Elder Mugabe

Jag läser precis att Sydafrikas president, Thabo Mbeki, på väg till det afrikanska toppmötet i Zambia har uttalat sig om valet i Zimbabwe. Uttalandet skedde vid ett stopp i Zimbabwes huvudstad Harare: ”Det är ingen kris i Zimbabwe.”

Ett skrämmande uttalande av statschefen för Afrikas mest utvecklade land, men frågan är om detta slår hans AIDS-politik och uttalanden?

Nu kan man även läsa att det i Zimbabwe beordrats omräkning av rösterna från vissa valkretsar. Det bådar inte gott. Oppositionen avser bestrida detta i domstol.

Jag frågade några Sydafrikanska bekanta för ett år sedan varför inte andra afrikanska länder gör något åt situationen i Zimbabwe. Svaret blev att man inte trodde att de andra afrikanska ledarna vågade det eller kunde göra det. Mugabe är den äldste svarte statschefen i Afrika och är därmed högst i rang, vilket gör att de andra statscheferna får underordna sig honom. Nu verkar det äntligen som att Zambia i alla fall försöker ta tag i situationen.Edit 15.30:

Jag hittade just en kul bild. I januari gav Zimbabwes Centralbank ut en 10 miljoner dollarsedel. Vid utgivningstillfället räckte den dock inte ens för att köpa en hamburgare i Harare, som då kostade runt 15 milj. Med den årliga inflationen (trots att Mugabe strängt förbjudit inflationen) på runt 100 000% undrar man vad en hamburgare kostar idag?


3 kommentarer:

Anonym sa...
14 april 2008 03:12  

Afrikanerna bör rimligen veta bättre om situationen i Zimbabwe än vi europeer. Och kanske är det inte i deras intresse att europeer ska komma ner dit igen och bestämma vem som ska styra deras länder - eller?

Hint: Bränt barn skyr elden!

Om vi inte hade blandat i oss så mycket så hade nog de afrikanska länderna tagit tag i saken. Så som det är nu så vill ingen framstå som en som går kolonialisternas intressen och därför tystnad. Det påstår i alla fall min angolanske vän.

Wiseman sa...
14 april 2008 18:02  

Jag är inte så säker på att situationen hade lösts för det, men man vet aldrig.

Anonym sa...
14 april 2008 19:07  

Bränt barn skyr inte elden. Bränt barn skyr Den elden.

Alla fall om man ska se hur människan gjort hittils i sin historia.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade