Gästinlägg: Ge inte efter för Combat-Kalle

Mycket Libyen får nu ge vika för lite mer jordnära aktiviteter i form av ett gästinlägg från en av Försvarsmaktens anställda soldater.

Wiseman

-----------------------------------------

Ge inte efter för Combat-Kalle

I Försvarsmakten, och särskilt bland de nyanställda soldaterna, finns det en personlighetstyp som alltid verkar se till att fokus hamnar fel. Han finns på varje kompani, skvadron och kurs. Vi kan kalla honom för Combat-Kalle. Combat-Kalle är mer intresserad av sin egen utrustning än av gruppens gemensamma materiel, bryr sig inte om någon form av likformighet inom enheten som han tillhör och har ett besvärande intresse av att se häftig eller "combat" ut. Han gör det medelst ökenkängor till den ordinarie uniformen, genom gigantiska knivar, egna stridsvästar, ja, till och med genom att köpa egna tillbehör till sitt vapen. Den rådande riktlinjen i Combat-Kalles liv verkar vara, den för övrigt fantastiska, TV-serien Generation Kill.

Det är lätt att påstå att Combat-Kalle och hans vänner inte utgör något problem. Varför kan de inte få leka SSG med sina västar och stöveldolkar och a-dykjackor köpta på Terräng och Tradera? Svaret är mycket enkelt: Combat-Kalle gör att fokus hamnar fel. Hans krav på arbetsgivaren leder till en lång rad felprioriteringar: Av någon anledning finns det plötsligt väldigt mycket prylar på förrådet som egentligen borde ha hamnat långt ner i prioriteringslistan, men som onekligen bidrar till att hålla Combat-Kalle nöjd. Skalplagg 08 är till exempel ett snyggt, skönt och vattentätt alternativ till fältuniformen, men är det verkligen det vi behöver mest just nu? Försvarets köp av Gerbers multitools är ett annat exempel. För vad är egentligen ett multitool om inte en vanlig tång med lite häftigare design och en utfällbar konservöppnare?

Det kan inte få vara Combat-Kalle och hans likar som sätter agendan för vad som köps in och vad som inte köps in till Försvaret. Om vi låter det vara på det sättet så har vi stora problem. Vi kan inte heller tillåta att svenska soldater går utspökade hur som helst, då mynnar det ut i att de svenska soldaterna ser ut som legotrupper. 

Man kan tycka vad man vill om Försvarsmaktens materiel. Och visst finns det möjligheter att individanpassa utrustningen med kängor, acceptabla och funktionsdugliga knivar med mera. Men soldatens arbetsuppgift är inte primärt att se combat ut. Stöveldolkar, stiletter, privata camo-jackor, egna stridsglasögon, civila ryggsäckar och dessa ständiga stridsvästar kanske kan verka som kul komplement för den enskilde. Men Armén handlar inte om den enskilde. Den som inte förstår det, har nog hamnat fel.

/N:r femton Stolt

178 kommentarer:

Anonym sa...
2 april 2011 kl. 19:28  

Så jävla rätt skrivet!?! Är så ytterligt trött på alla som tjatar över den eget inköpta stridsvästens förträfflighet jämf med kronans. Faktum är att jag hellre tar en soldat från FJS anno 1960 med stridssele och k-pist än killen som köper sina egna prylar för att se häftig ut. Är du ett proffs använder du den utrustning du tränat 1 000 magasinsbyten i, inte en du aldrig övat i.
/mot strömmen?

Anonym sa...
2 april 2011 kl. 19:38  

Är själv kluven i sakfrågan.
Var går gränsen?
Som soldat med många mil av patrullering så vet jag vikten av bra skor. Är alla fötter likadana? Svar NEJ. Är det då ok att jag har andra skor än du?
Ditt inlägg andas dock större saker, och fokus bör inte ligga på formen utan på funktionen. Bättre att ha råd att skjuta med ett "sämre" vapen än att ha det senaste/bästa/dyraste och inte öva med det. Du framför åsikter som inte är vanliga. Respekt.

Anonym sa...
2 april 2011 kl. 19:58  

Försvarsmaktens hantering av förnyelse är segare än frusen sirap.

Därav ser du många som skaffar sig "egen" utrustning än vad som står i RU-listan.
Merparten av FM soldater har inte ens 2 par långkalsonger eller arbetshandskar på listan.

Du ger dig på röken men inte elden.
Varför är det så svårt för försvaret att införa ny utrustning utan att testa den sönder och samman i 10år!?!?
Hur kommer det sig att Merparten av utrustningen dessutom är utnött, dåligt underhållen eller till och med långt efter datum som tillverkaren har angett att den är tilförlitlig!? (skyddsvästar)

Du kommer alltid att ha "prylbögar" men dagens situation orsakar att många fler tar till det för att lösa uppgiften på ett lite bättre sätt.
Visst gör dom sig en björntjänst, då inte bristerna visar sig under varje övning.Men varje brist är redan väl känd!
Och orsaken igen är att det tar så förbannat lång tid att införskaffa något nytt så att en soldat i framtiden faktiskt hinner gå i pension..(mer än 5år)

/Tinhead

Anonym sa...
2 april 2011 kl. 20:06  

"Anonym 19:38" sa att han själv var kluven i sakfrågan. Jag tror att han avser ett par bra kängor att gå i, och det är inte vad detta handlar om enligt mig. Klart att du får bära andra skor om det behövs, men måste det vara ökenkängor till M/90? Måste det vara gore-tex uniform trots att det är sommar? Vapenlampa? Palestinasjal?

Samma problem återfinns inom många uniformsyrken, vem känner inte igen en väktare med SPECOPS-drömmar? Om inte, så är det han med mest prylar i bältet, rakad skalle, en minutiöst stukad basker och en egeninköpt öronsnäcka samt dold mikrofon till sin comradio.

Bakom ett par fräna solglasögon, egeninköpt utrustning och annat militärt krimskrams, döljer sig ofta en dålig soldat med dålig självkänsla samt obefintlig förståelse för Försvarsmaktens roll i en större kontext, det är det detta blogginlägg handlar om. De som bara känner till sina rättigheter, men inte sina skyldigheter. UNIFORM= EN FORM... Ensad utrustning signalerarar att vi står enade som förband, inte en massa egotrippade pajaser som saknar respekt för innebörden av sitt yrke. //Trött på MÖPAR

Anonym sa...
2 april 2011 kl. 20:28  

@ Anonym 19:38
Skillnaden är att du med de resonemanget köper ett par egna kängor för dess funktionalitet och gör det för att öka din egna förmåga. Detta innebär då också att all utrustning som inte MÅSTE bytas ut kommer att bäras som original. I mina ögon är det helt OK att ha vissa avvikelser så länge det handlar om att öka effektiviteten (Stora knivar gör tyvärr inte det)

/A

Cynisk sa...
2 april 2011 kl. 21:08  

Bristande förståelse hos både trupp och befäl brukar yttra sig i nedsättande ord om den andra kategorin.

Älskar du din trupp?

Anonym sa...
2 april 2011 kl. 21:14  

Lite svårt att reflektera över inlägget då det spretar och syftar åt många olika håll.
Menar skribenten att det är "combat- Kalle" som styr agendan för FM:s inköp?? Att påstå att Skalplagg 08 är någon form av konsekvens av en "combat-Kalle" är ju absurt, för det är ju onekligen det som antyds i texten.
Att Skalplagg 08 kommer ut just nu är väl fasen på tiden, då det har tagit evigheter för plagget att konstrueras och distribueras till förbanden. Nu väntar man bara på marschkängan som kommer ut "när som helst"...

Sedan upplever jag att texten antyder att fokuseringen på den enskildes utrustning är felaktigt. Jag själv(som inte kommer från ett pansarförband) upplever att det är för dålig fokus på den enskildes utrustning. För oss på ett "lätt" förband så är ju just kvalitén på den enskildes utrustning väldigt mycket i fokus, då det är i den världen vi lever i.

Sedan håller jag i stort med att soldaterna skall se likformiga ut och ha bra utrustning. Det är dock FM materielanskaffningsprocess som är själva kärnproblemet. Soldaterna som uppträder med egeninköpta saker är bara symptomen på detta.

Antydandet att alla i hela FM skall bära precis identisk utrustning är missriktat och visar brist på förståelse.Att samtliga skall bära reglementerad uniform på ett reglementerat sätt=självklart. Däremot utrustningen måste tillåtas att skilja mellan förbanden utan att den svenska avundsjukan lyser igenom. Det är stora skillnader i olika förbands uppträdande och att påstå att t.ex. stridsväst 2000 passar för samtliga är att uppvisa brist på insikt.

/fem ören

Effekt framför allt sa...
2 april 2011 kl. 21:33  

Jag förstår inte varför folk ska ha så svårt att förstå att pendeln inte skall vara i ytterlägena utan att det är som bäst när den är i mitten.
Nej, självklart ska vi inte köpa prylar om det enda syftet med dom är att se tuff ut.
Men det innebär inte att det med automatik är dåligt att vilja förbättra sin utrustning.
Jag har ingen ingen aning om vilken erfarenhet du bygger dina ståndpunkter på, oavsett vilket så respekterar jag dom. Jag själv har över 13 år på truppnivå i ett markstridsförband och jag har gjort insatser i ett antal världsdelar. Jag har kommit förbi det där med att se tuff ut, men däremot så vill jag ständigt bli bättre, snabbare och effektivare. Det gör jag genom att träna och öva, men även genom att hela tiden utveckla min utrustning.
Jag minskar slitage på fötter och knän med bättre kängor-ökad effekt.
Jag minskar slitage på rygg samt får plats med all utrustning om jag använder en annan stridsväst än reglementerad-ökad effektt
Jag är piggare och mer vaken om jag är torr och varm, därför använder jag ett gore-texplagg när det är lämpligt kopplat till verksamheten-ökad effekt.
Jag hissar upp mitt pistolhölster mot höften och tar bort övre lårremmen eftersom jag drar snabbare och pistolen sitter säkrare och bekvämare-Ökad effekt.

Är dessa modifikationer gjorda för att jag skall se tuff ut eller för att jag skall lösa min uppgift bättre? Ja du får ju såklart tro vad du vill, men jag vet vad som stämmer för mig.

För övrigt är det inte dåligt att känna att man ser tuff ut som soldat, även om det kan vara svårt för många att förstå.
Känsla av att se tuff ut-ökat självförtroende-större effekt.
Detta är gamla sanningar som kan spåras till gamla tiders krigsmålningar, indianers fjäderskrudar, riddarens ornamenterade sköld osv. I vår tid så tror vi såklart att vi står över alla gamla sanningar, även denna.

Varför tror du att det är så få soldater som använder pälsmössan när det är kallt ute och hellre köper en yllemössa motsv? Är den dålig eller är det för att man ser ut som en tönt i den?


Du drar fel slutsatser.

Anonym sa...
2 april 2011 kl. 21:53  

Jag förstår inte hur man kan vara emot tillförsel av ny efterfråga personlig utrustning?
Varför skulle det vara dåligt med ett skalplagg som så många efterfrågat så länge? Om du inte vill ha det, använd det inte då. Jag tänker då nyttja det eftersom jag ser behovet.
Om du inte vill ha multitool från Gerber så får du väl använda din konservbrytare då. Själv har jag använt Gerbern en hel del i tjänsten och jag är nöjd över att inte behöva köpa en för egna medel.


Den som inte förstår behovet av bra utrustning och som inte kan se skillnad på bra utrustning och dåliga soldater har hamnat fel.

/trött på vadmal

Anonym sa...
2 april 2011 kl. 22:11  

Håller med fullständigt. Är gudomligt less på att se alla dessa möpar som passerar revy på Ledningsskolan.
Det är helt otroligt att Finland klarade såväl vinter- som fortsättningskrig utan tillförsel av diverse fläschig discoutrustning, utan i mång fall endast utrustade med uniform "m/Cajander".

Patrik

Anonym sa...
2 april 2011 kl. 22:17  

@Patrik

Om du har missat det så är förutsättningarna faktiskt andra nu än under Finska vinterkriget. Teknikutvecklingen har gått framåt och metoder för strid har ändrats.

Tycker du att soldaterna inte ska ha sambandsutrustning utan kompaniet överlever på en telefon och i övrigt ordonnans, såsom fallet var i Finland? Inte? Nej, jag tänkte väl det.

CS sa...
2 april 2011 kl. 22:20  

Jag håller med till del. Jag var själv oerhört fyrkantig tidigare och så ingen som helst anledning av att soldaterna skulle bära egeninköpt utrustning.

Men efter ett antal vändor till Afghanistan har jag ändrat uppfattning. Vår utrustning är i många fall inte ändamålsenlig. I missionsområdet ser jag därför inga problem med att soldaterna ordnar egen materiel så länge som syftet är att förbättra och inte att se tuff ut.

Det innebär dock inte att jag tar på mig samma utrustning och använder den hemma. Det beror främst på att jag vill följa gällande reglemente. Anledningen till att jag inte gör det i missionsområdet är att jag ser min egna överlevnad som viktigare än reglementet.

Jag skulle föredra en lösning där FM godkänner en större del av utrustningen på marknaden, inom en viss färgskala, men att man bara tillhandahåller en begränsad uppsättning. De som då anser sig behöva ytterligare materiel kan köpa själv ur ett godkänt sortiment.

Jag upplever att de som oftast klagar på soldaterna utrustning är de som inte själv har varit ute särskilt ofta. Flertalet brukar mjukna i sin uppfattning därefter.

Roger Klang sa...
2 april 2011 kl. 22:22  

Jag är inte MÖP, och jag är inte försvarsanställd. Utrustning väger för det första, men det är väl ett mindre problem idag? Jag anser att det är de hemvändande som ska förändra utrustningen, inte de som går ut. Det är mindre viktigt vilken kniv man har, viktigare är om den utrustning man har tilldelats t.ex. har en knapp i jackan som trycker i bröstet när man går i liggande skjutställning. Är vapenrocken trång över axlarna och i armhålorna. Åker byxorna ned och skaver på höfterna. Är fickorna felplacerade eller för små. Är sömmarna konfektionssömmar. Är stövlarna vattentäta, vore det bättre med stövlar utan snörningar. I så fall ska det fram när ni vänder hemåt igen, så att man kan åtgärda problemet. Dessa kriterier är inte mina egna, de kommer från en svensk veteran och SS-officer vid namn Gösta Borg. (Boken "Ryssen kommer")

Mvh Roger Klang

Anonym sa...
2 april 2011 kl. 22:29  

Självklart är det FM materiel som gäller! Det är INTE upp till den enskilde att avgöra vad som passar eller inte. Chefen och truppen skall ha anvisad utrustning så att chefen hela tiden vet vad truppen upplever pga eller tack vare utrustningen. Extra prylar tynger ner och minskar uthålligheten, förbrukar mer vatten, pisspauser och näring. Avlagd utrustning begränsar chefens handlingsfrihet då soldaten inte har med sig det som förväntas. Skadar sig en soldat pga icke beordrad utrustning så gäller INGA FM försäkringar. Klarar man inte av att följa den enkla och tydliga grundregeln om bärande av FM utrustning bör man söka sig ett annat jobb.

Fungerar inte utrustningen på avsett sätt skall detta anmälas tjänstevägen. Att lösa problemen med en egen "fixa-lösningen" fördröjer relevanta åtgärder.

FM utrustning är generellt bra och utvecklas ständigt, utvecklingen sker ALLTID i nära samverkan med användarna (det innebär inte att alla har deltagit i prov och försök). Möjligheten att påverka under utprovningen är stor. Självklart så uppstår ibland lägen då det visar sig att det trots allt finns brister i utrustningen och då är det viktigt att detta anmäls tjänstevägen med tydlig beskrivning av problem och ev. förslag på åtgärd. Processen tar ofta relativt lång tid men multipeln på materielen är stor och kostsam så hav lite tålamod!

Anonym sa...
2 april 2011 kl. 22:52  

Skitsnack!
Personalen är försäkrad oavsett vilken utrustning de använde. Även om de skjuter GRG nakna!
Försäkringen gäller till och från tjänsten och under själva tjänsten.
Personal som använder prylar de inte får använda (mht reglementen eller andra styrdokument) begår möjligen tjänstefel eller orderbrott men försäkrade är de. Detta enligt HKV JURS.
Kör man med "försäkringarna gäller inte-tricket" så ska man se sig om efter ett nytt jobb för uppenbarligen har man inte koll!


FM:s utrustning är på väg att bli bra men det är fortfarande brister. Något som folk gärna bortser ifrån är att det faktiskt är trupp/MÖP:ar som är utvecklingsdrivande, som ser till att nya prylar kommer oss tillhanda sent om sider. Lyssna på soldaten.

Anonym sa...
2 april 2011 kl. 22:59  

Hmmm är det därför många från HKV samt LG och S1 använder 90 lätt och ökenkängor i 25 minus och snö till hakan väder i stockholm?

Anonym sa...
2 april 2011 kl. 23:55  

@ Anonym 22:29

Det är ju jäkligt lätt för dig att sitta och säga att soldaterna ska ha tålamod, utrustningen kommer. Tror du att soldaterna som är i eller är påväg till Afghanistan känner att de ha den tiden. För dom så behövs utrustningen NU!!!!!! Inte om en månad, inte om en vecka, inte ens om två timmar!

Jag tycker att det finns en lojalitetsfråga som borde diskuteras i FM. Var ligger lojaliteten hos en chef? Var bör den ligga? Vad är en bra chef? För min del så är det absolut viktigaste att lösa uppgiften. Därefter kommer mina soldater!!! Jag tycker det är viktigare att lägga energi på sina soldaters välbefinnande än sina överordnades. Om man tittar på stora ledare i historien så är de det för att de lyckas få med sig de underställda. Hur många sådana ledare har vi i FM idag? Ju högre upp i FM vi kommer desto färre är dom! Om man nu tjatar om att man ska bära FM reglementerade utr. hur kommer det sig då att man ser ÖB gå runt med ett annat kroppsskydd än kroppsskydd 94. Är det föregångsmannaskap? Lev som man lär! Gör man nu så stor grej av att vissa bär annan utrustning då gör man bäst i att aldrig någonsin ha något annat än m nr märkt mtrl.

Varför lär vi ut uppdragstaktik när vi inte använder oss utav det? Varför är höga chefer nere och rotar i detaljer som kan lösas av chefer flera nivåer under dom.

(Förövrigt tycker jag man ska ha viss fingespetskänsla vad avser egen utr, Svart snugg är inte ok!)

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 00:22  

Underbart skriven artikel. Klockren analys-och så härligt höra lite nyanserade reflektioner kring fenomenet MÖP.

Militärt Överintresserad Person; såna riskerar FM att få många av med det nya personalförsörjningssystemet-personer som rätt snabbt kan bli ungefär som en av karaktärerna i filmen Plutonen. I filmen karaktäriseras två arketyper av soldater-en empatisk och en ickeempatisk.

Sergeanten Barnes är den ickeempatiska karaktären-han drar sig inte ens för att t ex överväga Fragging-likvidering av eget befäl.

Jag vill höja ett varningens finger för MÖP-eller combatKalle som arketypen kallas i denna artikel....

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 00:28  

Haha!
På 80-talet skulle man ha egeninköpta Jörnkängor, lappkniv, eget regnställ, kamrat 40, reglementerad stridsutrustning och vaxade mustascher.
På 90-talet skulle man ha egeninköpta goretexkängor, stridskniv, eget goretexliknande regnställ, Pistol M88, något kittad stridsutrustning och vara välrakad.
På 00-talet skulle man ha ökenkängor, A-dyk/Taiga regnställ, Snigel och tokkittad stridsutrustning och ansat helskägg.

Jag tycker utrustningen och utvecklingen går framåt, enda modet jag kan se är hårbeväxningen i ansiktet...

/JAR

Strf90-skytt sa...
3 april 2011 kl. 01:46  

SäkI säger att reflexband skall bäras. Så sätt på ditt jävla reflexband, ställ upp och var jävligt anal.
Jag som soldat väljer själv att investera i kängor som passa mina fötter, väst som passar i tornet på ett stridsfordon och en egen stridsväska som jag med enkelhet kan få plats med i min vagn. Konsekvensen av detta är att jag lättare gör mitt jobb i Aghanistan. Vill folk bära utrustning från FMV - gör det! Vill jag lägga mina egna pengar på att köpa Säkra, Kvalitativa och BÄTTRE grejor - så gör jag det!

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 01:54  

Självklart ska det finnas uniformsregler, svarta kängor till grön uniform, politiskt och ideologisk neutral utrustning (ingen palestinasjal) och krav på brandsäkerhet och slitstyrka. Här borde även införas att hellre en egeninköpt någorlunda uniform väst än en sönderskuren och med helikopterlina sammansatt 2000.

Kalle sa...
3 april 2011 kl. 02:17  

Som jag tolkar det är författaren upprörd över att soldater fortfarande är missnöjda med stridsväst 2000. Det gnälls även över en hel del annat men med tanke på tidigare diskussioner verkar effektiva stridsvästar (och skalplagg 08) vara särskilt hatade av inläggsförfattaren.

Även om jag håller med om att likformighet är vackert så fungerar det inte alltid. T.ex. har man noterat att Stridsväst 2000 fungerar dåligt i fordon vilket är varför t.ex. vagnsbesättningar har andra västar. Alla som någon gång har suttit i en patria bör dessutom vara medveten om att soldaterna i bollhavet har liknande problem vilket är varför stridsväst 2000 är så impopulär. Det är helt enkelt lite svårt att snabbt ta sig ut ur en patria om man är iförd stridsväst 2000....

Lew sa...
3 april 2011 kl. 02:20  

När FM ger mig en kniv tar jag inte med mig min egna.
När FM ger mig ett par säkerhetsklassade skyddsglasögon lämnar jag mina hemma (de kallas för övrigt Skyddsglad 06B, men se bra prylar får ju vi inte ut).
När FM ger mig knäskydd lämnar jag mina (hatch, identiska med FMs) hemma.
När FM ger mig väl handskar som medger att jag kan manipulera små föremål med dem lämnar jag mina (NSN-numrerade) hemma.
När FM ger mig fler än två kortkalsonger lämnar jag mina egna flamskyddade hemma.För problem och brister anmäls uppåt utan att något händer. Jag har inget intresse av att torska ett öga eller ett knä för att det på något sätt skulle vara "rätt". Jag är trött på att stå i skitiga kalsingar på övningens dag 3. Jag vägrar vara puck-femma för att FMs magasinsfickor fungerar bajs med mitt vapen (då köper jag egna som uppmätt sparar en sekund och övar 1000 gånger med dem).


Släpp excercis-förbandet fullt av osäkra tonåringar som gick på lögnerna om "systemsäkerhet", "IR-reflexer" och "försäkringen gäller inte". Släpp det där jävla vadmalstänket och inse att det gamla regnstället var defekt från fabrik (inga tejpade sömmar = durkslag). Släpp sargen och förstå att i frånvaron av en kniv (eller för den delen frånvaro av en kniv som inte är gjord för 2 spänn i fjärran östern) kommer jag köpa en egen. Släpp jointen/överordnades organ och inse att dina soldater kommer förakta dig (din jävla syltrygg) för att du inte klarar av att stå upp för oss och KRÄVA ändamålsenlig utrustning.


"VAFFAN?! Det där är inte FMs skjorta/kniv/skyddsglas! Det blir rapport på det här!"
"Snygga Meindls, löjtnant. Och jävligt coola Oakleys. FMs klocka, eller?"

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 03:23  

Så inneligt trött på dom plattfotade jävla stabs råttorna som ska klaga på soldater som vill använda bättre utrustning. De kommer alltid från dom utan erfarenhet som är rädda att tappa sitt eget grepp om verkligheten eftersom dom barahar koll på utrustning från kalla kriget.
Övrigt håller jag med CS. Att soldater som har trångsynta chefer får klippa knåpa ihop strdsväst 2000 bakofram med kattstrypare så dom ser ut som ett afghanskt rövar pack gagnar inte likformighet även om det är reglementerad utr.
Dessutom är likformighet inte viktigt idagens krig. När vi inte längre drabbar samman i närstrid med ett par tusen man.
1. Använd den bästa utrustningen.
2. Närmsta chef kontrollerar att de inte ser för jävligt ut/alt farlig mtrl.
3.Ingen erfarenhet=Håll käft
4.Har man inte fattat att krig är en mtrl sport som är svin dyr=Pensionera dig och lek vidare med stenålders grejjorna i regements museet.
5. Ni lillgamla unga som försöker hävda samma argument som dom trångsynta gamla gubbarna med brun näsa skaffa er en egen uppfattning och är den samma efter ni har prövat= Sök stridande tjänst:)
/Officer

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 03:46  

Proffs anpassar sin utrustning efter sina egna behov och förutsättningar.

Amatörer nöjer sig med att någon berättar för dem att den är "good enough".

Så enkelt är det. I mina ögon.

I vilka fall är det en nackdel att ha en vapenlampa på sitt vapen? Ser jag ut som en "legosoldat" om jag har det?

I vilka fall är det en nackdel att ha soldater som försöker se möjligheter att förbättra sin förmåga?

Vad ska soldaten försöka eftersträva? Är det inte att vara så bra som möjligt i sin befattning? (och ständigt utvecklas?)

/M

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 04:41  

Frågan är gammal och är del av en ständigt återkommande debatt om vad som är viktigt:

Metod eller Effekt?

Resonemanget som framförs i inlägget andas en för min värld en stor andel av "Metod". Men vad är egentligen viktigast?
Är det viktigast att vi, som Svenska soldater och officerare inför en kultur av likformighet och avvaktar på materiel reglementerad att bära?

Eller; är det viktigare att vi de facto levererar effekt och uthållighet i de insatser som görs?

Om en soldat upplever sig klara en uppgift bättre och med en mindre belastning på rygg genom att använda en egeninköpt Blackhawk-väst (som faktiskt har använts i Afghanistan ända upp till kontingentschef med gott resultat), är det då min roll som officer att förbjuda soldaten att utföra sitt arbete på ett effektivt sätt? Vilka signaler sänder det, och vilken effektförlust får jag utav det?

Argumentet rörande att jag om alla använder reglementerad utrustning vet vad som finns medtaget respektive inte medtaget håller inte; hur i hela världen skiljer sig mängden medförd materiel mellan en ryggförstörande stridsväst 2000 och en annan stridsvästmodell? Har jag problem om det skiljer sig på kritiska punkter? -Ja, men jag har ännu större problem rent ledarskapsmässigt om soldater av någon anledning väljer att inte medföra nyss nämnds kritiska materiel.

Vidare är det inte att förglömma att materiel och materielanpassningar som vi ser i dagens FM många gånger har sitt ursprung i utlandstjänstgöring -men då har dessa förkastats.

Exempel på detta är bl.a. i artikeln nämnda multiverktyg (vilket författaren inte upptäckt; oerhört praktiskt verktyg för de flesta enklare rep- och fixbehoven, sparar både tid och energi).

Det är både skrämmande och intressant att se hur det finns en kult av "Tilldelat mtrl duger" bland officerare som inte tjänstgjort på trupp i skarpt läge, och som heller inte verkar vilja effektivisera och göra FM till en bättre organisation med gladare och mer lojala medarbetare.

Nej, den som författaren väljer att nedlåtande kalla för "Combat-Kalle" är faktiskt den som i själva verket många gånger driver FM materielutveckling. Dessvärre sker det nästan alltid i motvind utkommen ur högre officerares motvilja. Den dagen då soldaten värderas högre än materiel och BOA är ännu inte här.

Fråga; Hur många har krävt av en soldat att passa tider men INTE tillsett att soldaten tilldelats ett av FM utsett armbandsur?

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 06:57  

En aspekt på egenanskaffad mtrl eller inte och vad som kan tillåtas och och vad som ska stoppas är chefens, grp- och plutch, ansvar och kunskap.
Denne chef utgår från en standardbild av sold skyddsnivå, mtrlstatus och materiella förmåga i stort.
H*n kan omöjligt ha minutkoll på vad Calle har för nya prylar och vilka han har kastat. H*n utgår i sin uppgiftställning att Calle har det han ska ha, att detta fungerar som det ska och har de egenskaper som förväntas.
Har Calle en egenklösning som just han tycker är bättre för just honom, kan han mycket väl sätta sin chef och sina kamrater på pottkanten....

/Oldtimern

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 08:38  

Jag tror att de som jobbar för att förbättra sin utrustning också har det goda omdömet att göra avvägningar mellan enhetligt uppträdande och anpassad utrustning. Jag tror bloggskribenten syftar på de som vill se fräna ut, och sticka ut från mängden, utan att märkbart förbättra sin personliga prestationsförmåga trots denna utrustning //Trött på MÖP

Göran Mellblom sa...
3 april 2011 kl. 09:10  

Tänk vad listigt av arbetsgivaren att låta de yngre hetsporrarna själva bekosta sin egen utrustning, så slipper han detta problem!

Hur kommer man åt problemets kärna?

Vad är problemets kärna? Pengar saknas ej, materielanslaget är 17 Miljarder kronor PER ÅR.

Ett par kängor kostar på sin höjd ett par tusen. Upphandlade kostar det 500 kr.

MVH Göran Mellblom

Lew sa...
3 april 2011 kl. 09:39  

@Oldtimern:
Tiden när Griskarlsson behövde utbildning i att borsta tänderna och löjtnanten behövde visitera förhudstvagning är över. Våra soldater klarar det de ska klara med egen utrustning eller ej, i bedömt 80% av fallen löses uppgiften bättre.

För vad finns det för något egenvärde med riktigt dåliga prylar designade 1990-kallt?

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 10:11  

Finns det soldater i Afghanistan idag som inte använder reglementerad utrustning?

Förekommer detta fenomen? Vad gör isf ansvariga för detta? Vad gör soldaternas direkta befäl? Vad gör kontignentschef? Vad gör C ATS och vad för ÖB?

Det som det framstår som, från en utomstående betraktares perspektiv, är att det finns en total uppluckring av normer och företeelsen av direkt vägransattityd verkar vanligt förekommande. Vägran att inordna sig i Försvarsmaktens koncernstruktur. Varför väljer man en anställning i FM? Är det för att få åka på äventyrsresa och få komma hem till fjortiskompisarna och berätta vilken krigarhjälte man är?

Försvaret verkar ha en lång väg att gå kring ny uppbyggnad av normer och få tillbaka den problemlösarinställning som t ex fanns under de tidiga förbanden till Bosnien.

FM borde omgående sätta igång omplaceringar av uppkäftiga soldater och säga upp dem vid behov, Försvarets Personalansvarsnämnd bör omgående användas om det finns personal som bryter mot de regler FM satt upp.

Sverige behöver inte militära företrädare som är arroganta och som saknar empatiska värderingar.

Hårda uttryck, nedsättande sådana, finns det gott om i kommentarerna kring artikeln om "Varning för Combat-Kalle"-är det ett språkbruk och en representativ nivå av de anställda soldaternas verbala förmåga-då har Sverige fått ett uniformerat drägg på halsen. En fotbollshejarklack på halvfyllan med skarpladdae vapen.

Sånt drägg behöver Sverige inte. Ta bort dem-avskeda drägget.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 10:28  

Om Griskarlsson byter ut sina handgranatsfickor med tillhörande granater mot något annat som han tycker är fräckt så är det ju inte hans nya väst det är fel på utan felet är att Griskarlsson är kass.

Chefen ställer en uppgift och om han då har förtroende för sina soldater, vad är problemet om de väljer en annan väst? Om chefen då anser att han har tappat kontrollen så är det inte soldaten det är fel på...

/L.O

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 10:51  

Det frenetiska bläddrandet i julkatalogen från Terräng och glädjeskutten i PX:ets knivavdelning brukar vara ungefär lika vanligt förekommande som suckandet inför att fylla i enkäter och utvärderingar av testutrustning liksom himlandet med ögonen inför FMV-personal som är på plats i insatsområdet för att ta reda på vilka behov man upplever sig ha!
/Dubbelyxan

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 11:01  

Försvarets materielanskaffning = A day late and a dollar short.

En annan gammal goding: Rätt tid, rätt plats & rätt utrustning.

Dessa gamla visdomsord bör genomsyra hela organisationen.
Dvs om soldaten upplever att han/hon har rätt utr, i rätt tid, kopplat till rätt plats(uppgift) kommer han förmodligen inte att behöva "köpa eget".
Soldaten kan i stället koncentrera sig på att lösa uppgiften. Detta i sin tur innebär att han konstant måste avgöra hur han skall använda/anpassa sin "optimala" utrustning för att lösa den specifika uppgiften. Tänka helt enkelt.
Jag vill jobba med tänkande individer. Sådana som gör det som krävs för att lösa uppgiften på bästa sätt. Det är dessa individers drivkraft och hängivenhet som driver utvecklingen framåt. Frågan är om vi klarar av att hänga med i deras tempo? Effekt för mig är att sträva efter att hålla ett högt tempo i hela org. Att orka vara bäst.
Slutligen tror jag mycket av uppfinningsrikedomen grundar sig på en obalans mellan uppgifter och resurser.
/A

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 11:11  

Även jag ställer med i mellanmjölken. Jag är tämligen formell och har alltid försökt att följa likgiltighetens regler. Men i takt med ökad erfarenhet har jag insett att problemet inte är svart eller vitt. Ta 90 kängan, som är rejält värdelös för min huvudtjänst. Den är inte gjort för de vikter jag bär under fältförhållanden. För att kunna jobba vidare måste jag ha en annan känga. Annars kommer jag helt enkelt gå sönder. Det är ett exempel där det är nödvändigt med egen inköpt utrustning för att soldaterna ska klara av att tjänstgöra flera år. Sedan borde FM sponsra med just kängorna. Men det är en annan fråga.

Nästa lösning är att det är upp till oss chefer att med aktivt ledarskap skapa rutiner på våra förband. Vad är okej eller inte okej? Egna känger betyder inte att det är okej att gå runt med en kastkniv fastknuten vid foten.

Det finns grader på skalan. Jag ska kontrollera soldaterna och min chef ska kontrollera mig.

Den sista lösning är att konsentrera den utrustningen som finns till rätt plats. Hur många officerare har inte en 94 adyk i skåpet? Det kan tyckas märkligt när inte ens KJ kompaniet på amf1 har tillräckligt med dem. För att inte tala om amfibiebataljonen som inte ens har den tilldelad pg bristen. I det fallet finns utrustningen men på fel plats.

Det finns inte en enkel lösning på det här problemet. Alla tre måste fungera för man ska få bukt med det här. På mitt förband har vissa delar hittat lösningen vissa andra inte.

Jag försår författarens frustrations, men att sparka bakut är inte lösningen. /Trupparen

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 11:18  

Anonym 10:11

Ursäkta min uppkäftighet, som anställd i FM ska jag ju som bekant inte utveckla min materiel, men; du har dessvärre inte förstått vad det hela handlar om:

När det gäller stridsväst 2000 är det en väst gjord för tiden då en soldat hade fyra magasin, en fältflaska och en ficka med handgranater.

Nuförtiden ska samma konstruktion bära tredubbelt med materiel.

Det finns goda skäl till att skrota stridsväst 2000-systemet helt och hållet, men det hela har utvecklats till en kamp kring två ting; pengar och, tyvärr, prestige.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 11:39  

En intressant sak som jag noterat avseende 2000 tydligen så ska hv insats tilldelas fler magasin, det intressanta är att det verkar som om man inte kan få fickor till dessa magasin då dessa enbart kommer i satsen av hela västen. Så vad göra lägga dem i trossen eller köpa egna fickor till dem.

/grp ch

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 11:44  

Påtal om FM utrustnig, Pungen på Ak4an måste bort, jag som vänsterskytt kan fan inte ladda om utan att hålla på och fiffla med handbyten för att se något. Den är i vägen när jag ska skjuta. Lite ironiskt är det när man har frågat varför den ska vara där, svaret man har fått har varit att vi ska tänka på miljön, Sen ser man KSPns berg av tomhylsor som ligger kvar på marken.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 12:21  

Vilka är de värderingar som Försvarsmakten ska stå för, upprätthålla och se som viktiga?

En snabb koll på terräng.se hemsida-där man direkt möts av företagets logotyp-en stiliserad björnram med klor. En förvillande lik logotyp användes av det amerikanska MYCKET suspekta säkerhetsföretaget Blackwater, numera Xe och Greystone.

ALLA, precis alla sammankopplingar med ett sådant varumärke bör undvikas av FM-och naturligtvis av FM personal. Förmodligen återfinns denna logotyp på den utrustning som Terräng säljer, något som ute på fältet, när "soldater och legoknektsdrägg möts" blir en signal till legoknektsdrägget att de svenska soldaterna sympatiserar med Xe.

Eftersom jag inte vet-ställer jag frågan; FINNS denna björnramslogotyp på den utrustning som säljs av detta företag Terräng.se?

Tacksam för svar.

4 år i firman sa...
3 april 2011 kl. 12:36  

Det skulle vara intressant om du berättar lite om vem du är? (Sysselsättning och tid i FM)
Sen skulle jag vilja se att du svarar på kommentarerna du fått här.

Vad jag tror när jag läst ditt inlägg är att du är en ganska nyanställd soldat utan utlandserfarenhet, som är en motsvarighet till combat-kalle, dvs. Old School is cool-kalle.


Du har några få rätt. Ökenkängor till grön uniform är fel, så länge du inte är på mission eller går in kängorna inför mission.

Feta knivar och kortsvärd behöver inte bäras, inne på regementsområde iaf.

Annars är du helt fel ute. Det är f-n på tiden att ett skalplagg kommer, att man tittar på nya stridsvästar till FM. Det är inte högkvarterat som ska använda stridsutrustningen och skyddsutrustningen. Det är soldaten på kullen i afghanistan och i stridsfordonet i en skog i sverige. Därför är det soldaterna som ska frågas vad de behöver!

Visst finns det några få som vill se coola ut men de är få. De flesta som "kittar" sin utrustning gör det för att bli effektivare soldater och öka sin förmåga att överleva.

Tycker du att det är bättre att soldater utlöser granater i stridsvästensfickor av misstag eftersom det inte finns riktiga granatfickor, eller borde soldaten köpa egna fickor och inte ofrivilligt utlösa granaterna? (Hände bland annat under FS19s missionsutb.)

En Gore-tex uniform eller ett skalplagg höjjer soldaten och officerens stridsvärde en hel del.

Kängor som inte har sönder soldatens fötter säger sig självt.

Stridsvästar måste tillåta soldaten att ta sig ner i galten från ringlavetten under beskjutning eller om fordonet håller på att välta. Sv2000 är en dödsfälla där.

Om FMs skyddsglasögon immar igen så att soldaten inte ser något. Ska han då strida utan skyddsglas eller använda egeninköpta som inte immar igen?

Ja...du förstår. Jag kan fortsätta ett tag men ta och kommentera våra invändningar nu.

/ 4 år i FM inkl 3 missioner.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 12:42  

@Anonym kl 11.18; Redogör för vad FASTSTÄLLD, av FM fastställd buren RU är: ditt snack är rena löjan.

Jag slår vad om att det underlag du kommer med är nånslags hopkokat mumbojumbo som du ärvt av föregående mission, som i sin tur rvt det av föregående etc.....

Jag önskar få veta på vilket sätt det inlägg från kl 10.11 som du hugger ned på inte har relevans med faktarelaterad sanning.

Du verkar representera precis det jag anser att vi inte behöver i FM-MÖP som inte förstår att som soldat i FM ska man utföra saker enligt de order man fått.

Om man får order att bära viss utrustning och viss klädsel ska man göra det-eller så ska man sluta i FM.

Vilka andra order silar du? Silar du folkrättsliga saker med? Slår du fångar?

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 13:02  

@Officer kl 03.23; Du är nog Plutonens sergeant Barnes. Precis den attityd som du beskriver i din text är den som med blåslampa bör utrotas från FM.

Den attityd du i din text förmedlar hör hemma hos en legokneksfirma. Ett tips är att omgående sluta i FM och söka jobb hos de likar du hyllar så högt-tills du blir föraktad och förbrukad där när du får en insikt om att det förmodligen finns en hierarki även hos dem.

Den inställning du beskriver är en skam för Sveriges försvarsmakt. Underlåter du att rapportera händelser i ditt förband? Underlåter du att rapportera överträdelser mot ROE? Har du en egen lag som du följer?

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 13:12  

Nej. Det gör den inte.

Missionär sa...
3 april 2011 kl. 13:15  

Men är ni helt dumma i huvudet?
Hur fan kan ni jämföra brott mot ROE med att förändra sin utrustning lite?

Svenska soldater i utlandsstyrkan är jädra bra folk med sunt förnuft!
Vi optimerar prylarna och oss, för att få jobbet gjort...och vi gör det bra.

Och vad är ni så rädda för? Förklara gärna mer utvecklande varför officer kl. 03.23 är så hemskt farlig?

/Missionär

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 13:20  

Kan hålla med i princip men det finns faktiskt (eller fanns i alla fall) situationer när jag självklart skaffar de prylar JAG anser att JAG behöver för att ÖKA mina ÖVERLEVNADSCHANSER så mycket som möjligt. Sen om nån skulle kalla mig för combat-kalle pga det, so be it.
Jag själv var med på den "gamla goda tiden" med Spetznas i varje buske och vi var alla tvungna att ha kamrat 40 hemma för att kunna "skydda" oss. Inget sagt om precisionen i vapnet men jag har små händer och jag kunde inte få rätt grepp om kolven och samtidigt kunna få fram avtryckarfingret tillräckligt långt fram för att kunna avfyra. Antingen så fick jag hålla vapnet snett eller så fick jag försöka rycka av skotten. Träffbilden blev ungefär likadan vad jag än gjorde. Inte bra mao. Och som flygförare hade vi 38:an också, för att ha med oss i ett axelhölster när vi flög "skarpa" uppdrag. Hmmm 6+6 plugg att försvara sig med, snarare så fick man 6+6 chanser att ta livet av sig......
När jag då på 80-talet fick chansen att skaffa licens och köpa en Glock 17 privat, innan ens FM visste att det fanns ett vapen som hette så, tvekade jag?
Icke, mitt liv kunde ju stå på spel så det var en helt ok investering.
Bara för att förtydliga så skiljer det alltså 3 cm (!) från bakändan av kolven till avtryckaren mellan Glock 17 och 40an. Mao inga som helst problem att hålla vapnet rätt med mina små händer. Att precisionen sen blev ljusår bättre, man kunde ha med sig "drösavis" med plugg gjorde ju inte saken sämre direkt....
Så i princip håller jag med men jag inser att det ibland faktiskt är upp till den enskilde.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 13:21  

Anonym 12:42

I min värld är RU intressant endast som en lägstanivå. Soldaten skall medföra den mtrl som är relevant för uppgiften och då är inte stridsväst 2000 bättre än att soldater för egna pengar köper västar.

Den problemlösarinställning du eftersöker finns i allra högsta grad och lever trots det som författaren och enligt min uppfattning även du ger uttryck åt.

Du har faktiskt inga faktafel, men du ger uttryck för åsikter som för mig är helt främmande; att en soldat anser sig bli BÄTTRE, EFFEKTIVARE, med HÖGRE DUELLVÄRDE, HÖGRE STRIDSVÄRDE och ännu viktigare, HÖGRE MORAL lösa samma ställda uppgifter men med en kvalitativ stridsväst inköpt för egna pengar i syfte att öka effekten för sig och sitt förband ser jag INGA problem med.

Alternativet är; att fulkitta FM-mtrl till en acceptabelt fungerande stridsväst/chestrigg. Dessvärre gör detta att utrustningen ser ihopplockad ut på riktigt men BOA finns på all mtrl, så då återstår bara alternativet att ordersätta på vilka sätt stridsvästen får konfigureras vilket om det ska kontrolleras och nitiskt följas upp medför andra, stora problem; se nedan.

Angående att omedelbart anmäla och skicka FPAN på "ordervägrande" soldater som försöker förbättra utrustningen? I min högst subjektiva (och uppenbarligen krigsbrottsförskönande!) värld låter det som ett säkert sätt att begå ledarskapsmässigt självmord och på kuppen sänka förbandets både fysiska och psykiska stridsvärde. En vidare fråga är också hur många som överhuvudtaget skulle stanna kvar i FM, och vilka det skulle vara? Enligt min uppfattning skulle huvuddelen av soldaterna vara icke-kritiska individer som gör vad som efterfrågas och inget mer.

En enkel lösning vore; Tillåt soldater att köpa och bära utrustning och utrustningsdetaljer som uppfyller vissa krav; Ex.vis att de ska ha en viss färg, flamskydd och komma från av FM definierade företag/produktfamiljer.

En sista punkt: Livet är inte så enkelt svartvitt att man antingen silar alla ordrar och föreskrifter eller lyder allt till punkt och pricka. Nyansering och utveckling av gråskalor leder inte till ett ökat förfall utan en mer reell syn på saker och ting. Ibland är inte rätt och fel så enkelt att särskilja och lojalitet går åt båda håll.

Krig och strid är för farligt för att man inte ska optimera sina chanser på alla sätt som går.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 13:28  

@Missionär kl 13.15; förklara istället för mig vad det är för viktighetsskillnad mellan de order om t ex kläder och utrustnings bärande, tillsyn av fordon, att inte överlasta och medtagen RU på ammunition som Du som "missionär" har att rätta dig efter OCH order om att följa ROE?

Om Du som "Missionär" har benägenheten att sila klädselorder, ljuger du till viss del mot den organisation du uppbär lön ifrån. Vad säger att Du då inte ljuger om andra saker inom ditt yrke? Om lögnbarriären är passerad är det ju lättare att ljuga om känsliga saker som t ex brott mot ROE.

Om saker inte fungerar, t ex att bilar blir överlastade ska detta rapporteras till högre chef och därefter ska verksamheten avpassas efter rådande omständigheter. Om högre chef inte vidtar åtgärder ska denne i sin tur rapporteras och lagföras.

Lagar, regler och order sa INTE silas. Capiche?

Sila order, av vilket slag det än vara månde ska obönhörligen rapporteras och utredas, lagföras och exempel ska statueras. På ALLA nivåer.

Har Sverker G en felaktig skyddsväst ska han lagföras-på samma sätt som en uppkäftig soldat.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 13:40  

@ anonym kl 13.28 Inte särskilt troligt att Sverker Göransson skulle lagföras för att bära felaktig skyddsväst när han säkerligen inte kommer att klandras för betydligt större snedsteg t. ex. hans agerande i fallet med Marmalflygningarna.

Dream on...

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 13:49  

Kan skribenter här vidimera att ÖB burit ickereglementerad utrustning vid t ex resor till Afghanistan?

Om så är fallet har general Göranson att förklara varför-om myndighetschefen även verkar låta bli att klä sig rätt finns ju ett annat spelrum för åsikter.

Kan någon vidimera, t ex med datum, plats och verksamhet om ÖB, C ATS eller någon annan av de exekutiva cheferna varit utrustad med ej reglementerad utrustning?

Det beskrevs om detta i någon tidigare kommentar här-men finns sanningshalt i dessa påståenden?

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 13:54  

Om soldaterna (även de flesta stridande officerarna) vill som artikel författaren påstår se coola ut men även se ut som special förband kan man fråga sig om special förbanden oxå har sin utrustning för att den ser cool ut eller för att dom har följt grund principer som uppdrags taktik och nyttjar den mest lämpade utrustningen? Jag antar att bakåtsträvarna inte kom in på specialförbanden och att dom tycker special förbanden kommer strunta i order för att dom bär bättre utrustning?
Officer

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 14:02  

@Anonym kl 13.21; RU-vet du inte ens vad det är och innebär? Hoppsan-det var intressant och det blir ju en del följdfrågor kring det.

Används begreppet RU vid verksamhet i Afghanistan? Eller är det så att den enskilde packar på sig så mycket denne orkar bära-för att nån slags "farfarsprincip" anger så? Så har "vi i FS alltid gjort"....

RU anger ett mått på förnödenheter som ansetts nödvändigt för att lösa en viss uppgift. RU+1 anger dubbel mängd av RU. Bakåt i kedjan av att logistiskt försörja verksamheten blir detta av dig gjorda "tyckande" rena oredan av för mycket-för lite nya förnödenheter.

Det kanske inte ens existerar någon fungerande RU-tilldelning inom FS idag eftersom du har den inställning du har.

Eller så speglar den en organisation som saknar normer. En organisation där envar är sin egen lyckas smed..... i såna organisationer är det lättare att hamna på fel sida av moralens gränser.

Det är inte den enskilde som själv bestämmer hur mycket ammunition t ex som ska medföras-det gör förbandschefen. Det fungerade op Omaha Beach, då fungerar det i Sar-e-Pol med. Punkt.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 14:02  

Det är ju förjösse namn tur då att hela inriktningen är att man skall åka någon annanstans och kriga än här i sverige.

Varumärkesvården fortgår.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 14:12  

Kul att se upprördheten:
-Stabsråttan som anser att FMV vet bäst och tilldelad utrustning duger i alla lägen.
-MÖPen som vill vara tuff och visa upp exklusiv utrustning vid fel tillfälle oavsett om det är på Lidingövägen, kurs eller mission.
-Yxan som försöker följa regler och reglemente när det går, men anser att funktion i missionsområdet är det viktigaste och då använder lämpligt anpassad utrustning även om man får bekosta den själv. /Vett&sans

Vadmal? sa...
3 april 2011 kl. 14:18  

@Anonym 10:11
"Försvaret verkar ha en lång väg att gå kring ny uppbyggnad av normer och få tillbaka den problemlösarinställning som t ex fanns under de tidiga förbanden till Bosnien."

Det är ju problemlösarinställningen som skribenten (och tydligen du) har problem med! Att soldater och officerare ser till att utrusta sig på ett bra sätt.
Till BA köptes det kroppskydd, glasögon och annat för att vi skulle kunna lösa tjänsten. Dessutom fick vi köpa egna multiverktyg och lampor för att bli bättre på vår uppgift. Vi löste uppgifterna tack vare nyttjandet av egna lösningar!

Nu har FM blivit allt mer regelstyrt och ledarskapet har blivit allt mer urvattnat med följderna att vissa inte ser skillnad på huvudprocess och stödprocess; på bra utrustning och dålig dito; på egna interna utrustningsregler och insatsregler och; att chefer ser ner på den personal vars liv de är satta att ansvara för.


Jag kan bekräfta att jag sett general i Taiga-jacka, inte ÖB men en av hans handgångna män. Givetvis lät vi generalen trivas i uniformen, såsom vi andra gjorde.

@14:02
"Det fungerade op Omaha Beach, då fungerar det i Sar-e-Pol med. Punkt."
Jag hoppas på att du var ironisk när du skrev det. Det är som att säga att vi inte behöver motmedel på våra farkoster för att det inte behövdes under WWII.

Missionär sa...
3 april 2011 kl. 14:23  

@ Anonym 13.28.
Om verkligheten hade varit som du velat hade verksamheten i t.ex. Afghanistan stannat av helt och soldaterna fått stanna inne på campen.

Ex.1: Tillsyn av fordon motsv.
Hade man anmält alla brister ens fordon har till Teknisk Chef och han vart lika anal som du. Så hade man kunnat rulla med ca 25% av fordonsparken. Pga körförbud på alla andra.

Ex.2: Överlastade fordon. :) haha
Om vi tar Galten. Lastar den med 4 soldater, en tolk en 58:a på taket. Vi kan nog stanna där. Då har man maxvikt på fordonet. Vill du ha med dig stridspackning för 24h, vatten, mat, ammunition, crash-bag mm så är du rejält överlastad. Men det finns inte en enda Galt i afghanistan som kör lastad enligt reglerna. Jag tror inte du vill se en galt lastad för att vara ute några dygn. ;)

Så visst...anmäl uppåt, och om man har otur med en idiot till chef , hade han ställt förbandets fordon och ägnat sig åt fotpatrullering runt campen.

Anvisade mängder materiel man ska ha med sig är aldrig anpassade till soldatens utrustning eller förbandets fordon osv. Soldaten ska enligt order bära mer än vad Sv2000 är lämplig för. Det som ska med i fordon är mer än vad som får plats / går enligt regler.

Angående chefer och utrustning.
Det bästa är när Berndt Grundevik säger åt FS19s soldater att det inte är något fel på Kroppsskyddet (K94)... Nät han yttrar orden bär han själv P100. :D

Men visst...om allt hade fungerat enligt reglerna vore det jättebra. Men i verkligheten är det inte så.

Om du är så korrekt som du skriver måste du vara ett fruktansvärt hinder varje dag för verksamheten.
Och inte så omtyckt av kolleger varken över eller under dig.

MEN jag tror inte att du är, så som du skriver att du vill ha det.

CS sa...
3 april 2011 kl. 14:36  

Ni som nu är så oerhört kritiska till personalen som bär extra/egen utrustning. Har ni varit i Afghanistan? Förändrades i så fall er inställning efter det?

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 14:43  

Anonym 13:21

Spännande vändning att fokusera ett helt inlägg på 15% av ett svar. Besvara gärna mina övriga synpunkter så vi kan få ut något av detta.

Du har aldrig varit med om att man tar med mer mtrl än vad RU stipulerar i syfte att bättre lösa en viss uppgift?

Att det som fungerade på Omaha Beach fungerar i Sar-e-Pul är ett fattigt argument. Varför? Låt mig illustrera:

Vi bör använda våra eldsprutor i Afghanistan. Det fungerade ypperligt på Omaha Beach och därför fungerar det också i Sheberghan.

Återigen, besvara gärna mina övriga synpunkter ur inlägg 13:21.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 14:47  

@Missionär kl 14.23; tjaa, vad säger man? Knysta inte en gång nåt om att "svensk lag gäller" avseende den svenska verksamheten i Afghanistan med de saker du beskriver.

Det finns egentligen bara en enda väg-och det är den RAKA regelföljande vägen. Inga avvikelser alls.

Jag skulle aldrig ens drömma om att åka till Afghanistan igen efter att ha upplevt delar av det du beskriver i din kommentar.

Försvarsmakten verkar vara helt rutten, generaler som skiter i lagar och regler och soldater som stiftar egna lagar och regler. Sicken uppluckrad piratsoppa-för skattemedel.

Kan du vidimera att de lagöverträdelser du beskrivit faktiskt sker?

Menar du på fullaste allvar att det finns soldater som tydligen bara "följer order"-order som strider mot svensk lag. De lagar som anger att svenska fordon t ex ska vara besiktigade och utrustade efter de maximala värden de får utsättas för-menar du att det finns svensk militär personal som låter bli att rapportera dessa fenomen? Menar du att det finns svensk militär personal, t ex vid ATS som underlåter att åtgärda dessa felaktigheter?

I ett annat land, för ungefär 70 år sedan, fanns även orderkulturen att "bara följa order" även om den stred mot internationell lag. I det fallet var den nationella lagen av diktatorisk art...

Menar du på fullaste allvar att svensk militär personal accepterar att vara delaktig i lagöverträdelser?

Om så är fallet-då är det svenska rättssamhället att föra samtal om. Vad gör Sten Tolgfors eller riksdagens försvarsutskott åt de problem som gör att svensk militär personal behöver bryta mot lagen?

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 14:51  

@CS kl 1436; javisst-redan under 2004 var FS en lösryckt hittepå-soppa där inget verkade ordnat eller strukturerat. Det förefaller vara precis likadant idag.

Min syn på FS, efter att ha sett skiten på plats, är att filmen Plutonen mycket väl kan inträffa inom FS.

Jag vill inte återuppleva den soppan-det första offret i den typen av verksamhet är sanningen.

Fy f-n för ledningssoppan i Afghanistan.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 15:15  

Fy fan för dömande skrivbordskrigare som bygger sin självbild på ett par KFÖ:er de genomled för dryga tjugo år sedan och som inte varit ute i skiten men som ändå misskrediterar de som försöker lösa uppgift där ute.

Fy fan för skenheliga stabsofficerare som själva väljer och vrakar mellan olika regelefterlevnader samtidigt som de uttrycker sig nedlåtande om DUC och soldater som försöker lösa uppgift.

Fy fan för åsikten om att alla regler är lika mycket värda och att alla regler ALLTID ska följas oavsett. Det visar bara på en fullkomligt naiv och "fredsförstörd" syn på den väpnade striden. Tyvärr är den ganska vanlig hos högre officerare.

Försök begrip att de svenska regelverken inte är skrivna för strid. Inte ens FM:s reglementen och instruktioner är skrivna för strid utan för fredsförvaltning.
FM och FM:s anställda agerar stick i stäv med svensk lag varje dag. Sug på den, varje dag!

Staten har till och med reglerat bort lagstadgad semester och yttrandefrihet för sina krigare. Men det går väl inte för sig i er ljusblå tillvaro?

Malin Tokyo sa...
3 april 2011 kl. 15:31  

Jag måste hålla med Wiserman. Materiel måste testas, testas och åter testas under ett flertal KFÖ under arktiska förhållanden för att förbanden skall vara förutsägbara. Efter varje test/KFÖ förbättras i normala fall materielen. Flertalet yngre soldater med coola prylar har nog inte satt sin fot i någon stridsövning där det ställs extrema krav på materielen. Jag kan garantera att om soldaterna i över norrland börjar utrusta sig själva så kommer dessa att frysa fast i Pajala då tö går över till -40. FM måste vara lyhörda och utvärdera varje övning noga och förbättra materielen följaktligen fortlöpande, vilket den dessvärre blivit allt sämre på i deras väg från ett folkligt demokratisk föresvar bestående av samhällseliten till ett toppstyrt legoknekts bataljon bestående av utstötta stackare som inte platsar i något lag utanför FM.

Soldaten måste se sig som en lagspelare och aktivt påverka materielutvecklingen till gagn för laget/förbandet snarare än att smyga in med egen oförutsägbar utrustning. Men, för att FM alls ska kunna locka folk i huvudtaget så är rekrytering av stridspittar den enda räddningen och då gäller det att locka med coola combat prylar.

Emellertid, de värsta combatfetishsterna måste väl anses vara gubbarna på HKV inklusive överkontoristen ÖB. Kontorister där kommer ju aldrig någonsin att arbeta/tjänstgöra utanför kontoret men går likt förbannat i fältuniform, bär en jägarliknande basker och verkar maximalt engagerad i special-force combat.

Malin (fd VO, NB19)

uppgiven sa...
3 april 2011 kl. 15:47  

@Anonym 14:43

Du inser väl att det är skillnad mellan "RU fungerade på Omaha Beach och därför fungerar det idag" och "RU ska vara samma idag som på Omaha Beach"?

Innehållet i RU ska givetvis förändras med hänsyn till tekniska och taktiska utvecklingar. Men användandet av RU som sådant bör förbli konstant. Det är tyvärr så att logistiken finns alltid där och sätter begränsningar för vad S3 kan göra. _Den_ sanningen är oförändrad ända sedan Julius Caesar och lär förbli så även i framtiden.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 15:49  

Det var jag som skrev kommentaren angående ÖB i annan skyddsväst än kroppsskydd 94. Den bilden jag har sett gäller förre ÖB, alltså Syrén. Jag vet inte vad det är för typ av skyddsväst men den ser betydligt mindre, smidigare och behagligare ut än kroppsskydd 94. Kommer inte ihåg varifrån men jag tror att det är från någon gammal artikel från försvaretsforum när han besöker Afghanistan.

Jag skulle vilja att alla dessa extremt regelrätta människor här inne, som tycker att det är så oerhört viktigt att följa minsta lilla regel till punkt och pricka tar sig en rejäl funderare. Tror ni, att ni om Sverige hamnar i krig kommer kunna anpassa er till verkligheten? När en stridsplan eller ett reglemente möter verkligheten så vinner ALLTID verkligheten utan några som helst undantag! Ni kan ju fortsätta att leva i eran drömvärld så kommer ni få ett jobbigt uppvaknande när talibanens 7,62 tränger igenom plattan i kroppsskydd94 som gick ut för flera år sen.
Men tilldelad utr är tillräcklig utr ju, eller?

Har ni aldrig kört för fort? Jasså det har ni, med erat resonemang hoppas jag att ni körde raka vägen till närmsta polisstation och anmälde er själva!

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 15:52  

@Anonym kl 15.15; jättebra kommentar. Varför är du, jag utgår från att du faktiskt varit delaktig-rätta mig om jag har fel, valt att vara med om lagöverträdelser?

Varför väljer "man" att vara del av lagöverträdelser? Blir man del av nån slags "kåranda" om en glorifierad mission som ska lösas-till varje pris?

Varför väljer man inte istället att säga; tillse att lag och förordning följes-svensk lag, t ex AML, ska följas så långt det bara går.

Avseende stridsrelaterade händelser kan det naturligtvis inte regleras-det kan ju sägas ingår i professionens karaktär MEN att FM tillhandahåller tillräckligt stora bilar kan förbanne mig regleras-eller så ställer man sin plats till förfogande-eller är man så j-a sugen på att vara på mission att man gör vad som helst för att få vara med i balla klubben?

Jag kan inte förstå att man låter sig bli del av att bryta mot svenska lagstiftning-om det nu är som Anonym kl 15.15 är; att svenska enheter i Afghanistan bryter mot svensk lag VARJE dag....

Varför gör man det, varför "följer man bara order".... trots lagbrott från den som beordrar verksamheten?

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 15:54  

kan inte Wiseman skapa en omröstning på sidan där man kan rösta för olika alternativ vad som är ok.

Exempel:

Det är bara ok att använda M nr märkt mtrl.

Det ok att använda egen införskaffad mtrl om den förbättrar förmåga.

eller något liknande...

Tror att det kommer bli en övervägande del som faktiskt kan anpassa sig till verkligheten och väljer i vissa fall egna utr alternativ.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 16:21  

Det som tar priset avseende "att se cool ut" är alla officerare och soldater som springer runt med M/90 lätt och värmetröja när det är -25..

Ingen mer än jag som har reagerat på att FM köpt klockor till piloterna för 10,000:-/styck, men inte kan köpa en enda klocka till armén? INGEN har ju fått en klocka av arbetsgivaren, men ALLA ska hålla tiden....

/Rätt tid, rätt plats, rätt utrustning

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 16:32  

Fy fan va skönt att folk säger va dom tycker hoppas vi inte hamnar i neg spiral detta är ändå bra att saker kommer fram kan konstatera att så vitt jag vet är det en 80% som gillar uppdrags taktik och 20% gamla bakåtsträvare som inte vill .alla anti regel följande måste förstå att de finns skillnad på roe och enskilda regler för individer sluta försök få allt från grått till svart eller vitt de bevisar bara att ni inte vart i strid.
Markstrids officer

W sa...
3 april 2011 kl. 17:02  

Som jag ser det är inte problemet utrustningen i sig själv utan att det finns en attityd av att alla ska ha fri åkning och få hitta på egna metoder allt eftersom.
Exempel på detta är att det börjat sprida sig en egen variant på att göra patron ur och att vissa blir förolämpade när man som befäl visiterar vapenvård.
Jag kan få känslan av att många finner ett egenvärde i att vara så annorlunda som möjligt. Knappast något som gagnar byggandet av stabila förband.

Insatschef sa...
3 april 2011 kl. 17:15  

"@Anonym kl 15.15; jättebra kommentar. Varför är du, jag utgår från att du faktiskt varit delaktig-rätta mig om jag har fel, valt att vara med om lagöverträdelser?

Varför väljer "man" att vara del av lagöverträdelser?"

Som varande officer har jag åtagit mig att delta i väpnade insatser. Huvuddelen av alla styrdokument som ska efterlevas är produkter av fredsadministration och statlig förvaltning som syftar till att driva en normal organisation i ett fungerande samhälle.
Uppgiften som ska lösas är emellertid belagd med verklighetens ok med obekvämligheter såsom riktiga fiender som inte bryr sig om Sveriges lagar och regler eller mitt välmående. Faktum är att de vill ta mig av daga!

Stick i stäv med andemeningen med Arbetsmiljölag och andra individfrämjande regler beordras jag att riskera livet för Staten.

Den regel som för mig är viktigast är den om överlevnad, allt annat är sekundärt där och då. Om jag bryter mot en lag för att överleva, so be it!

Varje dag bryter FM mot reglerna men det ser alla mellan fingrarna på för att man inser att lagstiftarna inte tagit höjd för krigstillstånd och strid.

Välkommen till MIN verklighet!

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 17:59  

@Markstridsofficer kl 1632; Förstår jag din tolkning av uppdragstaktik att man då inte behöver följa vissa av Organisationen/regelverket/chefen anbefallda direktiven?

Är det sign Markstridsofficers tolkning av begreppet uppdragstaktik? Vem är det som i så fall väljer vilka regler som ska följas resp inte följas?

Detcmarkstridsofficer har skrivit är bland det mest makalöst korkade jag hittills sett här.

Sign Markstridsofficer förefaller att ha synen att uppdragstaktik innebär att man i en och samma funktion är både lagstiftande, utförande och kontrollerande funktion i en och samma person. Med det synsättet kan man såklart välja vilka regler som gäller hela tiden efter tycke och smak.

Finns det fler än sign Markstridsofficer som tolkat begreppet uppdragstaktik på liknande sätt?

Vore rätt intressant att få veta lite mer vilka regler sign Markstridsofficer väljer bort under sin tjänsteutövning.....

Filmen Plutonen rycker allt närmare.....

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 18:03  

Jag är själv inte en del av försvarsmakten i dagsläget men har ett försvarspolitiskt intresse så rätta mig om jag har fel pga brist på insyn i förhållanden vid skarp insats i t.ex Afghanistan. Men om man som tornskytt riskerar att fastna med Sv2000 och av den anledningen byter, alltså för att reglementerad utrustning innebär livsfara. Hur kan vissa här då anse att detta är ordervägran? Ordern är väl ändå att lösa uppgiften?

Alla Ni som anser att FM:s utrustning räcker till, har ni själva varit i strid i Afghanistan de senaste, säg 3, åren?

(förövrigt tycker även jag att en omröstning vore intressant)

/A

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 18:05  

Från författaren:

Om man läser artikeln ordentligt, vilket många verkar ha missat att göra, så ger den knappast en så svart-vit bild som många verkar tro.
"...visst finns det möjligheter att individanpassa utrustningen med kängor, acceptabla och funktionsdugliga knivar med mera."

Inte heller har jag dömt ut skalplagg 08, tvärtom beskrivs det som "ett snyggt, skönt och vattentätt alternativ till fältuniformen".

Frågan är bara vilka prioriteringar som görs. Är skalplagg hög eller låg prioritet för FM just nu? Är ett multitool för flera hundra verkligen något som varje soldat behöver? Vi befinner oss idag i en situation där en stor del av försvarsmakten saknar fungerande fordon, men förråden fylls däremot med dyr, ömtålig och jämförelsevis onödig materiel - bra-att-ha-prylar, helt enkelt.

Nu finns det de tycker att arbetsgivarens materiel inte duger. Jag tycker själv att AK5C är dryg att kånka runt på. Det ger mig inte rätt att skaffa en G36. Min hjälm är inte heller världens bästa eller skönaste. Men jag köper inte en ny för det. LK100 ger många på plutonen skavsår på höfterna under längre marscher. Ja, då är det väl bara att tejpa?

Den allmänna gnälligheten och bitterheten klär soldater illa.

Nr femton, Stolt

Nicke sa...
3 april 2011 kl. 18:08  

Det är nog hög tid att antingen ta hem vår insats i A eller rekonstruera den från grunden. Av diskussionen här känns det som att den håller på att bygga upp en attityd inom Armén som inget demokratiskt land egentligen vill ha inom sina väpnade trupper.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 18:29  

Med den logiken borde man alltså som soldat hålla sig till tilldelade träningsskor och inte köpa sig ett par egna bättre/häftigare....

GSS/K

Johan sa...
3 april 2011 kl. 18:30  

Det finns egentligen två skilda problem här.
Visst kan väl soldaten modifiera sin egen utrustning när det behövs, men den ska fortfarande se hyfsat enhetlig ut och modifieringen ska vara professionellt gjord OCH vara godkänd av befäl på lämplig nivå.
I grunden är det dock FM som ska vara ansvarig för att se till att utrustningen passar soldaten och uppgiften, dvs det saknas alternativ inom FM och expertis för att anpassa, reparera och modifiera vid behov, det gäller både vapen, buren materiel och annan utrustning.
Detta är inget nytt problem, men FM väljer att inte ta sitt ansvar på det området och det gör att det istället är soldaterna som hamnar i en märklig sits. Speciellt vill jag nog ge en känga åt alla (speciellt högre) officerare som ser till att mygla åt sig själva bättre utrustnng, men inte är beredda att se till att soldaterna får densamma. Det är iofs inte heller något nytt inom FM.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 19:24  

@W kl 17.02; jag tror att Du slår huvudet på spiken.

OM det tom förekommer den normlösheten att soldatnivån har synpunkter på att det direkta befälet genomför morgonvisitation och vapenkontroller som t ex patron ur då har FM gigantiska problem att vänta om man inte stämmer i bäcken.

Har detta förekommit? Finns avvikelserapportering? Vad har rapporterats om sådana ärenden i t ex kompanirapporter?

W-berätta gärna mer-med det du beskriver rycker bara attityden i filmen Plutonen närmare i svenska FM.

Ett pöbelvälde utgående från soldaternas drängstuga väntar....

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 19:33  

Lös uppgiften
Dö inte
Var hygglig mot dina kamrater

Sen är det väl "skitsamma" vad man har på sig?

Men nu har inte underteckad sett "skiten" utan är bara en sketen kadett på den dåliga akademiker-skolan Karlberg.

/kadett

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 19:41  

Arméinspektören använder standard skyddsväst (ej p100) vid sina besök i Afghanistan vilket framgår av bild i reportage från besöket i nyårshelgen.

http://www.forsvarsmakten.se/sv/Internationella-insatser/Afghanistan--Isaf/Nyheter/Sa-mots-IED-hotet-i-Afghanistan/

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 20:41  

@anonym 17.59
Inom ramen för uppdragstaktik och dess decentraliserade ledning så är det fullt möjligt för en chef som befinner sig närmst händelserna/situationen att totalt förbise, av högre chef givna order. Detta då situationen kräver detta och chefens order är ej längre aktuella. Dock så gäller fortfarande chefens målbild.
Det finns hur många exempel som helst från tyskarnas nyttjande av auftragstaktik som stödjer detta tänk.


//fem ören

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 21:12  

@Anonym sa... 3 april 2011 17:59
"uppdragstaktik innebär att man i en och samma funktion är både lagstiftande, utförande och kontrollerande funktion i en och samma person."
Uppenbart att du ej varit i strid så kan jag meddela att din beskrivning ovan av en oro från din sida är exakt vad du genomför som befäl under strid!
Markstrids officer
Ps jag är fullt medveten om att jag ställs till svars om jag skulle göra mig skyldig till något fel under utövningen, det hindrar mig inte från att ibland behöva bryta mot reglementen för att lösa ut jobbet på bästa sätt högre chefs order/vilja är för mig viktigare än regler. Och nej jag kommer inte bryta mot internationell lag även om chefen vill men som du kanske börjar inse finns de grå skalor.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 21:22  

@Insatschef kl 17.15; och käre Insatschef, eftersom det föerfaller vara så att du drabbas av att behöva bryta mot lagar ofta och stundligen, vad har du rapporterat avseende dina påtvingade lagöverträdelser?

Har du rapporterat nåt alls? Eller är du egentligen mest en normlös typ som kanske gillar att vara lite "annorlunda" inom FM? Hur mycket lagspelare är du egentligen?

Eller är attityden i laget Försvarsmakten att spelarna ska kunna bryta mot lite lagar mest varje dag? Är det den samlade kompetensen, hjärntrustens samlade bedömande?

I så fall-då har Försvarsmakten personella attitydsproblem å det grövsta. Avväpna dessa element vapen omgående-personer med det omdöme som beskrivs av vissa skribenter här ska aldrig någonsin komma i närheten av skjutvapen.

Är du insatschef, militär insatschef, och hävdar att du blir tvungen att bryta mot lagen? Ditt agerande ska UTGÅ från de lagrum som ger din tjänsteutövning mandat-capiche?

Man måste ju fråga vid vilket verksamhetsställe man kan råka på denna kvalitativa insatschef... men förmodligen får jag inget svar på den frågan.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 21:28  

Om inte jag minns helt fel så har britterna ett system där soldaterna tilldelas mtrl precis som i Sverige. Däremot så har brittiska motsvarigheten till MSS el FMV testat ett antal "civila" prylar vad gäller IR-signatur, brand, hållbarhet mm och skapat en lista med godkända prylar. Dessa prylar får man köpa för egna pengar och använda om man vill. Jag kan tyvärr inte bevisa detta med någon länk.

Min personliga uppfattning är att så länge man använder fastställd uniform och inte blandar grönt, vitt och brunt för mycket så kan man skaffa de prylar man behöver för att vara duktig i sin tjänst.

Vad beträffar ny stridsväst så har det prövats några stycken på MSS. Det sorgliga är att det var tydligen västen som fick sämst omdöme av användarna som blev föremål för upphandling./M

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 21:39  

Allmän fråga; sen när är genomförd skyttegrupps strid ett kvalitativt mått på mandat inom Försvarsmakten?

Finns det olika grader av mandat beroende på hur stor strid man genomfört? Vem är fastställare av detta mandat? Är strid mot fottrupp mer värd än strid mot kriminella långskägg?

Är strid mot stridsfordon mer värd i mandat än strid mot helikopter?

Skribenten Marskridsofficer använder dett mått på mandat, genomförd strid, vilket faktiskt drar med sig några följdfrågor. Är det mer värt att ha genomfört skytteplutons strid än skyttegrupps etc.

Hela upplägget från Markstridsofficer påminner faktiskt om den gamla "Basselagen" där de dåvarande värnpliktiga hade ett rigoröst indelat system för att klara ut vem som var högst på skitstacken. Begrepp som "Pinne", "Solis", "Atom" och "CVA" fanns i Basselagen.

Finns liknande begrepp i Marstridsofficers mandatlista? Är det så att i "missionärernas" mandatlista finns såna saker som Marstridsofficer antyder? Nån slags "riispekt-boom-shakalack-klubb"... tjaa... igen, filmen Plutonen rycker allt närmare i Försvarsmakten. Typer som sgt Barnes-är det såna vi vill se i FM?

Insatschef sa...
3 april 2011 kl. 21:43  

Jag har rapporterat och rapporterat, både till Batstab, PRT, PROD, INS, MUST, JUR och FMV.
Men återigen så är både jag och mina överordnade införstådda med att svensk lag och myndighetsdokument inte är fullt tillämpbara i insats.

Jag tycker att min trupps säkerhet är viktigare än de 3% effektiviseringsskrav som FM har ålagts (precis som övriga myndigheter).
Jag tycker att min trupps säkerhet är viktigare än Uniformsbestämmelser.
Jag tycker att min trupps säkerhet är viktigare än ackrediteringsbeslut.

Som ansvarig för min trupp har jag att balansera mellan olika regler, lagar och krav. Inte sällan är dessa komna ur stödprocesser och har tagit överhanden. Inte sällan är de kontraproduktiva och ibland är de rent farliga.

Genom att bryta mot vissa regler och tex tillåta viss utrustning tillgodoser jag vissa arbetsmiljö- och säkerhetskrav som ställs på mig som representant för arbetsgivaren.

Jag tänker inte stå inför anhöriga och förklara att Kalle hade kunnat räddas men våra interna regler medgav inte att vi kunde nyttja den utrustningsdetaljen.


Jag hävdar att FM och HKV dagligen bryter mot lagen genom att negligera soldaternas behov av adekvat utrustning anpassad efter den tjänst som utföres.

"Verksamhetsställen" har vi inte längre men du kan hitta mig på förband eller stab var som helst i Sverige eller utomlands men det är egentligen egalt. Såna som jag finns överallt och vi är visst jobbiga som påtalar den bistra verkligheten, VÅR VERKLIGHET!

Vår verklighet består av riktiga fiender. Antingen kan du fortsätta med ditt "capiche:ande" eller också kan du jobba för att vi ska få en bättre mtrl- och utrustningssituation för truppen. Vad väljer du?

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 22:01  

@N:r femton Stolt

Vad är ditt problem ? Vad har du för tjänst och vilka missioner har du gjort ? Är det så svårt att fatta att det finns enorma brister i kronans materiel som sitter på Svenskar i A-stan. Samma utrustning är inte ens bra här hemma vid.

/MOT Sign.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 22:12  

@Insatschef kl 21.43; Intressant svar. Vi har tydligen en anda av samhällsbärande i FM om man får tro Insatschefen.

Du har rapporterat till alla överordnade-det du beskrivit är samtliga delar av HKV och du anger att "du och dina överordnade" är överens om att vissa lagar är ok att sätta sig över vid insatser.

Lite längre ned beskriver du att (samma) HKV "dagligen bryter mot lagen genom att negligera soldaternas behov av adekvat utrustning anpassad efter den tjänst som utföres".

För mig finns det ett direkt motsatsförhållande i ditt resonemang. Ditt resonemang verkar vara nån slags hopdiktad historia-det vet jag ju inte iof-men det känns INTE riktigt som att du rapporterat till de instanser du inledningsvis beskriver.

Däremot kanske du kan svara på lite direkta frågor, jag vore tacksam om du ville göra det iaf; vilka svenska lagar är det ok att bryta mot enligt dig?

Är det ok att ha utrustning och materiel som arbetsgivaren tillhandahåller som är undermålig per svensk lagdefinition? T ex köra med en överlastad, obesiktigad patrullbil som är tekniskt anpassad bortom alla stabilitetskrav-utan dokumentation. Är det ok, att köra denna bil och vara del i att verkställa ett lagbrott orsakat av arbetsgivaren Försvarsmakten?

Om Kalle omkommer när den överlastade bilen, vad blir din beskrivning till de anhöriga då?

Vilka lagar är det du tänker på när du skriver att HKV negligerar soldaterna behov av utrustning?

Det enda jobbiga med dig tyvärr, just nu, är ju att du jobbar som en nyttig idiot inom den fallfärdiga organisationen Försvarsmakten.

Du åstadkommer ingen förändring alls genom att vara med och gena i lagens kurvor-det enda du gör är att fördröja att bra materiel och utrustning kommer fram.

Lagar och regler ska följas. Först då tvingas FM att kvickt som attan ta fram materiel och utrustning som svarar mot adekvata krav.

Sluta lek samhällsbärare.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 22:22  

Anser att arbetsmiljölagstiftning ska tolkas i förhand jämfört med myndighetens föreskrifter. Stridsvästen är kass, går inte att säga annat, jag använder den iofs, dock till mest bestående av buntband och andra temporära lösningar... Varför då? Inte fan är det för att jag vill se combat ut iaf, utan det är för att det är enda sättet att få den att fungera om man bär den 12 timmar per dag.

Jag ser ett stort problem i att folk som går på minimalt betalt väljer att lägga sina pengar på egen utrustning för att försvaret inte kan leverera bra arbetsmiljö, jag undrar även vad medinflytandet i utformningen av arbetsmiljön ligger. I min värld är likformighet klart sekundär till det.

Missionär sa...
3 april 2011 kl. 22:27  

Det roliga i den här soppan är att det är ni idioter som anser att man absolut aldrig, någonsin kan bryta eller tänja på en regel som skapat problemet. Och anser att kunde man kriga i utrustningen man hade under första världskriget då, så kan man det idag.

Hade ni lyssnat på soldaterna och officerarna ni klagar på hade det inte behövd bli så illa som ni nu anser att det är.

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 22:29  

Jag hoppas det kommer ett inlägg snart som behandlar just materialanskaffningsprocessen specifikt riktat mot enskild soldats utrustning.

Jag undrar om folk är medvetna om hur mycket prestige det verkligen handlar om när man skall införa ett nytt system/plagg osv. Det är bara att ta stridsvästen och det härliga PSUS. MSS slåss med näbbar och klor för att verkligen bevisa att de är de enda i FM som kan kvalitetssäkra en produkt...
Man förser generaler med härliga bilder på efterfrågade stridsvästsystem där man påstår att västen "glöder" i bildförstärkaren, när den i själva verket ligger i ett stängt utrymme och belyses med laser. Vilken väst "glöder" inte då? Det sjunks ner till en riktig dagisnivå på revirpinkeriet...
Suck...

// Fem ören

J.K Nilsson sa...
3 april 2011 kl. 22:36  

Insatschef, du liksom jag har valet att sluta arbeta i Försvarsmakten. Det du beskriver är inte av något högre värde än att staten Sverige skall placera ännu en kartpinne i världen och hoppas på vita kulor i påsen den dagen det skorpar till sig. Att i det läge framäva sig och sina "Stridserfarenheter" är patetiskt. En strid i Afghanistan är på intet sätt jämförbar med försvar av Sundsvall.

Javisst Kalle gick åt i Afghanistan, det är hans val att åka dit under dessa förutsättningar. Jag skulle vilja att Kalle överhuvudtaget inte åkte dit innan det finns redskap för att hålla honom vid liv. Så länge det finns folk som åker så kommer inget att hända till det bättre. Om olyckan är framme är "Skyllifråndigspelet" i full gång och man kommer att hitta att egna regelbrott, genvägar, fix och trix ligger till grund för det inträffade. Högre chef går skadelös trots sin brottsliga nonchalans.

Försvarsmakten är inte bättre än så här, använd inte "omsorg om trupp i Afghanistan" som ursäkt för att förlänga den nedåtgående spiralen. Själv skulle jag skämmas ögonen ur mig om jag skulle försvara regelbrott med den inställningen.

J.K Nilsson

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 22:43  

Att använda eget omdöme och improvisera är inget nytt. Någonting säger mig att hela BA01 hade blivit hemskickade i dagens läge.

BA01 var ju en hel bataljon vars bataljonchef gjort sig legendarisk för sitt sätt att vara lojal med sin uppgift. Denna lojalitet innebar samtidigt en viss förmåga att sila order uppifrån för att istället agera efter eget omdöme.

Officiellt berodde det oftast på att det var 'slut på papper i faxen' just när misshagliga order damp ned.

BA01 var en intressant bataljon på många sätt. Bl a för att vi soldater hade rätt fria händer. Vi skötte oss själva utan närvarande officerare många gånger, och många är de soldater som märkligt nog tyckte verksamheten fungerade betydligt bättre av det.

Ibland tenderar många officerare tyvärr att pendla mellan två 'D:n' - Dadda eller despot. Ingetdera har en fungerande grupp något större behov av. Uppdragstaktik fungerar faktiskt hela vägen ner om man bara vågar ge sina soldater förtroendet att vara just soldater. Fullt ut.

Som exempel på trixande från BA01kan nämnas att det nog inte fanns ett enda radioheadset till pansarfordonen kvar i originalskick. Vi (vanliga soldater) slaktade headseten och flyttade över elektroniken till vanliga Peltor-kåpor. Fungerade utmärkt och blev betydligt bättre på alla sätt.

Vi kopplade dessutom in freestyle-spelare i intercomsystemet. Musik är trevligt. Men vi hade förstås omdöme att stänga av musiken i närheten av potentiellt farliga områden.

Den som kommer ihåg 'akterskytten' med Ksp 58 som fanns baktill på SISU-vagnarna förr kanske inte vet hur de kom till. En mörk natt under utbildningen i Strängnäs tog ett gäng vanliga soldater fyra vagnar efter godkännande av stf PlutC och körde över till en kompis verkstad i Västerås. Under natten konstruerade några vakt/eskortsoldater ksp-fästen man svetsade dit - på försvarets pansarforon - i en civil verkstad. Gratis som en kompistjänst. Det blev så bra att det senare år kom ett 'officiellt' fäste med 'riktig' lavett.

På tung kulspruta brukade vi också klämma fast en Mini-MagLite på ett särskilt ställe för att få siktet belyst under mörker. Den ramlade väl loss första skottet, men då hade man i alla fall riktningen rätt.

Åtskilliga som arbetade i SISU köpte in egna stridsgördlar för att kunna ta sig upp och ner ur luckorna snabbare.

Alla bar dessutom egna slalomglasögon och annat då försvaret inte under hela bataljonen lyckades få fram motorglasögon.

Kort sagt har det modifierats och fixats i alla tider. Det gäller dock att ha tillräckligt omdöme för att veta vad man kan trixa med och vilka regelverk man kan ta med en nypa salt. Alla har tyvärr inte rätt omdöme, men min erfarenhet är att den förkrossande majoriteten faktiskt har det.

Kräver man att soldater skall bete sig som viljelösa verktyg är det precis vad man kommer att få. Men min erfarenhet är att de bästa grupperna och soldaterna ofta är de som är mest kreativa och initiativrika. Andra skulle kanske istället använda ordet 'bångstyriga'.

Som alltid tror jag man behöver hitta något slags gyllene medelväg. dessutom bör man inte glömma begreppet 'kamratfostran'. Det finns folk som 'kittar upp sig' mest för att det skall se cool ut. Man kan oftast räkna med att deras kamrater tar det ur dem om det inte tillför gruppen något.

/Morgonsur

http://morgonsur.wordpress.com

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 22:44  

Ärligt börjar undra om du är rödvinsfull? vad menar du med mandat jag inte pratat om mandat menar bara att de visar på att du inte varit i strid om du tror allt går att göra svart eller vitt eftersom du saknar förståelse för att de inte går att få reglementen som styr varje enskild situation. Antar att du är en som vill ha punkt för funkt ROE oxå istället för en generisk ram att arbeta inom?
/Markstrids officer

Viktor sa...
3 april 2011 kl. 22:47  

Försvarsmakten sätter inte individen i fokus, därför gör "Combat-Kalle" detta.
När resten av världen i Afghanistan satsar på lättare utrustning till soldaterna på plats då den största skaderisken i den aktiva krigszonen är ben- och muskelbrott på den enskilda soldaten istället för skottskador. Hur svarar försvaret på detta, jo genom att utveckla och köpa in PBUS, eller som en amerikansk kollega valde att kalla den (armor diaper). En mer världsfrånvänd och bakåtsträvande organisation går faktiskt inte att leta efter. Kanske därför som stora delar av FS köper in eget kit. De köper något som funkar och är beprövat, försvaret köper in något svenskt.

Lew sa...
3 april 2011 kl. 22:50  

Hördudu ditt anonyma troll, Plutonen var en käck film på 80-talet och "capische" är italienska för de som uppenbarligen smakat för mycket på bongen.
Släpp jointen och inse att sådana som du hör hemma i det förgångna. Dock får jag väl säga att min och de minas bild av det förgångna (från Libanon till A-stan via Liberia, Kosovo och Bosnien) är jävligt annorlunda än din verkar vara. Nåja, ryktet på stan säger ju att även döva, dumma och blinda på något sätt kan komma med i FM.

Lagar och order är till för att följas. Dock vägrar jag dö, bli skadad eller ursäkta mina egna medvetna val för att du spenderat för mycket tid idkandes eoviak framför "Platoon".

Wiseman sa...
3 april 2011 kl. 23:02  

Försök höja nivån i debatten och framförallt vårda språket.

Det verkar vara åtskilliga av er som inte lyckas se skogen för alla träd. Detta och det faktum att flera av er är urusla på att använda signaturer sänker debatten avsevärt.


Man skulle ju kunna tycka att debatten kanske kunde fokuseras på hur man kommer till rätta med problemet och varför man från centralt håll ser genom fingrarna med överträdelser hellre än åtgärdar materielproblem, snarare än att skälla på varandra med en rad barnsliga argument och ovårdat språk.

Flera av er är säkerligen också aktiva på Soldf:s forum och mycket väl medvetna om att liknande språk och beteende inte hade tolererats där. Utnyttja inte på fel sätt det faktum är yttrandefriheten är mycket vid på WW.

Flygbassäkhundföraren sa...
3 april 2011 kl. 23:03  

Vilken modern soldat i Sverige kör med 110 % M-märkt utrustning? ALLA kittar, för att få det att fungera. Egna handskar, egna knivar, egna mössor. Där Försvarsmkaten felar kompenserar vi som soldater. Jag är övertygad om att den absoluta majoriteten kittar för funktionen, inte för att det ska se coolt ut.

Värdelöst "debattinlägg" för övrigt.

Hälsningar från luleå

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 23:05  

Gud så tröttsamt att ta del av alla dessa konfliktsugna inlägg. Svart eller vitt. Ja eller nej. Du har fel, jag har rätt. Och så vidare.

Med det som bakgrund var det därför så befriande att läsa det Morgonsur skrivit. Äntligen sans, lugn och eftertänksamhet. Självklart måste det finnas möjlighet att förbättra utrustningen, inom rimlighetens gränser - även om det ibland ser för djävligt ut. Skidglasögonen i Bosnien är ett utmärkt exempel på detta.

//Stagecoach

Anonym sa...
3 april 2011 kl. 23:27  

@Lew kl 2250; menar du med ditt oreflekterade inlägg att filmen Plutonens budskap skulle vara ointressant idag?

Jag hävdar, med bestämdhet, att Plutonens budskap är näst intill tidlöst. Filmen speglar hur individer kan utvecklar i en organisation i fullständigt förfall och där livsfara är del av vardagen och där kåranda, utstötning och normlöshet är del av normalbilden.

Välkommen till Försvarsmaktens, vår, verklighet!

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 00:12  

Det låter på många som att det bara finns två sätt - inget eget alls eller fritt fram.

Jag har sett de som skaffat egna skor (fel skor förstör både fötter och rygg) av rena funktionella skäl. Sedan har jag också sett dem som skaffat en fräckare kniv för att den hade längre (tuffare) blad eller "rätt" handtag (innemärket).
Alltså egna initiativ tas av både funktionella skäl och för "coolhets"-faktorn. Det senare har jag väldigt lite sympati för. Men det betyder inte att jag vill racka ner på det förra.

Och det vore ytterst intressant att få veta varför det tar så fruktansvärt lång tid att få fram ny utrustning, och varför den ändå inte blir bra och/eller tar hänsyn till att alla kroppar inte har samma mått, varken på längden eller bredden.

Vad gäller coolhetsfaktorn yttrar den sig även hemma i Sverige. På kontor, med hela veckan i stabstjänst och snö ute, finns det officerare som dyker upp med grön 90-lätt-uniform och beiga sommarkängor (ökenkängorna). Hmmm. Fast värst var nog när en överste kom på besök till en svensk stab (i Sverige) iförd (förvisso sannolikt helt reglementsenlig) skyddsväst under 90-jackan. Trodde han att han skulle bli beskjuten med suddgummin...? Eller var hans syfte att visa sig "combat"? På kontoret...?
Ska detta föreställa våra ledare? Ska man skratta eller gråta?

Ärligt talat - specialprylar för funktionens skull begriper jag. Men prylar som skyltas med för en högre "ballhetsfaktor" - snälla ni det är bara patetiskt.

/Kontorsnisse

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 00:21  

"blundar inte för problem"

För att försöka höja nivån på debatten något då....

Här är ju uppenbarligen ett massivt missnöje med m nr märkt mtrl. Att avvisa det som bortskämt eller endast en anledning att se "combat ut" är en lat utväg.

Om vi kan fastställa att det finns ett MASSIVT missnöje med den personliga utrustningen idag. Kan man då inte från HKV:s håll kanske vara lite kritiska mot säg själva och tänka att det kanske ligger något i det soldaterna säger iallafall.

Om man nu skulle komma fram till att det faktiskt finns brister, borde nästa fråga vara: Hur ska vi åtgärda dom?

Här borde vi komma in på en debatt om hur mtrl anskaffningsprocessen ser ut. För jag tror att det är där det verkliga problemet ligger.

Sen för att sänka debatten igen så ligger resten av problemet hos alla bakåtsträvare här som aldrig för sitt liv kan se att en order skulle vara felaktig. Som följer ordrar och reglementen även om det direkt motverkar uppgiften.

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 00:40  

Det jag tror författaren till denna artikel har missat är professionaliseringen av soldaten i Sverige.
Idag finns yrkessoldater.
Många är mycket mer kunniga inom sina systemområden än vad de officerare är som fattar besluten om systemen är. Här finns en assymetri.
Mtrl-utvecklingen på soldatnivå har gått rasande snabbt bara under min yrkesverksamma tid som soldat(8år). Detta tillsammans med att området markstrid hela tiden krymper gör att det finns färre och färre officerare som kan materielen och stridstekniken.
Assymetrin skapar oförstånd kategorierna emellan.

Problemen späds på med följande faktum:
-Vi soldater riskerar våra liv och våra kroppsdelar varje patrull i Afghanistan idag. Vi BOR i våra stridsutrustningar. Det gör inte de som sitter bakom skrivbord i Sverige. .
-Utvärderingarna på testad utrustning i FM tas ej på allvar.
-Testerna görs under PÅ TOK för kort tid och tar inte hänsyn till belastningsskador. Vi bär upp till 4gånger så mkt TILLDELAD mtrl i vikt sett som skyttesoldat idag mot vad ni gjorde för 30 år sedan. I 40 graders värme. Att kitt-conny kommer fram hos oss alla är för att lätta utrustningen. Ingen förmåga tas bort utan här syftar man till att ha samma förmåga men med ökad rörlighet och tillgänglighet.
-Förslagsärenden har en kötid som är helt oacceptabel.
-Prioriteringen av mtrl till olika enheter fungerar ej.
-Likformighet är vackert men ouppnåeligt idag (professionaliseringen av olika befattningar)

Det som krävs är att mtrl-ansvariga verkar på respektive förband med egen budget för försök och mindre inköp. Dessa ska vara intresserade av utrustning och stödja soldaterna i konfigurationer. Dessa ska fördela mtrl som kommer till förbanden i samråd med övriga chefer. Dessa mtrl-ansvariga ska ha en nära och god kontakt med en central grupp som sysslar med utformning, framtagning och anskaffning av mtrl.

Varje gång en bra tilldelad persedel hamnar i mina händer ersätter jag min redan egna inköpta till fördel för tilldelad mtrl.

När bra mtrl tilldelas minskar egeninköpen. Tilldela bra mtrl.

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 01:10  

Kan inte några högre officerare med erfarenhet och omdömme uttala sig både för och emot utrustning eftersom båda uppfattningarna finns annars hadde frågan varit död sen länge./Truppare

Njupen sa...
4 april 2011 kl. 01:19  

Jag har gjort totalt 1 år och 4 månader totalt i Afghanistan med två missioner och 7 månader i Kosovo.

Under min tid har jag lärt mig många saker om mig själv och hur man anpassar sig efter abnormala situationer.

Vissa situationer anpassar man sig psykiskt (inställning, moral, motivation) och vissa anpassar man fysiskt (matriel, kondition, styrka).

Vi tränar mentalt i gruppen med så kallade "heta stolen" för att få bättre dynamik och kemi. Detta främjar gruppens arbete, motivationen att hjälpa dina vänner med allt från putsa kängor till att vara en trygg kamrat i pressade situationer.

Vi tränar kondition och styrka för att orka mer, längre och tyngre under så väl vård som strid och orka ta en skadad kamrat ur "hot-zone".

Vi utvecklar våran matriel för att effektivisera det dagliga arbetet, säkerheten, trivsamheten, stridsvärdet och överlevnadschansen vid en eventuell sammanstöt. Under min sista mission i Afghanistan tillverkade vi t ex egna IR-filter till söklamporna på patrian, detta för att kunna spana på natten på längre avstånd mot en mindre tekniskt utvecklad motståndare.
Vi anpassade telekomhjälmar, fickor i vagnar och stridsvästar (bland annat egen köpta) allt för att precis som i elitidrott är det små marginaler, hundradelar kanske t om tusendelar som skiljer en 1:a från en 2:a, vill du vara 2:a i en avgörande stridssituation? Vill du att ditt stridsvärde ska sjunka snabbare än drivmedelsnivån i en centurion?

Låta en Svensk soldat strida i system 2000 är som att låta Usain Bolt springa 100m i flip-flop...

Jag sätter 1000:- på att du var beslutsfattare gällande KSP-fäste i stridsluckan på patria som då togs bort. Anledning: Man ska inte stå upp när man kör.
Källa: Överste Emanuelsson

Så släpp dina högvaktsfasoner och åk ner och utveckla dig själv som soldat. För det är vi alla i grunden.

/Utveckling orienterad

Wiseman sa...
4 april 2011 kl. 06:47  

Allvarligt talat. Om debatten ska vara begriplig måste ni ju klara av att dels skriva en signatur, men också skriva vem ni riktar er till. "Du, han, ni" fungerar inte lika bra i skriftlig debatt som det görs när man munhuggs.

Terräng sa...
4 april 2011 kl. 06:53  

Anonym: Du undrade om Terräng var sammankopplade med Blackwater..
Vi (terräng) bytte vår logga 2006 innan Blackwaterböcker mm kom ut. Det är för övrigt ingen björntass utan en Järv.
Vi taggar inte vår utrustning med en tass , Vi har lite egen tillverkning av utrustning med den mesta utrustningen kommer från ledande leverantörer.. Såsom Hatch, Surefire, 5.11 , Oakley mfl.
Vi hette innan "militaryshop" och valde att byta namn till "terräng" eftersom vi upplevde Militaryshop för hårt och än en gång någon sammankoppling till blackwater finns inte. Det gör det säkert inte med de företag som använder en björntass heller.. (tex Jack wolfskinn), en ganska allvarlig slutsats du drog men hoppas vi gett dig svar på frågan.
Ha en bra dag!
/ Terräng

Insatschef sa...
4 april 2011 kl. 07:12  

@Capiche (som för övrigt är ett talande nick)
"Däremot kanske du kan svara på lite direkta frågor, jag vore tacksam om du ville göra det iaf; vilka svenska lagar är det ok att bryta mot enligt dig?"

I det läge som råder just nu i Afghanistan och som rådde stundtals i Bosnien kan det vara OK att bryta mot många lagar och förordningar. Detta mht den extrema situationen.
Det är OK att överlasta, att köra för fort, obältad, om det behövs för att jag och de mina ska ges chans att komma helskinnade hem.
Man har att göra en taktisk bedömning av läget och agerar utifrån det.

HKV handlar inte i enlighet med andemeningen i Arbetsmijölagen, enligt mig, eftersom de inte agerar för att lösa utr-problemen tillräckligt snabbt.

Om du anser att jag är en nyttig idiot som verkställer uppgifterna så är du väl nöjd? Du vill ju ha regelföljande slavar och så länge jag inte begår några grova fel utan tullar lite på trafiksäkerhetsbestämmelser och uniformsditon är du väl nöjd?


@JK Nilsson
Kom ut i den riktiga världen utanför flottiljen och ta del av vår verklighet. Jag vet att du inte varit i strid och att du inte kan värdera hur striden är på soldatnivå. Stridstekniken är i princip den samma oavsett geografiskt läge kan jag upplysa dig om. Patetiskt är när man klankar ner på folk i sakområden man inte har koll på.

Om du skulle sättas in i Afghanistan skulle du få mecka iförd 94-kroppskydd och Stridsväst 2000. Du skulle bli transporterad i fordon som är anpassade för hotbilden och inte för civila regelverk.
Skulle du hellre åka i en TLC med liner och därmed riskera livet i än större utsträckning?

Jag är beredd att bryta mot lagar och regler för att skydda ditt liv när jag eskorterar dig i Affe Nilsson.

Obertan sa...
4 april 2011 kl. 08:59  

Givande debatt.
Så här resonerar jag när jag är ute, rätt ur ett självbevarelseperspektiv, fel eftersom jag bryter mot vissa reglementen:

En bra soldat övar med sin utrustning, utvärderar och tillpassar.
Därefter gör man om processen. Hela tiden.
Mina soldater har vida ramar men de ska kunna motivera varför de ändrar något, och de ska visa vinsten av det. Köpa en egen väst? Ja, men den ska inte skilja sig för mkt i färg och framför allt ska den vara bättre för soldaten. Cool eller inte skiter jag i!

När mina soldater fixar o trixar med utrustningen blir jag genuint lycklig. Det visar på engagemang och en vilja att lösa uppgift på bästa sätt. Vi måste ständigt analysera och anpassa.

Jag har vissa krav och det är att skyddsväst är reglementerad samt att ytterplagg är det. Undantag handskar o kängor. Skyddsglasögon är ok att använda andra om de kan visa att de är bättre! Hörselskydd likaså! Minsta ändring i SU = öva med den och utvärdera!
Jag vet att det är inkonsekvent men detta funkar hur bra som helst.

Efter att jobbat humanitärt (civilt) i en krigszon vet jag hur effekten är beroende av att kunna ta initiativ och fixa för sig.
Våra soldater har fantastiska idéer och de kan ofta genomföra dem själva. Låt dem. Det finnas alltid en ansvarig som kolla så att det ger effekt. Faktum är att mycket av det som idag är reglementerat kommer från någon driftig soldat.

Ir-filter nämndes och det satte vi på våra fordon också. Hur bra som helst. Köptes via nätet o skickades ner till Affe. EFFEKT som fan. En soldat gjorde en bruksanvisning o skickade runt till andra enheter hur man kunde montera. Man blir ju tårögd av lycka. Reglementsvidrigt? javisst!!

Ingen ska ha fria tyglar men vida ramar och kontroll så fungerar det mkt bra. Skulle man följa reglementet helt o hållet så skulle jag faktiskt inte åka ut eftersom den utr som tilldelas ofta är undermålig.

@Morgonsur, bra inlägg i debatten. Man kan bara beundra hur bra soldater vi hade på den tiden, och som vi har idag. Det gäller bara att vi officerare låter dem vara bra soldater....

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 10:22  

Får väl ta det med reklambyrån så det blir rätt i kampanjen.: "We can't even offer you adquate equipment and commanders who knows what tools you need.... men vi kan ge dig 17 000 i månaden och tre olika tidsredovisningssystem" Välkommen till vår verklighet ;)

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 11:20  

Jag kan i sak ändå inte förstå vad som är problemet? Att en glidande skala av "förbättringar" automatiskt leder till "förfall"? Ett onödigt och väldigt rigit sätt att se på soldatlivet.

Nog om det.

Lagen om Offentlig Upphandling är annars en fantastisk konstruktion. I princip kan den sämsta och dyraste produkten vinna om upphandlingen är felaktigt gjord. Och att göra en korrekt upphandling kan jurdiskt sett vara en mardröm. Förutom då att den tar en helvetes massa tid med eventuella överklaganden. Givetvis borde en statlig kärnverksamhet och en uppgift som militär verksamhet ha en möjligthet att gå runt LoU i vissa fall med hänvisning till rikets säkerhet eller omsorg av dess soldater.
Om "hål" i utrustningen identifieras bör det kunna anskaffas i princip omdelbart utanför LoU. Ta engelsmännen som snabbt identifierar ett behov av kraftigare vapen (5,56 duger inte i afghanistan i alla lägen - no shit) och köper in ett 7,62 mm vapensystem.

Att det sedan måste finnas ett visst utrymme att justera utrustning kan jag inte förstå problemet med. Att rutiner inte får förändras är en helt annan sak och en självklarhet. Men det om något är en ledningsfråga, men som sagt en helt annan fråga.

/M

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 11:52  

Är genomförd grupps strid ett kvalitetsmått?

Kan de som har genomfört grupps strid, mestadels mot långskägg, inte ledas av de som inte genomfört (helst samma) grupps strid?

Är tid i olika missionsområden ett kvalitativt mått på adekvata åsiker? Är det så att organisatorisk och materiell intelligens är direkt proportionerlig mot antalet dagar i ett missionsområde?

Tacksam för svar.

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 13:50  

FM har själva bundit ris till egen rygg. Dom har fått vad de rekryterat!
Och med tanke på språket ifrån vissa,så är det inte de med studieskulder som FM har rekryterat..... ;-)

/Planis

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 15:12  

@Planis
Att använda "dom" i skrift brukar känneteckna lägre utbildningsnivå. Är du en av dem som du kritiserar?
Det kanske är så att de nya klagande är smartare än sina föregångare?

För det är snarast så att det är tänkande soldater och officerare som kritiskt granskar sin egen utrustning och organisation. Nutidens personal accepterar inte vad som helst utan det är dags för FM och dess officerare att möta de krav som ökad professionalisering medför.

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 16:18  

Tack vare combat-kalle har FM äntligen införskaffat dumpficka och andra viktiga komplement till skitväst, jag menar stridsväst 2000. Titta på FS-styrkorna, vilken väst använder de? Inte fan är det strv 2000 i de flesta fall.

Om soldater och officerare inte driver utvecklingen framåt vem gör det då? Inte är det regering och riksdag eller snåljåparna på högkvarteret...

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 16:19  

Planis !

Var hoppfull! Tänk på all kosing som kan sparas in på namnbrickstillverkning i framtiden när samtliga soldater heter antingen Kevin eller Liam.

Johan sa...
4 april 2011 kl. 20:08  

Det bästa vore väl om dels materialanskaffningen tillämpar lite eget initiativ och dels att det finns olika utrustningsalternativ och möjlighet att snabbt komplettera när det behövs.

Men, där ligger det nog även en del ansvar på berörda chefer mm. att kräva sådana lösningar. Tittar man på brittiska armen så verkar det t.ex. finnas en del feedback, även om det också där tar tid. En intressant skillnad är dock att media faktiskt bevakar och till viss del driver på utvecklingen (skyddsväst/hjälm nyligen), en tanke som tycks lysa med sin frånvaro i sverige där medias intresse oftast begränsar sig till olika former av industristöd.

J.K Nilsson sa...
4 april 2011 kl. 20:25  

IC, du kan vara lugn, du behöver inte bryta mot lagar och regler för att försvara mig i Afghanistan. Varför tror du att jag skulle vilja åka frivilligt nu när det verkar som om man måste bryta mot lagar och regeler för att överleva? Varför skulle jag vilja åka om vår utrustning är så dålig att man måste fixa och trixa den till oegenkännlighet?

När BA01 åkte ut så ser vi vilka brister vi har i utrustning och taktik. Ett brutalt uppvaknande sett så här i backspegeln av embryot till vår nuvarande säkerhetspolitik. Om BA01 inte fixat och trixat så skulle soldaterna ha mått betydligt sämre. Men nu nästan 20 år senare borde vi ha mekanismer för att fånga upp lärdomar gjorda. Det är inte Ok att blunda för faktumet att FS21 har ett stort behov av fix och trix samt att bryta mot regler och förordningar för att soldaterna skall överleva.

Att påpeka att striden om Sundsvall är fundamentalt skild i från den femtielfte striden i Afghanstan är inte att klanka ned på folk. Striden för Sundsvall måste man som svensk soldat ta för att försvara staten Sverige, striden i Afghanistan har många stater valt bort och en del stater väljer att avsluta sina strider där men har detta gjort att dessa stater slutat existera. I striden om Sundsvall måste man anpassa sin utrustning, det kommer ingen ersättare. Vi kan välja att avstå att åka till Afghanistan i väntan på bättre utrustning.

Vore det inte fint om ÖB kunde traska upp till Carl Bildt för att förklara att Svenska lagar och regler hindrar omsorgen om vår personal så därför kommer inte Fs21 att rotera ned när Fs20 roterar hem?

J.K Nilsson

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 20:41  

När man läser igenom det som trillat in här, förstår man varför en "kitta upp dig" butik söker lokal i närheten av garnisonen i Skövde.... ;-)

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 20:55  

@JK Nilsson
Du vill inte förstå, eller hur?

En fientlig 7,62:a som slår in i dig i Sundsvall har samma verkan som den som slår in i dig i Darzab.
Principerna för Eld, Rörelse, Skydd är gränslösa.
Ditt önskan att överleva är även den gränslös och låter sig ej regleras av regionsindelning.
Som officer i Armén har vi samma skyldigheter att lösa uppgift oavsett om den löses i Affe eller Sundsvall. Det är innebörden av den nya doktrinen med tillhörande avtal. "Vi" kan inte avstå annat än att säga upp oss och välja annat yrke men det kan vi göra när skiten träffar Alnön också.
Tesen "Mässen i fred, Bahamas i krig" känns applicerbar på dig eller?

Om du vill ändra på svensk utrikes- och säkerhetspolitik så står det dig fritt. Men gör för tusan skillnad på politisk strategi och stridstekniska behov!
Visst är det skit att vi måste töja på reglerna men man kan välja att agera trots det eller blunda och misslyckas. Konsekvenserna av misslyckande är döden.


Jag slår dessutom vad om att du bryter mot uniformsbestämmelserna varje dag du mekar flygplan utomhus för inte bär du väl huvudbonad då?
Se, du bryter mot vissa regler för att uppnå säkerhet. Det gör jag med.

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 21:07  

@ Är genomförd grupps strid ett kvalitetsmått?

Vad menar du? Att du skulle kunna dra samma slutsatser av att leda gruppstrid på en övning som att leda gruppstrid mot riktiga fiender?

Jag lett gruppstrid,plutons strid samt olika adhoc troppar i strid nu efter ca 25 strider tycker jag mig kunna säga med säkerhet att anpassad utrustning gör en enorm skillnad för hur mkt mindre din utrustning påverkar dig.
Vare sig det är en sönder kittad strv 200 eller egen utrustning.
Officer

Bajsgropen sa...
4 april 2011 kl. 21:51  

@ Anonym, 4 april 2011 11:52:

På sätt och vis, JA. Anta att Usain Bolt faktiskt aldrig hade sprungit 100 meter i en tävling, utan bara läst i böcker hur man gör för att springa optimalt, och kanske sprungit 10-20 meter någon gång per år.

Skulle du ta honom på allvar om han hävdade att han var världens snabbaste men?

Kanske lite haltande jämförelse, men det ÄR skillnad på teoretiker och praktiker.

Den som HAR legat i ett skitigt och igenfruset hål i skuggan av "Sockertoppen" och undrat när nästa granat skulle träffa en själv, eller blivit påskjuten under färd mot Sapna och urlastat fort utav helvete för att ta stridsställning i skarpt läge och gjort detta i flera månader/år...ja den personen HAR större tyngd i sina åsikter om materielens vara eller inte vara än en som INTE har upplevt långvarig skarp verksamhet.

Och med "skarp verksamhet" menar jag inte "cykla vaktrunda runt Bålstaberget".

GMY

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 22:29  

@Bajsgropen-Officer etc 2107;2115;

Ert sätt, ert språkbruk och er tydligt synliggjorda attityd förtar precis ALLT vad ni eventuellt dragit ihop av nån slags erfarenhet av strid.

Hos mig blir istället effekten av ert drängstugebeteende att det är skoj att ironisera över så självgoda pajasar.

Mohaa-25 strider, kanske 25 jack i kolven med? Vilken heman!!

Ett tips till er självgoda småpojkar-för med ert pryltjafs och sandlådeskryt är jämförelsen inte helt skev-kolla in hur räddningstjänstens personal med skarp verksamhet i Sverige idag, med personalansvar etc fungerar. De har en betydligt mer lågmäld och social framtoning. Sån inställning gör att man kan närma sig i samtal och lära av varandra-med den här grotescoattityden som t ex "Bajsgropen-lyssna bara på valet av nick-eller alfafagotten "officer" visar upp i text får ni nog finna er i att bli till lite goa småskämt till kaffet i fortsättningen.Varför väljer man ett nick som "Bajsgropen"-är personen helt blåst i skallen eller?

En sakfråga vill jag gärna passa på att ställa; med er inställning och egenförhärligande-anser ni att någon kan leda er? Eller är ni liksom "världens militära medelpunkt"? Frågan är allvarligt menad eftersom den attityd ni visar upp SÅ lätt kan vändas till en pöbelmobb om ni med dessa inställningar får med er några oerfarna soldater som inte kanske har civilkurage att sätta gränser.

Därför den tidigare frågeställningen om grupps strid är ett slags kvalitetsmått-och det visade ju sig att så var fallet..... i alla fall enligt Bajsgropens-eller om det var dito officerens-eller hur det nu var-regelverk.

Filmen plutonen finns uppenbarligen snart i FM. Amen.

Corse sa...
4 april 2011 kl. 22:44  

Till Wiseman:

Något förundrad över hur detta ämne kunnat generera så många inlägg!
En nyfikenhetsfråga: är detta rekord i din blogg? Om inte vilket ämne innehar rekordet?

Mvh

Missionär sa...
4 april 2011 kl. 22:50  

@anonym, anonym fler anonyma och speciellt anonym 11.52.

Klart som fan att en som itne varit i strid kan leda andra som varit det. Det är inte vad det handlar om. Det är allt du lär dig på några minuter eller många timmar som du inte lärt dig hemma under åratal av övningar.

Och sju-till-fem soldaten här hemma lever inte i sin stridsutrustning 24h av dygnet i 6månader.

När striden om Sundsvall sker, skulle erfarenheter (om man tagit hand om dem) från Bosnien och Afghanistan vara tusen gånger mer värda än hundratals 20minuters stridsskjtningar på samma övningsfält i sverige.

Vi menar inte att vi är de enda som kan något, bara för att vi har gjort det soldater utbildas för skarpt. Vi menar att vi har dragit en jävla massa slutsatser som vi aldrig gjort i Sverige. Som inte går att få genom övning här hemma. FM bör lyssna på oss för att kunna försvara ert kära Sundsvall.

J.K Nilsson sa...
4 april 2011 kl. 23:04  

20:55, Vad gäller Alnön så finns inte lyxen att säga upp sig. Du har väll din krigsplacering och om inte pliktlagen träder i kraft då vet jag inte vad.

Men jag inser nu att vi talar om olika saker. Jag talar om syftet med striden och där finns det en skillnad, det är inte viktigt med strid i Afghanistan oavsett vad politiker plockar fram för stunden. Redan med intåget av bärsystem 2000 borde det ha ringt varningsklockor, med införandet av vissa fordon i Afghanistan borde alarmklockorna ha ljudit med full volym. Men inte då, huvudet i sanden, förbjud riktiga egenköpta lösningar och acceptera hemsnideri modell SoldF -86, begränsa antalet magasin som soldater skall ha med ut på patrull, m.m.


Men få se om jag förstår det här rätt. Ett antal debatörer här verkar inte vilja annat än att vara anställd i Försvarsmakten och då "tvingas" man acceptera att åka till Afghanistan. Man åker hellre till Afghanistan och bryter mot regler än att man säger upp sig. Min stora undran är vilka bakomliggande orsaker det finns till att man accepterar ett sådant här förhållande.

Håller man, likt mig, fast vid anställningen i tron om att man kan göra ett bra jobb och vända utvecklingen i Försvarsmakten så att det blir den gamla goda myndigheten med ordning och reda då det trots allt måste finnas ett behov av en försvarsmakt. Och då får man finna sig i vissa dumheter innan det blir bättre? En jobbarkompis uttryckte det som att eftersom det ändå rådde värnplikt kunde han lika gärna jobba i Försvarsmakten.

Eller är incitamentet en önskan av spänning och fascination tillsammans med en hyfsat gott omdömme om vad som är rätt och fel och därför avstår legoknekteriet?

Eller är det att bita sig fast vid en stabil försörjning och goda arbetskamrater?

Kortare sagt, varför accepterar man en fortsatt anställning när man "tvingas" ut på internationell tjänst som innebär att man måste bryta lagar och regler?

J.K Nilsson

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 23:18  

Kan inte låta bli att dra mig till minnes en bok om SAS och dess verksamhet från 2-dra världskriget till sent 90-tal när en av författarna beskrev hur de modifierade sina handeldvapen (Browning) genom att fila bort riktmedlen. Det gick ju lika bra att skjuta ändå efter några tiotusentals skott, och inte fasiken riskerade pistolen att fastna i kläderna.

Givetvis helt oacceptabla förändringar av utdelad utrustning.

/Nik

J.K Nilsson sa...
4 april 2011 kl. 23:27  

Bajsgropen, så vi andra som övar med vår reglementerade utrustning och inte förstår hur det skall kunna gå att få det att fungera i "originalutförande" skall då helst sitta tyst och snällt och vänta på "expertisen" ifrån Afghanistan? Våra åsikter om att magasinsväskor fastnar i fordon under urlastning eller identifierar andra brister har egentligen inte upplevt bristerna för att vi inte varit i strid?

J.K Nilsson

Wiseman sa...
4 april 2011 kl. 23:31  

Svar till 22.44 4/4: Sett till antalet kommentarer är det nog i närheten om inte rentav rekord. Det har funnits några andra hett debatterade ämnen tidigare.

Sett till kvaliteten på kommentarerna är det förmodligen ett av de sämsta inläggen... Sällan har det skådats så många kommentarer där man talar helt förbi varandra, använder hårda ordalag och gör sitt bästa för att misstolka andras argument. Det gynnar inte saken.

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 23:37  

ett annat litet trick man kan göra är att kitta om sin (såklart värdelösa) ak5E med en extra pipa-kan lätt införskaffas på t ex KorgOlles i Östersund.

Pipan sätts vinkelrätt mot sätet på kammaren, ungefär där orginalsvetsen är dragen.

Några snabba drag med mig från rep och vips en helt annan bössa-funkad finfint med den kittningen för mig vid Smolensk 1812.

"Bajsblåsan"-47 jack-and counting

STAGECOACH sa...
4 april 2011 kl. 23:46  

Synd att en del debattörer fastnar i fel detaljer. Jag kunde inte låta bli att skriva några rader om en tendens jag tycker mig se i den allmänna försvarsdebatten:

http://stagecoach1939.blogspot.com/2011_04_01_archive.html

J.K Nilsson sa...
4 april 2011 kl. 23:54  

23:37, Korg-olles har upphört, till och med skivhörnan som huserade där har lagt ned och någon obskyr friluftsbutik finns där nu... ;-)

Stagecoach, det var bland det bättre jag läst på senare tid.

J.K Nilsson

Anonym sa...
4 april 2011 kl. 23:59  

@Missionär kl 2250; gäsp! Du åker nog i samma attitydsbunke som Fagottofficer´n och bajsgropen-vi andra erkänner att ni är världens militära mittpunkt-stanna gärna hos långskäggen i hundra år-och BO och LEV och ÄT och VÄX UPP i era kittade TerrängBlackWaterRiggarKittadeTillMax.

Sen en lite rolig sak du skriver; tror du nån verkligen går på att man lever i stridsutrustningen i 24/7 under HELA den jobbiga missionen?

Missionären; skriv gärna igen att du BOTT i din stridsutrustning under en hel mission. För det var väl så du menade?

Tror det får vara färdigskrivet här snart-känns som att umgås med MÖP fördummar-liksom att det kladdar.

Nåt jag har lärt mig med det som skrivits här är att filmen Plutonen snart finns i Försvarsmakten. Arketypen sgt Barnes, skickligt spelad av Tom Berenger, finns sannolikt redan i FS. Däremot har kanske pressen på Barnes ännu inte varit så stor att alla karaktärsdragen kommit fram-ännu.

När det blir lite drag i Bajsgropens gruppstrid-med eller utan Usain Bolt-så kommer Barnes fram-sanna mina ord. I en normlös organisation på dekis som blir trängd blir många till rovdjur.

Det krävs stort mått av karaktär för att inte bli till en Barnes. Frågan är ju vilken attityd vi läst om här på tråden från relativt många skribenter.....

...och lova att stanna läääänge i AFFE. Du får en livstidsprenumeration på Terräng-och fria knäskydd ett år.

amf1 sa...
5 april 2011 kl. 00:26  

Man behöver ju inte ha varit i afghanistan för att inse att stridsväst 2000 är den sämsta skiten som gjorts. Vafan bra att man lagt pengar på att ta fram SANDFÄRGADE långkalsonger när tilldelad stridsväst är GRÖN!

HALLÅ? Vad händer???

Anonym sa...
5 april 2011 kl. 06:45  

@JK Nilsson och Plutonen-tjataren.

Det är inte alla som låtsas vara militärer utan vi är en drös som ÄR militärer PÅ RIKTIGT.

Men det är lätt att prata skit om sånt man inte kan och förstår.
Får tycker illa om fårhundar...

Och Nilsson, visst går du barhuvad på plattan?

Anonym sa...
5 april 2011 kl. 09:56  

Viss behöver soldaterna kitta sin utrustning annars kommer de att dö!..


eller hur är det nu?.. har vi överhuvud taget haft några som helst förluster pga av att soldatens personliga utrustning vart bristfällig?

kan någon komma på ngt exempel så upplys gärna mig.!!

och vart ska vi dra gränsen för detta "kittande"... ?

en del av inläggen tycker tydligen att det ska vara fritt fram.. "jag vet ju bäst!!.. jag är faktiskt instatt i en insats"..


gäller det alla?.. ska en Pilot få tillåtelse att "kitta" sin JAS?

ska en IBSS soldat i sverige få "kitta" sin utr?

Jag håller faktiskt med
AI i detta ... vill man "kitta" sin utr som man vill så kan man givetvis få göra det utanför FM

Gardesofficer.

Anonym sa...
5 april 2011 kl. 11:58  

Vem har ökenkängor till m90 grön? aldrig sett.

SV2000 är skit, vem tycker något annat??

Man behöver inte alltid prata om ytterligheter, för dem finns alltid någonstans. MEN, de gemene soldaten, vill nog hellre ha en ny väst och en goretex till exempel...

Anonym sa...
5 april 2011 kl. 14:39  

Gardesofficer:

Tycker du att sv2000 är en bra väst?
Tycker du att det räcker med två magasinsfickor?
Tycker du att grön är en lämplig färg på västen?

Vad är viktigast (när man löser uppgift), att se bra ut eller att maximera effekten? Känslan man får av personal från livgardet verkar vara det förstnämda.

Vem lider av att soldaten anpassar sin utrustning?

Lew sa...
5 april 2011 kl. 16:21  

@Gardesofficer: För några år sedan klarade en soldat i FS synen pga sina egeninköpta Oakleys, FM tillhandahöll inte med ballistiska skyddsglas. Idag tilldelar FM sina soldater i utlandstjänst ballistiska skyddsglas.

Enkelt.

Njupen sa...
5 april 2011 kl. 16:54  

@gardesofficer

Jag blir inte förvånad när du har denna skeva uppfattning om verkligheten.

Jag antar att du, som allt för många andra på gardet, är mycket bitter över att höra trumkårens dunkande, högvakts marscherande soldater och tondöva blockflöjts-krigare dagarna i ända.

Mentaliteten på gardet är "Ser det bra ut, är det bra".

Detta är helt fel, tyvärr. Hade det varit så enkelt hade inte debatten funnits.

Du drar paralleller till att kitta sitt JAS, skärp till dig. Menar du på fullaste allvar att du ser det på samma sätt så ber jag dig bortse från detta svar då du inte är värd tiden att diskutera med.

Du vill också ha ett exempel där något dött pga av sin utrustning.
Efter som det inte finns och större delen av soldaterna i stridande befattning har egeninköpt matriel måste ju det vara ett otroligt gott betyg.

Vart gränsen ska dras, där slår du huvudet på spiken. För det är det som är frågan.

Drar man gränsen tidigt får det motsatt effekt och dom som vill utvecklas skiter i reglerna helt enkelt.

Drar du gränsen försent kommer det spåra ur och människor i befattningar där det inte alls är nödvändigt med denna kittning kommer "go bananas" då det ofta är dessa som börjar små "kitta" så fort man lämnat Sverige.
Så det gäller att ha den klassiska fingertoppskänslan vid gränsdragande.

En fingertoppskänsla som tyvärr gardet saknar TOTALT.

Då jag på en Kosovo mission som LG hade ansvaret för sökte upp min dåvarande plutonchef pga av att jag hade problem med vapnet. Jag kommer fram till honom, löjtnant till graden, och anmäler att vapnet behöver ses över av en vapentekniker. Löjtnanten i fråga mumlar och suckar ointresserat och svarar. Jaja, men se till att putsa kängorna, som ska hålla lika hög klass som hemma.

Efter det har jag lovat mig själv att aldrig arbeta tillsammans med paradförband igen. Vilket LG är, ett riktigt paradförband som inte klarar någonting annat. Detta pga den trångsynta mentaliteten och okunnigheten som sitter i väggarna där. Rent av URUSEL kultur.

Så gardesofficeren, ta tag i dina kamrater, andas in den nya, moderna, utvecklande och framåt lutade anda som finna i många av dom kommentarer som finns här. Dra lärdomar, kom ut ur ditt skal och uppfatta verkligheten som den är. För på LG är verkligheten skev. Och det är ni officerare som gör den skev.

MVH

Njupen

Anonym sa...
5 april 2011 kl. 18:05  

Jag är helt övertygad om att det inte har någon betydelse hur snabb FM mtrl-process blir. Inte heller vilken väst/rigg som införskaffas. Det kommer alltid att finnas något som är bättre/häftigare enligt många. Stridsvästen är inte den bästa som finns, det är sant, men det är den vi har. Har man haft glädjen av att uppleva stridssele samt stridsbälte framstår den dock som ett under av smidighet.
Tillåts moraset att rulla på, alla att vara sin egen "special", kommer det få ett sorgligt slut.
Jag kan inte tänka mig att det är möjligt för den enskilde att efter eget huvud förändra sin mtrl i övriga arméer, utanför en given ram, så varför skall vi?
De förändringar som görs av specialförband ligger just i ordet special. Små enheter med speciella uppgifter.
Även om många idag anser sig vara speciella, så är vi en del av en större helhet. Då får vi nog lägga vissa band på vår kreativitet.
Det är nog så att vi alla på någon punkt inte är perfekta i regelföljning, men vi kan inte ha en situation där alla löper amok i eget spår.
Det innebär inte att man skall tiga och lida, men kanske yla och lida.

Göran

Anonym sa...
5 april 2011 kl. 18:58  

@ Göran

En skyttesoldat idag löser samma uppgifter som specialförbanden gjorde för 10 år sedan... Tänkt på det Göran?

Bitterbassen

Anonym sa...
5 april 2011 kl. 19:34  

Lösningen är såsom det har sagts många gånger förut.
FM förser soldaterna med en styck stridsväst, MEN godkänner ytterligare 2-4st modeller av stridsvästar där soldaten själv får stå för kostnaden och underhållet.


//Fem Ören

Anonym sa...
5 april 2011 kl. 19:43  

Att det finns STORA brister i utrustning är tydligt om man läser denna blogg eller har tillgång till annan info. Men att skylla detta på enskilda är en naiv förenkling. När materiel anskaffas så baserar man en sådan anskaffning på en mängd ingångsvärden tex taktiska krav, tekniska krav, given ekonomi, detta sammaställs oftst i ett TTEM (Taktisk - teknisk-ekonomisk -målsättning), dessa dokument skrivs sedan i olika versioner för att slutkraven skall kunna utvecklas, inte minst efter genomförda prov och försök som genomförs i syfta att verifiera de krav som finns i kravdokumentet. TTEM skriv sällan på HKV i Stockholm utan delegeras ofta till någon av stridsskolorna eller något funktionscentra dvs där den samlade erfarenheten BORDE finnas. FMV har dessutom lagen om offentlig upphandling att följa och som nu skruvas åt hårdare, man kan tycka vad man vill om det men Sveriges Rikes Lag gäller i alla fall i Sverige varför det är mycket svårt att peka på en enskild produkt eller leverantör. Kravens kvalitét ökar alltså. Det blir om man inte väljer uniformitet eller RU väldigt svårt att validera förband och utveckla kraven mot en bra produkt. Om alla goda erfarenheter kunde tas om hand i stället så tror jag faktiskt att det skulle vara fullt möjligt att få fram utrustning (med m-nr) som uppfyller kraven....men kraven saknas!!!!! Har själv erfarenhet från utlandstjänsten

Anonym sa...
5 april 2011 kl. 20:00  

kommentar till kommentarer:
Får piloten kitta sin JAS? Nä så han kittade sin utrustning med en svin dyr klocka som han säkert har utanpå nomex handskarna så han ser den bra, hoppas jag fortfarande får kliva in i FM helikoptern med min vanliga klocka hoppas doorgunnerns klocka
håller iallafall.

En gång i tiden va LG ett rang regemente som förde ut utveckling i armén synd att de gick förlorat:(

Jag har hellre strids sele och stridsbälte än strv 2000 i varm och bergig miljö.

Att endast special förband är special??? Är det samma org,mtrl,uppgifter på alla enheter i A-stan?? Nej allt är tillfälligt olika utrustning olika uppdrag=special dessutom oftast i mindre enheter.
Officer

Anonym sa...
5 april 2011 kl. 20:03  

@Bitterbassen
Nu börjar vi närma oss vad det handlar om för många.
SSG var först på plats, inte nödvändigtvis för att de var speciella, utan anställda och gripbara.
Därav en önskan från många att efterlikna dessa, att vara "speciell"
Det innebär inte med automatik att de uppgifter en skyttesoldat idag löser kräver det förbandets utrustning.
Många vill gärna tro att så är fallet, vilket framskymtat från många håll.
För du menar väl inte att uppgifter som kräver speciella färdigheter och personal av yppersta kvalité löses av alla och en var.
För om så skulle vara fallet behöver vi ju inga specialförband!
Detta till trots så finns det säkert betydligt bättre utrustning än den som många kräks över i denna spalt.

Göran

Anonym sa...
5 april 2011 kl. 20:19  

@Njupen, Bitterbassen, Vuxenblöjan och FemÖre;

kan inte ni följa Missionärens exempel och ta era sömnadsärenden om nylonfickor och flytta det samtalet till nån käck hemslöjdshemsida?

Det kanske tom kan ordnas så att Korgolles i Östersund kan ordna nån chat där ni lite samlat kan ogga vidare om spännnade dampfickor, bröstremmar och skööna knäskydd.

Tyvärr har ni lite för tydligt visat vad ni står för-en fullständig respektlöshet mot den organisation ni får lön från.

Det finns flera alternativ till lösning; sannolikt är de flesta av er för fega för att ta konsekvenserna av ert resonemang-att söka anställnig någon annanstans. Tänk så mycket ni kan få knyppla och kitta er utrustning i t ex Légion étrangère.... och tänk så mycket utrymme ni kan få att välja efternamn som väl svarar mot era nuvarande nick här på ww.

Förmodligen är ni för fega för det alternativet. Det andra alternativet är att föra ert resonemang i stipulerat utvecklingsspår-försök lära er att skriva bara aningen mindre respektlöst så kan det säkert bli en dampficka till er allihop rätt kvickt. Om man däremot bara står i patgb´n och gastar-och här såklart-då händer inte sååå mycket. Ett tips bara.

Njupen är nog den nye sakkunnige på samtilga förband-lovar att han har lite sarkastiska surrapningar till alla som inte tycker som han...

Frågan är ju vilka som vill ha med en sån pajas att göra alls. Vilken superdålig reklamfigur i den situation som FM står i nu med det nya personalförsörjningssystemet.

När tyckte du nåt var trevligt i FM senast Njupen? Är du på rätt plats i tillvaron? Kanske ska börja jobba på bruket hemma istället?

Anonym sa...
5 april 2011 kl. 20:31  

Om jag inte missminner mig så räcker det med att bära en armbindel för att i krigslagarnas mening vara uniformerad (och därmed definieras som krigsfånge om man hamnar i fiendens händer).
Så vad vill ni, klä er som ni själva tycker bäst eller använda reglementerad utrustning. Om denna fria debatt skulle omsättas i omröstning och beslut skulle fattas enligt majoriteten, skulle debatten sluta? Icke sa´ Nicke, det viktigaste nuförtiden är att opponera sig mot etablissemanget och att förverkliga sina egna idéer. Intressant!
Hin Gamble

Anonym sa...
5 april 2011 kl. 20:39  

@Alla som BOR i sina kittade riggar 24/7; här en länk som kanske är nyckeln till att Ni kan få BO i era utrustningar i fem år-om ni klarar det.....

http://www.legion-recrute.com/se/

Anonym sa...
5 april 2011 kl. 20:44  

@Njupen

Den erfarenhet man skaffar sig i officersyrket innebär bla att om en soldat har ovårdade persedlar så är dessutom oftast hans vapen i samma skick..

@14:39

1. ja
2. inte alltid.
3. ja och nej beror på vart man är.

Att se bra ut kan vara att maximera effekten allt beror på uppgiften..

@LEW

Han blev allstå "nästan"skadad på grund av att FM:s utr var felaktig?


jag är medveten om att jag med dessa svar med flit provocerar er.

Men om det är så att FM:s utr hindrar er att fullgöra uppdraget så anmäler man denna begränsning av uppgiftens genomförande till sin C.

Om FM:s mtrl/rutiner/instr förorsakar ett tillbud så ska det givetvis skrivas en tillbudsrapport.

För med handen på hjärtat... jag ställer frågan igen.

Har vi överhuvud taget haft några som helst förluster pga av att soldatens personliga utrustning vart bristfällig?Gardesofficer

Parabellum sa...
5 april 2011 kl. 22:49  

Det här är nåt som väcker känslor, det är helt uppenbart.
Det som slår mig är bristen på respekt och förståelse för varandra inom organisationen.

Någon har läst Machiavelli och spelar ut bondepjäserna i FM mot varandra.
Det är inne bland bassarna och krigsveteranerna att hata högkvarteret och dess handgångne män, det kan tydligt läsas i denna tråd.
Det är inne bland HKV och dess handgångne män att se ner på soldaten och kalla honom MÖP, det kan utläsas mellan raderna i denna tråd samt höras när exempelvis Afghanistandesken uttalar sig i olika sammanhang.


Hur har det blivit så här?
Varför är vi inte mer enade?
Har vi inte fiender utanför vår organisation så det räcker och blir över?

Retoriska frågor som är svåra att svara på, men jag skulle vilja uppmana alla att andas ett par djupa andetag, låta pulsen sjunka till under 115 BPM och sen komma med KONSTRUKTIVA förslag på hur vi kan komma vidare.

Munhuggningen som sker här och i andra sammanhang är EXAKT det en furste vill uppnå för att kunna kontrollera sina undersåtar.

Vi är definitivt undersåtar, frågan är bara vem fursten är och vad han vill uppnå med detta.

Anonym sa...
5 april 2011 kl. 23:38  

@Fem Ören

Bra sagt delar den uppfattningen.
Så mkt snack om ....ingenting eller det självklara.

Såklart ska man anpassa sina prylar.
Så klart ska det finnas en gräns.

Alla som klagar på utrusning...rekommenderas starkt att använda Skyddsombudsorganisationen (alla är ju anställda) och stoppa arbetet ( i Sverige) då ska ni se att det nlir fart när Arbetsmiljöverket slår ner och förbjuder saker, ex felaktig belastning, felaktig väst för att komma ner i skydd från RG 32 mm

Markstridare

Njupen sa...
5 april 2011 kl. 23:45  

@gardesofficer

Det är mycket möjligt och högst troligt att under 80-90 tal, så klart också tidigare men det tror jag är irrelevant, när den största kakan av värnpliktiga inte var där av egen fri vilja, fuskade med vården av sin utrustning och att man då genom ovårdade kängor kunde urskillja dom ur flocken.

Men mina argument och ditt svar förtydligar och bevisar ju bara att jag har rätt angående LG. Ett omodernt, trångsint och bakåtsträvande paradförband som inte vill utveckla duktiga soldater med eget tänkande och i initiativtagande utan hellre håller gamla traditioner i liv, sköter högvakt, tar hand om exercis och tillhandahåller HKV med allt som efterfrågas. Och det är bra, för det måste någon i FM också göra. Men med den bristande kunskap i ämnet du kastar dig in i tillsammans med flera andra, vilket jag gissar är dina kollegor, saknar du substans och erfarenhet. Vilket gör att du har svårt att förstå.

När jag läser vad du skriver och hur du svarar får jag den där känslan som man får när man ser en riktigt pinsam film där man skäms för någon annan man inte ens känner men som inte heller förstår att han är pinsam!

/Njupen

Njupen sa...
6 april 2011 kl. 00:10  

Till dig som svarade mig utan signatur:

Egentligen finns det inte mycket att säga om ditt svar. Det var inte speciellt utvecklande. Men jag antar att du är kollega med vår kära Gardesofficer.

Det är egentligen ingen av er som påstår att jag har fel. Utan jag vågar bara säga det många av oss tänker men aldrig pratar om. Det gör dig feg och mig modig :)


Skämt åsido..


Du kan väl inte på fullaste allvar mena att jag på något sätt har fel? Jag pratar om att man måste dra gränser men att lämna utrymme för att optimera sin mtrl. Det ska inte kunna skena hur långt som helst. Men vad själva västen har för märke har ju föga betydelse. Om det är som gardesofficeren och bland annat jag, på ett sätt, varit inne på att ingen blivit skadad pga sin personliga mtrl har det väl verkligen ingen betydelse? Jag håller med övriga som påstår att det får vara en gräns hur långt man kan gå. Men tycker du då det är OK med en sönderklippt SV2000 med 400 buntband för att anpassa den så man inte får ont i ryggen när man sitter i ett fordon 12 timmar om dagen (man bor faktiskt inte i den 24/7)? Eller är det kanske bättre med en annan typ av väst som då inte ser ut som en hög med skit?

Ditt inlägg andas samma okunnighet och bakåtsträvaranda som gardesofficerens. Det bästa som finns är marschmusik med muskötbeväpnade män i vapenrock från tidigt 1600-tal va? Vakna till och inse er bristande omvärldsuppfattning!

Ni vet ju själva att anställda inom FM är de största ögontjänarna i landet! Så jag förstår att ni har den inställningen ni har då "högdjuren" från HKV besöker er dagarna i ända med representanter från utlandet.

Förövrigt trivs jag JÄTTE bra i FM, planerar att vara en vind av förändring och utveckling. Förhoppnogsvis blir jag ÖB och lägger ner LG och öppna upp I3 igen :) Ni är välkomna att söka anställning!


Mvh
Njupen

P.S
Använd signatur så jag vet vem jag ska svara till :) D.S

Beslut med förnuft, tack! sa...
6 april 2011 kl. 00:43  

Efter att flera individer har blivit kallade respektlösa(?) mot sin egen organisation av den enkla anledningen att de brinner för att förbättra den enskilda soldatens utrustning, har krävt en stunds tyst reflektion.
Min text kan stundtals uppfattas raljant och den är det på de stycken där jag vill tydliggöra poängen eller meningsskiljaktigheterna.

Jag delar den uppfattningen som många redan har, att man kan uppfatta att situationen är förenklat uppdelad i ”två läger”. Den ”äldre” generationen med samlade erfarenheter från ett X antal KFÖer och utlandstjänstgöring huserar på den ena sidan. Där är t.ex. uppfattningar såsom ”en order är en order och den skall lydas” och ”tilldelad utrustning är tillräcklig utrustning” är förekommande. På den andra sidan huserar den ”yngre” akademiserade generationen, som på kort tid samlat på sig erfarenheter från skarp strid under ett större antal utlandstjänster. Där är t.ex. uppfattningar såsom ”det är skillnad på order och order” och ”erfarenhet från strid överväger allt annat” förekommande.

Just två värdeord har stått ut från mängden under diskussionerna och det är lojalitet och respekt. Där den äldre generationen menar att man skall vara lojal mot organisationen och alltid ha respekt mot den samma. Jag delar denna uppfattning men uttrycker det på ett, för den äldre generationen, annorlunda sätt.
I de äldres ögon är lojalitet mot organisationen det samma som att alltid lyda order och att aldrig ifrågasätta varken order eller regler. Att kritiskt ifrågasätta en order är det samma som att ordervägra i de äldres ögon. Att ha respekt för organisationen är nästintill det samma som att aldrig eller sällan kritiskt granska någon del av organisationen.

Den yngre generationen anser däremot att lojalitet är främst riktat mot sina kamrater, sina soldater, sina närmsta chefer och uppgiften. Lojaliteten mot organisationen lever man upp till genom att lösa, den av organisationen ställda uppgiften. Dock så anser den yngre generationen att vissa, av organisationen givna order, ej behövs åtlydas så länge man löser uppgiften och arbetar mot målbilden. Detta tolkar organisationen som ett tecken på illojalitet, vilket i sin tur leder till att den yngre generationen upplever brist på respekt från organisationen.
Jag tror att mycket av det vi ser nu i inläggen är just misstolkningar då vi använder olika synsätt och har något differerande värderingar. Dock så har vi samma målbild? Att uppgiften löses på ett rationellt och säkert sätt.

Jag har varit inne på ämnet litegrann, men inte i klartext. Wiseman, jag efterlyser ett inlägg om just uppdragstaktik i Försvarsmakten. Nyttjar verkligen vi uppdragstaktik i dess sanna innebörd till fullo? Nyttjar vi verkligen den i och till utlandsstyrkan? Vi anger tydligt att det skall vara vår ledningsfilosofi, men praktiserar vi det? Ställer vi en uppgift, tilldelar resurser, målbild och riktlinjer för att sedan låta chefen på plats vara just chef?

Anonym sa...
6 april 2011 kl. 07:47  

Efter att läst inläggen i den här tråden, så kryper den fram en bild som är underhållande och tragisk.
Att den kungliga svenska avundsjukan är en av ingridienserna här, framkommer tydligt i vissa inlägg.
Att på fullaste allvar mena på att en skyttesoldat löser samma uppgifter idag som SF gjorde för 10 år sedan, är humor på riktigt.
SF-wannabe'n/MÖP'en gissar jag. Är antagligen samma tomtar som använder ett språk som osäkra tonåringar gör när deras förmåga tryter.
Det tragiska är att dessa individer är några av de som uppenbarligen representerar Sverige i utlandet. Det är inget som jag blir stolt över!

/Smiley

Anonym sa...
6 april 2011 kl. 08:24  

Gardesofficer;

ska vi vänta med materielutveckling tills att någon invalidiserats eller dödats?

Obertan sa...
6 april 2011 kl. 10:51  

@Beslut med förnuft, tack!

Bra inlägg, får en att tänka til lite och högst väsentlig fråga avseende uppdragstaktik. Jag svara nej på att det tillämpas inom FM (generellt).
Vi pratar mkt om vårt ledarskap men vi måste inse att vi blivit omsprugna av det civila även på detta området.

Hur som helst är det dags att inse att vi officerare leder verksamhet på olika sätt där soldaternas syn på hur de blir ledda är avgörande.
Vi alla(?) vill ha krävande, nöjda soldater eftersom de då gör ett bra jobb.
Därför finner jag det märkligt att en gardesofficer med flera säger åt mig vilken grundutrustning jag ska ha för att lösa min tjänst.

I vår yrkesarmé ställer soldater större krav på utrustningen, och detta i kombination med att bra grejer numera finns på den civila marknaden blir det svårt att hålla kvar att alla måste se likadana ut. Vi är individer och har olika krav för att må bra. Så gäller även utr. Det måste finnas mer alternativ. När började man tlldela tjejer trosor och sportbehå? Hade inte de opponerat sig så hade de fortfarande fått bära kalsonger, eller civilt inköpa underkläder på bidrag.
Idag får man använda egna kängor eftersom man insett att alla inte har likadan fötter. Men vi har ju inte heller samma fysiska förutsättningar i övrigt. Varför inte ge soldaterna ett antal beprövade alternativ att välja mellan. Någon väst (till exempel) som tillhandahålls av FM och några som testats med BOA men som soldaten får köpa in själv om denne vill det. Precis som kängor. Där är inte avvarterna speciellt stora, och det finns en informell acceptans för en del kängor (svarta)...

Situationsanpassat ledarskap och situationsanpassad utrustning.

Ettt stort misstag är att kategoriskt säga till någon annan vad denne behöver för utrustning.

Det är tröttsamt med argumentet att om man inte har varit i strid ska man hålla käften. Definiera strid!
En subjektiv känsla, helt enkelt!
Utvärderingar efter realistiska övningar kan vara lika värdefullt, men då gäller det att öva mkt och realistiskt också (hur blir det med det med framtida kostnader?).
Tiderna förändras och med dem uppgifterna, stridsteknik, risktagande mm. Anpassning och respekt inför uppgifter och kollegor. Debatten har inte övertygat mig. Jag kommer att forsätta anpassa min utr efter mitt och mina soldaters behov.
I övrigt tycker jag att gästinlägget var riktigt dåligt...

Anonym sa...
6 april 2011 kl. 11:37  

@ 08:24

Materielutveckling sker under kontrollerade och säkra former.


Inte att Combat-Kalle själv hittar på ngn säkerhetsmässigt dålig lösning, men som han tycker "ser ballt" ut

@Njupen

Nej vården av utr har tyvärr blivit till det sämre de senaste åren. SPECIELLT på de anställda enheter som är ute/har varit ute på mission.


Gardesofficer.

Utskjuten sa...
6 april 2011 kl. 11:52  

@Bitterbassen
"En skyttesoldat idag löser samma uppgifter som specialförbanden gjorde för 10 år sedan.."

Utveckla gärna på det där. Vad i hela friden baserar du den åsikten på?

/Utskjuten

Rudolf sa...
6 april 2011 kl. 12:32  

Att prioritera är svårt. Särskilt då det gäller utrustning. Dock tror jag att den utveckling vi ser då soldaten köper eget är delvis av godo.

FM måste inse att mtrl utvecklingen måste hanteras dock är de inte längre de som leder utvecklingen utan det är civila tillverkare som gör det.

Sedan går detta att anpassa för verksamheten.

In tutelam sa...
6 april 2011 kl. 14:39  

Vi har ju gått ifrån värnplikten där man var soldat i maximalt 15 månader till ett yrkesförsvar så det kan ju vara intressant att titta lite på hur det ser ut i andra länder med anställda soldater.

I tex Storbritannien så har man i princip fått ha vad man själv vill så länge yttersta lagret kläder är DPM och övrig utrustning är DMP, Grön, svart eller brun. Enda kruxet var att ifall man själv köpte något skulle man själv släpa runt på det. Hjälm och kroppskydd var dock något som man inte kunde byta ut.

I US army använder man sig av NSN nummer, det vill säga soldaterna får ut en pinal av armén ifal de vill ha en annan måste det vara testad och ha fått ett NSN nummer (ungefär som M-nummer). Där informerar man också soldaterna genom tex foldrar vilka stridhandskar och skyddglasögon som är godkända. På PX:et kan man till exempel köpa sig en extra uniform ifall man tycker sig behöva en.

I tex Danmark är det fritt fram för soldaten att själv välja väst.

Så de flesta yrkesarméer tillåter initativ och kittning inom vissa fastsällda ramar. Det underbara svenska ordet lagom känns användbart. Frågan är då vem som fastställer ramarna?

Själv tycker jag det amerikanska systemet är smart. Om tex Taiga vill sälja jackor till soldater så måste de först testas av FMV motsv. för att sen få godkänd stämpel när de klarat uppställda krav. Jackorna är sen inte något som FM köper in utan ifall soldaten vill ha den så är det ok.

Ytterligar ett problem som berörts i viss utsträckning är att vi har i princip samma personliga utrustning till samtliga soldater i hela landet och utlandet. Vi har EN väst som samtliga soldater skall nyttja oavsett hur deras arbetsplats ser ut, det är ju trots allt viss skillnad på utrymme i tornet till en Galt och att ständigt vara avsutten eller att arbeta på en TOLO-plats. Vår utrustning borde kanske med andra ord bli mer befattningsspecifik?

Mina 0,0002 Riksdaler

Anonym sa...
6 april 2011 kl. 21:41  

Angående dom som irriterar sig på strids erfarenhet eller inte. Jag menar bara att jag inte tyckte jag hadde kött på benen att tycka annan utrustning än FM´s var bättre eller sämre innan jag upplevde många strider. Nu tycker jag att det är värt att använda annan utrustning dvs det är min åsikt vill ni andra ha de ena eller de andra så får ni ha den åsikten vare sig ni varit i strid eller inte.

Angående special styrkor så upplever jag ibland att sånt som jag tycker är rena skytte plutons uppgifter verkar en del andra officerare tycka är special förbands uppgifter tex ta rensa ett antal byggnader medmera.
Anledningen skulle vara att de är förenat med hög risk inte att de är ett special uppdrag.
Min uppfattning är att special förband skall syssla med sådant konventionella förband inte klarar dvs normala uppgifter med högrisk =fortfarande konventionella förband.
Markstrids officer

Anonym sa...
6 april 2011 kl. 21:45  

Nytt generellt inlägg

Även om jag delvis kan hålla med om att det finns en hel del tendenser i utlandsstyrkan att "slafsa till sig" lite grann i onödan (fräcka märken, kepsar etc) så har jag en grundläggande förståelse för att utrustningen behöver kittas. Jag har till och med förståelse för att soldater och officerare köper egen mer funktionell utrustning.

Detta beror på att utrustningen som tilldelats faktiskt inte är adekvat och det finns alternativ och det VET soldater och officerare.

Orsakerna

Tja... allt är väl redan nämnt, men helt klart är MSS-K insisterar på att de vet bäst, trots att de inte härbergerar ett eget typförband och hitintills inte i tillräcklig omfattning tagit till sig erfarenheter på ett bra sätt..
Utvecklingen av personlig utr (ja, det är Utveckla man försöker göra) tar en oändlig tid och det blir i alla fall inte bra.

Kombinationen med HKV rigida anskaffningsprocess och FMV ovilja att inse att Kunden har rätt gör det inte bättre....

Listigare än att uteckla själva vore att köpa utrustningen MCOTS (tidigare debatterat ämne på denna blogg). Då får man nämligen snabbt tag på utrustning som uppfyller alla relevanta grundkrav (flamskydd, NIR-signaturer, uppfyllnad av relevanta INTERNATIONELLA standarder för ballistik etc). Utrustningen är då dessutom ofta producerad av företag med Erfarenhet (i alla fall om man köper amerikanska prylar).

Ett skräckexempel på utr som borde funnits för länge sedan är modulära kroppsskydd (skalbara från chestrigg till "rustning"). Här valde så Sverige att, lite för fiffigt, visade det sig, att utveckla och försöka upphandla ett skyddssystem som skulle innehålla allt från kravallskydd till projektiler och splitter. Mycket dessutom baserat på erfarenheter av en enda "incident" i Kosovo. Hur bra har det gått? På samma tid kunde man ha konkurrensupphandlat moderna skyddssystem "från hyllan" (kanske inte från hyllan, förresten, eftersom ballistik är färskvara, men i alla fall ett färdigt, testat och NSN-nummersatt system).

Suck....

MEN!!!

Soldatens utrustning ÄR superviktig. Den har dock aldrig prioriterats högt i svenska massarmén eftersom det inte är soldaterna som har fixat vinsten i krigsspel och värderingar av ett storskaligt angrepp mot Sverige. Det är SYSTEMEN och de stora/högre förbanden som ger effekt. Så är det emellertid inte längre och detta måste leda till eftertanke.
Man kan nog på världens bästa hjälmar, bärsystem och karbiner till hela den lilla svenska armén för samma belopp som ledningssystemsutvecklingen kostar under ett år utan nämnvärd och påvisbar effekt i våra operationsområden. Sug på den.

Dock vill jag mena att det finns andra saker som är mer viktiga för en strids utkomst än personlig taktisk nylon (även om den, som sagt!, fortfarande ÄR viktig).

Undantaget träning och ledning av förbanden så ligger Sverige fortfarande långt efter när det gäller bildförstärkare, optroniska observationsinstrument, sikten etc. Stridsteknsiska UAV, videomottagare (Air-Ground) etc är kompaniutrustning i välutvecklade länder. Detta saknar vi i allt väsentligt.

Jag skulle önska att lika mycket kraft (mer kraft!) lades på att brusa om detta.

Har man (bättre) koll på fienden genom underrättelseinhämtning allt ifrån låga till högre nivåer kan man enklare äta upp honom.


Inte helt oerfaren/Out

Obertan sa...
6 april 2011 kl. 23:39  

@markstridsofficer

1.
Du hävdar att du inte har dragit samma slutsatser innan som efter du har varit i alla dina strider.
Varför hade inte du kött på benen innan dessa strider?

Övade du inte tillräckligt realistiskt innan du var i strid eller var det så att du inte övade med den utr som du skulle åka ut med?
På min enhet övade vi så pass mkt med vår utr att vi kände oss hemma på den när vi kom till insatsområdet. Med ditt resonemang så kan du ju omöjligtvis ha börjat kitta din utr innan första striden...
Du underskattar dina kollegor.
Officerare och soldater har absolut kunnat dra slutsatser efter bra övningar utan att det behöft vara en riktig fiende på "B-sidan". Lite mer ödmjukhet, tack!
Ja, jag anser också att jag har varit i strid och jag drog inga övriga slutsatser efter det mer än att det vi kom fram till under förberedelserna stämde väl. Förmodligen både skicklighet och tur....

2.
Om din beskrivning avseende SF stämmer är det väl snarare så att SF genomför vanliga skytteföbands uppgifter än tvärtom. Har man en högriskoperation på gång, till exempel att gå in o gripa nån insurgent i en byggnad, och man har SF i närheten så anser jag att man absolut ska nyttja dessa. De förväntas ju ändå vara bättre på detta. Därmed inte sagt att skytte inte ska göra det...

Anpassad utr har alltid varit mer accepterat under insats än hemma.
Med en yrkesarmé flyttar vi hem denna mentaliteten till de svenska skogarna och skärgårdarna.
Jag anser att det är bra!

@Inte helt oerfaren/Out 21.45
Håller med dig. Bra inlägg. Ge oss alternativ. Det fungerar i andra yrkesarméer (vägrar säga .........försvar)

Anonym sa...
6 april 2011 kl. 23:39  

Eftersom nästan 100% av all faktisk skarp verksamhet omfattas av markstridssoldaten så förstår jag inte riktigt vitsen med att kapitaltunga system som aldrig används prioriteras så pass att majoriteten av mtrl-anslaget går dit? Fast det jämnar väl ut sig kanske någon förståsigpåare säger bara rätt bränsle kan skakas fram till våra spaningsflygplan på Sicilien.

Jag är givetvis ironisk i överkant, men allvarligt talat, Vi behöver ett JAS-projekt för infanteristen. Inget lär tyda på att framtida insatser till nästan uteslutande del omfattar denna resurs. Då bör denna få alla möjligheter, moraliskt och praktiskt, att göra sitt jobb.

Jag kan liksom inte se problemet? Det kan inte vara ett Rambo-problem att enskilda soldater, på marken - det är ju liksom där soldatyrket uppfanns och krig utspelar sig - anpassar sig och utvecklar sin förmåga?
Det enda problemet är om motsatsen föredras.

Anonym sa...
6 april 2011 kl. 23:45  

Ja, lite snabbt och lite fel;
Om internationella insatser likt afghanistan fortsatt ska prioriteras är det inte de stora kapitaltunga systemen som är den kritiska punkten. Det är gruppen/plutonen och den enskilde soldatens förmåga som är insatsen i praktiken. Enskilde soldatens förmåga/utrustning borde prioriteras mer. Eller kanske snarare prioriteras överhuvudtaget.

Anonym sa...
7 april 2011 kl. 11:30  

@ Obertan
Jo självklart drog jag massa slutsatser hemma under övning men av lojalitet mot organisationen övade vi inte med helt annan utrustning utan med den tilldelade och de var lika för alla. Efter att ha prövat helt annan utrustnng under insatser och upplevt att vi var betydligt effektivare= mindre trötta,fick med all mtrl och rörligheten ökade.
Så tycker jag nu att de inte gick att kitta tilldelad utrustning till den nivån som annan utrustning gav.

Angående SF så håller jag med dig men menar att det är som påpekar i slutet att förband undviker uppgifterna för att dom tycker de är för farligt.
Markstrids officer

Obertan sa...
7 april 2011 kl. 12:56  

@Markstridsofficer

Jag förstår vad du menar.
I sak tycker vi lika, vi har nog bara olika sätt att utrycka oss.

Anonym sa...
7 april 2011 kl. 20:23  

Till Anonym 6 april 2011 23:45

Tror inte riktigt att man kan säga att gruppen/plutonen eller enskild skall prioriteras. Snarare skall man se till helheten (förbandet-uppgiften) och tillgodose de behov som finns där.

Med detta inte sagt att man inte behöver lägga kraft på de verkansdelar som just i dagsläget verkar vara de som är "mest insatta" och, så att säga, förrättar FS/US huvuduppgifter (grupp-pluton etc).

Även om jag är smått allergisk för termer som "förmågor" etc så tror jag att det är i den ändan man måste börja nysta i det hela. Vad vill man åstadkomma? Hur då? Vad ställer det för krav (jmf med miljö, fiender osv).

Kort sagt: Vill man fortsätta agera lite smått i efterhand och reagera på fiendens uppträdande, så kan man givetvis i ett snävt perspektiv höja förbandets förmåga genom att tillföra mer funktionell personlig utrustning (iofs behövs detta i vilket fall..). Då blir man lite bättre i mikrosituationen (duellen) men inte fan blir förbandet mer effektivt för det?

Vill man förekomma fienden och ge hela förbandet en högre effekt kanske det är andra åtgärder som bättre höjer effekten (inte bara genom materiella åtgärder dock).

(Hur som helst förtar inte detta anständighetskravet på god, funktionell personlig utrustning)

Inte helt oerfaren/Out

Anonym sa...
8 april 2011 kl. 08:50  

I den här debatten finns det av vissa inlägg att dömma en syn på soldaten som jag inte alls tycker är bra.

Vissa inlägg som verkar vara från lite äldre officerare osar ett förakt mot soldaten. En slags syn på att soldaterna är pöbel, avskum, drägg. Vare sig man är för eller mot egen utrustning så tycker jag inte alls om den här synen på soldaten.

Soldaten är grundstenen i vårat försvar, soldaten är den som förmodligen kommer att bli beordrad att ta de största riskerna. Alla är vi först och främst soldater.
Enligt mig, så är SOLDAT det mest hedervärda yrket som finns.

Har man som officer en nedvärderande syn på soldaterna bara för att de är soldater, tycker jag att man ska ta en rejäl funderare på vad för slags ledare man är.

///Officeren/Soldaten

Anonym sa...
9 april 2011 kl. 09:58  

Utrustningen spelar väl ingen roll,
inga svenska soldater deltar ju i några strider. Det sköter ju andra män och kvinnor från andra länder om.

Bränn budgeten på några omoderna Black Hawks istället.

Känns som att diskutera snöskyfflar och snöröjningsutrustningen med ett gäng snöskottare på Jamaica.

Anonym sa...
9 april 2011 kl. 11:19  

9 april 2011 09:58

Dags att vakna? Svenskarna har varit i strid rätt mycket senaste året...

Anonym sa...
9 april 2011 kl. 12:31  

HR Kitt

Ett mycket säkert område som Prt Mes blir alltmer instabilt. ANSA redovisade 68 attacker i mars. Det blir ett långt 2011 för combat-Kalle och övriga soldater. IED är ju det som den senaste utrustning inte skyddar emot.

Anonym sa...
9 april 2011 kl. 12:55  

@ HR kitt
NU finns det ju ingen utrustning som helt skyddar mot IED men kanske optimal utrustning får soldaterna att orka göra de lilla extra som krävs för att hitta IED eller gå runt dem.
Markstrids officer

Anonym sa...
12 april 2011 kl. 10:04  

Fy fan vilket bajsignödigt blogg-inlägg, och ännu värre kommentarer. Nu kommer jag ha på mig min "politiska och idéoligiska" halsduk på varje uppställning, ha ha... //Sgt.

Wolff sa...
12 april 2011 kl. 21:50  

Äntligen någon som tar upp detta intressanta fenomen!!!
Ja, det är underligt att cool-faktorn är så hög att befäl tillåter förband och individer att bära privata solglasögon och t ex palestinasjal när de är på äventyr.

"Förtuffningen" och solbrille-hypen har pågått en tid och påverkat mitt och antagligen många människors förtroende för det svenska försvaret. Både framtoning och jargong lyser rätt mycket amerikanisering och ett hopplöst identitetslöst och trevande svensk försvar. Solglasögon av i mötet med människor!

/Wolff

Anonym sa...
13 april 2011 kl. 07:00  

@Wolff

Visst ska man möta folk på ett förtroende ingivande sätt men Skyddsglasögon är ordersatta att bäras utanför camp. De kan lätt misstas för solglasögon.

"Palestinasjal" har för vissa insatser ingått i RU eftersom dess funktion är behövd.

Det är lätt för oinsatta att tro att det handlar om ballhetsfaktor.

Anonym sa...
13 april 2011 kl. 11:44  

http://www.adsinc.com/assets/geared_up/SoldiersLoadHandbook.pdf

/Markstridsofficer

Anonym sa...
15 april 2011 kl. 03:51  

Jag kan klaga över att vi har bristande ledarskap på höga orter i Försvarsmakten.
Jag kan klaga över att Försvarsmakten inte är tillräckligt duktig på o försvara sig medialt och politiskt.
Jag kan klaga över att FMV inte tar fram bra och ändamålsenlig utrustning (t.ex. västar för fordonsbesättningar) inom en godkänd tidsram.
Jag kan klaga över mycket men väljer att inte göra det HÄR då jag anser det vara fel forum.
Kafferummet eller samtal med chefen är mer lämpligt och man undviker missförstånd då man även utnyttjar den ypperliga egenskapen kroppsspråk.

Jag väljer däremot att lita på mina soldater då jag känner dom och vet att dom förtjänar mitt förtroende tills motsatsen bevisats.
Jag väljer att ställa höga krav på både mig själv, mina soldater och min chef då jag vill vara BÄST.
Jag väljer frivilligt att sätta på mig uniformen och representera Sverige och vår Försvarsmakt. Jag gör detta med glädje på grund av mina värderingar och människorna jag har runt mig.

Jag vill dock att någon lyssnar på vad jag anser om min utrustning (det är de facto jag som använder den). Ta till er det soldaterna säger och försök förbättra och förenkla för oss.
Är detta mycket begärt?

Med detta sagt så KRÄVER jag att bli bemött med respekt (oavsett grad, ålder eller erfarenhet).

Om någon tagit illa upp av det jag skrivit så ber jag om ursäkt direkt.
Min mening är inte att provocera folk utan snarare att uppmana oss alla att sträva mot att bli bäst och sedan bättre. Lyssna till varandras erfarenheter och diskutera olika åsikter, lär sedan av varandra. Om majoriteten av soldaterna säger att en och samma sak är kass så är det med hög sannolikhet så. Samtidigt måste vi soldater konkret sammanfatta vad som är kasst, varför och hur vi löser problemet. Kom ihåg! ENADE VI STÅ, SÖNDRADE VI FALLA

Bättre materiel = bättre stridsvärde (sanning med modifikation)

Jag avslutar med några citat som jag tycker är passande.

"Wars may be fought with weapons, but they are won by men. It is the spirit of the men who follow and of the man who leads that gains the victory" -George S. Patton

"Never tell people how to do things. Tell them what to do, and they will surprise you with their ingenuity" -George S. Patton

/Sergeanten

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade