Rysslandskoll

I sitt radioprogram i kanalen Echo Moskvy riskar den ryska journalisten Yulia Latunina för ett nytt Georgienkrig. Framförallt framhåller hon paradoxen att Ryssland å det kraftigast vill få bort FN och OSSE från området (vilket man nu som bekant lyckats med) samtidigt som den ryska regeringen i allt högre grad påstår att Georgien förbereder ett nytt krig. Om nu Ryssland hyser rädsla för ett nytt krig och säger sig vilja verka för freden, borde det ligga i landets högsta intresse att det finns internationella observatörer i området som kan hjälpa till att observera händelseutvecklingen och bidra till stabiliteten. Moscow Times har en klart läsvärd och tänkvärd artikel om det hela (även skildrat på Rysk Mosaik).

Författaren, journalisten och Rysslandskännaren Lars Gyllenhaal har dessutom fått den första av två artiklar om Ryssland, Sverige och de nya spänningarna i Barentsområdet publicerad. Också denna mycket läsvärd och tänkvärd. Även om det inte längre kommer att vara Fuldagapet som blir huvudskådeplatsen för en eventuell konflikt mellan NATO och Sovjet/Ryssland, har inte norra Sveriges strategiska värde minskat överhuvudtaget. Förutom i svensk försvarspolitik...

6 kommentarer:

Onga1 sa...
28 juni 2009 kl. 22:33  

Fortsätter med mina danska länkar, kapplöpningen är i full gång.

http://forsvaret.dk/FKO/Nyt%20og%20Presse/Nationale%20opgaver/Pages/Jagtenp%C3%A5Nordpolenerigang.aspx

texan_farmer sa...
30 juni 2009 kl. 00:03  

Bra inlägg som alltid Wiseman, mycket intressant.

Anonym sa...
30 juni 2009 kl. 07:18  

Alea iacta est!

Nu är förtöjningarna kapade och den mödosamma resan mot ett ”användbart försvar tillgängligt här och nu” har oåterkalleligen påbörjats.

Riksdagen har fattat beslut om försvarets fortsatta inriktning och igår (måndag den 29 juni) lades - som ett brev på posten - det första i raden av varsel om uppsägning av personal. Denna gång gäller det 500 personer främst inom HR-, informations-, miljö- och logistiktjänst.

Om någon till äventyrs har missat den detaljen så är, i enlighet med såväl 30/1-underlaget som försvarspropositionen, den bärande idén att de ökade utgifterna omstruktureringen medför inte skall finansieras genom ökade anslag utan genom uppsägning av personal.

Initialt skall försvarsanställd personal inom funktionerna enligt ovan sägas upp. Därefter är målsättningen att säga upp ca 2 000 yrkesofficerare. Detta skall åstadkommas genom en icke tidigare skådad karusell där verksamheter flyttas mellan verksamhetsorterna. Den personal som inte flyttar med sägs helt sonika upp. Slutligen avses, i enlighet med förslagen i stödutredningen, en betydande andel av personalen vid de så kallade stödmyndigheterna sägas upp.

Blindskären längs den utstakade rutten är dock många och flera tunga instanser har i sin granskning av försvarsmakten konstaterat att det föreligger betydande brister inom flera områden. Som exempel kan nämnas:
• Ekonomistyrningsverket – intern styrning och kontroll.
• Riksrevisionen – materiel- och personalförsörjning.
• Statskontoret – omställning av det militära försvaret samt införandet av ett integrerat resurs- och ekonomiledningssystem.
• Statens haverikommission – verksamhetssäkerhet.
På punkt efter punkt riktas allvarlig kritik mot försvarsledningens sätt att leda och genomföra sin verksamhet.

Om man med linjer sammanbinder dessa punkter framträder snart en besvärande dyster bild av tillståndet inom myndigheten. Försvaret kan i flera avseenden anses vara en svårt sjuk patient. En patient som av statsmakterna ordinerats en behandling begränsad till sträng diet och amputation av blödande organ.

Överbefälhavaren står inför en mycket krävande uppgift och han gör ett närmast ambivalent intryck när han i det senaste numret av försvarets forum, väl medveten om att bristande förmåga till strategisk analys gör att försvarspolitiken mer än något annat vilar på önsketänkande, förklarar att utmaningarna är många och att han inte har svar på alla frågor.

Om han själv är svaret på regeringens bön om en ledargestalt med förmåga att lotsa omstruktureringen i hamn återstår att se. Låt oss i vilket fall hoppas att han har insikt om att det inte bär mot målet att segla med fasta skot och att såväl segel som kurs behöver anpassas efter rådande vind.

Trevlig sommar!

/mr blue

Anonym sa...
30 juni 2009 kl. 17:03  

Ja det är ju bara att hoppas att vi får 10 är till av fred i vårt närområde så att vi kan börja om från början (för det är ju det vi gör nu - ingen har ju provat det vi nu står inför i Sverige)...

För händer det nåt inom den närmaste 10-årsperioden som skulle kräva att vi kan försvara oss själva mot en motståndare starkare än nån av Balt-staterna så ligger vi dåligt till

Det enda som skulle kunna skapa en trovärdig trygghet nu är ju en NATO-ansökan, men det tar väl minst 10 år till att få bli medlem (om vi nu blir antagna - vi hamnar ju bakom Andorra i kön nu...)

Gud hjälpe oss (för vem skulle vi annars be till? FN? EU? ...) om det händer någon större förändring av hotbilden i vårt närområde de närmaste 10 åren...

Anonym sa...
30 juni 2009 kl. 23:25  

Amen....

Anonym sa...
1 juli 2009 kl. 10:52  

Ja, risken för ett nytt Georgien-krig är väl inte försumbar med tanke på vad ryssarna sagt om Saakashvilli. En annan tanke kan vara att det är ett spelkort inför Obamas möte med Medvedev 7 juli. Vem vet?

Tack för en angelägen blogg!

KD

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade