Video från ryska försvarsministeriet om gårdagens anfall med tungt bombflyg
Det senaste dygnet har jag följt utvecklingen i Syrien med stort intresse. President Putin har nu meddelat att Ryssland kommit fram till att det ryska passagerarflygplan som havererade i Sinai, föll offer för en mindre sprängladdning ombord. Putin meddelade att Ryssland kommer att sätta efter terroristerna som låg bakom bombdådet skoningslöst och att landet, i enlighet med FN-stadgans artikel 51 kommer att agera i självförsvar och öka flyganfallen i Syrien. Det intressanta med artikel 51 är att Ryssland då kommer att tvingas förelägga användningsbehovet av denna för FN:s säkerhetsråd (Min analys i Expressen av vad Rysslands påkallande av artikel 51 och Frankrikes påkallande av EU:s solidaritetsklausul kan innebära hittar ni här). Intressant är naturligtvis också att man gör som USA 2001 och hävdar artikel 51 i anslutning till ett terrorattentat, och naturligtvis också att man genomför "självförsvaret" i Syrien och inte i Egypten, där händelsen inträffade.
Igår inledde därför det ryska flygvapnet massiva flyganfall med tungt bombflyg mot Syrien i de största insatser av bombflyg som förekommit sedan Vietnamkriget och Sovjetunionens krig i Afghanistan på 80-talet. Uppemot 20 bombflygplan fällde sprängbomber respektive kryssningsrobotar mot mål i Syrien. Både mot IS-kontrollerat område, men också för att understödja Assad-regimens offensiv mot olika grupper av den syriska oppositionen. För framtiden föreslås 25 bombflyg flygplan och ytterligare 12 jaktattackflygplan tillföras de ca 50 flygplan som Ryssland redan har i Syrien. Insättandet av tungt bombflyg och ytterligare resurser framöver tyder på att den syriska regimens offensiv sannolikt inte går så bra som planerat. Samtidigt är det ett tecken på ett behov av att visa nationell handlingskraft inför det ryska folket efter terrorattacken mot det ryska passagerarflygplanet. Inte minst Putins närvaro under genomgången i den nationella ledningscentralen tyder på det.
Jag noterar också den övriga stratcom som levererats av ryska försvarsministeriet i anslutning till anfallsvågorna med tungt bombflyg. Intressant att notera här är att det knappast är den syriska oppositionen som är målgruppen utan snarare är det en uppvisning av förmåga med en annan publik som mottagare. De tänkta mottagarna för denna uppvisning i rysk förmåga till maktprojicering med luftstridskrafter befinner sig med största sannolikhet betydligt längre västerut än Raqqa, Idlib och Aleppo, eller för den delen de egna ryska gränserna. I videorna visas t.ex. fällning av ryska flygvapnets senaste modeller av kryssningsrobotar med låg radarsignatur, samt hur det medeltunga bombflyget (Tu-22M3), känt från ryska påsken, skenanfallet mot Blekinge i somras m.m., fäller bombmattor mot mål i Syrien.
Den sistnämnda anfallsmetoden som i videon uppvisas med Tu-22M, skulle aldrig vara godkänd i västvärlden idag, men för inhemsk publik visar den kraft. Med den uppvisade flyghöjden samt det heltäckande molnlagret kan man varken identifiera målet visuellt innan insats med ostyrda vapen eller bekräfta att civila inte finns i närheten. Det skulle heller aldrig vara tillåtet att genomföra anfall som är så yttäckande som visas på videon. Träffområdet för bara de två av drygt 10 flygplan som visas här blir bedömt en dryg kilometer i sida och några kilometer i längd. ”Terrorbombning” brukar t.ex. Jonas Sjöstedt (v) referera till när han pratar om amerikanska bombflygplan och Vietnam och det är exakt samma metod vi ser på ryska försvarsdepartementets video. För den delen precis samma metod och flygplan som Sovjetunionen använde i Afghanistan och bl.a Pansjirdalen på 80-talet. Kanske var det inte för inte utan anledning som ryska media i förra veckan refererade till den gamle italienske luftmaktsteoretikern Douhet, vars tankar om terrorbombningar av civilbefolkning alltid varit kontroversiella.
Några avslutande reflektioner:
Vi skriver nu november 2015. Ryssland har idag kommit halvvägs i första steget av sin försvarsreform som ska löpa till 2020. Så sent som sommaren 2013 var beskedet från dåvarande regeringens försvarspolitiker att rysk försvarsförmåga var på en låg nivå. Det finns alla skäl att fundera över hur vår egen, jämnåriga försvarsreform lyckats och för den delen också övriga europeiska.
Den typ av uppvisning vi nyss sett över Syrien hade bara för något år sedan helt viftats bort av svenska försvarspolitiker som otänkbar. Om det som var otänkbart bara för något år sedan är verklighet idag, vad av dagens otänkbara kan då vara verklighet om ytterligare något år?
Russia Todays nyhetsinslag om flygangreppet och briefing i den nationella ledningscentralen med närvaro av president Putin
6 kommentarer:
En fråga som är svår att undvika är hur de fick ombord en sprängladdning som var tillräcklig för att slå ut, "dela på mitten" som den första haverirapporten sa, ett relativt stort plan. 1 kg TNT är väl inte möjligt att få igenom larmbågar och annat. Innan man förstår det måste det väl antas att det kan ske igen? En lite oroväckande slutsats är annars att Daesh antingen är experter på området, eller att de på något sätt har värvat säkerhetspersonal eller liknande.
Vad det gäller vår egna "försvarsreform" är jag villig att ge C LEDS rätt, när han säger att vi inte har något "enveckasförsvar" och aldrig har haft något. Jag kan väl tillägga att det med dagens finansiering kommer det heller aldrig att bli något sådant försvar.
"Enveckasförsvaret" skulle ju uppstå den dagen IO14 var klar och det lär ju inte ske.
Frågan blir ju istället att berätta för politiker och skattebetalare vad nuvarande och kommande försvar ska kallas och vad det skulle behövas/kosta för att vi skulle komma upp i något som liknar "enveckasförsvaret"?
Ryssland visar stolt upp resultat, förmågor, materiel, övningar, stora tekniksprång, m.m. och vi brottas med den otympliga "basplattan":-(
SUCK!
F.d. Teaterdirektören.
P.S. Sedan hjälper det inte att försöka "tvätta bort enveckasförsvaret" för vekligheten är tyvärr kvar där utanför och den rusar iväg mycket fortare än vår reform, som ännu inte är finansierad.
Varför ger sig C LEDS in i ett resonemang om "enveckasförsvaret" överhuvudtaget? Låt uttalanden stå för den som fällt dem.
Det var beklämmande dåligt redan för 19 år sedan. Lägger man sedan på en prolongering, vilket man inte egentligen behöver göra då siffrorna finns, så är det väl i det närmaste katastrofalt idag. En vecka är mycket. Om man ens fattat att man håller på att försvara sig. (På en plats i Sverige)
Ryssland tittar på USA´s militära uppvisningar med skräckblandad förtjusning. USA har tränat sin militära kapacitet på lokalkrig mot Rysslands allierade, de testar nya vapen. Ryssland vill göra samma sak, öva flygets träffsäkerhet, stridsvagnstaktik i betongstäder, kommunikation mellan satellit och vapeninsats. Ryssland har USA som rollmodell, det är bara att titta på deras youtubeklipp om nya plan och tanks, samma jublande enformiga taktfasta synthschabrak ackompanjerar det stor-ryska skrytet. Lyckligtvis finns allt i små serier än så länge. Arbetarklassens solidaritet är också helt borta ur bilden. Kvar är bara "störst", "snabbast" och "bäst". Samt "Rysslands fiender".
TU22M är ålderdomligt, bombtekniken ser ut som bombmatta, men om man har målsökande bomber kan man förstås ta en gammal vapenplattform. Det ser ut att vara en demonstration. Kan man inte anta att Ryssland drar på sig nya attentat, och därför borde vara intresserat av att träffa ordentligt, om man nu nött och tvunget ska kriga i andra länder? Eller har de samma flacka inlärningskurvakurva som USA?
Kan du bekräfta att dessa bomber fällts över Syrien? Den filmen som visades ser mer ut som avdammat sovjetiskt film från 80-talet där man fäller bomber över ett testområde (Sibirien?). Jag vet att de själva hade sagt att de skickar sina strategiska bombare till Syrien, men har inte sett nånstans att just den film sekvensen kommer från en skarp aktion i Syrien.
Stanislav,
Det är alltid svårt att veta vad man ser och försiktighet är befogad. Syrien, till skillnad från Ukraina, är ett noga radarövervakat område och jag tror inte Ryssland vill bjuda t.ex. USA på möjligheten att påpeka att man skojat ihop anfallen. För det andra är det gott om källor på marken också nuförtiden. Här en syrisk film från samma dag på hur det regnar bomber (något tätare intervall än förväntat). Det finns därutöver en rad andra på kryssningsrobotar, både fungerande och felfungerande.
https://www.youtube.com/watch?v=ZVlj8DI5Lno&feature=youtu.be
Skicka en kommentar