Lär av de ryska påverkanskampanjerna i och mot USA

Nästa år är det åter riksdagsval i Sverige och valrörelsen kommer snart att dra igång. Det har inför valet uttryckts farhågor från flera håll att Ryssland och andra utländska intressen ska försöka påverka det svenska valet såsom gjordes i förra årets amerikanska presidentval. Här kan både svenska politiker och framförallt journalister lära mycket av USA och det är av yttersta vikt att man gör så.


Igår genomförde senatens underrättelseutskott en utfrågning med anledning av de ryska försöken att påverka det amerikanska presidentvalet. En av experterna som frågade ut var Clinton Watts från The Center for Cyber and Homeland Security vid George Washington University. Han har redan tidigare i år varit delaktig i den bästa visualiseringen jag sett av Rysslands användning av och informationskrigsföring i media och sociala media inom ramen för "aktiva metoder" och påverkansoperationer (läs gärna också hela inlägget på War on the Rocks).


Det nedanstående 8 minuter långa klippet från gårdagens utfrågning rekommenderar jag starkt att man som politiker eller journalist tar sig tid att se och reflektera över. Vad betyder det här för Sverige? Var står vi nu? Vad behöver vi göra? Hur agerar vi på min tidning eller nyhetsredaktion? Som privatperson är det också något man bör ta till sig och reflektera över när man ser "nyheter" i sociala medias flöden.

Vill man se hela utfrågningen finns del 1 här och del 2 här.

Det kommer framöver att finnas goda skäl att återkomma för att diskutera påverkansoperationer mot Sverige, men även andra länder i Europa.

3 kommentarer:

Unknown sa...
31 mars 2017 17:07  

Hej,

Hoppas min kommentar passerar nålsögat, jag är inget troll utan en helt vanlig person.

Jag tror absolut att det finns rätt stora risker och sannolikhet att Sveriges val-kampanjer
komma nyttjas av externa krafter för att påverka valet i den riktning de önskar. Ryssland
är naturligtvis den mest troliga externa kraften.

MEN mitt råd till svenska politiker och medier är då att omedelbart sluta driva
agenda-journalistik eller ensidigt föra fram de fakta som är mest lämpade för den
politiskt korrekta agendan.

Jag själva litar inte riktigt på de medier jag i hela mitt liv satt mycket stor tilltro
till och där ingår exvis SVT, SR, SVD och DN. Det känns inte roligt alls.

Hoppas det kan bli en valkampanj som tar landet tillbaka till åtminstone lite mer ärlighet
och rakryggade åskådningar av de utmaningar Sverige har framför sig. Där ingår INTE att exvis ensidigt jaga Donald Trumps utspel på andra sidan atlanten.

Mvh Fredrik


Simplicio sa...
2 april 2017 23:39  

Vill i sammanhanget erinra om att vi har åtskilliga inhemska desinformatörer som i framför allt den försvars- och säkerhetspolitiska debatten - i diverse media och sammanhang - villigt, ofta och gärna förmedlar krigsförbrytardiktaturens i Kreml narrativ.
Här ett aktuellt exempel på en av de mer förslagna i facket:
https://www.svd.se/schori-bistand-skapar-mer-hallbar-sakerhet-an-nato/om/debatt

UlfP sa...
17 juni 2017 18:39  

Det är ju inte någon enskild händelse, Ryssland verkar ju närmast föra ett full informationskrig mot ett antal länder, allt kombinerat med finasnsielt stöd till destabiliserande partier på olika kanter. Det är ett mönster som tydligt kan ses. Man kan tycka att det vore dags för väst (EU?) att helt öppet och mycket hårt uttala sig om detta med direkta protester till Ryssland.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade