Det bästa valet?

Nästan tre veckor har förflutit sedan Sten Tolgfors avgick som försvarsminister den 29 mars. Det är en lång tid utan en ordinarie minister och talet om att Tolgfors avgång var planerad sedan tidigare har ekat allt ihåligare.

Det är därför med stor glädje man idag kan konstatera att Sverige har fått en ny försvarsminister och inte vilken försvarsminister som helst utan förmodligen den mest kvalificerade någonsin. Karin Enström har en utmärkt bakgrund för ämbetet i och med hennes tidigare bana som yrkesofficer i Kustartilleriet/Amfibiekåren, hennes långa politiska erfarenhet, inte minst som ledamot av Försvarsutskottet och ordförande i Försvarsberedningen och nu senaste tiden som ordförande i Utrikesutskottet. Det är en perfekt bredd av kompetenser för posten som försvarsminister och säkerhetspolitiskt ansvarig i Regeringen. Förmodligen är det också denna bakgrund som har gjort Enström ett acceptabelt alternativ för de andra partierna i Alliansen som inte har varit helt nöjda med den nu förda försvarspolitiken. Ett ytterligare plus i kanten och i dagsläget en grundförutsättning är att Enström inte har varit inblandad i Saudiaffären. Detta lär dock ingående granskas av media de kommande dagarna.

Nu stundar ett digert jobb för Enström, nämligen att få verkligheten att överensstämma med de försvarspolitiska målsättningarna. Målet ter sig allt längre bort samtidigt som de ekonomiska förutsättningarna är dystra och aktiviteten i närområdet ökar. Stora utmaningar stundar sannerligen för försvarsministern.

Liksom sin föregångare Sten Tolgfors har också Karin Enström en blogg. Skillnaden är att Enströms blogg erbjuder möjligheten till kommentarer. Förhoppningsvis behåller Enström sin blogg och möjligheten att kommentera där.


DN, 2, 3, 4, SvD, 2, 3, 4, Aft, SR, SVT, 2, 3, GP

Bloggar: Gyllenhaal, Staffan Danielsson

43 kommentarer:

Besviken reservofficer, fd moderat sa...
18 april 2012 kl. 13:46  

Ropa inte hej för tidigt. Karin Enströms aktiva tjänstgöring i FM ligger 15 år bakåt i tiden. Sedan dess har hon varit heltidspolitiker. Eftersom Fredrik Reinfeldt uppenbarligen helst ser ja-sägare i sin omgivning är det helt på sin plats att fråga sig vilka grunder Enström utnämnts på. Det är talande att statsministern vid dagens presskonferens lät som ett eko av den avgångne försvarsministern; inte ett moln finns på himlen.

Tiden lär utvisa om Karin Enström har det civilkurage som krävs för att:

1. Ifrågasätta och slakta generalernas skönmålade bild av verksamheten.

2. Visa upp den verkliga bilden för statsråden Reinfeldt och Borg.

Jag har mina dubier, men den som lever får se. Tänk om det blir så bra att jag vid nästa val kan stryka "fd" i min signatur. Hoppet är ju som bekant det sista...

Anonym sa...
18 april 2012 kl. 14:16  

@Besviken reservofficer
Man kan ju hoppas att anledningen till att det tagit så lång tid att få fram en ny minister inte beror på att Enström behövt lång betänketid, utan på att statsministern ägnat tiden åt att försöka hitta en 'ja'-sägare - men misslyckats...

Anonym sa...
18 april 2012 kl. 14:27  

Flitig Lisa som får ta ansvaret för att Sverige "övertalas" att släppa in utländsk trupp för att kompensera för en icke-existerande försvarsförmåga...

Och för att kontraktera försvaret för ett stort antal uppgraderade JAS som ändå inte kan verka i krig eftersom de inte har skyddad basering, fungerande support eller ens funktionell ammunition...

Och för att fortsätta implementeringen och utvidgningen av SAP inom FM för att garantera att inget annat än utländsk trupp kan försvara Sverige...

