Seminarium om rysk propaganda

I onsdags kväll höll Försvarsutbildarna/Psyops-förbundet ett seminarium om rysk propaganda där jag, Oscar Jonsson, Joakim von Braun, Ekaterina Kalinina, Johan Wiktorin, Patrik Thomé och Fredrik Konnander deltog. Seminariet var mycket välbesökt med ca 300 anmälda till 150 platser.

Vi som var talare hade alla tio minuter var på oss att redogöra för våra perspektiv och jag talade om rysk propaganda och informationskrigföring i praktiken och gav exempel på hur man nyttjar olika media och hur man både använder och fruktar sociala media. Jag tror jag lyckades bjuda på lite nytt även för dem som följer mig på Twitter, t.ex. försöket att skära av höstens stora fredsdemonstration från Twitter genom ett "kirurgiskt angrepp" som inte drabbade övriga Twitter-användare i Ryssland.

Det hade varit intressant att se fler journalister på plats eftersom ämnet i högsta grad är något som berör dem.

Seminariet webbsändes och finns även att se i efterhand på Youtube. Mitt framträdande kan ses från ca 53.30.SR

23 kommentarer:

Jens sa...
27 februari 2015 kl. 09:42  

Intressant och väl genomfört, men tråkigt att det är så illa producerat. Filmar man en människa som föreläser med hjälp av en power point presentation måste man visa varje bild i den för att få sammanhanget klart för sig. Det är viktigare än klippbilder på publiken.

Peter Grafström sa...
27 februari 2015 kl. 12:24  

Jag tror den svenska allmänheten vore betjänt av en redogörelse för propagandans överlägsna mästare, anglosaxarna. Av nazisterna prisade som förebilder. Tror inte att allmänheten har sett mycket om det på TV eftersom anglosaxarna har gräddfil in där och utnyttjar det för ständig historieförfalskning. Ryssarnas propaganda ligger mycket närmare sanningen än våra horribla medier. Efter ett år av ständiga lögner kom både Kievs egen militär och Natos egen underrättelsetjänst med uppgifter som bekräftade den ryska versionen och det påpekades att Kiev helt saknade rekognosering och därför gjorde sig löjliga med påståenden om ryskt pansar som Natos underrättelsetjänst aldrig påvisat.
Helt obekräftade rykten gör gällande att Natosoldater släpptes ur senaste belägringen utan att det offentliggjordes och att det fanns en överenskommelse mellan Nato och Ryssland om att inte offentliggöra eventuella bevis mot eller ta krigsfångar av varandra. Intressant om det vore sant men som sagt obekräftat.

Wiseman sa...
27 februari 2015 kl. 13:44  

Jag brukar försöka avhålla mig från att kommentera, men "Helt obekräftade rykten gör gällande att…" är en sådan fantastisk argumentation att det går inte att låta bli.

Helt obekräftade rykten gör för övrigt gällande att Elvis lever. Däremot är det helt bekräftat att det finns de som är beredda att hämta hem honom om så är fallet.

Combat Search And Rescue

Anonym sa...
27 februari 2015 kl. 15:01  

Psyops behövs bara om man har identifierat att man har problem med sin egen trovärdighet.

Anonym sa...
27 februari 2015 kl. 18:56  

Jag vill påpeka att en av bilderna i Wisemans PPT är fejk/propaganda.

Unknown sa...
27 februari 2015 kl. 21:43  

Vad definierar att kontrollera ett territorium? Att äga land? Nja det beror av hur man ser det. Men att inrätta ett valuta-system i en region där pengarna utgörs av skulder till inrättarna vilka lånas ut till en ränta är en viktig del. Att sälja beskydd till populationen en annan, det görs genom att ställa folket i nationen inför både yttre och inre hot. På det viset kan en beskyddarskatt inrättas ( försvar). Räntan på pengarna kräver hela tiden tillväxt = folket i territoriet är alltså skuldslavar vilka accepterar pga att de indoktrineras att skatt är försvar, välfärd osv. Man lär inte undersåtarna att skatten till största delar är ränta på nya blivande krediter ( pengar) i systemet. En annan viktig del är att berätta för undersåtarna att de är fria ( som får gå i parti-kyrkan och välja pastor var fjärde år) genom att ge dem många val som i praktiken inte ändrar något ( hade det kunnat ändra hade det varit förbjudet). Att kontrollera tredje statsmakten och skola ( EXPO natur och kultur) för att kunna kollektivisera och indoktrinera barnen är viktigt. Studerar man den riktiga historian så ser man att inga krig inte förts på kredit och att Ryska styret och det svenska ( oligarkin) är och har alltid varit väldigt intimt sammanknytna. Krigen ett skådespeleri för folket ( ett smart sådant). BIS-bankens underbanker = ryska centralbanken. När ryssen lånar till bostad gör han det av bis-banks kartellen... Fienden kommer inte med kammokläder i skogen :)

Sommarfararen sa...
28 februari 2015 kl. 05:31  

Wiseman

Visst är det rologt när de ryska trollen skriver så korkade saker som de gör. Vi har dock bara tur att de är så klantiga som de är, frågan är hur länge den turen håller i sig.

