Gästinlägg: Korrigera upphandlingen av nytt luftvärn (SD)

Nedan följer ett gästinlägg från Sverigedemokraterna. Aster 30 / SAMP/T. Foto: MBDA


Korrigera upphandlingen av nytt luftvärn

Nytt luftvärn, ja!​
– Men, är den svenska regeringen på väg att göra ett jättemisstag i upphandlingen?

Ända sedan högkvarteret gjorde beräkningar att luftförsvaret behöver minst 60 till 80 nya Gripen E har frågan om inköp av modernt medelräckviddigt luftvärn varit en springande punkt. Det minsta tänkbara luftförsvaret kräver mycket modernt medelräckviddigt luftvärn om vi skaffar endast 60 stridsflygplan. Om vi skaffar 80 plan kan mängden luftvärn vara något lägre.

Beställningen av Gripen E bestämdes tyvärr till endast 60 plan och upphandlingen av det nya luftvärnet har tagit lång tid. Redan tidigt i samband med Luftförsvarskommitténs arbete uttalade Försvarsmakten sin åsikt: man ville ha Aster30 som medelräckviddig lv-robot kombinerad med korträckviddiga IrisT SLS.Det var en utveckling som vi gav vårt stöd. Tyvärr i upphandlingen har nu en märklig låsning uppstått där alternativen är Samp/T ställt mot amerikanska 80-talslösningen Patriot. Samp/T är en lösning som säljs av ett konsortium, Eurosam, där Aster-30 från MBDA styrs av en fransk radar tillverkad av Thales.

Problemet med Samp/T är att köp under den beteckningen kontraktsmässigt binder till den franska radarn. Saab har utvecklat en bättre radar som vi naturligtvis borde använda. Det går att köpa Aster30 utan fransk radar, man får för den ordningen skriva till Frankrike och leverantörer med villkoret att man vill ha egen radar samt hur lösningen ska utformas för att ge den svenska slutanvändaren en värdig lösning. Detta har andra länder gjort (Singapore t.ex. har på sitt försvarsdepartements hemsida en sådan lösning baserad kring Aster-30 med annan radar). Detta system är med andra ord off-the-shelf och kan levereras omgående. Den svenska radarn torde öka systemets effektiva skjutradie med Aster-30 till att bli avsevärt mycket större.

Upphandlingen borde med andra ord göras om alternativt anpassas till att innefatta system som är bättre lämpade för Sverige. Prisförfrågan till MBDA bör omfatta Aster-30-eldenheter, separata datalänkar, Aster-30 robotar, medan radarn köps i Sverige: Giraffe 4A och senare så kallad Early Warning Radar.

Saab Giraffe 4A. Foto: Saab

Så här skulle Sverige kunna bygga ett luftförsvarssystem som är flexibelt och kostnadseffektivt för framtida behov likväl som för att uppfylla en initial förmåga redan under 2020:

► För stridsflyget används redan den delvis svenska jaktroboten robot 101 Meteor med räckvidd på 100 km medan den svensk-tyska attackroboten Taurus (500 km) kan köpas in.

► För brigadluftvärnet används EldE 98 Iris-T SLS (10 km) och luftvärnskanonvagnar medan CAMM-ER (45 km) kan köpas in.

► För skydd av vissa krigsflygplatser och viss annan centralt viktig infrastruktur kan Aster 30 (120 km) och CAMM (25 km) köpas in.

► För fartygsplacering kan CAMM införskaffas som då kan skjutas ut ur Visbykorvetterna.

Aster-30 har en lång rad fördelar framför Patriot. I själva verket - när man jämför dataframstår det som att den som förordar Patriot måste ha andra skäl än tekniska eller ekonomiska. Låt Sveriges bästa ligga som grund för upphandlingen. Beslutet är viktigt och kommer påverka oss länge.

▬ Priset med Aster-30 är lägre än Patriots.

▬ Aster-30 bygger på modern utvecklingsbar teknik, medan Patriot är 80-talsteknik vid vägs ände.

▬ Bemanning med Aster-30 för gruppering är cirka en fjärdedel jämfört med Patriot.

▬ Omgruppering av Aster-30 kan genomföras snabbare än för Patriot.

▬ Saabs sensorer skulle genom ovanstående även kunna bli en del av Aster-30:s standardlösning och ge svensk del i vidare exportinkomster om exportkunder så önskar. Detta blir en bra grund för Saab och Thales diskussioner om samtal om framtidens radar, vilket kan bli en konsoliderad europeisk radarlösning.

Lägg till ett alternativ i upphandlingen: Aster-30 från MBDA med separat datalänk och med svensk radar från SAAB!


Björn Söder, säkerhetspolitisk talesperson SD
Mikael Jansson, försvarspolitisk talesperson SD
Roger Richtoff, försvarsutskottet SD

8 kommentarer:

Max Hanemann sa...
14 augusti 2017 kl. 11:12  

Jag är rädd att med detta debattinlägg har (sd) säkerställt att inget av de förslag de för fram kommer att förverkligas, oberoende av deras möjliga tekniska/taktiska/ekonomiska fördelar. Övriga partiers beröringsskräck gentemot (sd) i vid bemärkelse kommer att garantera detta, helt oberoende av fakta i målet.

Fast jag hoppas jag får fel ...

Unknown sa...
14 augusti 2017 kl. 12:26  

"medelräckviddigt" ? :)
medelräckvidd -> medelräckvidds

MacallanSWE sa...
14 augusti 2017 kl. 14:12  

Är det verkligen optimalt att politiker sitter och pekar ut vilka SYSTEM som skall inköpas? Vore det inte bättre att överlåta sakfrågorna till de som kan detta bäst - typ officerer inom luftvärnet?

Har FM ikommit med några egna rekommendationer?

Kristian sa...
14 augusti 2017 kl. 15:08  

Håller med om i stort sätt allt, förutom att jag tycker det verkar vara onödigt att anskaffa två olika varianter av CAMM till armén och flottan. Bättre att göra en utvärdering och sedan välja samma modell – borde ge lite stordriftsfördelar.

Sommarfararen sa...
14 augusti 2017 kl. 16:17  

Problemet idag är att luftvärnsrobotarna behövs nu och då fungerar inte det med att få dem tidigast 2020. Sen att Patriot är 80-tals teknologi är inte sant. Både robotar och radar är nyligen uppgraderade och uppgraderas kontinuerligt med ny teknik så det argumentet är inte giltigt. Bland det viktigaste vi får med Patriot är en leverantör som kan tillhandahålla fler system och robotar med kort varsel. Det får vi inte med Frankrike.

Unknown sa...
14 augusti 2017 kl. 21:49  

De har helt rätt i att Aster-30 är det bättre valet. Likaså håller jag med dem i resonemanget om att köpa systemet med svensk (SAAB) spaningsradar. Ändå ser jag ett antal fel i deras resonemang: "Detta system är med andra ord off-the-shelf och kan levereras omgående. Den svenska radarn torde öka systemets effektiva skjutradie med Aster-30 till att bli avsevärt mycket större."

1) Att Singapore har köpt systemet och parat ihop det med en annan spaningsradar gör inte att det blir "off the shelf" att koppla ihop systemet med en svensk radar. Kommer att behövas en hel gränssnittsanpassning.

2) Systemets effektiva skjutradie ökar inte med svensk radar. Robotens räckvidd är en och samma oavsett vilken radar den får måldata från, och det är det som begränsar systemets bekämpningsradie.

Oavsett, sensorteknik är ju ett område där Sverige är i absolut världsklass, vilket gör att inköp av systemet med en svensk radar vore det absolut bästa. Tyvärr kommer vi väl i vanlig svensk ordning få se det sämsta, nämligen ett litet antal föråldrade PATRIOT-batterier.

paul sa...
16 augusti 2017 kl. 10:37  

Låt försvarsmakten och Luftvärnet avgöra vilket system som är bäst och mest lämpat för Sveriges behov. Anslå därefter pengar till detta.
Politiker och vi för intresserade har inte insyn i de faktiska förmågorna i dessa system och troligtvis har ingen av oss insikt i radarsystemens prestanda.
Möjligen har Wiseman mer insikt men den insikten är troligen försedd med en stor röd stämpel märkt "hemligt" och han kommer inte säga något om det.

Trices sa...
30 augusti 2017 kl. 23:12  

Det finns ett stort problem med G4... Jorden är rund och Sverige är bevuxet av träd. En sundare investering vore att köpa fler UndE av senaste version.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade