Markera – markera inte?

En uppmärksammad aspekt på svenska internationella insatser, särskilt Afghanistaninsatsen har varit den mycket bristande samordningen mellan olika svenska myndigheter då t ex Försvarsmaktens och SIDAs insatser i bästa fall saknat samordning och i andra fall varit rent kontraproduktiva. Gång efter annan har på WW den sista tiden tagit upp DIME, menandes hur en aktör påverkar en annan aktör på den internationella arenan genom något eller flera av medlen diplomati, information, militära ansträngningar eller ekonomiskt. Ju fler av dessa verktyg som appliceras, desto större påverkan kan påräknas.

Det har nu snart gått två veckor sedan den svenska allmänheten genom Svenska Dagbladet blev informerad om hur ryska flygplan utnyttjade blottor i den svenska incidentberedskapen för att öva attacker mot Sverige. En övning som ingick som del i den beredskapsövning för det ryska strategiska bombflyget som president Putin beordrade under den västerländska påskhelgen. Något som hittills förvånat i debatten är att ingen grävt djupare i de andra gånger liknande verksamhet genomförts i anslutning till Sverige och vad som då skett, när nu Expressen redan den 23 april berättade att liknande händelser inträffat med jämna mellanrum.

Hittills har Sverige inte genomfört någon officiellt markering mot Ryssland och enligt såväl försvarsminister som utrikesminister är det heller inte aktuellt. Flera intervjuade har avfärdat det inträffade som ”fullt normal övningsverksamhet”. Jag kan tänka mig att en fyrgrupp JAS 39 som genomför en profil för anfall med sjömålsrobot 15 inne i Kaliningrads flyginformationsregion skulle uppfattas som mycket provocerande av Ryssland och leda till högljudda och fullt motiverade protester. Anledningen att oanmält öva i svensk flyginformationsregion, med avslagen transponder och utan att besvara radioanrop får anses ringa om man bara avser att öva mot vilket mål som helst. Man kan lika gärna öva i eget luftrum såvida man inte samtidigt vill sända ett budskap med uppträdandet – i enlighet med DIME. Trots avsaknaden av svenska protester markeringar mot denna incident (och förmodligen även andra incidenter) har andra länder i Östersjöområdet offentligt reagerat starkt på det inträffade, t ex Polen.

I fredags kunde SVT berätta att Sverige tillsammans med de övriga nordiska länderna till veckan kommer att lämna över protestnoter till det ryska utrikesministeriet med anledning av att ryska myndigheter genomförde en aktion mot Nordiska rådets kontor i Kaliningrad i enlighet med den i höstas antagna agentlagen. Intervjuad var utrikesminister Carl Bildt som sakligt föredrog händelsen och varför de nordiska länderna nu överlämnar protestnoter. Att markeringar sker mot denna ur ett demokratiskt perspektiv mycket absurda lag är att applådera.

Det märkliga är dock att dagen innan fattade regeringen beslut om försvarsrelaterat samarbete med Ryssland. Föredragande, då försvarsministern är på utlandsresa, var ingen mindre än utrikesminister Carl Bildt.

Nu kan det ju hypotetiskt vara så att Regeringen fattade ett negativt beslut avseende försvarsrelaterat samarbete med Ryssland, men det förefaller ej troligt med tanke att en kommuniké då gått ut för att förstärka budskapet. Vän av ordning kan fråga sig varför vi ska bejaka försvarsrelaterat samarbete med Ryssland, samtidigt som landet övar överraskningsanfall mot oss och vi samtidigt försöker markera mot ryska övertramp inom området mänskliga rättigheter?


SvD

Vill även slå ett slag för den nystartade försvarsbloggen Jägarchefen som igår diskuterade ryska påsken som del i ett större övningsmönster

10 kommentarer:

Magnus Redin sa...
5 maj 2013 kl. 16:32  

Den bästa markeringen vore att bryta trenden för försvaret och höja budgeten med 10% och se till att försvaret snabbast möjligt börjar fungera enligt tidigare beslut medan vi funderar på vad dagens krav på försvaret innebär.

Unknown sa...
5 maj 2013 kl. 17:58  

Det var ingen not som lämnades av de nordiska länderna snarare en undran.

Anonym sa...
5 maj 2013 kl. 22:15  

Grattis - nu har du råkat upptäcka realpolitiken i dess högborg.

Unknown sa...
6 maj 2013 kl. 01:23  

Eftersom vår säkerhetspolitik bygger på samverkan är väl det mest logiska att just göra det? Även om jag inte håller med om att det är rätt väg men sånt är livet i vår demokrati:)

Unknown sa...
6 maj 2013 kl. 18:37  

Jag tror att i slutändan får vi nog lägga ca 2,5 % av BNP. då kan vi också bli fullvärdig medlem i NATO.
Pengarna får man väl ta genom omfördelning. Tex. begränsa invandringen rejält. Och även se över hur mycket pengar som försvinner ner i privata fickor i "välfärden"..Nöden har ju som bekant ingen lag. Vet många som har blivit riktigt upprörda över "ryska påsken". Folk som i vanliga fall inte bryr sig i försvaret.

Unknown sa...
7 maj 2013 kl. 09:08  

Ett eventuellt NATO-medlemskap kommer inte att innebära höjd eller sänkt försvarsbudget per se.

T.ex. så lägger de flesta NATO-medlemmar ned mindre andel av BNP på respektive försvarsmakt än de från NATO stipulerade nivåerna.

Wiseman sa...
8 maj 2013 kl. 19:08  

Bo H,

Man ska också veta att våra fyra stridsflygdivisioners personalantal satts utifrån ett visst antal flygtimmar. Inte utifrån en förmåga man vill uppnå, arbetsbelastning eller liknande. Sannolikt är detta den enda krigsförbandstypen i Försvarsmakten där man gjort så och då i syfte att rädda kvar numerären JAS-divisioner efter försvarsbeslutet 2004. Arbetsbelastningen är dock fortfarande motsvarande eller högre jämfört med tidigare JAS-divisioner som var 22 man. Det är sannolikt också den enda krigsförbandstypen i Försvarsmakten som saknar stabsresurs varvid kärnverksamheten drabbas extra hårt av mer administrativa uppgifter såväl i fred som vid insats.

Unknown sa...
12 maj 2013 kl. 14:20  

Jag själv försöker alltid att tänka på helheten vad det än gäller. vi skall ha ett försvar som kan försvara vårt land och det passar tydligen inte herrskapet i makten,varken politiker eller de som står bakom våra politiker, de vill bara sälja JAS plan, men allt det andra skall fungera också annars är det inte seriöst mot folket. SAAB ägarna har har låtit
flyga sina JASplan på låg höjd tidigare, då jag kritiserat det som sker. Idag kan ni se ett 2-motorigt plan som skrämde min dotter Lina med en mycket låg första överflygning av vårt hus.
Lyckades filma andra gången det kom tillbaka. Så visar makten sitt rätta ansikte mot de som faktiskt bryr sig om vårt land och med en hållbar säkerhetspolitik värd namnet!

http://www.youtube.com/watch?v=57TBd-7ftdE&feature=youtu.be

Magnus Redin sa...
12 maj 2013 kl. 16:54  

Peter, ett flygvapen är en utmärkt del av ett skalförsvar, så länge vi har det i funktion är en invasion omöjlig.

Flygplan är rörliga så vi kan även hjälpa våra grannar om vi rustar upp flygvapnet. Dessutom kommer stridsflyg att bli en bristvara i västländer som har förköpt sig på dyra flygplan så vi kan både få säkerhetspolitiskt utbyte av att hjälpa våra vänner vid insatser och sälja flygplan till vänligt sinnade länder som inte har råd med F-35 eller Eurofighter vilket både ger inkomster och säkerhetspolitiska relationer.

MartinW sa...
12 maj 2013 kl. 17:32  

Så helheten bottnar i lågflygande flygplan??

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade