"Separatister" med robotförsvar

I lördags skrev jag en analys om de kvalificerade ryska luftvärnssystem som synts på bild under januari i östra Ukraina. I slutet av januari omtalades också att "folkrepublikerna" beskjutits med SS-21 Scarab (Tochka-U på ryska) av ukrainska armén, men att robotarna "sönderdelats i luften" innan de kunde nå sina mål. Min slutsats utifrån förekomsten av bilderna och uppgiften var att robotarna i själva verket skjutits ned, samt att förekomsten av kvalificerat luftvärn i området visade på vad som utgör tyngdpunkten i den pro-ryska offensiven med understöd av ryska stridskrafter.

Under eftermiddagen idag publicerades två filmreportage från ryska nyhetskanaler samt pro-rysk media att man skjutit ned Tochka-U som därefter störtat i en stad i östra Ukraina.

Det kan inte råda några tvivel om Rysslands aktiva del i kriget.11 kommentarer:

Unknown sa...
2 februari 2015 kl. 20:14  

Förlåt en dum fråga men vad är det vi ser. Är det rester av attackrobotar som skjutits ned eller är det rester av luftvärnsrobotar. Varför är de så intakta om de exploderat eller är det blindgångare. Hur törs man i så fall behandla dessa som man gör.

Wiseman sa...
2 februari 2015 kl. 20:22  

Jan Burman,

Svårt att säga. Jag skulle vilja påstå att den stora delen är ett steg i roboten, dvs motor och bränsle. Det är oklart var de andra delarna som visas ligger. Ligger de i närheten kan det helt enkelt handla om booster som fällts i luften. Jag kan inte funktionen hos SS-21 så pass att jag kan säga om motordelen fälls när den brunnit ut som den gör på flerstegsraketer (SS-21 är enstegs) eller om den behålls till nedslag för att ge ökad massa. Har den fällts i luften behöver det inte innebära nedskjutning. Har den inte fällts så är det sannolikt nedskjutning, likaså om det ligger delar över ett större område.

Karl Martell sa...
2 februari 2015 kl. 23:12  

De rester av Scudar som jag sett nerskjutna med Patriot, uppvisade inte stora primärskador, från Patrioten men väl svåra kraschskador mot marken, hastighet över M2.
Utan att se mer än på klippta bilder är det vanskligt att säga vad som var först men ögonvittnesskildringar bör bedömas efter uppgiftslämnarna. Den utveckling som varit i området, tyder i allt på att tillflödet från Öster och Norr måste vara betydande i materiel.

Sommarfararen sa...
2 februari 2015 kl. 23:34  

Ukraina behöver artillerilokaliseringsradar så denna artikel med en svensk Arthur fanns i en Ukrainsk artikel http://en.censor.net.ua/news/322687/we_have_enough_kalashnikovs_and_tanks_ukraine_needs_sophisticated_weapons_foreign_ministry

Bosse59 sa...
3 februari 2015 kl. 09:43  

Absolut ingen nedskjutning då drivsteget bara har fallskador och resten av roboten saknas, finns ett otal liknande bilder från Georgien och Tjetjenien på relativt intakta drivsteg. SS-21 har ett flertal olika laddningar. http://de.m.wikipedia.org/wiki/SS-21_Scarab Detta troligen varianten med substridsdelar som separerar på hög höjd.
Utmärkt vapen mot en rysk enhet som grupperat på ett inhägnat och lättförsvarat gruvområde bland stora kolhögar.

Ocke sa...
3 februari 2015 kl. 14:36  

@Burman

På den här sidan (som verkar trovärdig) hittar du info, en video och en schematisk bild på SS-21.
http://missilethreat.com/missiles/otr-21a-21b-ss-21/
Lägg speciellt märke till "staget" på sidan och styrfenorna längst bak. Allt utom själva stridsspetsen är det som verkar finnas med på filmerna från Ukraina.

På Wikipedia-sidan står det något om slutfasstyrning av roboten, iaf vissa versioner av den. Stämmer detta lär det innebära att fenor behövs för manövrering. En robot med bara ett steg vinner heller inte just något på att dumpa överbliven vikt efter att det brunnit ut. Någon vidare acceleration i banan kommer ju ändå inte ske. Snarare är det en nackdel aerodynamiskt då en långsmal projektil har fördelen att mer likna en Sears-Haackkropp. En fördel med att dumpa raketsteget i den nedåtgående delen av banan torde iofs vara att det då utgör ett fint skenmål. Men var det verkligen en faktor man tog hänsyn till när SS-21 utvecklades på 70-talet?

Det är tämligen klart att det är raketsteget till en SS-21 som visas på filmerna. Enligt mitt sätt att se på saken finns en hel del som talar för att det kan vara en nedskjuten robot vi ser. Alternativt en felfunktion, alternativt en filminspelning där man "återvunnit" någon gammal provskjuten robot, alternativt någonting annat. Det är svårt att veta.

Poltava sa...
3 februari 2015 kl. 14:56  

Vad jag har förstått så har flyg (en SU-25) från de rebellerna Ö Ukraina genomfört ett attack uppdrag mot ukrainska styrkor längs vägen mot DEBALTSEVO från ARTEMOVSK norr om SVETLODARSK. Någon som vet mer om detta?

Kristian sa...
3 februari 2015 kl. 17:09  

Kort analys från Janes: http://www.janes.com/article/48560/analysis-ukraine-rebels-claim-tochka-ballistic-missile-shoot-down

Samanfattning:
1. Rebellerna hittar på nedskjutningen. Om dom inte gör det så
2. Roboten förmodligen inte nerskjuten pga brist på synliga skader
3. Roboten bröts sönder i luften pga defekt, eller robotkroppen krashade efter att levererat substridsdelar

Ocke sa...
3 februari 2015 kl. 18:36  

Är lite svag för förmål som intar kastbanor så jag googlade lite på SS-21.

Tydligen finns det även en "klusterbombstridsdel" till roboten. Enligt uppgifter på internet "öppnar sig" stridsspetsen på ca 2000m höjd för att spria ut substridsdelarna. Själva raketsteget förblir i detta fall tämligen intakt. Och då kan det gå såhär illa. (bild från Georgien 2008)

Det behöver således inte alls vara frågan om någon nedskjutning. Såhär på avstånd är det som sagt svårt att avgöra.

Sten-Erik Björling sa...
13 februari 2015 kl. 14:41  

Lite info och länkar...

Angående ryska förband i Ukraina:

http://russia-insider.com/en/ukraine/2015/02/13/3469

Notera vem som säger detta...

Angående graden av sofistikation hos separatisterna tillräcklig för att kunna hantera Pantsir 1-system så kan nämnas att den östra delen av Ukraina sedan avsevärd tid tillbaka har varit Ukrainas industriella centrum - viktig exportaktör för det Ryska försvaret och Ryska rymdsatsningar. Det är inte några analfabeter till grobianer vi talar om här. Det finns med all sannolikhet ett stort antal tidigare värnpliktiga inom luftvärnet inom separatisternas led - speciellt som de kan rekrytera från den stora mängd flyktingar som flytt in till Ryssland.

Vad jag har förstått så består de enda existerande utländska förbanden i Ukraina av Polacker och soldater från Litauen. Kanske borde nämnas av andra i detta forum. T o m Polska piloter bemannande Mi-24 attackhelikoptrar samt specialstyrkor...

Sedan kan man fråga sig varför miljontals innevånare i östra Ukraina flyr till Ryssland om det nu är så att Ryssland angriper... Eller...

Sten-Erik Björling

Sommarfararen sa...
13 februari 2015 kl. 20:50  

https://en.informnapalm.org/inglourious-basterds-memorial-servicemen-17th-motor-rifle-brigade-shali-chechen-republic/

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade