Den amerikanska underrättelserapporten om rysk påverkan i presidentvalet

Det är en mycket intressant och läsvärd rapport som de amerikanska underrättelsetjänsterna släppt om påverkansoperationerna mot det amerikanska presidentvalet. [länk]

Rapporten belyser tydligt hur ryska internationella media och sociala medier används som ett av verktygen i påverkansoperationer. Man trycker också tydligt på det många inte förstår, nämligen att cyberoperationer, påverkan via sociala media o.s.v. existerar inte i ett vakuum var för sig utan integreras till en helhet. Det är den samlade bredden av medel man måste försvara sig mot, inte enskilda verktyg och metoder.Då rapporten är öppen har bevisföringen (sannolikt) begränsats till de områden som redan är kända och allmänt tillgängliga De briefingar som avgående och inkommande presidenter fått har sannolikt innehållit även de andra metoder som nyttjats för inhämtning, t.ex. HUMINT, signalspaning m.m. Likaså utelämnar den öppna rapporten de andra metoder som Ryssland kan ha nyttjat inom operationen, vilket kan vara en uppsjö av aktiva åtgärder, bl.a. opinionspåverkan via inflytelsepersoner. Rapporten uttalar dock att intrång genomförts mot det republikanska partiet men att dessa (ännu) inte utnyttjats.

Slutligen innehåller rapporten en intressant fördjupande del om hur den statliga ryska tv-kanalen RT nyttjas som ett verktyg för att påverka den internationella opinion och framförallt skapa misstroende och tvivel mot staten och samhället i de länder som utgör mål.


För svensk del är rapporten full av mycket viktiga lärdomar att ta fasta på. Framförallt inför valet 2018 där vi inte osannolikt kan få en livlig debatt om NATO-medlemskap eftersom samtliga Allianspartier nu är för ett medlemskap. En sådan debatt och situation har Kreml ett mycket starkt intresse av att påverka.


Uppdatering 7/1 10.30: Länk till analysrapporten om själva dataintrånget mot det demokratiska partiet där informationen senare användes till delar av påverkansoperationen.


6 kommentarer:

Jan Andersen sa...
7 januari 2017 kl. 10:23  

Citat: "Slutligen innehåller rapporten en intressant fördjupande del om hur den statliga ryska tv-kanalen RT nyttjas som ett verktyg för att påverka den internationella opinion och framförallt skapa misstroende och tvivel mot staten och samhället i de länder som utgör mål."

Det behöver den ryska stat slet inte bekymre sig om. Os som kommer ihåg Colin Powell's presentation för FN Säkerhetsråd innan invasionen av Irak vet hur opålitliga amerikansk underrättningsverksamhet är. Minns man även Oliver North, Chile, Vietnam, Iran, så har man redan ett klart och välunderbyggt misstroende till USA's regering.

Simplicio sa...
8 januari 2017 kl. 14:57  

Noterar att Kragh och Åsberg i UPI rapport om RU påverkansoperationer mot Sverige, som ett exempel på bedräglig och Kremlorkestrerad desinformation, lyfter fram SR ekoredaktions publicering i juli 2016 av påståendet att den främmande ubåt som i april 2015 observerades på svenskt inre vatten vid fyren Vindbåden i Stockholms södra skärgård skulle vara av tysk nationalitet. En publicering som ekoredaktionens chef och tillika ansvarige utgivare vid flera tillfällen, med en faktaresistens och enfald som inte står Donald Trump efter, försvarat med hänvisning till källans trovärdighet.
Måhända hög tid för Cilla Benkö att städa lite i personalleden...

Anna Aniline sa...
8 januari 2017 kl. 20:30  

Tack för att du la upp länken och info om rapporten. En annan mycket intressant text är en nyligen utkommen NATO publikation om det ryska infokriget, Handbook of Russian Information Warfare av Keir Giles. Här förklaras de grundläggande komponenterna i den pågående informationskrigföringen och dess framträdande plats i den ryska militärdoktrinen som helhet. Författaren visar att själva det ryska konceptet för infokrig/krig är betydligt vidare och mer invecklat än vad vi i väst vanligen föreställer oss och att det handlar om metoder som utvecklats och förfinats under lång tid till att inkorporera alla de aspekter som exploderar just nu.
http://www.css.ethz.ch/content/dam/ethz/special-interest/gess/cis/center-for-securities-studies/resources/docs/NDC%20fm_9.pdf

Jag vill också passa på att rekommendera den korta artikeln Is Information Warfare Breaching the European Parliament av Antonios Nestoras(IES). Här problematiseras hur rysk påverkan lett till etablerandet av ryska perspektiv/narrativ hos både extrem höger och extrem vänster i EU-parlamentet. Riktigt skrämmande läsning.
http://aei.pitt.edu/82525/

Herr Muffins sa...
9 januari 2017 kl. 10:07  
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Herr Muffins sa...
10 januari 2017 kl. 08:28  

Oj autospell sabbade mitt inlägg! Skulle vara:
I Sverige säger en del kollaps, systemhaveri, att polisen inte fungerar med mera. Är det en effekt av påverkan eller en korrekt beskrivning av verkligheten?

Pew-Pew sa...
19 januari 2017 kl. 14:54  

Att information som ryssarna fått tag på genom hackning av Republikanerna inte kommit till allmän kännedom behöver inte betyder att den informationen inte används. Det är möjligt att informationen används genom att se till att Republikanerna inte motsätter sig Trump allt för mycket. Alternativt kan vara en delförklaring varför Republikanerna har svängt i sitt förhållande till Ryssland. Dvs Ryssland använder denna information för att pressa ledande Republikaner.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade