Dags för en ljusglimt?

Vi försvarsbloggare beskylls allt som oftast för att vara dystopiker och snudd på brottsligt negativa i vår beskrivning av Försvarsmakten samt försvars- och säkerhetspolitiken. Man blir ju heller inte gladare av att ens förutsägelser allt som oftast också besannas.

I helgen kom till exempel en artikel från DN (tyvärr ej på gratis-nätet) som visade på att rekryteringen av tidvis tjänstgörande soldater och sjömän går mycket dåligt. Såväl detta som risken för omfattande avhopp bland kontinuerligt tjänstgörande är något som försvarsbloggarna varnat för flera gånger, särskilt då magasinet på intresserade tidigare värnpliktig nu är tömt. Siffrorna som nämndes i artikeln dementerades inledningsvis från politiker och försvarsmaktshåll, men bekräftas idag av Försvarsmaktens Informationsdirektör Erik Lagersten.

Ett annat frekvent orosmoln har varit det enorma underskottet i materielbudgeten där drygt 30 mdr kr fattas till 2019. Dessa uppgifter som upprepade gånger har tagits upp på försvarsbloggarna har nästan lika frekvent dementerats från moderat håll som menar på att det är en felaktig verklighetsbeskrivning och att allt är finansierat. Det är intressant att det i denna fråga råder en stor samstämmighet mellan såväl ÖB som försvarsbloggarna och det är faktiskt inte varje dag. Det stora orosmolnet är nu Regeringsbeslut 7 som syftar till att anpassa verkligheten efter Regeringens karta – inte till att anpassa kartan till den säkerhetspolitiska verkligheten.

Läsare av försvarsbloggare är sannolikt till stor del redan "frälsta" och det kan förklara delar av resultatet i den gallup som Gripen News-bloggen genomförde förra veckan. Resultatet var nämligen ett massivt misstroende mot den nu förda försvarspolitiken och den verklighet som Regeringen beskriver. Man kan förvånas över hur styvnackat många blå försvarspolitiker håller fast vid sin tidigare linje trots att man gång på gång får verkligheten emot sig. Det finns dock ljusglimtar i form av moderater som inte längre sitter i Försvarsutskottet.


Båda dessa frågor är sådana som man skulle kunna utveckla länge och väl, men för att för en gångs skulle inte helt fastna i den dystra verkligheten skulle det vara intressant att höra vilka positiva kommentarer läsarna har att komma med. Vad är det som går bra i Försvarsmakten och försvarspolitiken just nu? Finns det någon större fråga där det verkligen går bra?


SvD, #svfm

10 kommentarer:

Lars Gyllenhaal sa...
3 december 2012 kl. 19:16  

Reklambataljonen utvecklas väl rätt bra och ännu bättre inom kort.

L

uppgiven sa...
3 december 2012 kl. 19:27  

Det enda positiva jag kan komma på är att man nu faktiskt planerar för att kunna försvara Sverige. Tyvärr visar det sig då också hur pass mycket som har gått förlorat...

FV-sergeanten sa...
3 december 2012 kl. 19:42  

Förbanden och personalen har börjat tänka och öva i ett nationellt perspektiv. En hel del unga soldater och officerare, helt uppfostrade i Afghanistan-doktrinens tidevarv, må vara svårt förvirrade och lämnar kanske firman.

Men det är första steget mot en återtagen folkförankring, och kanske första steget mot en bättre avstämd och avvägd Försvarsmakt. Dyrbara excesser i organisation och materiel helt baserade på behoven i ISAF-insatsen kan därmed ersättas av ökat fokus på försvaret av riket.

//FV-sergeanten

Anonym sa...
3 december 2012 kl. 20:58  

Ömsom vin och ömsom vatten. Det är bara att räcka fram glaset!

Jag tycker hanteringen av denna (DN) och andra uppdykande frågor (t.e.x. det så kallade vådaskottsmålet) hanterats på ett helt nytt och uppfriskande sätt. Raka klara besked.
Tillräckligt snabbt.
Lite filosofi och tankar av FVI på försvarsmaktens officiella flygvapenblogg. Underhållande!

Ser också en förändring vad det gäller klarspråk från FM när det gäller införandet av IO14, Jasfrågan, det underfinansierade materielberget m.m. till det bättre.

Vi skall ha klart för oss att det finns politiker som tror att IO14 är klappat och klart 2014! Det finns de som tror att de har tillfört en väldigt massa mer pengar de senaste åren! De finns de som tror att Jasprojektet är finansierat och klart med de tillförda medlen. De vill oftast inte längre prata om ”här och nu” utan hellre spekulera i ”då och sedan”.

Men det dyker upp fler och fler (politiker, allmänhet och media) som lite trevande börjar undra vad det är som händer och har hänt med försvaret. De börjar ifrågasätta och ställa ”konstiga” frågor efter försvarsmaktens redovisningar. Bra!
Redovisningar/analyser från andra t.e.x. FOI och Riksrevisionen talar också klarspråk.

Nu finns det tyvärr en del som inte klarar klarspråk och verklighet utan argumenterar utefter önskemål och troende! Än så länge är de ganska få! Dessa kör gärna, den som vi på teatern kallar ”Schlingan”. En serie artiklar och uttalande med medföljande påhittade ”fakta” och drömmar. Utdrag och sammandrag, ur ”Schlingan”, återkommer i olika medier.

Den för rikets säkerhet och dess försvar så viktiga analysen inför detta beslut i försvarsutskottet skulle jag vilja se.

”Utvecklingen och ombyggnationen av nya JAS ska kunna avbeställas senast 2014 om inte Schweiz eller något annat land har fattat beslut om att beställa minst 20 nya JAS-plan.”
Klippt ur riksdagens hemsida efter försvarsutskottets senaste möte.
Vi väntar alla på julafton och i söndags tände vi det första ljuset.
Jag vet inte riktigt när försvarets julafton inträffar men det bör ju vara i närheten av att man tänder det fjärde ljuset? (det saknas ju inte tomtar, vare sig på loftet eller annorstädes)
Jag väntar med spänning på att få tända det andra ljuset på försvarets långa väg till julafton!
Ja, jag håller med dig herr Wiseman, äntligen en liten ljusglimt!
Teaterdirektören.

P. S. Ett råd som jag tidigare gett till FML gäller fortfarande. Ensa er och ge EN version av vad som gäller. Klara snabbt ut vad som ska gå ut och vem som ger informationen. Se till att medarbetarna har förmågan/kunskapen att hänvisa till den inom FM som har att lämna informationen.
Det blir förvirrande för alla om olika information kommer från olika håll.
Hellre vänta och be att få återkomma än yxa till ett svar som man sedan får hålla på att förklara och dementera i evigheter.
P. S. 2 Ett förslag är, att alla kringresande PP-presentatörer inte får delge någon något innan innehållet faktagranskats av t.e.x. INFOS.

Unknown sa...
3 december 2012 kl. 20:59  

Det enda positiva är att vi inte har behövt använda vårt anorektiska förvar för att försvara Sverige....än.

//Jonas75

Försvar och säkerhet sa...
3 december 2012 kl. 21:02  

Insatsverksamheten håller hög klass i bl a Afghanistan och observatörernas jobb. Förband gör bra ifrån sig när det gäller övningar. I försvarspolitiken börjar det ske ett uppvaknande när det gäller mtrlförsörjningsstrategin. Politikerna tar också ett klart ansvar när det gäller de internationella insatserna.

Magnus Redin sa...
3 december 2012 kl. 21:03  

Om vi inte har budget så det räcker för insatser i världens avlägsnaste logistiska avkrok skulle man till vardags i armén kunna öva insats för att stödja Finland.

Jag är tyvärr säker på att det kommer nya konflikter på mera spännande ställen där vi kan inhämta säkerhetspolitiska poäng på att hjälpa våra kompisar, gynna värden vi tror på och förankra stridskonsten i en påtaglig verklighet.


Det behövs mer pengar för att rekrytera ny personal och köpa mer materiel där en del system även behöver förnyas, det bästa med detta är att det borde räcka långt med att bara tillföra pengar, det behövs inga 180 graders kast i den förda politiken.

Att unga soldater lämnar kontraktstjänsten borde egentligen vara det man ville åstadkomma för att undvika att ha dagens åldersfördelning om 20 år. Problemet är att de lämnar för snabbt och att för få inte önskar hänga kvar med deltidskontrakt eller hemvärnskontrakt. Sedan borde de givetvis även kunna pliktplaceras i rena mobiliseringsförband som i sin enklaste form skulle kunna användas för att göra de ordinarie förbanden uthålligare.

Mera pengar för mera här och nu och det kommer även att ge en utmärkt internationell förmåga.

Gnoego (EXC) sa...
4 december 2012 kl. 13:05  

Hört av en KB-elev i matkön att ett korträckviddigt lvsystem (IRIS-T SLS?) kommer upp på regeringsmötet på torsdag, och sen vidare till ÖB för MS-påskrift... Om det nu är så, så är en ljusglimt i alla fall för mig.

J.K Nilsson sa...
4 december 2012 kl. 14:43  

Tja det finns ju hela fyra veckor kvar av möjligheten att beställa IRIS-T så det funkar säkert....

J.K Nilsson

Erik sa...
4 december 2012 kl. 23:11  

Ehh, hört av en kompanibefälselev? Eller KB som i Karlberg? Isf. får vi allt börja vårda det militärspråkliga kulturarvet! :D

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade