Avveckla romarriket!

Vad tänkte Sahlin när hon gav efter för sina allierades linje att driva som krav att USA ska lämna alla sina militära baser i andra länder? Ett tag verkade det som att uttalandet att personer som inte klarar av att betala den nya fastighetsskatten i form av skatt på förmögna ska ta lån skulle ta topplatsen över absurda politiska uttalanden i årets valkampanjande. Nu har de rödgröna toppat detta med kravet på att USA ska lämna alla sina baser i andra länder.

Utrikesminister Carl Bildt har ett mycket bra inlägg det rödgröna kravet. Liksom Bildt undrar jag om vi nu ska sätta oss upp mot de demokratiska beslut som fattats i en rad länder som vill ha amerikanskt stöd?

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin försöker på Newsmill släta över det hela genom att istället skuldbelägga Alliansen för dess säkerhetspolitisk. Enligt Ahlin är de rödgrönas målsättning att Sverige ska återta tätpositionen inom nedrustningen i världen. Absurditeten är lika enorm som när man efter att ha spenderat en vecka i Mexico City får höra om de rödgrönas förslag att höja bensinskatten för att minska de svenska koldioxidutsläppen. Det är också mycket märkligt när Ahlin inte vill kännas vid det som skrivits i manifestet, medan Hans Linde (s), vänsterpartiets utrikespolitiske talesman, håller fast vid kravet i intervjun med SvD. (Kravet står att finna på sidan 20 i det rödgröna utrikesmanifestet. Det är svårt att misstolka)

Ahlin önskar svar på ett antal frågor i slutet av sin Newsmillartikel: "Ska Sverige delta i Natos försvarsplanering för Estland, Lettland och Litauen så som Folkpartiet vill? Ska svenska JAS-plan sköta luftövervakningen för dessa Natoländer? För oss rödgröna är det en omöjlighet att Sverige skulle delta i något annat lands försvarsplanering."

Det krävs inte mycket insikt i försvarsplanering för ett land med Sveriges geografiska läge för att inse att Sverige är FULLKOMLIGT säkerhetspolitiskt beroende av vad som händer i Baltikum. Det finns inte en enda säkerhetspolitisk kris i Baltikum som inte kommer att få efterverkningar för den svenska säkerhetspolitiska situationen. Det är dags att Socialdemokraterna tar sig ordentligt i kragen, drar upp huvudet ur sandlådan och inser att Sverige inte har förmånen av att ha Nya Zeelands geografiskt fördelaktiga läge. Ahlins agerande vid Folk & Försvars rikskonferens i Sälen i vintras ingav inte heller något förtroende, men han var i och för sig inte ensam om detta. Årtionden av Socialdemokratisk försvarspolitik, fullbordad under Leni Björklund (och tvyärr fortsatt av de nya moderaterna under Sten Tolgfors) har lämnat Sverige fullständigt beroende av USA och NATO för sitt försvar. Men att erkänna detta av alla helt erkända faktum och genomföra gemensam försvarsplanering för att, om det en dag skulle behövas, försvara Sverige, är helt otänkbart för de rödgröna.

Det stora inneboende USA-hatet hos Socialdemokraternas allierade lyser alltför starkt igenom i valmanifestet från februari i år: "USA är den enda kvarvarande militära supermakten och måste därför ta ledningen i det internationella nedrustningsarbetet. En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser"

Må så vara att USA är den enda kvarvarande supermakten, men man måste ända fråga sig varför inte samma krav reses på att Ryssland och Kina agerar likadant. Ryssland har idag baser i Moldavien och Georgien mot respektive lands vilja. Både Kina och Ryssland gör sitt yttersta för att etablera nya baser i Mellanöstern och Afrika i syfte att säkra råvarutillgången där man fiskar i minst lika grumliga vatten som USA. Ett exempel på detta är det starka kinesiska stödet till regimen i Sudan, vilket används både i Darfur och Tchad.

Framtiden för den svenska insatsen i Afghanistan står också fullt klar i och med kravet på avvecklingen av samtliga amerikanska baser utanför USA:s gränser. Den svenska insatsen är helt och fullt beroende av amerikanska baser och amerikanskt stöd. En reträtt är alltså det enda alternativet.

Att socialdemokraterna skulle ge efter för den fullständigt absurda toklinje som vänsterpartiet har förespråkat hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Det klär verkligen inte socialdemokratin. Detta agerande lämnar inga som helst tvivel om vilken sorts försvarspolitik som väntar efter en rödgrön valseger. Samtidigt är det också en politik som i högsta grad riskerar att allvarligt försvaga Sveriges diplomatiska ställning om vi vänder våra europeiska grannländer ryggen, vilket de rödgrönas krav skulle medföra.

Nu ter sig ju förstås det rödgröna kravet lika realistiskt som kravet på Romarrikets avvecklande på två dagar i lösen för Pilatus fru i filmen Life of Brian (1.20 in i klippet nedan). Sketchen ger lite senare också ett exempel på vad som skulle kunna vara den rödgröna definitionen på solidaritet i Afghanistan.

10 kommentarer:

Anonym sa...
27 maj 2010 kl. 10:53  

Eftersom det inte är 1:a april, blir man väl tvungen att ta detta på allvar.

Konsekvenserna av en sådan utrikespolitisk linje vore inget mindre än katastrofal för Sverige.

Efter avvecklingen av vårt nationella försvar är vår egen säkerhet och territoriella integritet helt beroende av USAs vilja och förmåga att hjälpa oss om det smäller.

Om en svensk regering på allvar ens skulle knysta något om Ohlys förslag så blir den enda effekten att USA drar bort sin skyddande hand - från Sverige.

Då står vi där. Framåtlutade med byxorna nere och rumpan vänd mot öster. Kan det månne vara det Ohly vill?

Vad hände med det statsbärande partiet, egentligen?

Anonym sa...
27 maj 2010 kl. 13:32  

Det finns ett stort USA-hat bland många svenska politiker. Argument som att usa har:

-Räddat världen/europa i det första världskriget

-Räddat världen/europa i det andra världskriget

-Räddat europa i det kalla kriget

biter inte på dessa vänsterflummare.

Tyvärr tror jag inte USA har någon "vakande hand" över Sverige ens i dagsläget. Om ryssen kommer står vi själva där försvarslösa och ropar på hjälp och gråter ut i FN. Om kriget kommer är vi förlorade.

//Jonas75

STAGECOACH sa...
27 maj 2010 kl. 18:44  

Vad de flesta svenskar inte verkar ha förstått, i synnerhet de som vägrar lyfta blicken över kommungränsen, är att USA är på väg att se över sin försvarsdoktrin. Den nedrustning som de rödgröna så innerligt längtar efter kommer på sätt och vis att bli verklighet. Som vanligt är våra politiker i otakt och sannolikt har vi några otäcka scenarier framför oss om sisådär 5-10 år och då lär det knappast finnas ett amerikanskt kavalleri runt hörnet.

Band sa...
27 maj 2010 kl. 23:19  

I ett försök att travestera Life of Brian och det ämne som filmen avhandlar kan man bara säga "herre förlåt dem, ty de veta icke vad de göra!"

Men ska man bli lite mer allvarlig (men bara lite) kan man ställa sig frågan hur alliansen och dess medlemmar var för sig skulle reagera på ett Amerikanskt krav att Sverige snarast ska säga upp alla bilaterala avtal med tex Norge med omedelbar verkan. Förmodligen skulle man ha synpunkter på en sådan "inblandning i interna svenska affärer"...

Eller vad tror ni?

Band

Anonym sa...
27 maj 2010 kl. 23:35  

Jo, USA skalar ju ner sin militära apparat mot fler små operationer, snarare än jättekonflikter av 1900-talssnitt. Det hela har naturligtvis med kriget mot terrorn att göra. En militär som är rustad och utbildad för storskaliga slag är inte särskilt effektiv mot små spridda grupper med civilklädda upprorsmän.

Samtidigt går Ryssland åt andra hållet. De satsar på att återuppbygga sin förmåga att utkämpa storskaliga slag av 1900-talstyp. Och Ryssland är ju ett land som inte bygger krigsmakt i onödan, utan de använder vad de har.

Således kan vi förutse en tid då Ryssland har stärkt greppet om sitt närområde, samtidigt som USA är upptaget på annat håll.

Det är inte bra för Sverige. Men det finns ju inget parti som seriöst vill rusta upp för att möta sådana hot. Och hotet från Rysslands kärnvapen möter vi i alla fall inte med en större armé.

Vår nationella säkerhet är en svår nöt att knäcka men man löser i alla fall inte problemet med passivitet eller 68-flummerier.

Fredrik sa...
28 maj 2010 kl. 11:06  

Det är intressant att så många militärer är så endimensionellt och absolut höger. Är det en naturlag? Jag går och funderar lite på varför. Det kanske inte är riktigt bra att samla alltför många män med intresse för vapen och våld på samma ställe; det kanske kan begränsa perspektiven ibland?

Anonym sa...
28 maj 2010 kl. 12:48  

Fredrik,

Du kan ta det lugnt. Vi är inte så många när vi träffas numera. Vi övar numer som mest i plutonstyrka.

Lövet sa...
28 maj 2010 kl. 15:28  

@Fredrik: Och du ville bidra till debatten med....?

Anonym sa...
28 maj 2010 kl. 16:24  

Ja, lägg ner polisen med alla män och kvinnor som är intresserade av brott, vapen och våld. Då borde brottsligheten i samhället försvinna.

Förresten, lägg ner alla lärare som är intresserade av kunskap och pedagogik också, så skulle allmänbildningen öka.

Varför inte avveckla alla ekonomer som är intresserade av pengar, så skulle vi andra bli mycket rikare.

Lägg ner hela högern så blir världen fredligare. Det har vi ju sett i världshistorien att vänsterideologi leder till mindre våld och förtryck och bättre levnadsvillkor för medborgarna. Se bara på Sovietunionen under Stalin, Cuba under Castro, Kina under Mao, etc. Där fanns minsann varken militär, vapen eller våld! Nä, militärmakt är en högergrej för dem som vill ha krig istället för fred. Vänstergrejen är att alla är kompisar och utan högern skulle världen vara utan militär och mycket fredligare.

J-a högermilitärer och krigshetsare. Skärp er och sluta skapa krig hela tiden. Det är ju ni som skapar etniska motsättningar, territoriella konflikter, religiösa konflikter, med mera. Varför? Måste ju vara för att ni tycker det är så härligt att få gå ut i krig, riskera liv och lem och döda lite. Världen skulle vara mycket tryggare utan er.

Var det så du menade med ditt flerdimensionella perspektiv? Idiot!

Anonym sa...
31 maj 2010 kl. 02:06  

Ett dagsfärskt exempel på ickepolitiken i de rödgrönas utspel.
De av Polen önskade och efterlängtade patriotbatterierna är nu på plats.

Man skulle då tro att detta vore något som de rödgröna "USA ut ur..-
kämparna skulle kasta sig över likt gamar kring ett kadaver.
Tystnad råder dock.
Man måste nämligen i samma ögonblick som man kritiserar utplaceringen, idiotförklara den polska hållningen och förklara hur man själv ser på saken.

Därför får nog utspelet ses som ett dubbelt vådaskott. Det här tog dock väldigt illa, i båda fötterna, på skytten.
Sådana brukar vara svåra att förklara bort!
Teaterdirektören.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade