Näste försvarsminister

Näste försvarsminister kommer som tidigare skrivits att få dra ett tungt lass. Sten Tolgfors avgick i en känslig fas och anledningarna till avgången kan diskuteras. Kände sig Tolgfors klämd i och med Saudi-affären där han fick bära hundhuvudet trots att någon annan hade det egentliga ansvaret? Den före detta moderate försvarsutskottsledamoten Rolf K Nilsson skriver tankeväckande på sin blogg om turerna kring Sten Tolgfors uppgång och fall som försvarsminister.

Newsmill skriver kristdemokratiska ungdomsförbundet om sina förväntningar på en ny försvarsminister.  Framförallt anser man att den nya försvarsministern måste ta tag i Gotlands- och NATO-frågorna. KDU vill se en permanent reguljär militär svensk närvaro på ön. Det är en ytterst viktig fråga. En tillförsel av förband i tidigt skede av ett skymningsläge kan ses som spänningshöjande, medan en för sen tillförsel innebär att tillförsel överhuvudtaget inte kan ske, då Sverige saknar förmåga att landstiga med större förband. Även NATO-frågan är i sin tur viktig och den berördes även av Allan Widman härom dagen. Hur blir det svenska förhållandet till NATO och USA när Sverige drar sig ur Afghanistan och det ömsesidiga beroendet därmed avtar? För att bibehålla intresset för Sverige som icke fullvärdig medlem är det sannolikt så att Sverige måste ställa upp även i nästa NATO-ledda insats.

Ett tillbakadragande från Afghanistan innebär också att möjligheterna för soldaterna att komma iväg på utlandsinsats avsevärt minskar. Just utlandsinsatsen har använts som ett fundament i det nya personalförsörjningssystemet. Rekryteringen och motivationen under tjänstgöring byggs utifrån utlandsinsatsen som morot. På samma sätt är soldaternas löner satta utifrån att lönen avsevärt höjs vid internationella insatser. Hur ska man knäcka denna nöt? Här får nästa försvarsminister ett digert jobb med att finna en balans i en fråga som kommer att vara helt avgörande för om det nya personalförsörjningssystemet och därmed också IO 14 kommer att lyckas.

Karin Enström, Cecilia Widegren är några av de namn som tidigare nämnts som favoriter till försvarsministerposten utifrån en försvarsbakgrund. Därutöver har andra namn nämnts som lämpliga som försvarsminister som första ministerpost, eftersom "det är ett mindre viktigt område och därmed ett bra insteg". Däremot gör de senaste uppgifterna gällande att ytterligare ett namn är aktuellt och att vederbörande fått helgen på sig att fundera samtidigt som manegen krattas. Som bekant har regeringens popularitetssiffror den senaste tiden varit vikande, liksom opinionssiffrorna för Alliansen som helhet. Beroendet av stöd från oppositionen för att nå framgång i Riksdagen har stoppat en rad viktiga förslag från Regeringen alltsedan valet 2010. I och med valet av Stefan Löfven som ny socialdemokratisk partiledare har det varit tal om att bredda Alliansen och utnyttja den kil som sedan valet varit inslagen mellan de rödgröna partierna. Av den anledningen är nu ett av toppnamnen till ny försvarsminister språkröret i Miljöpartiet, Gustav Fridolin. Utöver att det skulle vara ett sätt för Regeringen att visa handlingskraft i Saudiaffären, skulle denna utnämning innebära att Alliansen närmare knyter Miljöpartiet till sig och säkrar majoritet i Riksdagen.

SvD, 2

36 kommentarer:

Hervor Haraldsson sa...
1 april 2012 kl. 11:12  

Fridolin är ett smart val. Många tidigare försvarsministrar (Björck, Björklund, Tolgfors) har ju visat att tidigare militär bakgrund inte är nödvändigt. Fridolin har ju dessutom erfarenhet av Afghanistan sedan tidigare så han är nog rätt man för att leda avvecklingen av insatsen.

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 11:13  

Fridolin?
Han vill ju avveckla försvaret och helt förbjuda vapenexport.
Om Reinfeldt tillsätter Fridolin som försvarsminister gräver han sin egen och Sveriges grav ännu djupare.

//Jonas75

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 11:17  

Ahh okej Wiseman, du lägger upp ett aprilskämt så här på söndagsförmiddagen.
Jag blev nästan rädd ett tag...Fridolin...

//Jonas75

pedda sa...
1 april 2012 kl. 11:27  

April April

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 11:27  

April April

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 11:32  

Fridolin??????????????
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha.........!

Är det 1:a april så är det.
Bra försök WW!

Old School

Besviken reservofficer, fd moderat sa...
1 april 2012 kl. 11:35  

En utmärkt analys av Peter Wolodarski i dagens DN: http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-det-lar-bli-fler-an-tolgfors-som-faller-tungt

Sumatra sa...
1 april 2012 kl. 11:37  

Inte en PRAO till!

CS sa...
1 april 2012 kl. 11:37  

Jag hoppas verkligen att sista stycket var ett april-skämt. I annat fall och om det infaller så kommer jag immigrera.

CS sa...
1 april 2012 kl. 11:39  

Emigrera menar jag förstås!

Besviken reservofficer, fd moderat sa...
1 april 2012 kl. 11:40  

@Jonas75

Personligen skulle jag hellre se Fridolin som försvarsminister än till exempel Johan Forsell (m), som på fullt allvar tror att marinen har 500 fartyg. http://johanforssell.com/2012/03/29/besok-pa-muskobasen/

Hellre en påläst och engagerad miljöpartist än en totalt okunnig moderat.

Staffan Danielsson sa...
1 april 2012 kl. 11:49  

Jag instämmer med Wiseman att Fridolin är ett alldelees utmärkt val idag den 1 april!

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 11:55  

Det är första april idag, eller?
Johan

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 12:47  

Tänk vad ett datum kan avslöja den verkliga förmågan till analys och kritiskt tänkande hos vissa kommentatorer. Förövrigt hoppas jag inte Reinfeldt/Borg väljer ett "bekvämt" namn till posten. Sakkunnighet och engagemang hos nästa minister, tack.

/H

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 12:50  

Är det inte 1 april i dag?

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 12:56  

Med tanke på kommentarerna undrar jag hur många det är som har reflekterat över dagens datum. :-)

/Peter

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 13:01  

Hoppas verkligen att detta är ett aprilskämt i stil med Cornucopia?... Håller alla tummar!

// Fortfarande blåklädd

Per K Eleman sa...
1 april 2012 kl. 13:03  

I statsradions utmärkta politiska satir, Public Service, gjordes den träffsäkra analysen att det Reifeldt desperat behöver på den vakanta statsrådsposten är en solid brandvägg. Någon med förmåga att - inför nästa val - hindra "utmaningarna" inom Fö fögderi att spilla över på statsministern och den till synes bräckliga alliansens dalande opinionssiffror. Kanske inte, som där antyddes, Carl Bildt men väl en inom regeringskansliet beprövad, erfaren och driven kraft med skinn på näsan tillräckligt för att rida ut pågående och framtida stormar inom politikområdet.

Rookies göre sig icke besvär...

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 13:06  

Fridolin.....dåligt aprilskämt wisman. Dessvärre så är det nog så att något moderat ljushuvud läser detta och vill lansera denna idé med Fridolin....

FåtöljStrategen sa...
1 april 2012 kl. 13:17  

Haha, april, april.

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 13:22  

Att tillsätta Fridolin måste vara lättaste sättet att få officerarna att säga upp sig så omstruktureringen går fortare.
Ironisk

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 13:34  

April april, hoppas jag.

Göran

Obertan sa...
1 april 2012 kl. 13:54  

Inledningsvis blev jag förbannad när jag läste detta. Fridolin??

Därefter insåg jag att det var ett första april-skämt.

Därefter tänkte jag lite till och inser nu att ingenting är omöjligt när det kommer till svensk säkerhets- och försvarspolitik.
Om man tittar till tidigare försvarsministrar i kombination med riksdagspartiernas desperata förhållning till makt så är inget omöjligt.

Slutligen till början alltså, jag är förbannad...

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 13:56  

Nämen Wiseman då, inte bara dagstidningar alltså...

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 14:01  

Det vore PK med en försvarsfientlig försvarsminister i detta land.

Nästa logiska steg är en yrkeskriminell som justitieminister och därnäst en skinnboll som integrationsminister.

Men man ska inte klaga. Vi får faktiskt vad vi förtjänar, det är ju det snitsiga med demokratiska val.

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 16:33  

Aprilskämt eller ej - kan det bli mycket sämre än det varit. Är det för övrigt någon som sett eller hört en kommentar i ärendet från ÖB?

" Uppgiven civ"

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 19:14  

Besviken reservofficer, fd moderat sa...
1 april 2012 11:40

Han skrev faktiskt 500 fartyg OCH båtar. Med tanke på tex hur många stridsbåt 90 vi har så känns det inte så lång sökt. Läste siffran även på en annan politikers blogg så jag tror dom fick höra det av marinen själva på deras besök som nyligen ägde rum.

Jag håller inte med, bättre med en försvarsvänlig politiker än någon som vill lägga ner det. Tror du Fridolin är bättre påläst?

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 19:48  

Wiseman slog huvudet på spiken. Försvarsmakten är väl också ett aprilskämt? Finns det någon som tar denna organisation på fullt allvar?

Flygsoldat 113 Bom

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 20:10  

Frågan är ju, kan vi bli bättre/ göra annorlunda med de pengar som avdelas ?
Eller har FML/ politiker låst pengar till annat, så för att kunna "kriga" så behöver vi mera pengar, som låses i annat som gör att vi behöver mera pengar.......
Mera "hitte-på" som får den mest luttrade att fundera över vad huvudsyftet med FM existen är !
Är 51 år nu, 30 år i FM, beredd att jobba till 67, skulle gärna vilja återfå tron på vår verksamhet.

Det kan inte gärna bli så mycket sämre.

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare.

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 20:28  

Jag förstår inte detta förskönande av utlandsinsats. Varför vill man med berått mod sända svenska medborgare till en i förväg förlorad kamp i ett annat land långt bort? Det är sjukt! Det bör ju undvikas in i det längsta och helst aldrig inträffa. Vi har ett försvar för att om nödvändigt försvara Sverige hemmavid eller i värsta fall i ett grannland såsom skedde på frivillig basis för 70 år sedan.

Wiseman sa...
1 april 2012 kl. 21:01  

20.28:

För de unga soldaterna och många av officerarna är utlandsinsatsen ett äventyr respektive ett sätt pröva sig själv. Hur spännande är det att vara kirurg om man aldrig får praktisera? Cyniskt så är detta ett faktum.

På strategisk nivå är Sverige beroende av att genomföra internationella insatser för det nationella försvarets skull. Fram till Sovjetunionens och Warzawapaktens fall utgjorde Sverige en mycket väsentlig bricka i det stora internationella säkerhetspolitiska spelet. Bombflygplan och kryssningsrobotar från såväl väst som öst skulle passera över svenskt territorium som utgjorde ca hälften av frontlinjen mellan väst och öst. På så sätt var USA och NATO mycket beroende av Sverige varvid vi kunde åtnjuta fördelar därefter.

Idag och de gångna åren har situationen blivit en helt annan. Ingen av sidorna är längre beroende av Sverige och likt Georgien måste vi delta i internationella insatser till stöd för andra för att kunna åtnjuta en viss säkerhetspolitisk omsorg. Faktumet att vårt eget försvar är så sargat som det är gör inte saken bättre.

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 21:21  

Skämt åsido om Fridolin men glöm ej att den första Tyska Gröna försvarsministern faktiskt genomförde en tysk insats i Afghanistan i ett konfliktområde med hög hotbild och med lägre tyska begränsningar än tidigare.

Kanske bättre med en engagerad grön politiker som är trovärdig och handlingskraftig jämfört med förvaltare och invasionsförsvarskramare ur den blåa betongbunkerskolan som misslyckades totalt under 80 och 90 talet att överhuvudtaget kunna kommunicera ut strategiska budskap till den publika opinionen.

Anonym sa...
1 april 2012 kl. 21:38  

Man ska nog akta sig för att blanda ihop en grön tysk politiker med Fridolin han är enligt min uppfattning en fanatiker vilket sällan är bra i politiken.

Besviken reservofficer, fd moderat sa...
1 april 2012 kl. 23:33  

@Anonym 19:14

Anser du att Marinen förfogar över 500 fartyg OCH båtar? Då måste jag be dig räkna.

Det tragiska är att vi under ett antal år har haft försvarsministrar från "försvarsvänliga"partier och se vad som hänt. Den största demonteringen någonsin av svensk försvarsförmåga. Förklara då för mig varför det skulle vara bättre med ytterligare en moderat försvarsminister, ni besserwissrar som anser att det vore en katastrof med en icke-moderat minister.

Jag vore väldigt tacksam om jag fick reda på varför t ex Fridolin vore värre än den moderat som varit försvarsminister de senaste sex åren. Sanningen är entydig, men det är givetvis enklare att häckla.

Glöm inte att 1925 års försvarsbeslut drevs igenom av regeringen Edén. Statsministern hette Nils Edén och tillhörde liberalerna. Så mycket var den borgerliga försvarsviljan värd då.

Lövet sa...
2 april 2012 kl. 08:15  

Be careful what you're joking about...

...nu var Fridolin lite väl långsökt givet att han kommer utifrån alliansen - däremot ser jag det som fullt möjligt att Brigitta Ohlsson ses som ett alternativ av Anders Borg när han sitter och regeringsombildar...
...om han nu inte formellt tar över den tillikauppgiften - som han ändå i praktiken haft sedan det där Almedalstalet...

...eh, Reinfeldt säger du? vem är det?

Anonym sa...
2 april 2012 kl. 12:34  

Om man nu skall skicka iväg sina kontraktssoldater på en "motivationsmission" så borde denna mission ske till Kongo, ett land som har sett ca 6 miljoner civila dödas och massvåldtäkter användas som ett vapen. På detta sätt så kan man göra en stor insats både för folkrätten och för kvinnor. Dock är det inte intressant eftersom man helst vill vifta på svansen inför USA och Nato som snarare hellre ser en fortsättning på katastroferna i Kongo för att garantera viktig råvaruförsörjning till elektronikindustrin och för export av andra värdefulla resurser...

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade