Som nyttigast är man när man inte själv förstår

I förra veckan höll det ryska mc-gänget Nattvargarna (Notjnije Volki) sin årliga ”Bike-show”. I år, liksom förra året, hölls showen i Sevastopol på det annekterade Krim. Dessa shower har genom åren alltid varit mycket påkostade och med ett starkt ryskt (till och med sovjetiskt) patriotiskt tema, där samarbetet med den ryska staten och militären är mycket omfattande. Exempelvis brukar man nyttja ryska örlogsfartyg som både rekvisita, fasader och för att köra i land motorcyklar och andra fordon.

Nattvargarna är inte vilket mc-gäng som helst. Som andra mc-gäng håller de på sin beskärda del av brottslighet, men de har också kommit att stå president Putin mycket nära. Gängets ledare, Alexander Zoldostanov, även känd som ”kirurgen”, har blivit en personlig vän till president Putin och dyker regelbundet upp på Putins tv-sända frågestunder. 2011 anlände Putin personligen till det årets "Bike-show" på motorcykel.

Kirurgen och Putin vid ett evenemang i Volgograd 2013. Foto kremlin.ru via Wikimedia Commons

I förra veckan blev det allmänt känt i Sverige att det svenska hårdrocksbandet Sabaton spelat under årets upplaga av ”Bike-show”. Sabaton är ett mycket populärt svenskt hårdrocksband med många historiska och militära inslag i sina texter. Bandet är också mycket populärt bland Försvarsmaktens personal och 2008 förärades den svenska insatsen i Tchad en egen låt. Sabaton anser inte att det finns något kontroversiellt i detta utan att det var som vilken spelning som helst för deras fans och med ett tema (årets tema var 70 år sedan Sovjetunionens seger över Nazityskland) som passade deras profil. Man anser sig överhuvudtaget inte ha något med politiken att göra.

Under den gångna veckan har jag fört en av tidsmässiga skäl sporadisk diskussion på Twitter med Göteborgs-Postens ledarskribent Adam Cwejman, som är av åsikten att Sabaton inte kan och inte ska ta några politiska hänsyn då musiken står över sådant. Det är en åsikt som jag inte fullt ut håller med om, särskilt inte i detta fall. Diskussionen ledde förmodligen senare fram till denna ledarkrönika av Cwejman.

Jag tror varken Sabaton eller Cwejman har förstått vare sig vilka Nattvargarna är eller deras roll i den ryska informationskrigföringen, i det här fallet främst avsedd gentemot den ryska befolkningen. Nattvargarna har under alla år tagit på sig en roll för att stärka den ryska patriotismen och är sedan flera år också samordnade med den ryska statens egna ansträngningar på området – därav de täta banden med militären och president Putin, samt att deras shower direktsänds i tv. Den som sett en av dessa shower inser omedelbart att detta skådespel, närmast i klass med en OS-invigning när det gäller resurser och koreografi, inte är något Nattvargarna betalat för och ordnat själva. Även om det varit tydligt i tidigare shower, så gick detta faktum inte att blunda för i förra årets upplaga och då särskilt inte heller gruppens roll i informationskrigföringen.I förra årets ”Bike-Show” som visas ovan, var temat Majdan och den ryska interventionen i Ukraina. Showen börjar med att visa ett fredligt samhälle där barn och kvinnor leker där lugnet avbryts av flyglarm. Det visas sedan hur något gror under ytan i form av den ukrainska nazismen. Nazisterna börjar sedan marschera i form av ett hakkors samtidigt som publiken får höra rösterna av Hitler, Obama och Merkel. I rekvisitan i bakgrunden ser vi det amerikanska riksvapnet på händerna som styr de nazistiska marionetterna samt pyramiden, det allseende ögat och dollartecknet från dollarsedlarna. Därefter utbryter strider mellan ”stackars” obeväpnade kravallpoliser och nazister, samt lynchningar. Något senare får man se hur ”ukrainska frihetskämpar” i östra Ukraina tar över stridsfordon från regeringen och påbörjar ”befrielsen”. Efter halvtimmeslång glorifiering av den ryska sidan i Ukraina, dessutom väl tajmad att sammanfalla med den reguljära ryska arméns offensiv i östra Ukraina som vände kriget, övergår sedan showen till uppvisning av motorcyklar m.m. genom att dessa anländer genom stävportarna på ett landstigningsfartyg.

Detta är alltså kontexten för den typen av evenemang som Sabaton valt att delta i och det bakomliggande syftet med dessa. Adam Cwejman frågade mig om det med mitt resonemang inte var så att ”band som spelade i DDR på stora kulturevenemang, deltog de i propagandasatsningar?” Visst kan man tolka det så, men det är ändå en stor skillnad mellan det Sabaton deltagit i och exempelvis Metallicas spelning i Moskva under veckan. Sabaton har valt att delta i ett evenemang med en klart olämplig kontext, anordnad av intressen som för ett informationskrig inte bara mot den egna befolkningen utan även mot Sverige och övriga Västvärlden, samt på en annekterad plats där Sverige och EU har sanktioner (om än inte inom kultursektorn). Emedan Metallica kan stå rakryggade och säga att man spelade på sina egna villkor för sina fans, har Sabaton medvetet eller omedvetet låtit sig utnyttjas såväl av den ryska propagandamaskinen som i informationskrigföringen. Har man gjort detta omedvetet och fortfarande inte förstår vad det är man gjort, ja då finns det ett rätt passande sovjetiskt uttryck för detta.


Det går inte att komma undan med att säga att "jag/vi bryr oss inte om politik". Det är nämligen så för vissa av oss i samhället att politiken bryr sig om oss och vill använda oss som redskap för att uppfylla mål som inte alltid är så behjärtansvärda. Förstår man inte det, så blir naturligtvis effekten ännu bättre.

DTSR P4


8 kommentarer:

Max Hanemann sa...
28 augusti 2015 16:58  

Adam Cwejman är en del av GP:s mycket uppfriskande satsning på sin Ledarsida och är i regel omdömesgill och läsvärd. I det här fallet är han dock litet historielös - kultur (och idrott!) har sedan historisk tid (antikens dramer och gladiatorspel) varit invävd i den politiska apparatens ansträngningar att påverka såväl den egna befolkningen som omvärlden i önskvärd (förnöjd/aggressiv/beundrande/fruktande) riktning.

Ett näraliggande exempel är Zarah Leanders uppträdanden i Nazityskland som resulterade i att hon efter kriget bojkottades i Sverige under åtminstone fem år ("syndabocken"), då hon därmed ansågs ha understött regimen ifråga. Själv beskrev hon sig i sammanhanget som "politisk idiot", ett epitet som man med välvilja även torde kunna tillämpa på den nu aktuella svenska hårdrocksgruppen ...

Sommarfararen sa...
28 augusti 2015 23:07  

Ehhh - jag tror att det är lite rundgång här :) Tycker det är stor komik att ett band som är ett av de mest svenskpatriotiska som man kan hitta spelar för en rysk publik. Ryssarna fattar troligen inte ett jota av texterna och om de gjorde det så skulle det nog bli tomt framför scenen. Känns som om okunnigheten är lika stora bland nattvargarna och Adam Cwejman samt Wiseman. Det här är nog mer att jämföra med Nazister som uppskattandes lyssnar på judisk musik utan att själva förstå det :)
Kan med fördel rekommendera låten "Carolus Rex", dvs Carl XII - är det putlers favoritlåt? :)
https://www.youtube.com/watch?v=XaP3wKVKkSA

Wiseman sa...
28 augusti 2015 23:42  

Nej då, Thomas B. Jag är fullt införstådd med Sabatons musik och det är något som jag har lyssnat på i flera år. Teamblandningen, med en stor repertoar av låtar om VK 2, är inget som förändrar omdömet om det bandet gjorde på Krim.

Unknown sa...
29 augusti 2015 09:01  

Vänligen lyssna på mer än ett enda album innan du försöker ge ett "expertutlåtande".

Unknown sa...
2 september 2015 11:56  

Sabaton har på sin hemsida en lista på spelningar tillsammans med en flagga och namn på landet i fråga. Spelningen på Krim står listad under "Republic of Crimea". Vidare har de tidigare i år spelat med St George-bandet i Krasnodar. St George-bandet är förvisso en gammal symbol, men den har fått ett ordentligt uppsving sedan kriget mot Ukraina, den har blivit symbolen för Antimaidan och för ryssarnas trupper i Ukraina.
De är nog fullt medvetna om vad de stödjer.

Peter Grafström sa...
7 september 2015 21:02  

Tänk, Wiseman, om det i stället är just därför att de vet och förstår som de deltar. Behövs inte mer än att en tid följa västvärldens altmedier för att genomskåda demoniseringen av Putin.
Det farliga är att de flesta är överspecialiserade så även ni militärer.
Är man specialist på militära ting kan man fortfarande vara grundlurad beträffande vem som utgör hot genom falsk historieskrivning.
Många tror att Sovjet var ett objektivt hot mot Baltikum och Finland eftersom det verkligen blev krigshandlingar. Men bakom den officiella tvättade historiebilden var det britterna som avsiktligt förstörde alternativen. Sovjet vädjade om en allians med britterna och de vädjade om tydliga överenskommelser beträffande alla grannstaterna. Men britterna ville ha Sovjet isolerat, utan allierade och anfallna av Tyskland, med England tätt bakom för att kunna bestämma rovets fördelning.
Det var helt och hållet britternas fel att det blev krig
Englands och Usas eliter som matchade fram Hitler på alla tänkbara sätt, både diplomatiskt och ekonomiskt, bojkottades inte samtidigt med Zara. Hoppas jag får uppleva att svensk militär i allmänhet och inte bara undantagsfall vaknat på den punkten.
Så att det inte längre heter att dessa nidingar 'Räddade Europa'.
Det värsta är att dessa angloamerikanska bedragare har lyckats vinna 'the hearts and the minds' med alla känslomässiga medel och ofta med utstuderade lögner. Så varför i hela fridens dar, Wiseman, skulle ryssarna avstå från att försöka vinna sympati för sin sak, med sånt som har känslomässig anklang.
- - -
Mer rysk 'propaganda' som antagligen helt enkelt säger sanningen:
'I Ryssland är det normalt att hustrur är undergivna sin make.'
http://russia-insider.com/en/society/subservience-wives-husbands-mainstream-russia/ri9520

uppgiven sa...
8 september 2015 21:58  

Ja, det är ju fullkomligt uppenbart att Storbritannien tvingade Sovjetunionen att ockupera baltstaterna. Man var så fullkomligt överlägsen att man lyckades tvinga Sovjetunionen att göra det i 50 år, trots att man under denna tid inte ens lyckades hålla kvar sina egna kolonier...

Storbritannien är sannerligen fantastiskt som hade denna förmåga. Och har lyckats hemlighålla den under all denna tid... Eller?

strotsky sa...
9 oktober 2015 12:16  

Hej Wiseman

Följande debattinlägg på di.se slår fast att Putin erbjuder den enda möjligheten att bekämpa IS. Inlägget består så vitt jag kan se av en hel del vilseledande information, bl.a. påstås att Putin aldrig förlorat en endaste strid. Man undrar om denna stackars "flykting" som skrivit inlägget egentligen är en rysk informatör och i så fall bör man fråga varför inlägget har fått publiceras i en svensk tidning.

http://www.di.se/artiklar/2015/10/8/debatt-putin-kommer-att-sla-ut-is/

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade