Den okända skatten

De rödgröna partiledarna skriver idag på SvD debatt om hur man vill avhjälpa arbetslösheten. Receptet är, hör och häpna, sänkta arbetsgivaravgifter under 2011 och 2012 med två resp sex mdr kr för småföretagare. Företagare som anställer unga mellan 20 och 25 år ska slippa arbetsgivaravgiften för dessa. Det låter definitivt som borgerlig politik av den äldre skolan. Förslaget kommer säkerligen att göra det lättare för unga företag, såsom t ex caféer att klara sig, då arbetsgivaravgifterna är en betungande pålaga. Problemet kommer istället när 25 år passeras. Man ska också komma ihåg att redan nu är det halverad arbetsgivaravgift för anställda yngre än 26 år och att Alliansen sänkte arbetsgivaravgifterna med 1% 2009.


Arbetsgivaravgifter
är ett tråkigt ord och mycket få förstår egentligen hur dessa pålagor drabbar deras arbetsgivare och framförallt hur mycket man egentligen själv avstår i lön. För den anställde som lyfter 20 000 kr i lön, betalar dennes arbetsgivare 26 300 kr inkl arbetsgivaravgiften på 31,42 %. Därutöver kommer sedan avgifter fastställda i kollektivavtalen på 5-15 % beroende på avtal. Är den anställde arbetare hamnar arbetsgivarens totala löneutgift på 27 300 kr och är det en tjänsteman blir summan 29 400 kr.

Det ger också vid handen att om den anställde vill ha högre lön och höja lönen med 500 kr (2,5 %) kommer det att kosta arbetsgivaren betydligt mer, nämligen 683 kr (3,4 %) om den anställde går som arbetare och 734 kr (3,8 %) om det är en tjänsteman. Inte undra på att arbetsgivaren är hård vid löneförhandlingar, när lönehöjningen kostar vederbörande 50 % mer än vad den anställde ser på lönebeskedet.

Enligt jobbskatteavdrag.se blir det 15 400 kr ut på en lön på 20 000 kr. Det innebär att den anställde totalt har skattat 4600 kr + 6300 kr och därtill drygt 1000 kr eller 3000 kr i kollektivavtal.

Skattebördan blir då nästan 60 % för arbetaren och nästan 70 % för tjänstemannen!

Ökas lönen till 30 000 kr före skatt istället blir skattebördan istället 63 % resp 73 %. Alltså återstår mindre än 30-40% av lönen att användas för konsumtion och som bekant är det även skatt på konsumtionen (moms, någon?) och lägg därtill andra pålagor som t ex bilskatt, fastighetsskatt o s v.


Jag tror som sagt att de flesta svenskar är omedvetna om just hur mycket övrig skatt man betalar för den lön man får på banken den 25:e. Skatteverket är numera skyldigt att skriva ut jobbskatteavdraget på deklarationen. Jag föreslår att det även lagstadgas att arbetsgivare blir tvungna att ange hur mycket arbetsgivaravgift och kollektivavtalsavgifter som betalats för den anställde. Det är också skatt, men det syns inte på lönebeskedet.


Naturligtvis skiljer sig procentsatserna något hit och dit beroende på vilket kollektivavtal den anställde går under.

Tidigare i veckan annonserade de rödgröna sina nya förmögenhetsskatt, eller skatt på förmögna som det nu heter för att skilja den från den tidigare skatten. Den stora skillnaden är att betydligt fler nu är förmögna. Gränsen har flyttats ner med 20 % till 2 milj kr för ensamstående och 4 milj kr för par. Det kommer bli en hel del människor i storstadsregionerna som plötsligt upptäcker sig vara förmögna.

E24, DN, 2, 3

7 kommentarer:

J.K Nilsson sa...
2 maj 2010 kl. 11:44  

Det intressanta är ju hur man kan se de olika avgifterna som som skatter och arbetsgivaravgifter när det tas i löneutrymmet för den anställde. Det är ju bara de mest Hard Core av högern (Däribland min farbror) som räknar kommunalskatten som en arbetsgivaravgift.

Som jag ser det så är det mina lönekrav netto som leder till ökade kostnader i sociala avgifter och kommunalskatten. Arbetsgivaren lämnar svar på hur mycket mina lönerkrav kan mötas i förhandling och då måste ju denne räkna med alla avgifter. Kommunalskatten kan jag göra något åt genom hur jag röstar men de övriga avgifterna är ju mer eller mindre fasta beroende på kostnader för pensioner och sjukdomar. Det här kan jag påverka lika lite som jag kan påverka bilförsäkringen om jag inte byter försäkringsbolag. Jag tror inte (rättare sagt vill inte) privatisera de sociala försäkringarna. Anna Hedborg ville bryta ut de sociala försäkringspremierna i från arbetsgivaren och lägga det som inbetalning som kommunalskatten. Tanken var att sporra löntagarna att sjukskriva sig mindre och det skulle resultera i synligt sjunkande premier.

Det konstiga med att halvera "Arbetsgivaravgifterna" eller slopa dom är ju att en löntagare tjänar in SGI och Pension genom att den beräknas på bruttolönen (alltså innan kommunalskatten) men att Arbetstagaren inte har betalat in premien eller betalat in en liten av premien. Det här tär på de andra som betalar full premie och skall man sänka dessa premier generellt kommer det att gå ut över pension och sjukpenning.

J.K Nilsson

Marcus sa...
2 maj 2010 kl. 13:09  

Ponera sedan att du köper bensin för dina 15400:-

Enligt JET:s skattekalkylator här;

http://www.jet.se/prices/taxes.aspx

betalar man 8,32 kr om bensinen kostar 14 kr/liter, vilket motsvarar 59,4%.

15400 x 0,594 = 9148:-
som skall läggas till de övriga skatterna. Vi hamnar då på upp till 115% av lönen som går till staten.

Anonym sa...
2 maj 2010 kl. 16:52  

Marcus (och i viss mån Wiseman):
Inte för att vara elak, men ni har räknat fel!

1. JET tar 13,22 för 95 oktan, inte 14,00. Vilket ger 8,16 i skatt, moms mm för en liter bensin.

2. Räkna ut procentsatsen på hela lönekostnaden istället för det som står på lönespecen.

Om jag är tjänsteman, har 20 000 kr i lön och köper bensin för pengarna så har nästan 80% av lönekostnaden för mig gått till skatt, arbetgivaravgifter, ITP och övriga kollektivavtalade kostnader, moms och punktskatter. Endast 20% har hamnat hos JET. (Då ska man ha klart för sig att en del av deras kostnader också är skatter och liknande.)

Nu är väl bensin ett dåligt exempel, eftersom det ganska hårt punktbeskattat för att hålla ner efterfrågan och därmed kldioxidutsläppen något...

/A

Johannes Forsblom sa...
2 maj 2010 kl. 16:52  

Så skapar vi tusentals nya gröna jobb där all produktion av saker och ting som skapar Co2 avtryck, ersätts med tusentals nya jobb i tjänstesektorn.

Se videon:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/tusentals-nya-grona-jobb.html

Wiseman sa...
2 maj 2010 kl. 19:30  

A: Du har rätt, men de flesta talar om sin lön som just de nämnda 20 000, därav räknesättet.

Anonym sa...
2 maj 2010 kl. 20:52  

som VD kan man ju ta sig vissa friheter... därför införde jag just specificering av arbetsgivaravgift etc på lönespecen. Det har startat en intressant diskussion bland medarbetarna och har definitivt gjort dem medvetna om skattetrycket.

När skall förresten försöken med MOMS upphöra? Den var ju temporär när det introducerades 1969..

Marcus sa...
2 maj 2010 kl. 21:09  

Siffrorna var på en höft för att få fram procentsatsen...OMG.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade