Basplattan som stjäl fokus

Granatkastare M/41. Foto: Försvarsmakten

Det har blivit ett väldigt snack om "basplattan" i försvaret sedan försvarsminister Peter Hultqvist under hösten lanserade begreppet om de grundläggande luckor som finns i Försvarsmakten. Luckor som den tidigare regeringen inte alls låtsades om – tills att Moderaternas nya försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark i en debattartikel i SvD talade om att partiet faktiskt målat upp en annan verklighet än den egentliga.

Mycket av debatten på rikskonferensen i Sälen handlade om ekonomin inför det kommande försvarsbeslutet och försvarsminister Peter Hultqvist ville överhuvudtaget inte tala om några summor, utan gjorde istället sitt bästa i sitt tal för att sänka förväntningarna på försvarsbeslutet genom att meddela att fokus ska läggas på "basplattan".

Ur försvarsminister Peter Hultqvists tal på Folk och Försvars rikskonferens

Som jag bland annat påpekat i podden Politiknörden i Expressen så utgörs "basplattan" av det som allmänheten förutsätter fungerar i ett försvar. Soldater har vapen. De har uniformer. Förbanden har fordon så de kan ta sig från A till B och genomföra strid. De har radioapparater så de kan prata mellan A och B istället för att skicka en löpare och så vidare.

Talet om "basplatta" stjäl effektivt fokus från någon som helst ambitionsökning för försvaret utan istället blir resultatet att man nöjer sig med den att lappa och laga mot den nivå som beställdes i försvarsbeslutet 2009 – med en helt annan omvärldsituation och framförallt en helt annan omvärldsutvecklingen. Det är alltså inte på något sätt tal om en ambitionsökning utan i bästa fall går försvaret mot att uppnå en tidigare målsättning. Det här är bekymrande och en mycket låg ambitionsnivå givet hur vi ser omvärldsutvecklingen, där Ryssland nu under 2015 prioriterar sin militära förmåga i Östersjön, Arktis och på Krim när den statliga budgeten nu sänks 10 % – utom försvarsbudgeten. Två av tre områden är alltså samma som Sverige tillhör och prioriteringen säger också något om vilken omvärldssyn Ryssland har och hur man tror sig kunna lösa landets problem.


För övrigt är basplattan det som en granatkastare står på och som gör att den inte sjunker ner i marken när den avfyras. Det vill säga fullständigt grundläggande för att överhuvudtaget avge någon eld och nå någon verkan mot motståndaren. Har man glömt basplattan hemma blir det heller ingen verkan i målet.

Läs gärna även PM Nilsson ledare från i tisdags apropå basplattan

6 kommentarer:

Anonym sa...
18 januari 2015 kl. 13:21  

Min personliga uppfattning utifrån vad jag hört, läst samt erfarit via personer som idag sysslar med frågan inom industri o i försvar är att svenska försvaret som minst skulle behöva 40 miljarder kronor tämligen omgående.

För mer om min uppfattning se: 1 miljard är 39 miljarder för lite, Norah4you 3 sept 2014

Strilsäker sa...
18 januari 2015 kl. 13:30  

Detta är i högsta grad en tolkningsfråga. Men något högteknologiskt skrämmer ingen, om ingen handhar det. Detta har varit just problemet att det saknas folk. Det finns inget som säger att en värnpliktsarmé består av någon form av älgkavalleri.

I slutändan handlar det om hur man på bästa sätt försörjer detta. Där kommer vi ingenstans om vi målar upp ovan nämnda svartvita bilder om läget.

Kristian sa...
18 januari 2015 kl. 14:20  

Det absolut enklaste vi kan göra för att höja förmågan i närtid måste ändå vara att lägga (nya) pengar på basplattan och på mer övningstid. Hjälper det att köpa 10 Gripen E till som ska levereras om 10-15 år när existerande plan inte kan flyga för att det saknas reservdelar?

Sedan hoppas jag att det ena inte utesluter det andra. Det finns ett enormt uppdämt behov av materialinvesteringar inom alla försvarsgrenar.

Unknown sa...
18 januari 2015 kl. 17:40  

Tja, talibanerna lyckades ju att stoppa en teknologiskt överlägsen invasionsmakt med bara materiel ur "basplattan".

uppgiven sa...
18 januari 2015 kl. 18:21  

@Staffan Topping

Nej, talibanerna stoppade ingen. Däremot var de bra på att terrorisera civilbefolkningen och att tillfoga väpnade motståndare vissa förluster.

Det tog inte lång tid för USAs luftherravälde att hjälpa den Norra alliansen att knäcka talibanregimen 2001.

Marinofficeren sa...
18 januari 2015 kl. 19:40  

Visst är det viktigt att vi får öva mer... Men det kan vara bra att ha något att öva med också... Det börjar alltså med basplattan, och då kommer ambitionsökningen (från nuläget alltså)

/Marinofficeren

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade