Gästinlägg: En bitter soldat är en dålig soldat

För två veckor sedan publicerades här ett gästinlägg av kadetten Andreas Braw, som beskrev hur anställda soldaters övernattningsmöjligheter på förbanden nu avvecklas. Sedan dess har debatten intensifierats och så lär det fortsätta. Igår publicerades ännu ett nytt inlägg i den pågående debatten på SvD Ledarblogg. Den här gången var det chefen för 72. skyttekompaniet som röt i mot Högkvarteret och redde ut grunderna i ledarskap. Återstår att se om det är förgäves. (Den allmänna debattviljan inom Försvarsmakten tilltar, vilket länge varit en önskedröm. Vad Leif Pagrotsky tycker om det vill man inte veta…)

Andreas Braw följer nu upp sitt tidigare gästinlägg med ytterligare ett, vilket är ytterst välkommet. Det är inte omöjligt att det blir ytterligare ett inlägg på temat under veckans gång.


/Wiseman

----------------------------------------------

En bitter soldat är en dålig soldat


För en tid sedan skrev jag om hyran som soldater får betala för sina våningssängar. Läget har klarnat något sedan dess, och nu ska ingen överhuvudtaget få sova på logementen från och med november. Nu ska sängarna bort och soldaterna ut. Den som söker efter en god anledning till att en arbetsgivare på det här sättet tar konflikt med sina anställda söker förgäves. Det finns ingen rimlig anledning.

Följden av detta kan bli avhopp på upp till 25 personer det kompani där jag tidigare arbetat. Det är en fjärdedel av GSS/K-personalen. Alla är specialister i någon form - förare, ksp-skyttar, GRK-soldater, sjukvårdare och så vidare. En specialist är dyr att utbilda. Således blir följden av det här antingen ekonomisk förlust för kompanierna eller en effektsänkning. För att citera Försvarsmaktens värdegrund, avdelningen Uppförandekoder: "Vi är lojala och driver våra uppdrag, tar ansvar, hushåller med våra resurser och tar till vara på lärdomar". Eftersom soldaterna är vår viktigaste resurs, kanske det kan vara läge att ta tillvara på dem. Vi har investerat i våra soldater och har inte råd att förlora dem. Varje soldat är en samling investeringar i form av utbildning, lön och erfarenhet. Således är varje avhopp en stor förlust för organisationen.

Alla soldater gör en uppoffring för att få jobba för Försvarsmakten. Många kunde ha dubblat sin inkomst genom att arbeta civilt, men väljer istället ett betydligt enklare liv. Andra har gjort avkall på vänner, familj och trygghet på hemorten för att få arbeta för Försvarsmakten. Alla har dock en gräns för vad de accepterar.

Min egen förra pluton, en specialistpluton, riskerar att förlora åtskilliga soldater. När beslutet effektuerats är det tveksamt om plutonen är funktionsduglig, men helt säkert är att dess effekt kommer ha försämrats drastiskt. Tillförsel av nya soldater blir en lösning, men att utbilda dem kommer att kosta både tid och pengar och just nu är det ont om båda. Ekonomiskt blir sängaffären en ren förlust för Försvarsmakten.

Om vi tar vara på soldaterna kan vi nå riktigt, riktigt långt. Med nöjda anställda som behandlas väl får vi en oerhört kreativ organisation. Soldater vars energi riktas åt rätt håll kan vara otroligt drivande för uppgiftens lösande. Bittra soldater är däremot dåliga soldater. Därför måste beslutet om att köra ut soldaterna stoppas. De ansvariga måste lägga stoltheten åt sidan om inte vår effekt ska sjunka. Beslutet kan rivas upp. Gör det innan soldaterna lämnar oss.


Andreas Braw
Kadett

11 kommentarer:

Anonym sa...
15 maj 2012 kl. 13:15  

Soldaten är till chefen given att förbruka! Tro aldrig att chefsskiktet kommer att ta tillbaka fattade beslut . Det skulle ju innebära att chefen har fel och tappar prestige (åtminstone är det var många tror och så var det nog i ett gammalt förlegat synsätt på ledarskap). Det är lätt att vara chef i medvind, men när det är svårt, ja det är då som de riktiga chefen träder fram. Ser vi många sådana nu? Som inte bara tänker på sig själv eller sin karriär? Samtidigt vill jag passa på att ge diverse militära och försvarshögskolor en passning att förbättra sin ledarskapsutbildning. Den har inte varit vara sig bra eller up to date de senare 15 åren. Det är det som vi får dras med nu! Utbildningarna har legat på en sådan låg nivå att det inte har givits några verktyg till blivande chefer att nyttja sig utav. Det har varit till för att utbilda värnpliktiga och produktion. Inte för ett yrkesförsvar med ständiga skarpa insatser. Det kommer att dröja mycket lång tid att ens reparera den skada som är skedd nu, om det så påbörjades idag . / Martin F21

Anonym sa...
15 maj 2012 kl. 13:53  

Kan bara hålla med, jag jobbar på ett kompani där vi har haft förmånen att behålla många soldater/sjömän sen de gjorde värnplikten. På grund av bristande ledarskap (främst) och liknande problem angående boende riskerar vi nu att tappa upp till 70% av detta människor. Ett kompetenstapp som det tar lång tid att bygga upp igen.

Anonym sa...
15 maj 2012 kl. 14:57  

Bra! Men det gäller inte bara soldaterna. Vi anställda är gång på gång också förbisedda. Arbetet med FM Org 13 påvisar hur betydelsefulla (eller inte) vi är som FM viktigaste resurs. Delaktigheten är noll och intet. Vi ska svara ja eller nej till ett "erbjudande" den 20 sep, annars ut!
Synpunkter på konsekvenser (allvarliga) med detta har över huvud taget ej beaktats.
Bitter? Nja, kanske litet...

Gustav Johansson sa...
15 maj 2012 kl. 19:07  

Jag tycker att det är jättesynd att läsa om hur dåligt det är i FM.

jag är 16 år gammal och har sedan några månader beslutat mig för att bli soldat så att jag kan få åka på mission och göra skillnad, även fast jag säkert skulle kunna dubbla lönen och halvera arbetet som civilekonom.

Man får hoppas på ändring till 2014-

Lew sa...
15 maj 2012 kl. 19:07  

Det här är både pinsamt och helt jävla sjukt. Våra chefer kan inte ens tillhandahålla en MIL-säng för våra soldater.
För att nyttja en gammal Bajen-dänga: "AVGÅ ALLA!".

Anonym sa...
15 maj 2012 kl. 19:56  

Ni pratar om hotande kompetenstapp, dåliga chefer och förlorat ledarskap. Tyvärr är nog en del av dagens problem grundade i att förfallet har pågått sedan åtminstone 1990-talet med kontinuerliga nedläggningar, ogenomtänkta/förhastade omorganisationer och besparingar. Försvarsmakten har redan förlorat avsevärt mer kunskap och kompetens än vad man har kvar. Kanske inte inom förbandsverksamheten, men inom i princip all annan verksamhet och möjligen inom all förbandsverksamhet över brigadnivå. Många av de vassare begåvningarna såg redan för 10-20 år sedan vartåt det lutade och valde att lämna skutan för alternativa karriärer. De som hade lätt att växla karriär. Dessa individer sitter idag inte på ledande befattningar inom FM och fattar beslut. Organisationen behöver någon gång få ro, tillväxt och framtidsanda. Först då kan man attrahera de medarbetare som också har alternativ. 10-20 år senare kommer de att lyfta organisationen. Taskigt, men säkert inte helt fel...

Lagom till mina barnbarn kommer säkert FM att kunna vara en attraktiv arbetsplats. Förutsatt att trenden i FM utveckling nu vänder, vilket inte ser så lovande ut. Trenden nu är tyvärr tillbaka mot den bild som min mormor hade - att FM var alternativet för dem som inte klarade att ta sin examen. En avstjälpningsplats för de civilt odugliga. Hon blev mäkta upprörd när jag annonserade mitt yrkesval. Tyvärr gick hon bort innan jag förstod hur rätt hon tyvärr hade.

Wiseman sa...
15 maj 2012 kl. 20:01  

19.56:

Ja, det har påpekats många ggr tidigare på att en stor del av dem som varit först att lämna FM vid nedskärningar och liknande turbulens är just de organisationen behövt bäst.

Den nu pågående utvecklingen innebär att dessa problem ökar eftersom det är just yngre soldater (kanske blivande officerare) och yngre officerare som drabbas och de har också lättast att lämna.

Anonym sa...
15 maj 2012 kl. 20:06  

Det kokar ute på förbanden, folk är helt enkelt mättade av allt tjafs och order efter hand! Trovärdigheten till det vi ska utföra har fått sig en ordentlig käftsmäll det senaste halvåret! Gång på gång får vi ta del av ogenomtänkta beslut och oprioriterade saker som ramlar rakt ner på förbanden.
Även på förbanden blir koordinering och samordning svår när allt ramlar rakt. Ledarskap blir svårt att utöva när det viktigaste för chefen är att attestera sin personal i PRIO.
/Rättning i leden-snarast/

Anonym sa...
16 maj 2012 kl. 06:09  

Ett tips är att följa upp fmVind enkäten. Förhoppningsvis säger folk vad de tycker!

Anonym sa...
16 maj 2012 kl. 07:59  

Eftersom FM som arbetsgivaren fortsätter att driva på beslut med devisen "Soldatyrket är som vilket yrke som helst" så torde väl det logiska vara att när arbetsgivaren fattar beslut som inte är förankrade hos arbetstagaren (vi GSS:er har inte haft något medinflytande i det här beslutet) så borde vi väl agera som på en arbetsplats vilken som helst med blockad av t.ex Livgardet, med tillhörande strejk.

Jag arbetar då på ett förband som arbetar i nationella insatser i dagarna och en strejk från ett sådant förband hade varit ytterst pinsam för ledningen.

Anonym sa...
16 maj 2012 kl. 10:05  

Hur kan FM ledning godta ett system som PRIO, som styr över allt förnuft? Nu gäller mantrat "måste finnas en rad i PRIO"

Ser fram mot pensionen, som infaller i närtid

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade