Ändamålet helgar medlen (Uppdaterad 21/6 14.00)

Inte ofta behöver man läsa sådan dynga som Åsa Linderborg häver ur sig i dagens Aftonbladet mot det svenska kungahuset och Aftonbladet, där tesen tycks vara att Försvarsmakten är demokratins motståndare snarare än försvarare:

"Försvarsmakten borde bekymra sig för demokratins status på hemmaplan i stället för att gå bärsärkargång i Asien under Natoflagg. För det krävs dock en folkarmé, och inte en uppsättning legoknektar.

När fyra svenska soldater förlorade sina liv tidigare i år fick de svenska trupperna i Afghanistan sin fortsatta välsignelse av kronprinsessan Victoria och han som från och med i går tituleras Ers Kungliga Höghet Prins Daniel. Det finns en inre logik – antidemokratiska krafter är ofta kopplade till varandra. Helt maktlösa är monarkerna trots allt inte."

Man får acceptera att långt ifrån alla gillar den svenska monarkin. Det är inget konstigt med det. Men att hävda att Försvarsmakten går bärsärkagång i Asien blir lite väl magstarkt. Att endast två svenskar stupat i år behöver Linderborg förmodligen inte bekymra sig för, eller petitessen att kronprinsessan med dåvarande fästman besökte kontingenten en hel månad innan de två svenska officerarna stupade. Argumenterar man för den rätta tron är inte fakta mer än en petitess. Ändamålet helgar medlen och då behöver man inte bry sig om att det är landets Riksdag, närmast bestämt Linderborgs allierade i Socialdemokraterna som drivit igenom det svenska deltagandet i Afghanistan.

Kanske skulle Linderborg följa med sin kollega vid samma tidning, Johanne Hildebrandt, vid nästa besök i Afghanistan? Fast eventuella bevis på bärsärkagång lär väl ändå bara vara en parentes i sammanhanget, när man är ute på korståg i demokratins namn.

Afghanistan kommer att bli en prövning för Socialdemokraterna om de rödgröna avgår med seger i valet. Oddsen är rätt låga för att man byter ett tillbakadragande mot något annat vänsterkrav som ligger Socialdemokratin varmare om hjärtat än Afghanistaninsatsen. Det var ett tag sedan man såg någon (s)-politiker tala för det svenska deltagandet, vilket kan ses som ett utstakande av färdvägen.


Uppdatering 21/6 14.00: Inte bara Åsa Linderborg häver ur sig i Aftonbladet. Så även tidningens ledarskribent Helle Klein i vars värld Försvarsmaktens nya reklamkampanj är rasistisk. Sist i artikeln låter hon hälsa att hon nu tar semester till augusti. Det låter alltför kort.

26 kommentarer:

Anonym sa...
20 juni 2010 22:55  

Är hon dum på riktigt eller gör hon sig bara till?

Anonym sa...
20 juni 2010 23:14  

Kära Wiseman,
finner detta väldigt underhållande. Läste precis hennes mycket sjuka inlägg och gick faktiskt hit för att se om du tagit up detta. Touche! Vi får inte. I say again. Vi får inte uppröras att dravel som detta. Antingen saknar hon alla hästar eller så skriver hon för att "väcka debatt". I alt ett så är det synd om henne. I alt två är det också synd om henne. Men jag måste erkänna att det sannolikt var bland det sjukaste jag någonsin läst i en etablerad svensk nättidning... Cheers och trevlig sommar/Miram

Wiseman sa...
20 juni 2010 23:32  

Miram: Världen kommer aldrig att utvecklas om vi låter idioterna stå oemotsagda, speciellt inte när de publiceras i riksmedia.

Lew sa...
20 juni 2010 23:51  

Ibland blir man trött. Nu blir jag mest arg. Sedan valet 06 har det gamla statsbärande partiet S hoppas i säng med kommunisterna; sådana här skrifter kommer bli vanligare ju närmare valet vi kommer.

Perkele, att man av S och dess politik blev tvingad till att rösta borgerligt känns inte roligt någonstans. Persson, kom tillbaka! Allt är förlåtet!

Anonym sa...
20 juni 2010 23:57  

Håller helt med dig. Debatten måste tas. Igen och igen! Vill vara tydlig mot att jag inte på något sätt markerar mot dig eller det faktum att de skall stå oemotsagda. Det var snarare min egen ilska som jag lyckades tygla genom att se det på det sätt jag beskrev ovan. För min egen del kan jag inte förstå hur hon kan få hålla på som hon gör i vad som borde anses vara en seriös tidning. Är även grymt intresserad av vad hon och Johanne Hildebrandt talar om på personalfestem på Ab. Vill även passa på att faktisk tacka för en bra blogg. Alla mår vi bra av lite bekräftelse och jag tycker du fyller en väldigt viktig funktion vad avser den försvars- och säkerhetspolitiska debatten. Tack för det!/Miram

Wiseman sa...
21 juni 2010 01:16  

Tack ska du ha, Miram!

HenrikT sa...
21 juni 2010 03:14  

Ingen lögn är för stor så länge Linderborg får stå på barrikaden och vifta med sin röda fana.

Anonym sa...
21 juni 2010 06:03  

Saliga äro de enfaldiga....

Anonym sa...
21 juni 2010 08:31  

Seriöst, hur kommer det sig att alla puckon samlas i vänsterpartierna? Och hur kommer det sig att 40% av svenskarna fortfarande säger sig vilja rösta på dem? Obegripligt!

Borneo sa...
21 juni 2010 09:06  

Samma tidnings pappersupplaga från igår, söndag den 20 juni, har en artikel, skriven av Liza Marklund, där Mona Sahlin hyllas och lyfts till skyarna i positiva ordalag.

Har inte förstått om den var allvarligt menad eller en form av cynism jag inte begriper.

Anonym sa...
21 juni 2010 09:47  

Vi har ju, gud bevare oss, religionsfrihet i landet och Mulla Linderborg har självfallet rätt att predika. Att hon, enligt socialistisk grundsyn, präglats av sin omgivning är ett bittert öde som förtjänar vår medömkan, inte spott och spe.
Självfallet håller jag dock med dig Wiseman om att vi inte får låta henne och hennes församling predika oemotsagda. I detta fall torde det vara lätt enkelt att med hjälp av logik vederägga hennes påståenden. Det trista i sammanhanget är att religiösa fanatiker inte betraktar logik och vetenskap som relevanta argument.

Edis sa...
21 juni 2010 14:42  

Man undrar om Åsa Linderborg sov sig igenom grundskolans samhällslära? Hade hon inte gjort det så hade hon förhoppningsvis haft kunskapen om att Sverige och EU är representativa demokratier där folket väljer sina representanter som sedan tar beslut i olika frågor. Likaså verkar hon inte känna till att försvarsmakten lyder under de folkvalda och inte tvärtom.

Emil sa...
21 juni 2010 16:19  

En sak jag inte riktigt förstår, ska inte det skrivas om kultur på "Kultursidorna" i AB?
Majoriteten av allt som publiceras där är i princip extremt vänstervridna debattartiklar..

Anonym sa...
21 juni 2010 16:28  

Jag tycker Klein och Linderborg krönikor är riktigt roliga att läsa.

Linderborgs favoritämne (förutom solidaritet) är klyftor och klasskillnader, Linderborg är noga att poängtera att hon är arbetarklass. Trots hon är högsta hönset på kulturredaktionen på Sveriges största kvällstidning. Hon verkar inte inse att hon är en av de hemska höginkomsttagarna som hon tycks förakta. Linderborg är också en elitist av rang, kort sagt hon är i princip allt hon föraktar och tar avstånd i sina krönikor.

Klein är också en elitist, om vi kollar elitism enligt wiki(http://sv.wikipedia.org/wiki/Elitism):

"Denna elit anses av förespråkare ha bättre åsikter som bör tas mer allvarligt, eller anses vara de enda som passar som ledare."

Så nu är det på traditionell journalistisk manér fastslaget att Linderborg och Klein är elitister av typ 1A.

Men om vi kollar på Kleins krönika så är inte FM bara elitistisk utan även rasistisk, ett starkt ord som i dagens Sverige är totalt urvattnat. Men eftersom soldaterna i reklamsnutten är vita på sin hy och de somaliska piraterna är mörka (Klein glömde nämna att det inte är några kvinnliga pirater klart ojämställdhet) är reklamfilmen och hela FM rasistiskt. Enligt journalistiks "guilty by association"-princip.

Men hur ser det då ut i aftonbladets egna led? Ledarbloggen: http://blogg.aftonbladet.se/ledarbloggen

Alla är vita, stoppa pressarna aftonbladets ledarredaktion är rasistisk!

Förövrigt är det stor humor att Klein uppenbarligen sitter och jämför könsfördelning och hudfärg när hon ser på tv.

-Måtte hon inte se tv-shop där är alla vältränade, klart diskriminerade!

Klein och Linderborg är humor inte seriöst..

Anonym sa...
21 juni 2010 16:49  

Linderborg har gett ansikte till ännu en idiot och den siste idioten är ännu inte född...

Anonym sa...
21 juni 2010 17:30  

Efter att jag igår kväll läst Linderborgs krönika skrev jag som förorättad officer en replik som jag skickade till Aftonbladet. Här är svaren:

Aftonbladet Kultur:
tack för en engagerad text. Vi tackar dock nej till publicering - vi tar endast i undantagsfall in texter av skribenter som inte tillhör vår fasta stab av frilansare och har dessutom, som alltid, trångt om utrymme. Åsa Linderborgs text är i högsta grad subjektiv, vilket ju hör en kultursida till, och jag förstår att den väcker starka reaktioner. Din text är ju inte bara en replik, utan en text som också tänker vidare utifrån Linderborgs krönika. Kanske skulle den fungera bättre på en debattsida - Aftonbladets egen eller någon annan?

Aftonbladet Debatt:
Vi har vanligtvis inte repliker på ledare- och kulturmaterial på debattsidan.


Det går alltså normalt inte att få genmäle mot en av Aftonbladet anställd opinionsbildare, utan endast mot andra debattörer på debattsidan. För proffstyckarna är det tydligen fritt fram att sprida vilken dynga som helst utan risk för att bli emotsagda.

Dessutom "hör det tydligen till" att kulturkrönikor är subjektiva. Jag som i min enfald trodde att kulturkrönikor skulle handla om kultur.

Jaja, jag hade visst för höga tankar om Aftonbladet. Det misstaget kommer inte att inträffa fler gånger.

Anonym sa...
21 juni 2010 17:39  

@ anonym 08.31

Frågan är vad som är värst - att alla puckon samlas i "vänsterpartierna" eller att drygt 40% av medborgarna röstar på dem ?

Undrar om det inte är dags att införa någon form av examination för att få utöva sin rösträtt... ;-)

Sumatra sa...
21 juni 2010 17:45  

Åsa Linderborgs artikel innehåller en del sakfel, vilket Wiseman påpekar i sitt inlägg. Att presentera faktafel är inte en del av den demokratiska processen, vilket däremot presentation av "åsiktsfel" är. "Har du det som krävs för att ha en åsikt?", undrar Försvarsmakten i sin senaste reklamkampanj. Själv har jag undrat vad som avses, men nu har Åsa Linderborg med sin artikel gjort det lättare att förstå tankegången bakom denna slogan. Tack Åsa.
Det finns tre sätt att förhålla sig till kriget i Afghanistan: 1) nuvarande Counterinsurgency (COIN-strategin) eller 2) den av vicepresident Joe Biden förespråkade metoden med Counterterrorism (CT-strategin) och slutligen 3) Ohly-strategin där man helt enkelt lämnar landet. Vilket alternativ man föredrar är en fråga om tycke och smak Att däremot påstå att svenska förband går bärsärkargång i Asien är inte OK och inte god journalistik och inte ägnat att höja trovärdigheten hos journalisten. Kanske kan Åsa Linderborg ge ett exempel, så att vi har något att diskutera utifrån. Hur det sedan går med COIN kan man läsa om i dagens SvD:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fortroende-ett-nyckelord-for-obama_4893207.svd
Åsas artikel är väl i klass med Fredrik Reinfeldts uttalande "ursvenskt är bara barbariet" och Mona Sahlins uttalande på Euroturk 2002: "Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker." Knivskarp konkurrens således om vem som skall erövra Dumstruten. Skillnaden mellan genialitet och idioti är att genialiteten har sina gränser. Det har inte idiotin.

Jag får dock hålla med Mona. Tre miljoner turkar i landsflykt och tretusen kurdiska byar jämnade med marken – hur skall en svensk midsommar kunna mäta sig med det? Eller svenskt barbari.
En av Försvarsmaktens viktigaste uppgifter är att säkerställa att även artiklar och uttalanden som Åsas, Fredriks och Monas får skrivas och publiceras och diskuteras. Kort sagt att värna demokratin och vårt styrelseskick.
Uppfattningen att, den i god demokratisk ordning beslutade och reglerade, monarkin utgör ett demokratiskt problem delar jag inte. Det är dock fritt att hysa och uttrycka annan uppfattning. En annan fråga är om artikeln bidrar till Aftonbladets trovärdighet, men det får redaktörerna på tidningen själva avgöra.

Anonym sa...
21 juni 2010 18:20  

Låt rödstrumporna hålla på och skriva. De är ju allt för fega för att göra något som skulle äventyra deras säkerhet. Att sitta på ett svalt kontor bakom ett tangentbord och häva ur sig elakheter och påhittade ramsor är ju enkelt. Har man dessutom en partiledare som bojkottar ett av Sveriges största PR jippon, bröllopet, och dessutom tycker det är bra, förstår man ju hur fruktansvärt inkompetenta dessa undersåtar är.

Wiseman sa...
21 juni 2010 19:17  

17.30: Naturligtvis kan du få det publicerat här som ett gästinlägg, annars är det nog inte omöjligt att Newsmill nappar. Ett brev till chefredaktören är heller aldrig fel.

Garuda sa...
21 juni 2010 21:59  

Jag tror inte någonting är sant av det som skrivs i skymningspressen. Jag lyckades logga skymningspressens arbete med att skapa en nyhet och sedan hur de ljög för att dölja sitt larv förra året. För den som är intresserad över hur deras nyheter tillkommer kan klicka på den här länken och studera källorna. Prova även att skriva in ert eget namn i URL:en och se vad som händer.

Anonym sa...
21 juni 2010 23:08  

Sedär, Aftonbladet visar återigen vilken seriös tidning det är. När ni nu läser sånt och blir arga. Betänk då hur många av de andra artiklarna som är vinklade till oigenkänlighet eller direkt felskrivna.
/Trupparen

Officer med obehag sa...
22 juni 2010 10:33  

Om nu Försvarsmakten går ut med en kampanj "Har du det som krävs för att ha en åsikt" är det då så underligt att man får mothugg i samma ton.
Jag tycker det blåser mycket obehagliga vindar inom försvaret.
Om du inte ställer in dig i ledet och har "rätt insatsattityd" är du i förtäckta ordalag hänvisad till arbetsförmedlingen.
Försvarsmakten börjar alltmer uppvisa ett sektbeteende. Ifrågasätts ledningen så tillhör du de "onda" och skall bekämpas.Jag ber därför er kommentatorer till detta inlägg besinna sig och tänka ett varv till.Nästa gång ger man kanske sig på försvarsbloggarna.

Tompa sa...
23 juni 2010 11:54  

allt är förlåtet Göran? :)
här är en annan debattör som inte riktigt håller med!
:)

http://www.krigsforum.se/forum/viewtopic.php?f=33&t=10375

Anonym sa...
23 juni 2010 12:59  

Den avsaknade debatten måste tas för att skapa den folkliga förankring samt för att skapa folkbildning om för och nackdelar med en svenska närvaro i Afghanistan. Sådan avsaknad skapar en grogrund för oseriösa artiklar om närvaron vilket diverse journalister kan nyttja för att klara kravet på minst en artikel per dag från redaktören. Har i flera år trott att det bara var sportjournlister som utan ansvar kunde skriva vad som helst utan att någon aktör i sportvärlden fick yttra sig men det där omaket förefaller att ha breddat sig inom övriga journalistiken.

Det som dock är viktigt för att ej sådana krafter skall få ytterligare utrymme är att Försvarsmakten försöker att nyttja dragna erfarenheter från de tidigare åren i Afghanistan och den militärteorin som beskriver hur man agerar i en operation och miljö som är snarlik upprorsbekämpning. Tyvärr så förefaller det som att vi skall överge den till förmån för klassisk kraftsamling av trupper istället för vara ute på bredden.

Amerikanerna försökte under Vietnam med begränsad framgång men precis som i Sverige var doktrinerna framtagna av högre officerare med pansarbakgrund från Västtyskland och inte specialförband eller lätt infanteri. Å andra sidan så får vi vara ödmjuka och inse att våra högre officerare ej har skolad bakgrund utan satt på Valhallavägen och planerade pansarslag under kalla kriget.

Anonym sa...
24 juni 2010 09:45  

Vad händer nu? McCrystal har fått foten...han som dragit, enligt min bedömning, samma slutsatser som många andra militärt insatta har gjort; (för att citera The King) "It's Now or Never. Visa oss vart gränsen går!...men ingen vill svara på den frågan. Vart går gränsen går gällande budgetar, människoliv och FOM. Just nu verkar det mer som att Vietnam återkommer un masse...Westmoreland ville också göra mer på plats...med den skillnaden att de "allierade" inte var svenskar vid det tillfället. Betänk om Alliansen här hemma vinner valet men NATO och ISAF drar sig ur om nåt år...var står Sverige då? Åker vi hem som oppositionen önskar... kommer vi under annan flagg att fortsätta försöka upprätthålla FOM för alla inom AOR:et... Kiergegaard sade: ”Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är och börja just där...Kan jag inte detta så kan jag heller inte hjälpa"

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade