Putin drar upp framtiden (Uppdaterat 17/12 09.10)

I förra veckan höll Rysslands president Vladimir Putin sitt årliga tal till den federala församlingen. Ett mycket intressant tal eftersom det stakar ut hur Putin tänker sig Rysslands framtid inte bara under återstoden av decenniet utan även bortom 2020. Mycket intressant då Putin adresserar flera av de problem som man i väst målar upp som hindrande för Ryssland att i framtiden vara en stormakt.

För den som inte orkar läsa alla 10 500 ord i presidentens tal så kan man koncentrera sig på den sista tiondelen som gulmarkerats av Rysslands NATO-beskickning. Den delen är intressant nog och tar upp en aspekt av den ryska upprustning som sällan till aldrig nämns i den offentliga svenska säkerhetspolitiska debatten, nämligen att målet med 70 % modern materiel till 2020 endast är ett delmål. På längre sikt ser Putin även den ryska upprustningen som ett sätt för staten att komma till rätta med arbetslösheten, teknikutvecklingen och som en möjlighet att stärka Rysslands ekonomi genom ökad vapenexport.

Putin tog också upp den europeiska robotskölden som han betecknar som ett offensivt vapen. Inte osannolikt är det också i skenet av detta vi ska se helgens nyheter om att Ryssland nu tillför den ballistiska roboten Iskander till västra militärdistriktet. Inte minst då Putin i sitt tal även tog upp att den iranska kärnvapenfrågan nu får anses vara desarmerad. Även om det inte är helt bekräftat så handlar nyheterna förmodligen om basering av systemet i Kaliningrad vilket gör att flera svenska statiska militära anläggning och baser som t ex F 17 Ronneby, Karlskrona, Gotland med mera hamnar inom porté för Iskander. Till skillnad från tidigare system uppges Iskander ha en precision motsvarande västerländska GPS-styrda vapen och robotens ballistiska bana och användande av både undanmanövrar och skenmål i slutfasen gör den mycket svår att skjuta ned utom för de allra mest kapabla systemen i väst. Liksom det strategiska luftvärnsrobotsystemet S-400 kommer Iskander grupperade i Kaliningrad och nära St Petersburg att vara dimensionerande faktorer för svensk försvarsplanering och kräva antingen mycket gott fortifikatoriskt skydd eller hög rörlighet för överlevnad. Enligt nyhetsmediet Rysslands röst så är nu Litauen i diskussioner med övriga NATO om hur man ska bemöta en gruppering av Iskander i Kaliningrad. Sannolikt påbörjades liknande dialoger för länge sedan och nyheten bör ses som en förstärkning i den ryska retoriken kring robotskölden.

Förra veckan beordrade Putin också intensivare militära förberedelser för att försvara ryska intressen i Arktis. De senaste åren har Ryssland koncentrerat allt fler militära övningar till Barents och Arktis och man har börjat öppna upp flera gamla militärbaser och flygbaser som stängdes när det Kalla kriget tog slut. Likaledes intressant är det att läsa förste vice premiärminister Dimitrij Rogozins (särskilt ansvarig minister för den ryska upprustningen) uttalanden i förra veckan om just Arktis betydelse för Rysslands framtid. Ett ämne som jag härom året tog upp här på WW i serien Strategiska realiteter.

Också intressant, särskilt med tanke på utfallet mot utrikesminister Carl Bildt i rysk media härom veckan, är att den ryska staten nu kraftigt stärker sitt grepp om media. I förra veckan meddelade man från Kreml att såväl RIA Novosti som "Rysslands röst" läggs ned och ska ersättas av Россия сегодня, ej att förväxla med Russia Today, även om betydelsen är densamma. Chef för det nya nyhetsmediumet blir ingen mindre än Dimitrij Kiseljov. Samme man som stod bakom utfallet mot Bildt och samtidigt förväxlade Bildt med den tyske utrikesministern Westerwelle. PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, jämförde det träffande på Twitter med att sätta Kent Ekeroth som chef för SVT. Kiseljov ser sin uppgift som varandes att återupprätta en "rättvis bild av Ryssland i alla länder".


Det blir sannerligen inte mindre för Försvarsberedningen att hänsyn till i sin nästa delrapport som kommer i mars.

DN, Aft, SR

Uppdatering 17/12 09.10: Amerikanska utrikesdepartementet bekräftar nu att Ryssland grupperat SS-26 Iskander i Kaliningrad. Det duger för mig som bekräftelse och torde även duga för utrikesminister Carl Bildt som uttryckte skepsis i Aftonbladet igår.

10 kommentarer:

Anonym sa...
16 december 2013 kl. 23:41  

@ Herr Wiseman.

Jag har läst igenom Puttes tal två gånger och kan inte hitta något som riktar sig mot Skaraborg eller Skaraborgarna.

Vad menar du att det finns för hot mot dessa i hans tal?
Ett uttalat hot som är så stort att det bör nämnas i den fortsatta försvarsberedningen?

Med tanke på att hotbilden dessutom måste klara kriteriet för samsyn med de övriga, och speciellt med Centern, är jag tveksam till att talet kommer att sätta några som helst spår i det fortsatta "arbetet".

Teaterdirektören ;-)

P.S. Spår av ironi kan finnas i texten.
P.S.2 Är dina farhågor angående Isakandersystemets utplacering riktiga kanske man bör överväga en omgruppering av musikkåren?

Anonym sa...
17 december 2013 kl. 00:19  

Försvarsberedningens slutsats kommer bli att den fredlige kampsportaren Putte aspirerar till Olympiska Spelen.

Stig Tegström sa...
17 december 2013 kl. 00:37  

Får återkomma senare med en längre kommentar, men både talet och annat visar att antingen herr Putin eller i alla fall någon/några i hans omgivning, har lite ideér, och planerar. Här i Skaraborg verkar det vara mer och att leva från en dag till en annan utan några som helst framtidsplaner.
Håller med herr Teaterdirektör om tvivlet att det kommer leda till "framsteg", i alla fall så lång. Inte minst för att ekonomistyrverket prognoserade om att staskassan kommer bli lite mer tom nästa år.

Falstaffakir sa...
17 december 2013 kl. 08:04  

Efter att under 1980-talet skrikit ubåt fler gånger än varg, har nu Bildt gjort en kovändning och ser inte längre skogen för alla träd. Hans svängning i den säkerhetspolitiska analysen av Ryssland sedan Georgien-kriget till det bättre, är så anmärkningsvärld att jag börjar anan att hans lojalitet inte längre sätter landets intresse främst. För när alla hans kolleger i regionen är eniga in att utveckling går åt fel håll, fortsätter Bildt som ett obstinat barn att säga tvärt om. Att vi ni lever under det ryska paraplyet bekymrar honom inte...antagligen därför att han redan sålt Gotland till amerikanerna.

Unknown sa...
17 december 2013 kl. 09:24  

@Teaterdirektören:

Obetalbart! Grattis till Bosses ironipris 2013 ;-)

Corse sa...
17 december 2013 kl. 13:57  

@ Teaterdirektören 23:41

Vilken fantastisk och underhållande kommentar!! (Obs: INGEN ironi)

När skall du starta upp en egen blogg?
Jag bara väntar...

Unknown sa...
17 december 2013 kl. 19:46  

Bäste herr teaterdirektör!

Dig väntar gröna ängars klövet den dag du bestämmer dig för att lämna teatern. Många kommer att vilja anlita dig som krönikör. Hatten av!

Peter A

PangPangSWE sa...
17 december 2013 kl. 21:00  

Vadå "öppna upp gamla baser"? Har de inte gjort som alla andra världssamveten i ankdammen och skruvat ned, rivit ut och igenfyllt med makadam och betong?

För det är ju den enda vägen framåt.
Eller?

Nåväl, vi får väl hoppas att vi ligger under jänkarnas paraply som gentjänst mot signalspaning mot Ivan.

GMY

TRIDENT sa...
17 december 2013 kl. 22:13  

En robot i bastuban är inget man skojar bort...

Det blir ju ett direkt angrepp på kulturarvet vilket borde få riksdagspolitikerna från Blekinge att reagera....

Anonym sa...
18 december 2013 kl. 13:34  

Jag vill på detta enkla sätt tacka för beröm och utmärkelse.
Jag har aktiverat teaterns heraldiska samverkansgrupp på att ta framlämplig "ribbdekoration" för Bosses ironipris.

Vill också passa på att önska er alla en GOD JUL!

Teaterdirektören.

P.S. Det finns inga spår av ironi i texten.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade