Kungliga Krigvetenskapsakademins blogg Försvar och Säkerhet tar idag upp ämnet cyberkrigföring med anledning av att DN i en artikel uppmärksammar att USA anser att Sverige är en viktig spelare inom området. Bl a utvisar ett av de dokument med amerikansk ambassadtrafik som Wikileaks har släppt att USA ser Teliasoneras Östersjökablar som varande mycket skyddsvärda.
F&S konstaterar att det går lite trögt för svenska myndigheter inom områdena cyberkrigföring/IT-försvar.
"Först måste det nog hända något där den nuvarande IT-säkerheten inte räcker till."
Det är en analys som delas. Utvecklingen inom området går blixtsnabbt och nu gäller det att inte ligga på latsidan för då blir man ohjälpligt ifrånsprungen. Vad vi idag upplever är skapandet av en ny stridsarena, på samma sätt som man för 100 år sedan började erövra även luftarenan för krigföring. Cyberarenan erbjuder samma gränslöshet som rymdarenan, vilken man snabbt insåg skulle möjliggöra enorma kringgångar och storanfall på djupet med framförallt kärnvapen och lasersystem. Detta gjorde att rymdarenan snabbt reglerades av internationella konventioner och avrustades innan en rustning ens påbörjats. Detta kommer inte att vara möjligt på samma sätt med cyberarenan, då datorer idag är något av var mans egendom till skillnad från rymdfärder och kärnvapen.
Samhällets stora datoranvändande som underlättat livet för miljarder människor har också blivit ett datorberoende i form av en enorm kritisk sårbarhet. I och med ett samhälles fullständiga beroende av IT är det inte otroligt att vi snart talar om "first strike" och "mutually assured destruction" även inom detta område.
För svensk del är cyberkrigföringen ett område att satsa på. Naturligtvis först och främst i form av skydd eftersom IT är ett veritabelt smörgåsbord för icke-statliga aktörer, men därför också för att området kan erbjuda ett litet land som Sverige möjlighet att retaliera på djupet hos en eventuell motståndare. Sverige är ett av världens mest "IT-fierade" länder med en mycket hög grad av uppkoppling och datortäthet. Grundförutsättningar är alltså mycket goda för att vi ska kunna vara bland de första att kliva på tåget. Det är därför mycket glädjande att läsa att cyberarenan kommer att beredas stort utrymme vid årets upplaga av Folk & Försvars Sälenkonferens.
Cyberkrigföringen kommer att utvecklas till att vara den asymmetriska krigföringens kärna. Den amerikanske general som drev USA:s ansträngningar inom området för ca tio år sedan uttryckte en vision om att om några decennier kommer krig förhoppningsvis utkämpas i en datorhall i Génève utan mänskliga förluster. Det är inte helt omöjligt att tiden ger honom rätt.
(Inlägget utvecklat ur min kommentar på F&S)
Targeting Pod Falls From RAF Typhoon Into Yorkshire Field
10 timmar sedan
7 kommentarer:
Att inneha en "vital resurs" för USA är inte något att vara stolt över - det kan minst lika mycket innebära att man blir ett viktigt mål för sabotage eller direkt bekämpning. Att vi kan "retaliera" som nationen Sverige kan även det öka riskerna för vårt samhälle - att bli utsedd som primärt mål av ryska militära hackare är inte direkt ett trevligt scenario heller.
USA kommer med största sannolikhet att använda svensk kompetens för att störa ut möjlig samverkan och samarbete mellan bl a Ryssland och Europa eftersom det ligger i deras intresse att det samarbetet aldrig kommer till stånd. USA är på dekis, en fallande supermakt som nu endast har som starka kort sin militär och ett antal nyttiga idioter till funktionella landsförrädare i olika länders politiska och militära ledningsstrukturer. Det kommer att bli mycket otrevligt de närmaste åren när även den reella potentialen hos USAs militär minskar och man minskar i inflytande när de finansiella systemen omstruktureras.
Att i det läget sitta som en hubb i kommunikationsnätverket Internet med spetsen riktad mot öst kommer att innebära en mycket riskabel situation...
Läsvärt…
http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=22601
Skriver kandidatuppsats om angränsande område just nu, "digitalt korrekt hacktivism".
Vad gäller cyberkrigföring från försvarssidan och framtidsvisioner där så är "Networks and Netwars" (2001) av John Arquilla och David Ronfeldt (red) obligatorisk läsning. Ser fram emot att följa konferensen i Sälen på ämnet.
Man kan ju undra hur mycket större händelser som behövs. Jag syftar nu på stuxnet-masken som levde rövare med irans kärncentrifuger.
Problemet med vårt välbyggda nätverk är att det är som att ha ett fint vägnät och bo granne med någon med stormaktsambitioner. Vi kan vara vägen de använder, eller vi kan bli ett indirekt mål för att komma åt någon annan.
14.08: Vad är alternativet? Ska vi avveckla våra elektroniska motorvägar? Tyvärr är inte ryska hackare de enda vi behöver oroa oss för.
Dexe: Ska försöka få tid att läsa N&N. Såg att den finns gratis för nerladdning hos RAND.
Vitriol: Situationen är snarlik Kalla Kriget, men då handlade det om att Sverige utgjorde halva den europeiska frontlinjen och båda blocken ville passera över och genom.
Ser ett hot dör rädslan och okunskapen som är större än hotet i sig. Se när NBF blev ett dagis för den klassiska försvarsindustrins okunskap innom området och helt spårade ur. Hur mycket resurser förstördes inte i detta infantila projekt som kunde använts innom de gängse behoven exempelvis förmåga att understödja samhället i vanliga kriser och hot.
NBF visionerade i gammal teknik från den stora gamla försvarsindustrin, där små spetsföretag var redan då vida överlägsna. Storlek, plåt, grön färg, miljardkostnader är inte längre styrande utan en kompetent kund och ett fungerande kravsystem vore önskvärt. Mycket innom området finns eller utvecklas på ett sätt där FMV och den gamla "industrin" inte överhuvudtaget är på samma bollplan.
20.00: Det är en av nackdelarna med den lilla försvarsmakt vi har idag. Hästarna bits i boxen och särintressenas tyranni dominerar när alla kämpar för att vara längst fram i det lilla som finns kvar. Jag vågar påstå att i inget annat land hittar man en EU BG där varenda litet hörn av försvarsmakten ska vara med på samma sätt som i Sverige.
Skicka en kommentar