Och för att medverka till att Sverige blir ett av de främsta baseringsområdena för Patriot 3-basering för att slå ut Rysslands andraslagsförmåga i en framtida konflikt - vilket innebär att Sverige blir ett kärnvapenmål....

Flitiga Lisa för ett antal nyttiga idioter i M´s partiledning och inom finansen...

Cornucopia? sa...
18 april 2012 kl. 14:45  

Skrev en (som vanligt raljant) analys om att hon nog bara är en tamgås under husse Borg, men ser bra ut på pappret för att blidka kritiken mot försvarsminister Borgs försvarspolitik.

http://cornucopia.cornubot.se/2012/04/karin-enstrom-hok-lunnefagel-eller.html

Malin - VO/NB19 sa...
18 april 2012 kl. 15:50  

Hon var offcier OK, men var hon en riktig officer med goda erfarenheter av att leda krigsförband samt agera S0-S7 stabsofficer på respektive bat och brig nivå? Vad var hennes krigsplacering?

Malin - tjejen i Norrlandsbrigad 19

trupparen sa...
18 april 2012 kl. 17:06  

Anonym 14:27:
Patriot 3 Basering i Sverige?
Måste bara fråga, vilken värld lever du i? Din inkompetens ger mig handsvett...

Malin NB19:
Jaa jooo Bara riktiga officerare kännetecknas av dina två kriterier. Bra där.

Seriöst... Försök lyft upp ert mod lite nu.
Vi har fått en försvarsminister som:
Ett, Varit officer.
Två, Har jobbat med försvarspolitik
Tre, Inte kastat sig över bajsmackan omedelbart.

Är det någon gång det här ska lyckas så är det väll nu.

Sluta gråta nu..

Anonym sa...
18 april 2012 kl. 17:08  

Smart av Reinfeldt att tillsätta ny försvarsminister när huvudnyheterna är Breivikrättegången. Uppmanar därför framför allt media och riksdagsledamöter att läsa Riksrevivionens granskningsrapport om fd statsrådet Tolgfors irrfärder i demokratins utkanter. Dessa irrfärder, bl a med helt undermålig rapportering är exempel på fullständig oförskämdhet av maktfullkomliga brackor.

Bakom Tolgfors fanns hela tiReinfeldt och Borg. De finns där ännu.

Här är en länk till Riksrevivionens granskningsrapport. Ingen munter läsning om hur en regering sätter vårt lands försvar helt ur spel. Dessutom utan att Riksdagen lyfte ett enda trött ögonlock. Så vakna var riksdagsledamöterna.

Inom Försvarsmakten sprang de karriärshungriga generalerna och överstarna benen av sig för att servera underlag till östermalmsbrackorna till statssekreterare. Inte ett ljud som dessa generaler pep ut om att Sveriges försvar var hotat av i praktiken demokratibegränsande tillvägagångssätt.

Kanske finns behovet av att i ett större, tvärparlamentariskt perspektiv, genomlysa OM demokratiska, och i lag grundade arbetssätt åsidosatts av regeringen och myndigheten Försvarsmaktens högsta ledning.

Alternativet är ju att Riksrevisionens rapport är grundlös..... vad tror läsarna?

http://www.riksrevisionen.se/PageFiles/14937/Anpassad_12_5_Besparingar%20i%20f%C3%B6rsvarets%20materielf%C3%B6rs%C3%B6rjning.pdf

Thomas L sa...
18 april 2012 kl. 17:09  

När jag skriver detta fanns det fem kommentarer skrivna till inlägget. Alla var pessimistiska, raljanta och rent ut sagt gnälliga.

Jag har en fråga till: "Besviken reservofficer, Anonym 1, Anonym 2, Cornucopia, Malin:

Ge mig ett realistiskt namn till försvarsminister som ni skulle vara nöjda med i kontexten att Reinfeldt och Anders Borg fortfarande är Stats- respektive Finansminister.
Ett realistiskt namn är allt jag begär.

Anonym sa...
18 april 2012 kl. 17:21  

Eh hennes taktiska militära trappsteg i karriären betyder ingenting förutom att smutskastningen om hennes person kanske blir mindre. Det är som att säga att Reinfeldt skulle vara försvarsvän för att han är utbildad jägare. Enda han bryr sig om är att ha makt och regeringen manipulerar pga detta fram lögnaktiga plusresultat på försvarets anslag för att undvika en mediestorm om "svarta hål".

Bara ännu en person som är piskad av M-ledningen att vägra ge personliga åsikter eller ta rakryggad ställning om försvarsfrågor. Hon valdes för att fixa fram ett brett försvarsavtal med sossarna och lyda allt Borg/Reinfeldt säger.

Anonym sa...
18 april 2012 kl. 18:43  

Kan vi kanske låta nya ministern få jobba ett tag och visa vad hon går för eller är redan omdömet färdigskrivet?
X eller Y syn?

Malin -- VO/NB19 sa...
18 april 2012 kl. 19:00  

Thomas o Trupparen

Det kan vara problematiskt med en försvarsminister som varit officer, som inte är en riktig officer med kunskaper i hur högre förband opererar för att kunna lösa uppgifter. I debatten litar folk på vad hon säger bara för att hon varit officer. En kapten kan ju sin sak även om det kan röra sig om en apelsinkapten eller en som agerat genus eller relationsofficer. De Tolfgorska bataljoner och pappersbrigader som sätts upp nu fungerar inte i verkligheten, men att ge sig in i djupare analyser och debatter om varför det inte kommer att fungera, går inte och slutar med att folk i gemen resignerat nonchalerar problematiken eftersom en yrkesofficers Kapten till försvarsminister måste anses kunna sin sak och att hon säkert kommer att se till att det produceras effektiva bataljoner och brigader för rikets försvar. Var kan man hitta hennes CV? Går det att diskutera samverkan mellan förband i en brigad med henne utan att mötas av godag yxskaft och tomma falska klyshor som "modulära förband" och "generiska" förband som kan klara alla terräng typer och klimat. Hon har svalt Tolgfors argument och har verkligen inte imponerat i försvarsdebatten beträffande markstridskrafterna organisation och agerande samt dess samverkan med attack och spaningsflyg och sakligt i termer av det framväxande och beprövade Brigade Combat Team konceptet i USA vilket inte skiljer sig i princip från NB under 90 talet, ett koncpet Tolgfors och kaptenen tar avstånd från till förmån för Tolgfors egnsnickrade modulära och generiska lapptäcks lösningar. Hon kommer att förutsätta köra IO19 vansinnet och säga JA till allt.

Anonym sa...
18 april 2012 kl. 19:55  

Äntligen en försvarsminister !
Bra att hon har haft någon militär erfarenhet. Bra att hon är kvinna !
Men bäst är att hon är Kapten :-)
De Kaptener jag stött på i FM visar på orädsla, jobbar ofta med kärverksamheten i fokus, ogillar lismande majorer och överstelöjtnanter som friserar den egna produkten för att påvisa ett försvar i balans.

Hoppas och tror hon kommer att göra ett bra jobb !
Välkommen.
Truppkapten i 28 år

Smörjaren sa...
18 april 2012 kl. 20:29  

Har statsministern bara negativa tankar om försvaret. De få gånger han uttalar sig i försvarsfrågor kommer det endast negativa saker upp som tex svarta hål mm. Tänk om han nån gång nämnde den viktiga återtagning vi måste göra och vilka mål/förmågor vi skall inta framöver.
Jag är mycket besviken på Moderat försvarspolitik.
Min röst de ej mer får.

Besviken reservofficer, fd moderat sa...
18 april 2012 kl. 21:29  

@Thomas L 17:09

Varför tror du att det står "fd moderat" i min signatur?

Nej, det är väl tyvärr så, att så länge Reinfeldt och Borg är kvar så kommer inga andra statsråd att tillåtas skina. Undantaget är Bildt, men hans självständighet beror till stor del på Reinfeldts otroliga ointresse för utrikes- och säkerhetspolitik.

Ergo: en stark försvarsminister med integritet gentemot både generaler och finansminister lär vi få vänta på.

Tyvärr är det nog så att det kollektiva vansinnet kommer att fortsätta snurra. Ingen skulle bli gladare än jag om det om fem år visar sig att jag har haft fel.

Anonym sa...
18 april 2012 kl. 23:06  

Med Henrik Landerholms syster som försvarsminister kanske Försvarshögskolan kan räkna med stöd och hjälp? Inte kan Enström väl underminera storebrors skrytbygge?

Bertil Sigurd

Ironi sa...
19 april 2012 kl. 00:11  

En värnpliktig från I19:s idrottspluton som bott utomlands det senaste decenniet kan ju mycket mer om modern krigföring än en utbildad officer och erfaren politiker.

Malin Randström/Lindqvist/Tokyo/mm som försvarsminister!

Anonym sa...
19 april 2012 kl. 06:59  

Bertil Sigurd 23.06

"Storebrors skrytbygge.."? Det där får du gärna utveckla. Han har varit rektor där för några år sen, och sitter idag i styrelsen, men "skrytbygge"..? Det som du däremot kan ha teorier om är att den civila närvaron i Afganistan inte lär minska mht hans arbete som SCR där.

I min naivitet tror jag att Enström är bättre förberedd än företrädaren. Det känns så i alla fall.

Men vi kan väl lugna oss med alla svartmålande beskrivningar om hur dåligt allt kommer att bli och ge henne en chans att ta tag i departementet och dess frågor. Känns lite tråkigt att bara dissa innan nåt konkret är gjort... Men som sagt jag är ju lite naiv ibland...

/EXC

jan-olov sa...
19 april 2012 kl. 08:01  

Vi får ge Karin Engström chansen först.
En sakupplysning är att hon ledde den försvarsberedning som ledde fram till Rapporten "försvar i användning".

Direktivet till försvarsberedningen var:

Försvarsberedningen ska analysera, konsekvensbeskriva och
lämna förslag på inriktning för försvaret.


Försvarsberedningen löste inte uppgiften och rapporten var det enskilt viktigaste bidraget till beslutsunderlaget till försvarsbeslutet..
Fel underlag-fel beslut!.

Hon bär ett betydande ansvar för det politiska misslyckandet tillsammans med (Lenmarker och Juholt de två föregångarna)och som nu vi ser effekterna av en underdimensionerad organisation som saknar koppling till närområdesutveckling och försvar av det egna landet-tyvärr.

Det är också betecknande att varken försvarsministern eller statsministern med ett enda ord beskriver uppgiften att värna sveriges territorium svenska medborgare eller svenska intressen.

Istället fastnar som vanligt vår statsminister vid IMAGINÄRA svarta hål när verkligheten istället är underutnyttjande av tilldelade medel . Forsätta reformen mot ett modernt insatsförsvar som just nu är synonymnt med ett litet ej bemannat 50000 soldaters försvar .

Således kan allt bara bli bättre eller...

jag önskar den nya försvarsministern lycka till och bloggaren skippers rekommendation på åtgärder rekommenderar jag varmnt.

Kn Jan-olov Holm

Thomas L sa...
19 april 2012 kl. 08:06  

@reservofficer.
Nja, nu tycker jag att kritik blir surgnäll när man argumenterar utan att vidkännas realiteten. Vi måste ju ha en försvarsminister, iom att det finns ett försvarsdepartement. Eller propagerar du för alternativet vakans fram till valet?

@Malin,
Det är inte hennes uppgift som försvarsminister att diskutera samverkan inom brigad, det är därför vi har officerare även på departementet som kan bistå med detaljkunskap.
Det jag med säkerhet kan säga är att begreppet genusofficer inte fanns på hennes regemente vid den tiden hon var aktiv.

Varför är du så negativ? Har du träffat henne? har du någon som helst kunskap eller kännedom om henne?

Men ge mig ett namn som du skulle vara nöjd med, ett enda namn är allt som krävs.

Anonym sa...
19 april 2012 kl. 10:07  

Bra officer=
1. Sitter i m/90 och kängor i stabsbefattning inomhus.

2.Fysar.

Allt annat ointressant.

Någon som inte håller med?

OBS.Ironi

Besviken reservofficer, fd moderat sa...
19 april 2012 kl. 10:25  

@Thomas L 08:06

Bäste Thomas, jag inser mycket väl att vi inte kan fortsätta stå utan försvarsminister under resten av mandatperioden. Jag vill ändå påpeka att det är tämligen orealistiskt att tro att Karin Enström skulle förnya försvarspolitiken. Det kommer hon nämligen att få mandat för av Reinfeldt och Borg. Därför är det kanske läge att skruva ned förväntningarna.

Är det så svårt att så förstå?

PS. Bildt hade sin bunker, Reinfeldt har sin borg.

jkm sa...
19 april 2012 kl. 10:41  

Håller med om att hon inte skall dömas på förhand. Hon har trotts allt sysslat länge med försvarsfrågor. Förhoppningsvis har hon skinn på näsan och sätter ner foten och tar ansvar för verksamheten. Vi får hoppas att hon prioriterar försvaret före att vara kompis med Borg och Reinfeldt.

Anonym sa...
19 april 2012 kl. 11:08  

@Kn(?) Jan-Olof Holm

Betänk att bara för att din analys inte överensstämmer med Stockholms innebär inte det att deras är fel.
Du skriver "politiskt misslyckande" vilket jag inte tror att alla håller med om. Politiskt har man uppnått många målsättningar under de senaste åren och det har inte blivit krig i Sverige.

Militäroperativt har man gjort nedprioriteringar. De har varit medvetna.

Säkerhetspolitiken omfattar mer än förmåga till militära operationer. Det vet säkerligen Fömin om efter sin tid i utskotten. Kaptensgraden är i det fallet ingen garant.

Anonym sa...
19 april 2012 kl. 12:59  

Jag kan ge dig ett namn Thomas: Stellan Bojerud


// Förste Sergeanten

Besviken reservofficer, fd moderat sa...
19 april 2012 kl. 14:20  

Jag hatar att säga vad var det jag sade, men Cornucopia uppmärksammar på sin blogg att den nya försvarsministern redan har satts i koppel av Anders Borg. Hon meddelade i SVT i morse att våra grannländer nedrustar!!!

http://cornucopia.cornubot.se/2012/04/forsvarsministern-man-nedrustar-i-vart.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FxnFd+%28Cornucopia%3F%29

Anonym sa...
19 april 2012 kl. 14:33  

@ EXC

Jag avser Henrik Landerholms uppblåsta och inkompetenta sätt att utforma den militära akademiseringen.
Framhållanden om egen förträfflighet och "den enda vägens akademisering" har visat sig dölja ett kostsamt och bitvis korrupt luftslott med forskningsfuskare och ett profilämne (krigsvetenskap) som inte är flygfärdigt.

Se bl a:
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2011/11/29/ett-stort-grattis-till-forsvarshogskolan/

Jag kontrollerade själv FHS en del i samband med ett annat SvD-inlägg:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ska-obs-skola-satsa-pa-simulerad-ravjakt_6463822.svd

BS

Malin -- VO/NB19 sa...
19 april 2012 kl. 14:35  

ironi
som soldf.com General har dina inlägg aldrig handlat om ämnet och knappast tillfört något i debatten förutom att beskriva hur personer som skriver inlägg är som person.

Frågan är enkel. Jag struntar fullständigt i om hon och prins Philip varit kapten respektive major vid AMF. Jag vill veta vad det är han/hon tlllför i termer av konkret militär kompetens och erfareneheter i sin roll som försvarsminister.

Anonym sa...
19 april 2012 kl. 14:46  

Hmm...
Det börjar inte bra för vår nya försvarsminister!
Hon berättar i TVsoffan, i SVT gomorron, att det är länderna runt omkring oss som rustar ner och vi gör en liten upprustning!
Detta är tydligen hennes verklighet?

Känns som en åsikt i klass med en gammal hederlig "Juholtare".
Kan det vara så att hon har en gedigen "långt bort i stan doktrin" i bakhuvudet med uttrycket "länderna runt omkring oss?

Nu får nog hennes medhjälpare sätta ihop ett utbildningspaket.

Snälla fru Enström, rätta nu till detta snabbt och läs in dig på fakta och kom med en realistisk omvärldsbild.
Kommentera också gärna Rysslands enorma upprustningplaner för de närmast åren. Vi talar om en ökning på mer än etthundra procent!

Att måla vackra färgglada tavlor samtidigt som man har huvudet djupt nerstucket i sanden har redan prövats från din befattning. Det behöver vi inte mer av.

Teaterdirektören.

PS. Antingen ljuger hon eller så vet hon inte bättre? Jag vet inte vilket som är värst? Men det är ingen bra start!

Anonym sa...
19 april 2012 kl. 16:56  

W du skrev:
"...att få verkligheten att överensstämma med de försvarspolitiska målsättningarna"

Nu verkar det ju vara så att hennes/moderaternas verklighet anpassas till de målsättningar de satt upp för FM

T ex att alla nedrustar och att vi lever i den eviga fredens tidevarv...

"Välkommen till vår verklighet"...

Synd att inte den verkliga verkligheten anpassar sig lika lätt...

Rätt ordning på saker och ting hade väl varit att "få de försvarspolitiska målsättningarna att överensstämma med verkligheten"?

Eller är det verkligheten det är fel på?

Anonym sa...
19 april 2012 kl. 17:06  

Tack, Thomas. Det verkar vara fler än Malin som tror att en försvarsminister skall kunna "diskutera samverkan mellan förband i en brigad" för att kunna sitt jobb. En häpnadsväckande brist på grundläggande förståelse för hur vårt politiska system fungerar. Man kan ju undra vad dessa personer ställer up för kriterier för en justitieminister, tex. Måste denne ha varit både piketpolis, polischef och domare för att kunna anses kompetent?

trupparen sa...
19 april 2012 kl. 18:08  

Malin:
Må så vara att du har rätt åsikt i grunden. Men dina argumet är märkliga.

En försvarsminister ska INTE diskutera samverkan mellan förband i en brigad! Det är befängt! EN försvarsminister ska styra och förvalta försvaret.

Vi innom försvarsmakten diskuterar hur saker genomför.

Om vi får en Försvarsminister som lägger sig i detaljer och som försöker detaljstyra kommer vi hamna helt fel igen.

Hur hon sedan var som officer är väl igentligen helt ointressant?!
Dels är uppgifterna inte ens i närheten av det hon gör nu.

Dels var troligtivis uppgifterna som truppofficer för 15 årsen på så lågnivå att dom idag inte tillför något. Mycket har hänt på 15 år.

Det är som intressant är att hon har en militär bakgrund och förståelse för att sverige behöver försvaras.

viktigt och intressant är också att hon idag har nära kontakter med försvaret. Alla av hennes kontakter (Vänner, Man och bror) som fortfarande är kvar i firman är insatta i läget. Det är ju alla idag. Sedan kan FML låsas vad dom vill men alla vet vad våra problem är. Sedan kanske vissa väljer att blunda. Det är en annan sak.

Det sista som är intressant är att hon jobbar med försvarsfrågor.

Dessa tre saker är intressant.

Att vi äntligen har en försvarsminsiter som besitter rätt kunskaper för att lösa sin uppgift och som redan är insatt i läget.

Hur hon var som kapten skiter jag.

Anonym sa...
19 april 2012 kl. 18:54  

Jag tycker som Trupparen - fast mycké mer... ;-)

Thomas L sa...
19 april 2012 kl. 19:13  

@Besviken reservofficer,
Inte alls, men vad jag vänder mig mot är att Du/vi börjar från en negativ ståndpunkt.
Ge henne de klassiska 100 dagarna innan domen faller. Och studera henne med neutrala ögon, det är hon värd.

@Förste sergeanten,
Stellan Bojerud, Sverigedemokraterna. Jag vill inte gå in på politiska värderingar men sannolikheten att SD får en ministerpost torde väl ändå vara liten, gränsande till minimal.

Anonym sa...
19 april 2012 kl. 21:06  

Många förefaller på denna sida ha synpunkter på hennes förmåga att leda Brigader och Gemensamma insatser.

Bara till protokollet. Hon valdes till Försvarsminister och ej till
Överbefälhavare.
Ibland känns det som att denna blogg har blivit kapad av personer med en hög grad av motvilja till Försvarsmaktens grundläggande synsätt, innehåll och uppdrag.

Anonym sa...
19 april 2012 kl. 21:07  

Många förefaller på denna sida ha synpunkter på hennes förmåga att leda Brigader och Gemensamma insatser.

Bara till protokollet. Hon valdes till Försvarsminister och ej till
Överbefälhavare.
Ibland känns det som att denna blogg har blivit kapad av personer med en hög grad av motvilja till Försvarsmaktens grundläggande synsätt, innehåll och uppdrag.

Anonym sa...
19 april 2012 kl. 21:19  

Jag uppfattar att logiken och argumentationen förefaller att vara att om man som ny försvarsminister inte står för ytterligare medel till Försvarsmakten, ej vill motverka internationella insatser och ej vill återinföra värnplikt så går man i Statsministerns och finansministerns koppel. Mycket verklighetsfrämmande och på gränsen till en naiv och banal syn på hur Försvarsmakten har förändrats i positiv riktning. Förstår faktiskt ej riktigt varför Försvarsmakten skulle gynnas av en motvals som vill vrida tillbaka klockan till kalla kriget och spendera pengar på administration, förrådsställning och frekvent förekommande onyttig sysselsättning.

Finland har påbörjat nedskärningar men visst...vill vi ha en hög grad av nostalgik och igenkänningsfaktor ta anställning i den turkiska armen där ett av de största problemen är att de värnpliktiga är för måmnga och enkom förvaras under drygt ett år.

Anonym sa...
19 april 2012 kl. 22:25  

Men bäste herr anonyme 21:19 - VAD i Försvarsmakten har förändrats i positiv riktning?

Frånvaron av relevant administration ser vi ju...
Förrådsställning av utbildade förband/kontra aktivt sökande av krig att delta i - ja....
Exemplifiera gärna vilken frekvent förekommande onyttig sysselsättning du menar. Utöver den militära utbildningen fostrades de värnpliktiga också samhällsmedborgare...

Jag är övertygad om att du är en duktig medarbetare. Däremot är det troligen du som är naiv. Vad kan dagens Försvarsmakt användas till förutom som handelsresande i krig, som inte invasionsförsvaret kunde?

Jag vill passa på att meddela att jag inte anser att vi skall återinföra IB66, uniform m/39-58 mm...

Patrik Lander

Anonym sa...
19 april 2012 kl. 22:31  

Vi rustar ju upp...från att haft lite problem med logistiken till mycket problem där, innebär väl då att FM har mera materielsystem att driva nu 2012 än äldre tider?
Samtidigt köper FM in nya helikotrar som förevisningsobjekt. Undrar hur tempen just nu i FM?
De högre cheferna lär väl slåss om ledarskapet för det som finns kvar. Ska FM spara pengar som våra grannar tydligen gör...hrrm, flytta då hq till Arboga.

Besviken reservofficer, fd moderat sa...
19 april 2012 kl. 22:38  

@Thomas L 19:13

Det enda jag skrev i mitt första inlägg var att "tiden lär utvisa om... " och "jag har mina dubier". Jag dömde definitivt inte ut henne utan redovisade bara mina tvivel. Dessa tvivel visade sig dessvärre besannas i morse när hon i SVT meddelade att våra grannländer nedrustar.

@Anonym 21:19

Kan du redovisa på vilket sätt FM har förändrats i "positiv riktning"? Är det jämfört med... ja, vaddå? Är det för att vi numera deltar i ett meningslöst krig i Afghanistan, ett krig som var förlorat i samma stund som USA invaderade Irak?

Jag vore dessutom tacksam om du kunde redovisa med vad du menar med följande: "Förstår faktiskt ej riktigt varför Försvarsmakten skulle gynnas av en motvals som vill vrida tillbaka klockan till kalla kriget och spendera pengar på administration, förrådsställning och frekvent förekommande onyttig sysselsättning."

1. Administration - anser du att det är bättre idag när vi har investerat fyra (minst) miljarder i system Prio som inte fungerar? Eller att vi har ett HKV som är större än någonsin?

2. Förrådsställning - tro fan att mtrl måste vara förrådsställd när krigsorganisationen byggde på mobilisering av 600.000 man men endast 60.000 var under GU. Tror du att vi över en natt skulle kunna köpa mtrl till krigsförbanden om det blev skarpt läge?

3. Onyttig sysselsättning - var grundutbildningen onyttig?

Dina kunskaper om hur FM fungerade under kalla kriget synes ytterligt bristfälliga. Jag rekommenderar dig att läsa Holmströms "Den dolda alliansen" och Agrells "Fredens illussioner".

@Anonym 21:07

Jag håller med. Diskussioner om KE:s förmåga att leda brigader är enbart löjeväckande. Hon är som sagt försvarsminister och inte ÖB.

Malin -- VO/NB19 sa...
19 april 2012 kl. 23:04  

Jag förstår väl att en försvarsminister ska hantera högre frågor än samverkan mellan förband i en brigad. Vad jag vänder mig emot är alla hurrarop bland FM officerare att hon varit officer utan någon bedömning huruvida hennes erfarenheter och kompetens som officer är relevant för förståelsen för hur FM skall se ut för att försvara landet i framtiden. Inte på något sätt har hon visat på att hon vet vad en brigad är för en organism och vad som krävs för att en sådan kan slå eller fördröja FI förband. Brigadformationen är ytters central i en försvarsmakt och om hon inte greppar den så spelar det ingen som helst roll om hon varit officer eller vapenvägrare i rollen som försvarsminister.

Anonym sa...
20 april 2012 kl. 09:07  

Den stora utmaningen för den nya Försvarsministern blir hur att få mera pang för pengarna av tilldelad budget. Något måste ju absolut göras men det är ej lätt. FM måste försöka att få ut så mycket stridseffekt som möjligt av de små resurserna som finns och därför är det ju helt klart tveksamt av FM att skapa nya ledningsnivåer som tex territoriella staber och en operativ stab i Enköping. Märkligt att debatter på olika bloggar oftar centreras kring hur stor HKV är som en metafor om hur stabsofficerare bara kostar pengar. Men när FM skapar nya staber , som tidigare nämndes, så förefaller de att gå under radarn avseende kritik.

Att nu tro o hoppas att minister Enström på något sätt skulle trolla fram nya pengar är helt befängt.

Notera en tidugare kommentar om att det var bra med värnplikt för att fostra ungdomarna. Ett gammal välkänt argument men man skall nog passa sig för att lyfta fram det för ofta i offentlighetens ljus. Som politiker skulle jag då dra slutsatsen att om jag ville öka uppfostringseffekten då skulle jag omfördela medel från FM till skolan elelr familjeomsorgen. Det är väl den riktiga uppfostran bör ske?

Anonym sa...
20 april 2012 kl. 18:41  

Förstår inte varför Karin Enström ska börja sin karriär med att ljuga i TV. Hennes förtroende skadas redan hon ens har påbörjat sitt nya jobb. Det är visserligen förväntat att nuvarande försvarspolitik skulle ligga fast, men ändock så tragiskt att höra.

Uppgiven väljare

Daniel sa...
20 april 2012 kl. 19:07  

Politker är inte tjänstemän. De folkvalda politikernas uppgift är att genomföra folkets beslut i val genom att peka ut en långsiktig färdrikting, inte detaljstyra myndigheter. Om man inte förstår det bör man nog läsa om mellanstadiets SO-bok.

Försvarsministern beslutar inte om försvarspolitiken. Det är det regeringen som gör dvs främst de fyra partiledarna där reinfeldt som ledare för det största partiet har mest att säga till om.

Vem som är försvarsminister är inte oviktigt, men inte av avgörande betydelse.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade