Börja från fel håll (uppdaterad 21/5)

Mp har nu ikväll på sin kongress beslutat sig för att man vill ta hem den svenska Afghanistan senast 2014.

"Miljöpartiet har varnat för att brådstörtat dra hem trupperna, det vore ett svek mot det afghanska folket. Men har man ett tydligt och rimligt datum är det en annan sak, enligt Eriksson."

I alla fall någon bland de rödgröna som verkar ha en uppfattning om ordet solidaritet. Frågan är dock återigen, varför är ett datum så viktigt för hemtagandet? Varför talar inget parti om VAD man vill uppnå med den svenska insatsen i Afghanistan? Sedan Afghanistaninsatsens start har Sverige lagt ner ca 10 mdr kr på denna. Vad har vi uppnått och framförallt, vad vill vi uppnå?

Jag har varit inne på det tidigare. Det viktigaste för att kunna lyckas med en militär insats är att sätta upp konkreta mål för vad man vill uppnå med insatsen. Vad ska de svenska soldaterna uträtta i Afghanistan? Hittills har ingen politiker kunnat presentera ett rakt svar på detta. Vad ska Sverige uträtta i det svenska ansvarsområdet kring Mazar e Sharif? Det är mycket tal om 1325, allmän säkerhet och skolor, men vilka är de svenska målen i PRT MeS som vi vill uppnå inom ramen för FN-mandatet för ISAF för att vi ska kunna säga att vi har gjort vår del? Kan man inte presentera en ordentlig och mätbar målsättning för såväl svenska soldater som svenska folket, kommer man heller aldrig att kunna påräkna något egentligt stöd för insatsen.

Peter Eriksson uttalande är bara ett i raden som visar att det viktigaste med den svenska insatsen i Afghanistan är just deltagandet, inte vad vi uppnår. Jag hade faktiskt trott mer om Mp än så. Att bara presentera ett datum är definitivt att börja från fel håll i problemlösandet. Peter Eriksson och partiledningen kan tydligen tänka sig ett tidigare tillbakadragande, men vad som ska vara uppnått för att detta ska bli verklighet omnämns inte med ett ord.

Liksom Vänsterpartiet har nu Miljöpartiet en kortare arbetstid inskrivet i sitt valmanifest. Det blir intressant att se hur Socialdemokraterna ska tackla detta i kompromissandet inom det rödgröna samarbetet. "Inget besked innan valet" har lägst odds. Att Försvaret får stryka ganska kraftigt på foten när socialdemokraterna ska kompromissa har dock ännu lägre odds.

För övrigt är SvD:s "en dag i gröna Sverige" en ganska rolig läsning om hur en dag i ett Sverige styrt av Miljöpartiet skulle kunna se ut.


SvD, 2, DN, Expressen, Aftonbladet, SydS, 2, GP


Uppdatering 21/5:
SvD intervjuar utrikesminister Carl Bildt om hans uppfattning om den svenska insatsen i Afghanistan efter den senaste rundresan i Afghanistan. Han säger sig vara stärkt i uppfattningen att Sverige ska stanna kvar så länge det behövs. Fortfarande återstår dock för Regeringen och de övriga partierna i Riksdagen att formulera enkla och konkreta mål för den svenska insatsen i Afghanistan som såväl soldater som svenska folket kan ställa sig bakom. Enkla och konkreta mål är grundförutsättningen för ett brett stöd för insatsen. Måluppfyllnad mer än tid är skäl för ett hemtagande av insatsen. I dagsläget är målet med insatsen snarast själva deltagandet, vilket är framförallt är dyrt och ineffektivt, men även omoraliskt.

9 kommentarer:

Egil Bjarkö sa...
16 maj 2010 kl. 05:05  

Jag är övertygad om att en sänkning av arbetstiden är positivt. De argument som framförs mot detta är desamma som framfördes när arbetarrörelsen stred för att sänka arbetstiden först från 16 och sedan från 12 timmars arbetsdag. Jag hör folk repetera det mantra som hela tiden framförs om att det skulle vara förödande för produktiviteten, men sedan i en bisats lägga till att det ju skulle vara skönt. Det skrämmande är att vi hela tiden blir så hjärntvättade och inte förmår bilda en egen åsikt. Vi lider fortfarande av det fabrikstänkande som infördes på 1800-talet där fokus ligger på att arbetarna skall vara på plats när visslan ljuder. Denna syn känns rätt främmande i en politik där man ofta talar om individens frihet.

jan-olov sa...
16 maj 2010 kl. 06:50  

målet måste vara att marginalisera talibanerna och slå ut/fängsla de militanta delarna.
men frågan är hur vart och när?
Problemet är ju säker identifikation ?Vem är fiende.
Jag är övertygad om att de inte går att fortsätta pss.
Jag skulle vilja se mer av effektivt underättelsearbete,flera mindre special/jägarförband som identifierar och slår motståndaren tillsammans med en allt snabbare utbyggt afgansk polis/säkerhetstyrkor. det är trots allt Afghanerna själva som måste hantera problemet på sikt i sitt eget land. Ett tidsmål fokuserar insatserna precis som i andra sammhang.
Slutligen behöver vi också ärligt talat behövt lägga de där 10 miljarderna på vårt eget försvar som vi ju glömt bort.

Wiseman sa...
16 maj 2010 kl. 09:55  

Egil: Visst skulle det vara skönt att inte behöva arbeta lika mycket?

Det finns dock en del problem. Inom många specialiserad yrken är det omöjligt att gå ner från 8h. Ofta är det så att inte ens den tiden räcker till. Det går naturligtvis att lösa.

Det stora problemet är vad som händer när man sänker arbetstiden med bibehållen lön. Omedelbart har man en enorm inflation, som gör att bibehållen lön inte direkt är bibehållen lön. Om arbetstiden ska sänkas till 6h måste arbetsgivarna anställa ytterligare personal. Hur ska man klara att öka intäkterna så mycket att man har råd med 33% högre löneutgifter, utan att få något mer producerat? Hur slår det när svenska varor ska exporteras? Hur ska vi kunna finansiera att den offentliga sektorn måste expandera med 33%? Att det blir en enorm inflation råder det inget tvivel om när lönen ska vara bibehållen. Hur går det då med bidrag och pensioner? Hur ska de lyckas hänga med inflationstakten?

Är det dessa argument som framförts tidigare finns det nog alla skäl att föra fram dem igen.

Wiseman sa...
16 maj 2010 kl. 09:58  

Jan-olov: Jag har också min uppfattning om vad jag anser är vad Sverige borde åstadkomma i Afghanistan och hur man ska gå till väga. Men är det verkligen du och jag som ska formulera dessa? Svaret är naturligtvis nej. Det ska göras på politisk nivå. Nu finns det lika svar på frågan som det finns politiker.

Anonym sa...
16 maj 2010 kl. 11:41  

Visst är det härligt med dessa V/Mp-anhängare som valt att skippa all form av verklighetsförankring och likt Egil åberopar verkligheten som den var 100 år sedan, precis som om detta skulle ha någon som helst betydelse idag. Med den typen av logik kan man ratifiera precis vad som helst eftersom i princip allt har hänt förut i någon obskyr relativt liknande form på ett possitivt och negativt sätt.

Det måste vara skönt att leva i denna rosaskimmrande värld där allt är ideologi och inget är verklighet. Jag vet inte vilka droger de går på men JAG VILL HA DEM!!

jan-olov sa...
16 maj 2010 kl. 16:13  

Wisemans,
jag tror att vi som är initierade kan och bör föreslå realistiska mål,medel och metod för våra politiker. Det gäller Afganistan frågan , vårt bristfälliga nationella försvar men också andra politiska frågor förstås. Så måste ju gå till i en levande demokrati i dialog med våra folkvalda.
Besluten sedan fattas ju sedan självklart av riksdagen och de mer löpande ärendena av regering och myndighet.
Jag är helt säker på att både du och jag gör skillnad och flera andra bloggar här.

Unknown sa...
16 maj 2010 kl. 16:35  

6 timmars arbetsdag hade varit underbart. Men inte perfekt. Ännu bättre hade det varit med 4h arbetsdag.

Problemet blir ju att vi idag konkurrerar på en global marknad där arbetstillfällen snabbt försvinner dit det är billigare att producera en vara. Att då som förslaget är gå ner till 6h/dag med bibehållen lön kan omöjligtvis bättra på Sveriges konkurrenskraft vad det gäller våra industrier.

Det skulle krävas en duktig specialisering av våra arbetare för att kunna motivera den kostnadsökningen. Inte ens om alla som står vid banden skulle vara utbildade civilingenjörer kan kostnadsökningen motiveras.

Sett i ljuset av greklandskrisen med alla deras tidiga pensioner så känns det som ett risktagande dömt att landa helt fel att gå ut med 6h krav. Något som kommer ligga förslagsläggarna i fatet. Vilket glädjer mig.

Planstyre sa...
16 maj 2010 kl. 22:05  

Jag tycker vi beslutar om en halvtimmes arbetsdag och fred på jorden.

Johannes Forsblom sa...
21 maj 2010 kl. 23:17  

Det är omoraliskt av Carl Bildt att tala om för de svenska soldaterna att de ska dö i en kamp om president Obama gör verklighet av att dra tillbaka de amerikanska trupperna från Afghanistan innan nästa val.

Den främsta regeln för att utkämpa ett krig är att vinna det, men jag misstänker att det inte är Obamas avsikt. Vilket naturligtvis kommer att påverka den svenska styrkan i Afghanistan. Jag är rädd för att Obama kommer att dra tillbaka alla amerikanska trupper så snart som möjligt. Men vad kommer då att hända med det svenska engagemanget?

Själv tycker jag att vi måste ha en tidsram på minst 50 år för Afghanistan. Liksom var fallet med Tyskland efter det andra världskriget.

Du kan läsa mer om detta i min artikel "Krig och fred enligt Carl Bildt" på min blogg här:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/krig-och-fred-enlig-carl-bildt.html

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade