Lokala gruvarbetare ur minoriteten vann kriget?

Förra måndagen skrev jag om deltagandet med reguljära ryska förband i kriget i östra Ukraina och då striderna kring staden Debaltseve som de ukrainska styrkorna sedan dess retirerat från. En stor förändring sedan förra måndagen är att benämningarna i delar av svenska media samt hos regeringen svängt till att nu tala om ryska förband istället för "pro-ryska separatister". Tydligast var utrikesminister Margot Wallström.


Senare under veckan publicerade den ryska tidningen Kommersant ett reportage från Debaltseve där reportern beskrev hur ryska soldater förstärkte frivilligförbanden. Till skillnad från sensommaren när hela förband sattes in i Ukraina, tillämpar man nu även metoden att dela upp förbanden i små enheter och låta dem korsa gränsen separat för att sedan assimileras i frivilligförbanden. De reguljära enheter får sköta huvuddelen av stridandet och därefter får frivilliga ta över och tala med journalisterna. (Engelska versioner: International Business Times, The Examiner)

De senaste veckorna har det mycket riktigt också visat sig att en stor minoritet av syd-sibirier jobbar i gruvorna i Donbass precis som herrarna på bilden nedan. Man skulle annars lätt kunna få för sig att det rör sig om soldater ur ryska armén med tanke på att en av dem bär en AK-74M automatkarbin med fällbar kolv på ryggen. En automatkarbin som började tillverkas 1991 och som aldrig använts av ukrainska armén (AK-74 med träkolv). Det är dock standardvapnet i ryska armén.


Vissa ur den lokala minoriteten vill dessutom skicka sina hälsningar hem sedan frihetskampen nu påbörjats. (Ja, texten kan innehålla vissa inslag av ironi)Andra blir sura på "turister från Moskva" som nu börjat längta hem.


Frågan är hur länge den nuvarande låga intensiteten i striderna håller i sig. Finns det någon som på allvar tror att det nya Minsk-avtalet kommer att hålla ens i den form det tagit efter att Ukraina givit upp Debaltseve? De här grabbarna i Belgorod (2 mil från ukrainska gränsen) från ett förband i Samara tror i alla fall inte det. De tror att de ska till Ukraina och panga.

12 kommentarer:

Sten-Erik Björling sa...
24 februari 2015 08:36  

Lite länkar...

http://www.globalresearch.ca/ukraine-military-high-command-confirms-no-russian-invasion-or-regular-troops-presence-of-nato-forces-in-donbass/5431369

http://www.opednews.com/articles/Kiev-Announces-Russian-Inv-by-George-Eliason-Congress_Donetsk_Hoax_Invasion-150129-415.html

Notera avsändarna... Jag har mer förtroende för vad dessa parter säger än pysops-operatörerna inom FOI, FRA och delar av utrikesdepartementet...

De är på plats så att säga... :-)

Om det verkligen var Ryska reguljära styrkor så skulle striderna ligga vid Dnepr... Om det ens skulle vara några strider...

Sten-Erik Björling

Erik78 sa...
24 februari 2015 09:18  

Nu förstår jag vad du pratade om på twitter igår! Jag ska vika en foliehatt och följa detta.

Martin sa...
24 februari 2015 19:34  

S-E B. Tror du på allvar att du kan "omvända" någon i detta forum? Du har verkligen valt den svåraste av alla svenska målgrupper. Helt förgäves...

Anonym sa...
24 februari 2015 21:58  

Ingen verkar ha några invändningar mot Ukrainas ATO. Har dom ens försökt lösa konflikten genom dialog?

Anonym sa...
24 februari 2015 22:09  

Ukraina får gärna visa upp döda och/eller tillfångatagna ryska soldater. Det borde inte vara något problem då det skall finnas närmare 8000 enligt Porosjenko.

Benny sa...
24 februari 2015 22:13  

Sten-Erik Björling om du tror på vad som skrivs i länkarna du refererar till tycker jag du ska boka tid hos en doktor för att få huvudet undersökt.

reaction sa...
25 februari 2015 08:21  

Sten-Erik Björling är du en nyttig idiot, ideologiskt övertygad motsvarighet till förregående alt. el har du betalt för att trolla?

Sten-Erik Björling sa...
25 februari 2015 08:25  

Benny,

Uppgifterna från den Ukrainska överbefälhavaren spelades in på video. Kan dra fram länken på detta om du vill.

Martin,

Jag vet att detta sällskap har sina ståndpunkter fast förankrade och att dessa skall försvaras till sista man under flygande fanor och klingande spel. Men jag anser mig ha en uppgift att ge tuggmotstånd så deras käklinje blir så maskulint kantig och macho som möjlligt... Så danar man Svenska krigare att ut i striden gå mot orcherna i öst - med blogginlägg vilka kokar blod och skärper sinnet inför framtida strider skola rädda världen från ondskan!

Benny,
Inte du också! :-)

Erik78,
Foliehatten gör mest nytta om den även täcker ögon, öron och mun. Skulle den packa in även fingrar så skulle skyddet vara komplett men man måste som modern man även göra hushållssysslor! :-) Tänker på din partners väl...

Sten-Erik Björling

Sommarfararen sa...
25 februari 2015 10:41  

celerity,
Vad ska man prata om med putler - det finns inget att prata om lika lite som det fanns något att prata om med Hitler (och Stalin) när de invaderade Polen 1939.
Vad vi ska prata om med putler lämnar jag till Haagtribunalen innan de dömer putler till livstid för brott mot mänskligheten. Du tror säkert inte det kommer att hända med det trodde inte Milosovic heller innan han plötsligt befann sig i fängelse.

Sommarfararen sa...
25 februari 2015 10:44  

SEB

Dnepr... Du verkar inte fatta att det är ryska soldater du pratar om - de sämsta som finns på denna jord. Så har det alltid varit och jag ser inga tecken på att det skulle ändras. Urusel moral har aldrig varit ett vinnande koncept. Vi har Finska vinterkriget som ett bra exempel, Afghanistan som ett annat. Oförmåga, oförmåga, oförmåga.

Unknown sa...
25 februari 2015 20:09  

Dessa arton män är goda talare. De bara lovord. Ukraina, de kommer inte att gå.

Mad Dog sa...
26 februari 2015 12:55  

celer1ty... Spelar det egentligen någon roll vilka bevis som presenteras, då dessa ständigt bortförklaras alt. ignoreras?

Oberoende journalister, oppositionella, analytiker, vanliga medborgare, underrättelsetjänster mm, som uttrycker något negativt om Ryssland/Putin och dess problem inrikes eller inblandning/deltagande i t ex Ukraina-konflikten ses ju per automatik som agenter utskickade av CIA, Nato, Media, Svenska försvarsmakten eller den lokala Hembygdsföreningen, vilket gör det svårt att föra en seriös debatt. Bevis kommer heller aldrig att kunna frambringas med detta tankesätt, så på så vis gör ni det ju enkelt för er :-)

Enligt alla beundrare och försvarare av Ryssland och Putin som skriver här så verkar Ryssland vara världens mest öppna och demokratiska land och Putin en oerhört ödmjuk och tolerant ledare...
Något som verkar gå som en röd tråd genom Rysslands historia ;-)

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade