Mer heder åt Odenberg

Som vanligt vet man inte om man ska skratta eller gråta. F d försvarsministern Mikael Odenberg har avslöjat för SvD att en av anledningarna till hans avgång, var att Finansdepartementet lade sig i försvarsbudgeten så till den grad att man t o m gick in och beslutatade vilka vapensystem som Försvaret inte skulle ha. I det specifika exemplet handlar det om Visby-korvetternas luftvärnsrobotsystem. Detta var från början avsett att bli BAMSE, men i våras hade man kommit fram till att det var mer effektivt med den sydafrikanska Umkhonto-roboten. Förmodligen ett klokt beslut eftersom Finland redan köpt in samma system. Så i somras valde då Finansdepartementet att skrinlägga detta inköp eftersom man anser att robotsystemet inte behövs! Detta får till följd att Visby, liksom tidigare svenska örlogsfartyg (med undantag av Hallandsjagarna som vi så stolt skrotade mitt under ubåtsjakterna i början på 80-talet när de behövdes som bäst) saknar ett kvalificerat luftvärnssystem. Den svenska flottan är den enda i världen som inte har kvalificerade luftvärnssystem på sina fartyg.... Detta innebär att fartygen utgör en begränsad resurs i samverkan med andra fartyg i gemensamma operationer, som t ex den utanför Libanons kust, eftersom andra fartyg måste avdelas för att luftförsvara de svenska. Pinsamt....

Nu väntar jag bara på att media ska börja nysta ordentligt i nästa år mycket underfinansierade försvarsbudget som kommer att få mycket drastiska konsekvenser för all verksamhet inom Försvaret - mestadels för de förband som ej har delar i NBG, men sjukt nog även för dem som ingår i NBG.

Det är återigen bara att förundras över dagens situation. Samma försvarsbudget som för 15 år sedan räknat i Mdr kr, men så otroligt lite för pengarna.

Flygvapnet då: 16 tunga divisioner, ingen brist i övningstid, ständiga skarpskjutningar, hög beredskap och ett välutvecklat krigsbassystem (24 baser med flera banor utöver reservbaserna). I händelse av ofred skulle Flygvapnet snabbt spridas ut på baserna för att undgå bekämpning. Bekämpningen skulle kräva enorma resurser hos en angripare för att lyckas eftersom flygplanen spreds på en så stor yta och maskerades istället för att skyddas fortifikatoriskt.

Flygvapnet idag: 4 divisioner, otroligt inskränkt övningstid (vissa divisioner flyger inte mer i år), tveksam beredskap, materielbrist, inga pengar för skarpskjutningar, och endast två användbara baser för de taktiska divisionerna - Ronneby och Luleå. I händelse av ofred uppträder divisionerna från de ordinarie baserna där ingen möjlighet finns till spridning. Fortifikatoriskt skydd finns absolut inte. Vill man slå ut det svenska flygvapnet räcker det med 4 kryssningsrobotar - en mot varje hangar för en flygdivision. En ganska snabb affär vid ett överraskande angrepp.

Ja, jag vet... det blir inte krig idag eller imorgon. Men vem vet hur situationen är om 5-15 år? Den materiel och organisation vi har idag är den vi kommer att utgå från då.

2 kommentarer:

Unknown sa...
21 oktober 2007 18:43  

Jag frågar mig om Herr Borg är en smygsosse? Är det verkligen en borgerlig regering? Den här nyheten är bara helt otrolig. Hur kan man låta finansdep lägga sig i frågan om vapensystemet?
All heder åt Odenberg! Är behandlingen av försvaret ett resultat av att färre män göt värnplikten i dag?

Bo Persson
http://bopersson64.wordpress.com

Wiseman sa...
21 oktober 2007 21:00  

Som Lasermannen avslutade sitt brev till regementschefen på I 1 där han beklagade sig över sin slappe plutonchef som inte höll efter otyget med öppna fickor och oknäppta knappar: "Jag tror t o m att han är socialdemokrat".

Riktigt så illa tror jag inte att det är, men Borg är definitivt inte en del av det moderata parti jag är uppvuxen med och röstade på. Ska bli intressant att se vad som händer på partistämman.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade