Som jag skrivit i tidigare inlägg om värnplikten tror jag inte på ett svenskt yrkesförsvar av framförallt den anledningen att vi har ett för litet befolkningsunderlag. Ett trovärdigt försvar av Sverige skulle kräva en numerär på åtminstone 100 000 man. Det är ytterst svårt att tänka sig att det skulle gå att rekrytera denna numerär utan någon form av plikt. Det har också historiskt visat sig att tar man en gång bort plikten är den ytterst impopulär att återinföra, speciellt eftersom den endast lär återinföras då den behövs som allra mest, vilket därmed säkerligen gör den som minst attraktiv.
De stora yrkesarméerna som idag deltar i konflikter har sedan något år in i konflikterna (Irak och Afghanistan) stora problem med rekryteringen. Det är ytterst naivt att tro att vi i Sverige skulle lyckas mycket bättre även om det skulle gälla att försvara fosterlandet mer än att föra krig på bortaplan.
Statistik för militär personal / befolkning / andel (Siffrorna tagna från Wikipedia)
USA 1,4 milj / 300 milj / 0,47 % (inkl reservister)Storbritannien 430 000 / 60 milj / 0,72 % (inkl reservister)
Sverige 36 000 / 9 milj / 0,40 % (Enligt SvD:s uträkning FB 04 Försvarsmakten exkl HV = idag)
Sverige 8 000 / 9 milj / 0,08 % (Försvarsberedningen senaste förslag)
Sverige (100 000) / 9 milj / 1,11 % (som jämförelse)
Försvarsberedningens förslag är nog inte omöjligt att genomföra med en yrkesarmé. Dock återstår frågan hur detta skall lösas ekonomiskt? För att lösa rekryteringen av soldater krävs det att yrket är ekonomiskt attraktivt, vilket kräver en konkurrenskraftig lön. Hur ska detta påverka officerslönerna som redan är lägre än många yrken utan tidigare krav på studier?
Det lär knappast bli billigare med en yrkesarmé än med värnpliktiga. Under förutsättning att en erforderlig numerär kan upprätthållas kommer beredskapen förhoppningsvis vara högre än idag, men knappast jämfört med för 15 år sedan. Då hade huvuddelen av Försvaret 24 h beredskap. Fram till i juni skröt man inom Försvaret med 10 dagars beredskap för de skarpaste förbanden. Fr o m 1 juli är det 30 - 90 dagar av ekonomiska skäl. Mycket mindre till ingen beredskapersättning behöver då utbetalas och i 90 dagarsfallet behöver förbandet inte ens vara rekryterat.
Det största problem återstår dock att lösa med Försvarsberedningens förslag. Hur lång tid tar det att utbilda ett landlaget till världsklass? Ponera att man skulle skära antalet hockeyutövare i Sverige till 8000 och sedan hålla den i nivån i några år. Hur lång tid tar det sedan från att beslut tas om deltagande i VM med guld som målsättning och krav till att detta landslag överhuvudtaget placerar sig på pallen? Jag tror inte att erforderlig tid kommer att ges för återtagning och återupprustning när situationen så kräver. Framförallt eftersom ingen beslutsfattare kommer att våga ta beslutet och därtill kommer vi inte att kunna införskaffa materielen, då leverantörerna kommer att vara mer än fullt sysselsatta med att leverera till sina egna länder med samma behov som Sverige.
Bästa lösningen enligt mig? Ett kombinerat värnplikts- och kontraktsförsvar, dvs ett färdigt landslag, färdigt att delta i VM efter ett kortare träningsläger.