Apropå den nya försvarsberedningen

Rolf K Nilsson, tidigare moderat riksdagsman och medlem av försvarsutskottet 2006-2010, skriver på en av sina bloggar mycket tänkvärt om tillsättandet av den nya försvarsberedningen. Rolfs tankar ligger inte långt ifrån de som tidigare uttryckts på denna blogg om vikten av en opolitisk funktion liknande försvarsberedningen, frikopplad från partilinjer, piskor och ekonomiska ramar.

Såväl SvD ledarblogg som kommentarer på Skippers blogg har kallat den nya Försvarsberedningen för Jönssonligan. Det är kanske att gå lite väl långt, men likväl finns det all anledning att vara orolig. Om resultatet av tidigare försvarsberedningar varit tveksamt, talar mycket för att denna version blir än värre.

Claeës Skoglund roterar i sin grav.


Varför Rolf K Nilsson valde att inte fortsatt kandidera för moderaterna till Riksdagen bör det inte råda några tvivel om, liksom varför inte någon av förra mandatperiodens moderata ledamöter av försvarsutskottet fick fortsätta i detsamma – inte ens nuvarande försvarsministern som istället blev sparkad snett uppåt.

6 kommentarer:

STAGECOACH sa...
21 september 2012 kl. 23:06  

Tack för hänvisningen till Rolfs blogg. Mycket läsvärt och tyvärr illavarslande.

Expo sa...
22 september 2012 kl. 00:12  

Varken m eller s vill satsa på Försvaret
Varför? - Man vinner inga val på det
Varför? - Väljarna prioriterar annat
Varför? - Media och politikerna ger dem den informationen de baserar sina prioriteringar på
Varför presenteras inte Försvaret som en prioriterad angelägenhet av m eller s? - Såväl m som s inser att ett fungerande Försvaret skulle kosta så mycket att de antingen skulle få dra ner på andra budgetposter (vård, skola, omsorg, rättsväsende, t ex) eller höja skatter - och det vinner man ju inga val på. Så om nu m skulle ha underrättelser om en hotbild som egentligen berättigar en satsning på Försvaret så vill de nog inte gärna att väljarkåren får reda på detta.
Varför lyfter inte MSM (Main Stream Media) fram Försvaret som en prioriterad angelägenhet? - De flesta i MSM har sympatier hos mp och v (med några få undantag) och de vill inte heller att info som skulle berättiga en satsning på Försvaret kommer ut till väljarkåren
Och som lök på laxen så har sd "kidnappat" frågan om att prioritera en satsning på Försvaret
Vad ska vi som tror att en satsning på Försvaret är berättigad - och inte sympatiserar med sd - göra?
Beklaga oss på bloggar som denna?
W brukar skriva att vi ska kontakta våra politiker - men de vill ju inte lyssna (även om de vet att vi har rätt)
Och MSM kommer ju inte att lyfta frågan i någon större utsträckning...

Anonym sa...
22 september 2012 kl. 11:56  

Hördu, Expo, precis den sits du beskriver var jag i för 20 år sen när jag började intressera mig för försvarsfrågor. Mitt engagemang i SD var en del av den lösning jag valde då. Det stör mig lite att det faktum att SD vill satsa på försvaret när ingen annan görs det ses som ett problem och att vi har "kidnappat frågan".

Hursomhelst - tro inte att det finns någon snabb fix för att svänga om politken. Tänk ut en strategi, engagera dig politiskt och var beredd på att få harva på länge innan det ger resultat! Jag tycker för övrigt att fler med militär bakgrund borde aktivera sig politiskt, oavsett vilket parti man väljer. Det skulle nog debatten må bra av.

Smörjaren sa...
22 september 2012 kl. 14:20  

Jag välkomnar expo till den vällästa och välunderbyggda bloggen WW.

Expo sa...
22 september 2012 kl. 14:22  

Det jag menar med att sd "kidnappat" frågan är att eftersom sd tagit denna position kan inget av de "rumsrena" partierna ta den då de riskerar att förknippas med sd - och det är ju tabu.
Jag tror det vore enklare för de "rumsrena" partierna att ta en position liknande den sd tagit i försvarspolitiken om inte sd hade tagit den.
Men det är ju bara vad jag tror...

Anonym sa...
22 september 2012 kl. 20:39  

Men Expo det är ju lika lönlöst att hoppas på att något annat parti skulle ha tagit upp försvarsfrågan på ett vettigt sätt, som att hoppas på att "Jönssonligan" skall komma med något konstruktivt för försvarets framtid.

Då är det ju rätt smidigt att Sd finns så man kan rösta på något annat än kalleanka.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade