten av ett av världens mest korrupta samhällen.

- inkompetensen är monumental. Vinterkängor delas inte ut till manskapet trots att de finns lagrade i kasernerna osv.

- talrika förrädare i moskovitisk tjänst saboterar krigsansträngningarna konstant. Därför vill ingen egentligen hjälpa Ukraina med moderna vapen för att då avslöjar man sina hemligheter för Putte.

- glorifieringen av ukrainska krigsförbrytare(UPA) från 2:a världskriget och deras bestialiska folkmord, mest på de ukrainare som inte delade deras ideologi är svår att smälta för många inom och utom Ukraina och minskar motivationen. Åsikten att ett Ukraina som vägrar erkänna sitt mörka förflutna inte hör hemma i möblerade rum blir förståelig mot den bakgrunden.

- bäst att se sanningen i vitögat, m h t ovanstående kan Ukraina f n inte räddas. Bäst vore att provocera Putte till att mot sin vilja ockupera hela landet. Ryssland får då ett inbördeskrig utan slut inom egna gränser och ett 2:a kallt krig.
Vi vet vem som vann det 1:a och det från ett mycket sämre utgångsläge.
Det kallas för "Realpolitik". Om Putte vill spela det spelet då skall väl inte vi vara aviga, eller hur?

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade