Flygvapnet startar egen blogg

Igår startade Flygvapnet en egen blogg och Flygvapeninspektören generalmajor Anders Silwer gjorde igår det första inlägget. Det är ett välkommet, intressant och tidsenligt grepp. Frågan är om den blir kvar på Internet eller om den senare ska flytta in i Försvarsmaktens nya intranät. Skillnaden är om målgruppen är den egna personalen, eller om man vill kunna nå även allmänheten. Som synes av inte minst utrikesministerns blogg finns det en rad fördelar med att kunna presentera egna fakta, tillgängliga för allmänheten när man anser att medias rapportering inte är med sanningen överensstämmande. Då har det alltid högre trovärdighet om man informationen kommer direkt från källan istället via en informationsavdelning som kan uppfattas som en yttre skydd. Jämför gärna också med USA:s högste befälhavare i Europa som via egen blogg berättar om verksamheten i EUCOM. Nog så intressant vid starten av Odyssey Dawn och Unified Protector.

Förhoppningsvis dyker det snart även upp en arméblogg och en marinblogg. Rotationerna i Afghanistan har sedan år tillbaka varit duktiga på att driva bloggar, även om de på sistone tyvärr blivit mycket av en kopia av befintliga artiklar på Försvarsmaktens egen hemsida.

23 kommentarer:

Göran Mellblom sa...
9 april 2011 kl. 10:07  

En störtflod bröt fram vid denna fina bloggs tillkomst.

Huvuddelen av inläggen är anonyma för alla utom för Wiseman själv, som ju själv också står för de flesta artiklarna.

Nu skall Flygvapnet använda bloggmetoden för egen räkning, vilket torde avskräcka de flesta av bloggarna från WW, som i flera fall varnat för en brysk och rent av farlig Arbetsgivare.

Bloggarna säger, att Arbetsgivaren och Arbetsgivarens handgångne män förföljer officerare, som under eget namn kritiserar eller kommenterar överordnades förehavanden.

Att tänka sig, att dessa anonyma bloggare skulle ge sig till känna för Flygvapenisnpektören och ändå fortsätta sin stormeld av etterstark bitter kritik av stort och smått känns avlägset.

Kanske bloggarna ger sig till känna under eget namn, stramar upp sina argument men skärper tonen så att deras språk blir salongsfähigt men argumenten förblir oomkullrunkeliga?

Kanske Flygvapnet tar emot blogginlägg från officerare som kallas anonyma och som står i harnesk emot WW bloggande officerare?

Jag tror fortfarande eget namn och ett vårdat språk i längden är bäst - för officerare. Då kan man inte avfärda kritiken och argumenten så lätt.

Överordnade officerare och generaler nyper ibland till mig muntligt eller skriftligt och betraktar muntert verkan av sin moteld.

Det tycks som om de inledningsvis undersöker om man är hederlig, för att sedan på sedvanligt svenskt militärt manér begrunda ens perspektiv.

Då nästan alla överordnade och generaler har ett vidare perspektiv än jag, så fungerar motelden som ett slags ögonöppnare för mig, och kanske även för dem.

Men munter ilska får man ta, officerare emellan.


MVH Göran Mellblom

Anonym sa...
9 april 2011 kl. 11:00  

Intressant att följa generalitetets totalt förändrade inställning till bloggande de senaste två-tre åren. Från att stött ifrån sig detta medium som om det var djävulens eget infernaliska påfund - och bannlyst alla (få) som vågat blogga i eget namn - tar de nu moderna tiders mest demokratiska kommunikationsmedel i upplysningens tjänst. Kanske är det ändå inte så, att alla generaler enbart förbereder sig för gårdagens krig...?

Minns bloggen Strilaren! RIP.

Anonym sa...
9 april 2011 kl. 13:05  

Är dock tveksam till om Silwers blogg kommer fånga oss på insidan. Detta då den kräver namn & e-mail adress för att kommentera.

Erfarenheterna om den låga "takhöjden" i den interna debatten, som i sig är fröbädden för den livfulla debatten på denna & andra försvarsbloggar, förskräcker.

Vem inom FV som tänker sig en framtid i försvarsgrenen vill/vågar vara kritisk på en blogg där namnet på avsändande kommentar går direkt till antagningsnämnd och befordringsberedning ?

Anonym sa...
9 april 2011 kl. 13:20  

@ Mellblom:
Kanske inte...

@ Anonym 11:00:
Det är nog bara läpparnas bekännelser, därtill nödda och tvungna. Ränderna går aldrig ur gamla hundar...

Anonym sa...
9 april 2011 kl. 16:06  

FVI:s blogg ger mig lite huvudbry, efter att läst "om bloggen"

"FVI:s sekreterare kommer att agera moderator och granska samtliga kommentarer innan de publiceras" Okej, ska detta tolkas som att kritik mot FM/FV ej kommer släppas fram?

"Allt material ska behandlas på så sätt att Försvarsmakten inte kan misskrediteras eller missuppfattas"

Nehee...så befogad kritik får inte släppas fram eller hur menar ni??

Bättre upp herr FVI och försök att inse vilken tid vi lever i! Ett gott försök, men nej den skitbloggen verkar inte vatten värd...tyvärr...

Anonym sa...
9 april 2011 kl. 19:44  

Det var redan under föregående helg väl underbyggt i argumentationen, att ha unika traktamente för LS 01. Vi måste få en frihet att göra som vi vill "uppfångades" då hos ledande chefer under luncher och middagar. Vi vill inte köra under samma förutsättningar som andra missionen. Bra att hotellboendet löst sig, men till vilket pris? Vad gäller för FV, kontra andra insatser kan man fråga sig?

Anonym sa...
9 april 2011 kl. 20:12  

Glöm aldrig att flygsäkerheten kräver.....

Fd F-mek

Anonym sa...
9 april 2011 kl. 22:59  

http://tv.expressen.se/nyheter/utrikes/1.2396421/har-bor-svenska-piloterna-i-lyx

Anonym sa...
9 april 2011 kl. 23:14  

Sveriges högste pilot besöker en skarp insats med ett stridsflygförband - varför i h-e bär han inte flygdräkt?

I alla de länder jag har besökt genom åren har piloterna där från lägsta nivå till general (framförallt dessa) uppträtt i flygdräkt, speciellt när de senare genomfört förbandsbesök. Inget konstigt med det. Försöker FVI impa på generalskollegorna i armén eller vad är det frågan om?

Wiseman sa...
9 april 2011 kl. 23:25  

Man ska nog inte underkänna Flygvapenbloggen i förväg. Ge den en chans.

Anonym sa...
10 april 2011 kl. 00:22  

@anomym 23:14

Med din logik skulle alltså Marininspektören ha dykardräkt på sig vid inspektion om vi gör en röjdykinsats nånstans!?!

Fd F-mek

Anonym sa...
10 april 2011 kl. 07:40  

Har de ur markpersonalen som aldrig lämnar Italien och bor på hotell lön enligt utlandsavtalet?

CS sa...
10 april 2011 kl. 08:28  

@Anonym 19:44

Jag har varit med om att min enhet under delar av en insats hyrde ett helt hotell istället för att nyttja en camp. Jag ska erkänna att jag blev väldigt förvånad när det visade sig att hotellet var avsevärt mycket billigare än vad camp-alternativen var. Som bonus var dessutom standarden klart högre.

Boende på internationella camper med costsharing är nästan alltid otroligt dyrt. Finns andra möjligheter och säkerhetsläget så tillåter så bör man definitivt titta på alternativ.

CS sa...
10 april 2011 kl. 08:39  

@Anonym 0740

Givetvis har de det. Även om de befinner sig i Italien så är de fortfarande en del av Utlandsstyrkan så då gäller avtalet. Exakt vilket missionstillägg är jag dock inte säker på. Jag har ett svagt minne att jag läst på någon inofficiell plats att de bara hade 800kr i missionstillägg (+2000 för fredsframtvingande).

Det finns säkert många som har synpunkter på det men jag tycker att det är rätt i detta fallet. Utlandsavtalet är framtaget innan det började hetta till i Afghanistan och det var snarare lugnare missioner som var aktuellt när det förhandlades. Det är snarare Utlandsavtalets giltighet i Afghanistan man bör fundera över. Det borde vara avsevärt mycket mer ersättning i det missionsområdet men det innebär inte att man bör sänka ersättningarna i de lugnare insatsområdena.

Anonym sa...
10 april 2011 kl. 09:05  

CS:

Jo, det var inte min mening att kritisera utan jag var bara nyfiken på hur man tillämpade avtalen. Alternativet skulle ju vara att ligga på utlandsförrättning med traktamente och reglerad arbetstid. Det hade nog blivit dyrare för arbetsgivaren i slutändan. Särskilt som man nog varit tvungen att ha övningsdygn för att få ihop arbetstiden, alternativt mycket dyr övertid.

Det är dock intressant att en hotellboende och Latte-drickande flygtekniker eller stabsofficer i Italien tjänar ungefär lika mycket och har samma avtal som en skytteplutonchef på patrull väster om MeS. Håller med om att det är avtalen för de som verkligen är i en het zon som behöver ses över.

/07:40

uppgiven sa...
10 april 2011 kl. 09:44  

@anonym 07:40

Även en hotellboende amfibiekårist under avvecklingen av TD01 och en lattedrickande arméofficer under KS22 tjänade lika mycket som skytteplutonchefen.

Utlandslönen är till för att kompensera för att arbetstiden är oreglerad, inget annat. Skillnader i bekvämlighet/risk ska märkas i missionstillägget. Intressant i det sammanhanget är att missionstillägget för Tchad var högre än i Afghanistan...

Blogger sa...
10 april 2011 kl. 21:27  

Att Flygvapnet år 2011 väljer att starta en blogg tycker jag mer än väl beskriver hur hjälplöst efter man är.

Ta inte illa upp Wiseman, men känns inte bloggandet liiite väl mycket 2008? Bloggar ens Ebba von Sydow längre??

Nuförtiden finns det mycket snabbare, enklare och mer populära sätt att kommunicera med sitt nätverk i molnet.

Kanske dags för ett Juha Mieto-tema på Lillejul i år igen? ;-)

Anonym sa...
11 april 2011 kl. 09:11  

@Fd F-mek: Löjla dig inte. Han skulle naturligtvis bära sjöstridsdräkt.

I år liksom tidigare års Vikingövningar har övningsledaren (en känd armégeneral) förbjudit svenskar att bära flygdräkter under övningen. Det ska vara M/90. Utlänningarna är svårare att göra något åt, så de bär naturligtvis flygdräkt som brukligt är i deras hemländer och NATO. Det resulterar alltid i samma fråga "Why aren't you in flight suit?" Man vill helt enkelt snabbt se vilka som är piloter för att kunna ställa frågor som måste lösas i stabsarbetet. Men så fungerar det inte i Sverige.....

Ursula sa...
11 april 2011 kl. 10:26  

Jag är flygvapenpilot och skulle aldrig få för mig att bära flygdräkt annat än i samband med flygning. Att komma i flygdräkt till en stabsövning ser bara konstigt ut och är dessutom inte särskilt ändamålsenligt. Tänker man ett steg längre på hur det ser ut skarpt så har man ju knappast flygdräkt på en stabsbefattning i t.ex. Afghanistan.

Vill man se vem som är pilot räcker det att titta efter vingen på armen/bröstet. Dessutom har man ju i stabsmiljö oftast inte möjlighet att välja vilken individ man skall arbeta eller samverka med utan man har att förhålla sig till andra befattningshavare oaktat om det är en pilot, markstridare eller logistiker som råkar sitta på den stolen.

Anonym sa...
11 april 2011 kl. 12:17  

@Anonym 09:11

I den NATO-stab där jag arbetar till vardags, där bär man den uniform som chefen beordrat, vilket med tanke på hotbilden och arbetsuppgifterna är fältstridsuniform. Detta har varken RW eller FW chaufförerna som ingår i staben några problem med alls.

Men jag förstår att man blir ledsen om man inte får visa upp sig under Viking...

Anonym sa...
14 april 2011 kl. 21:58  

Härligt med lite uniformstyckande... ska en a-dyk bära a-dykdräkt och en armétekniker bära mekoverall :-)

Johan sa...
14 april 2011 kl. 22:47  

@Ursula
I Afghanistan bärs visst flygdräkt på vissa staber, exempelvis IJC.
Om det är praktiskt vet jag inte men för vissa är det praxis!

Anonym sa...
27 augusti 2011 kl. 12:07  

Idag är det lördagen den 27 augusti.
Jag är tillbaka den 1 september.
Undrar om man kommenterat något om att våra "herkor" står stilla och varför tills dess på bloggen.

Lite trögt!!

Teaterdirektören.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade