Sällsynt smaklöst

I ett sällsynt smaklöst blogginlägg skriver Birger Schlaug om hur "Svenska militära försvaret tog kål på 600 svenskar".

De 600 som avses är de svenska flygbesättningar som under det kalla kriget dog i haverier inom militär flygverksamhet. Något som Schlaug verkar anse åstadkoms genom inkompetens och cynism.

"Det handlar om försvarsmaktens stridspiloter. Det skedde mellan år 1945 och 1991. Man krockade, man störtade, man lekte, man uppmuntrades, man jagade varandra och ju fler plan som havererade ju fler fick Saab sälja. Inget svenska militär vill berätta om."

Och så fortsätter det. Ett synnerligen smaklöst åsiktsuttryck där Schlaug därtill har ha mage att gissa sig till att man i Sovjetunionen skulle ha skrattat åt de svenska haverierna. Historielöst är bara förnamnet.


Jag kan dock ge Schlaug rätt i en sak. Den tidens krav på ett starkt svenskt försvar ställde mycket höga krav på militär förmåga. I många fall var uppgiftens lösande prioriterad betydligt högre än verksamhetssäkerheten. Idag har Försvarsmakten en betydligt muntrare haveristatistik. Samtidigt med nedgången i antalet haverier har också kraven på nationell försvarsförmåga i det närmaste försvunnit och kraven har istället inriktats mot internationella insatser där verksamhetssäkerheten prioriterats betydligt högre.

Nu har dock pendeln åter svängt mot prioriteringen av det nationella försvaret i och med den ryska militära upprustningen och landets allt mer osäkra framtid. Samtidigt har Försvarsmakten aldrig avdelat så lite resurser för flygtjänsten. De nu brant stigande kraven på förmåga i takt med allt mindre resurser riskerar att bli en dödlig kombination. Där har vi att lära av historien. Tyvärr tror jag inte att den politiska nivån har den förståelsen.

6 kommentarer:

Bygdemajoren sa...
29 oktober 2013 kl. 22:13  

Samtidigt, men på en helt annan planet, dock fortfarande långt ifrån den verkliga verkligheten, skriver Johan Forssell om vikten av premier för att systemet med anställda soldater skall börja fungera, ett system som infördes för att detta skulle bli "bättre och billigare".

Man kan ju också fråga sig vad han menar med "efter fullgjord kontraktstid".

Kontrakt?

Anonym sa...
29 oktober 2013 kl. 22:17  

Jo, det är så man häpnar. Han drar därmed ett löjets skimmer över sig själv och vissa frågor där han faktiskt har en mer mogen syn.

Apropå flygsäkerhet, så är det ju beklämmande att notera de senaste årens glidning mot att verka enligt regelboken (helst någon annans) vid incidenter istället för att lära sig av misstagen. Det kommer nog dessvärre påverka flygsäkerheten negativt på lite sikt.

TRIDENT sa...
29 oktober 2013 kl. 23:57  

Herr riksdagsledamot Forsell som alltid vet bäst uppger sig själv vara civilekonom. Förmodligen en av - om inte den enda - civilekonomen i universum som inte är bekant med begreppet "inflation" eftersom han med en dåres envishet hävdar att moderaterna satsat på försvaret och höjt försvarsanslaget.

Undrar om det är herr riksdagsledamot Forsell som håller i ordförandeklubban i pinnochioklubben?

zeta sa...
30 oktober 2013 kl. 09:34  

Wiseman,

Vad menar du med att pendeln har svängt mot ett nationellt försvar?

Moderata försvarspolitiker är allergiska mot allt som heter nationellt försvar. Ryska upprustningen är från "låg nivå" och inget att oroar sig för, enligt dem.

Inte ett öre har lagts i satsningar på det nationella försvaret. Berndt Grundeviks idéer med billiga förstärkningar av det nationella försvaret förkastades. Nu senast togs beslut som innebär i praktiken en halvering av Sveriges stridsvagnspark.

Så var har pendeln svängt?

Cosmoskitten sa...
31 oktober 2013 kl. 21:15  

@Wiseman "skrattat åt de svenska haverierna."

Att det kommunistiska Sovjetunionen skrattar åt att Svenska medborgare dör är psykologiskt trovärdigt.


Propaganda fungerar, i viss utrstäckning.

Att fiender dör en plågsam död är positivt för majoriteten av världens människor.


Gormel01 sa...
2 november 2013 kl. 23:01  

Det KÄNNS att NATO medlemskap närmar sig, speciellt med allt tal om det nationella försvaret.

De av oss som verkligen övat med dessa staters förband vet att många av dem har svårt att alls reda sig uppe i trakten av Narvik. Med de är ändå där, vilket är så mycket mera imponerande.

Den svenska vänsteretablisemanget försöker väl med en sista offensiv slå dunster i allmänhetens ögon, dunster som går ut på att de svenska stridskrafterna är odugliga och de svenska soldaterna ett opålitligt högergäng som helst skulle avskaffas. Och officerarna...

Varför? Jo vänster VET att fokus då flyttas från deras ehuru välfinansierade men falska biståndsvärld, där diktatorer får hållas istället för att nedkämpas, till det som våra och andras fäder mätte i ära snarare än pengar, vilket är vänsterns enda mått.

MVH Göran Mellblom

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade