"Journalismen", oberoendet och folkrätten

Följande videoklipp är inte så trevligt att titta på eftersom det involverar övergrepp på hjälplösa personer. 


I denna video misshandlas och förnedras tillfångatagna ukrainska soldater och paraderas sedan inför civilbefolkningen där dessa ges möjlighet att fortsätta slå dem. Deltar i videon och paraderandet gör också ledaren för "Folkrepubliken Donetsk", Alexander Zachartjenko, som dagen efter det inspelade beordrar att inga ukrainska fångar längre ska tas som hämnd för de döda i beskjutningen av en buss i Donetsk.

Det är illa nog att ”krigets banditer” ignorerar folkrätten och begår dessa övergrepp. Det som är allvarligare och något man måste reagera mot, oavsett om man tycker att den ena sidan är värre än den andra i konflikten, är att ryska nationella tv-kanaler deltar i förnedringen och sedan använder materialet i ”nyhetsreportage”. 

Ryssland säger sig stå utanför konflikten i östra Ukraina och borde då agera därefter. Likaså torde det ligga i den journalistiska etikens grund att inte göra sig till brottsling enligt Génèvekonventionernas skydd för krigsfångar och personer som ”upphört att delta i fientligheterna” eller ”på annat sätt berövats sin frihet” (III:e Génèvekonventionen alternativt Tilläggsprotokoll II till Génèvekonventionerna beroende på om man anser att det pågår en mellan-statlig eller intern väpnad konflikt i Ukraina).

Det man får se i filmklipppet är att jämföra med hur Saddam Husseins tv-kanaler filmade och ”intervjuade” misshandlade allierade krigsfångar under Gulfkriget. Det är oerhört svårt att tänka sig att SVT eller TV4 någonsin skulle få för sig att börja ställa frågor till fångar som nyss misshandlats, men det är just det som tre av de ryska tv-kanalerna gör i detta filmklipp.

3 kommentarer:

Monica Antonsson sa...
26 januari 2015 kl. 12:16  

Man ska inte göra misstaget att tro att ryska folket har samma värdegrunder som vi. Det kan de inte ha. De lever med hundratals år av vanföreställningar om Väst, Putins omfattande desinformation och vet inget annat. Det gäller förstås även ryska journalister som inte har något val och dessutom tror att de gör rätt. De journalister som har lite utblick och verkligen förstår tiger av ren självbevarelsedrift. Alternativet är att ruttna i en fängelsehåla, bli mördad i en hiss som Anna Politkovskaja eller förgiftad till döds som Aleksandr Litvinenko.

Martin sa...
26 januari 2015 kl. 22:48  

Riktigt stark film...

Man skulle vilja se den med översättning för att höra vad dels den ryske "förhörsledaren" och dels de ryska civila kvinnorna som gapar åt fångarna säger.

När man ser sånt här och sedan tänker på Wallström, Löfven, Romson och de andra i regeringen som har att besluta om vårt försvar och vår framtid blir man minst sagt bekymrad. De vill säkert inget avsiktligt ont men de lever minst sagt i en drömvärld. Skulle vilja se Gudrun S eller Margot åka dit och utöva feministisk politik för att få stopp på vansinnet.

Unknown sa...
29 januari 2015 kl. 14:45  

Jisses... Jag tappar ta mig tusan andan. Noll krigarheder. Nu är det dags att något sker! Vi kan inte bara stå och titta på länge. Sanktioner i all ära, men jag tror inte det biter på dessa barbarer med herr Putin i ryggen bak i det fördolda. Här krävs helt andra påtryckningar.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade