2007 skrev försvarsberedningen följande, numera rättså omtalade, ord om utvecklingen i Ryssland i sin rapport Säkerhet i samverkan:
"I utrikespolitiskt hänseende kommer det ryska agerandet mot länder som
tidigare ingick i Sovjetunionen att vara ett lackmustest på vilken väg
Ryssland väljer. Rysslands förhållande till och agerande gentemot dessa
länder de närmaste åren kommer [att]definiera vår syn på Ryssland."
FOI, Försvarets Forskningsinstitut, har tagit fasta på dem och nu kommit med sin rapport Det kaukasiska lackmustestet - Konsekvenser och lärdomar av det rysk-georgiska kriget i augusti 2008. Rapporten innehåller en hel del spännande fakta och trots att den uttryckligen inte tar ställning i skuldfrågan innehåller den en intressant och sammanfattande historieskildring över vilka attacker som skett mot vem.
Något säger mig att vänsteranhanget i bloggvärlden (Krantz, Jinge m fl som jag inte vill länka till eftersom speciellt den sistnämnde envisas med att hela tiden kalla mig anti-semit och nazist (!?)), inte kommer att uppskatta denna historieskildring och den beskrivning som finns av Rysslands aktioner. Märk väl att dessa bloggare är mycket noggranna med att ta upp att Georgien använde sig av DPICM-ammunition i kriget, men nämner bara i förbigående Ryssland använde sig multipelvapen och att HRW starkt kritiserar detta.
Rapporten rekommenderas varmt för den som har funderat lite i banorna runt Rysslands agerande i Georgien och vad som kan hända i framtiden. Personligen känner jag mig rätt nöjd med att FOI tar upp rätt mycket av de ryska förberedelserna för kriget, kränkningar och anfall mot georgiskt territorium, samt övriga maktmedel som jag skrivit om tidigare.
Det senaste är att Ryssland vägrar godkänna OSSE-observatörer i Sydossetien med motivet att det är en självständig stat (!).
Ni som tror det här är lätt – vänta tills jag förklarat!
8 timmar sedan
8 kommentarer:
haha kallar Jinge dig antisemit och nazist? vart får de de ifrån? om du hade varit det hade du inte varit utsparkad ganska så fort från Officerskåren då?ska ta och läsa rapporten senare ikväll tror jag,
/ J
Ja, faktiskt. Här hittar du inlägget där det aktualiseras och vad som var upprinnelsen.
http://wisemanswisdoms.blogspot.com/2007/12/vnstern-och-yttrandefriheten.html
Som sagt, jag älskar kombinationen att tala sig varm för yttrandefrihet och sedan inte praktisera den själv.
Jinge verkar inte riktigt klok! Håller på dig:)
Det är lite så i skolan: Du får tycka vad du vill sålänge det inte strider mot skolansvärdegrund!
/ J
Wiseman!
Mer att skriva om: Regeringen sparar 2,3 miljarder på materielanslagen och läger över de mesta av pengarna på förbandsverksamhet.
Ja, vi kan inte ha ett försvar utan soldater, men vi kan banne mig inte ha ett försvar utan modern materiel.
Detta sker samtidigt som staten via riksgälden kommer att ta in uppemot 150 miljarder i nya lån till mycket låg ränta. Detta för att kunna hålla igång handeln i statspapper under den pågående finanskrisen. Men staten har inget lånebehov f n utan ett överskott som kommer att vara svårt att göra sig av med enligt en nyligen publicerad rapport av riksrevisionen.
Varför envisas regeringen med att göra landet försvarslöst?
Professorn: Ska försöka samla mig till det lite senare. Har lite ont om tid just nu.
Intressant. Vilken historieskrivning skulle jag inte uppskatta?
Poängen är väl att båda sidorna förberedde och var redo för ett krig. Och att väpnade 'incidenter' hela tiden föregått konflikten.
Varken Georgien eller Ryssland är oskyldiga offer. Något som svensk media helt missat i sin beskrivning av det ryska agerandet.
Frågan som borde ställas är om ett militärt inringande av ryssland från baltikum till centralasien är en förnuftigt politik.
Säkerhetspolitik borde föras kyligt utan varken Rysslands kramande eller Rysslands Bashing.
Uppenbarligen gjorde någon ett fatalt misstag när de antog att ryssland inte skulle agera med militärt våld. Precis om vilken stormakt som helst.
Jag behöver väl i detta sammanhang knappast påminna vem som sade att "mod är en krigares högsta dygd". Det gäller lika mycket modet att se sanningen som att fråga sig i hur hög grad denna sanning är relevant för oss. Den "sanning" som beskrivs går utanför ramarna för vad vi vant oss vid och kräver därför såväl mod som förmåga att "think out of the box". Inte helt lätt men nödvändigt om landets säkerhet ska bestå.
Krantz: Uppenbarligen känner inte Rysslands grannstater sig säkra i sin geografiska närhet till Ryssland. Och hur ska de kunna göra det med tanke på vad som hände Georgien. Då är ju frågan vad som fungera bättre för dem än att skaffa sig säkerhetsgarantier hos grannens motpol?
Jag har svårt att se på vilket annat sätt man kan agera som statschef än med maktmedel, när ens medborgare utsätts för eldöverfall och granatkastarbeskjutning och den "fredsbevarande truppen" passivt tittar på. Att reaktionen var ett vågspel och att en rysk intervention var ganska trolig står ju helt klart. Men vad skulle alternativet vara? Att avgå och låta någon annan ta tag i det istället?
Det är helt klart ett problem utan bra lösning.
Skicka en kommentar