Lasse sa...
28 februari 2015 kl. 08:23  

Att vinna propagandakriget mot tex Sverige är som att slå in en öppen dörr, skall man ha nån framgång i ett propagandakrig måste man börja kika på sin egna trovärdighet, och trovärdigheten i mediasverige är extremt låg, ta tex Wisemans tidning, där har 2% mycket stort förtroende, medans 13% har mycket litet förtroende, själv läser jag Wisemans krönikor fortfarande men undrar hela tiden med vilken agenda han skriver, dvs mitt förtroende för honom har minskat betydligt sen han började skriva på Expressen.
Så, kika på enga trovärdigheten och börja informationskriget där.
Lasse

Lasse sa...
28 februari 2015 kl. 08:25  

Man kan läsa om medieförtroende om man söker på
"Medieförtroende och Public service"
SOM institutet
Lasse

Anonym sa...
28 februari 2015 kl. 09:55  

Trovärdighet på media är bottenskräp nivå slå på t ex Aftonbladet och alla mediajättar de är ju språkrör åt politiker och bankerna dvs mellanhänder som ska vara politiskt korrekt. Jag menar om landets statsskuld hela tiden ökar å ingen vill upplysa felet med det utan kör sin botten lågpanne nivå på.att skriva om Zlatan och schlager!! Alltså bankerna trycker ränte stålar i tomma luft dvs stålar som.ej finns fysiskt utan i siffror. Fienden är dold i banker och i media. Jag säger så här!! AVSKAFFA DET POLITISKA STYRET OCH SKROTA INFORMATIONS MONOPOLET.. Låt folket ha sin yttrandefrihet. Men ni ljuger och jävlas därför att yttrandefriheten finns inte utan måste ha s k Ansvarig utgivare. Hur kan.det då vara yttrandefrihet? Lägg ner lågpanne verksamheten det är skämtsam verksamhet!

Anonym sa...
28 februari 2015 kl. 10:08  

Kontrollen är i banksystemet dvs påhittade stålar som ej finns i das kapital utan tryckta i ränta då när man ska gå och ta bolån.. Vad är det för låg syn bankerna har mot folket. Kan ni räkna ut att införa inflations upp och ner fria stålar kunde göra att samhället inte behöver gå jobba flera timmar och betala skatt och betala räntan på bolånet?

Mad Dog sa...
28 februari 2015 kl. 13:59  

Visst är det underbart med Google-translate (mfl) som inte riktigt hänger med i översättningarna. Ger mig som läsare en hel del att skratta åt. Det kan ju också vara så att majoriteten av de pro-ryska debattörerna, med några få undantag, är analfabeter?

Om jag nu vänder på allt och följer trollens linje, så inser jag ju plötsligt att jag är grundlurad redan från födseln! Inget av det som skrivits genom historien är ju sant eftersom alla är agenter eller köpta av de som vill få just sin vilja fram.
Detta måste ju, t ex, innebära att det som många nynazister och dylika partier påstått genom åren, dvs att förintelsen aldrig ägt rum, är sant, eftersom personer som skrivit om detta gjort det med en dold agenda?
Å andra sidan så innebär det ju också att allt som skrivs av ryska företrädare är falskt...

Benny sa...
28 februari 2015 kl. 15:35  

Nu kan jag inte så mycket om journalistutbildningen men den här föreläsningen skulle ju vara utmärkt att använda i den utbildningen, det borde ju ligga i varje journalists intresse att inte springa andras ärenden utan att vara oberoende. Kanske journalistutbildningen skulle ha en kurs som heter påverkanskampanjer?

Sommarfararen sa...
1 mars 2015 kl. 15:11  

Visst är ren militär förmåga en av de absolut viktigaste parametrarna för ett försvar men många gånger negligeras de mer abstrakta parametrarna viljan, kulturen samt påhittighet i ekvationen. Dessa parametrar missgynnar historiskt sett ryssland men gynnar länder som Sverige och Finland. I begreppet vilja ligger t ex stridmoral, i kultur ligger historia samt särdrag som t ex "sisu" och "jävlar anamma". Påhittighet är en kombination av kunskap, innovation samt förmågan att agera snabbt. Påhittighet är ett Svenskt Finskt särdrag och har skapat många framgångsrika företag som t ex Eriksson och Nokia.
När Sverige och Finland kombinerar vår gemensamma styrka så frigörs enorma synergier, även abstrakta.
Historiskt sett så har svenska och finska förband slagits sida vid sida samt genomfört många osjälviska och självuppofrande operationer. Slaget vid Fraustadt 1706 är ett vackert exempel i mängden.
Kraften i vår allians med Finland speglades av en dikt från Kalevala som Hultqvist läste upp i ett tal. Dikten är ett mästerverk och som i sitt sammanhang manifesterar en urkraft som ingen ännu lyckats betvinga.
”Käre bror och hederspojke,
 vi som har växt upp tillsammans, 
kom så sjunger vi en parsång, 
flätar samman våra röster,
 du och jag, när vi är båda, 
inte en och en som oftast. 
Alltför sällan får vi råkas,
 uppe i vår magra utmark, 
här i nordens karga nejder.”

Wiseman sa...
5 mars 2015 kl. 20:57  

På förekommen anledning. Nej, det är inte fakta bara för att det står på en rysk blogg och man hittar på en historia till några bilder.

Sten-Erik Björling sa...
5 mars 2015 kl. 21:18  

Wiseman,

Skärp dig, det är inte upp till dig att avgöra sanningshalt och värde av informationen bara för att det bryter mot dina tidigare inlägg...

Om du menar allvar med "högt i tak" så är det bara att publicera det jag skickat till dig.

Sten-Erik Björling

Wiseman sa...
6 mars 2015 kl. 10:09  

Sten-Erik Björling,

För det första är ämnet för det här inlägget seminariet om rysk propagandanda och man skulle möjligtvis kunna tänka sig en koppling till det du vill länka till.

Dock är det precis samma smörja som du tidigare försökt framföra om MH17 men nu med bilder. Utsagan är fortfarande lika omöjlig som de tidigare gånger du försökt framföra den, om inte mer nu. Det är inte fakta utan det är tyckande.

Vill du återpublicera material av den typ som i ditt senaste försök till kommentar så är det bara att starta en egen blogg.

Max Hanemann sa...
6 mars 2015 kl. 20:13  

Wiseman:
Jag ser att Du börjar göra samma erfarenhet som så många andra bloggare - det finns en gräns för hur "högt i tak" man kan ha om inte bloggen skall översvämmas av absurda tyckares inlägg, utan att dessa för den skull behöver vara en del av rysk psyop.

LJA sa...
7 mars 2015 kl. 12:19  

Sten-Erik Björling:

Men är det upp till dig att avgöra sanningshalt och informationsvärde? Du brukar publicera dina länkar som obestridliga sanningar (t ex genom att skriva "notera källan!"). Du brukar också, trots hårt motstånd av personer med faktiska erfarenheter i ämnet, avfärda andra källor som svensk psy-ops. Personligen tycker jag att det faktiskt är högt i tak på bloggen, men jag rekommenderar dig att starta en egen blogg där du kan få utlopp för dina teorier.

Sten-Erik Björling sa...
7 mars 2015 kl. 17:26  

LJA,

Det jag gör är att presentera andra perspektiv än de som presenteras av totalt ensidig rapportering av svenska media och officiella kanaler. Det ligger i allas intresse att få sig levererat flera perspektiv på de pågående händelserna - inte minst för att vi nu är på väg in i en Europeisk storkonflikt - en storkonflikt som kan förhindras av en informerad allmänhet. När jag skriver "notera källan" så vill jag påpeka att många av de som för fram dessa andra perspektiv inte kan räknas som FSB-operatörer eller blinda psyops-kanaler för den ena eller andra sidan. Paul Craig Roberts kan knappast beskrivas som en okunnig person vad gäller de interna processerna i den amerikanska administrationen t ex och har även arbetat i öst och var sakkunnig vid överläggningarna mellan Reagan och Gorbatjov t ex.

Det material som jag länkade till som Wiseman inte ville presentera på bloggen gällde en analys av splitter och projektilspår mm i det nedskjutna planet i Ukraina som påvisar beskjutning via både akan och jaktrobot. Naturligtvis inte en populär version att föra fram här...

Sten-Erik Björling

Wiseman sa...
7 mars 2015 kl. 18:19  

Det Sten-Erik Björling ville länka till bevisar inte något mer än hans tidigare länkar eller utsagor. En Su-25 tar sig fortfarande inte upp till den nämnda höjden, den flyger inte ikapp en B777 och vapnen som nämns har inte den verkan som beskrivs. Det är inte bevis som framförs utan i bästa fall tyckande till bilder. Vill Björling fortsätta agera nyttig idiot får det ske på egen webbplats.

Därmed är detta ämne slutdiskuterat.

Kristian sa...
7 mars 2015 kl. 20:00  

Det Sten-Erik Björling gör är att falla i fällan som på engelska kallas False Balance. Det är något som västerländsk media gör med stor regelbundenhet och som ryska propagandaansvariga vet att utnyttja.

Ett enkelt exempel på false balance är när en fråga har två läger där 99% av sakkunniga, t ex forskare, är på en sida och 1% på den andra men media ger samma uppmärksamhet till båda sidor vilket ger mediakonsumenter intrycket att båda lägers åsikter är lika relevanta.

Västerländsk media med sin historia av att värdera opartiskhet högt är extra sårbara för false balance vilket även såklart gör att västerländska mediakonsumenter är extra sårbara.

Sommarfararen sa...
3 april 2015 kl. 11:36  

Ryssarna tror de är smarta men detta avslöjar deras usla propaganda.
http://globalvoicesonline.org/2015/04/02/analyzing-kremlin-twitter-bots/

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade