Lucka 8: Kustrobot

Provskott med Robot 15 KA 2016. Foto: FMV
Liksom fallet med Gotland i förra inlägget är kustrobot ett område där det glädjande nog har hänt mycket sedan lucka 8 i julkalendern 2014. Kustrobotsystemet robot 15 KA lades liksom det övriga kustartilleriet ner i försvarsbeslutet 2000 efter att endast ha varit operativt i några få år.

Hösten 2016 kom så beskedet att Försvarsmakten åter förbandssatte delar av förbandet, samt att man även genomfört provskott. Detta hade möjliggjorts genom att återanvända delar från gamla batteriet, och komponenter från avvecklade robotbåtar och korvetter. Beskedet var mycket välkommet eftersom det innebär att det inte enbart är Marinens fartyg som står för den uthålliga sjömålsbekämpningsförmågan på ytan. En angripare behöver också ta hänsyn till var dessa svårupptäckta robotsystem grupperats. Kombinationen av luftvärn (helst långräckviddigt som erhålls genom införandet av rb 103 Patriot) och sjömålsrobotar, ger möjligheter att avregla stora områden för en fiende och begränsas dennes rörelsefrihet och fysiska handlingsfrihet.

Att Försvarsmakten så snabbt skulle kunna återta kustrobotsystemet var det ingen som hade vågat hoppas på, även om vi var många som önskade och förordade det. Utrustat med Länk 16 skulle systemet snabbt kunna erhålla mållägen från andra plattformar, t.ex. ASC 890, JAS 39, helikoptrar, korvetter eller t.o.m. allierades plattformar och därmed kunna verka utan att öppna egen sensorer. På sikt vore det lämpligt att omsätta systemet med en modernare variant av roboten med en sekundär markmålsförmåga. Detta är dock inget som omnämns i Försvarsberedningens rapport Värnkraft, som nöjer sig med att konstatera att man vill se att förmågan vidmakthålls bortom 2025. En ny upphandling skulle sannolikt kunna samordnas med Finland som också opererar systemet.

5 kommentarer:

FransHerman sa...
8 december 2019 kl. 19:45  

Finland har beslutat att ersätta robot 15SF med en israelisk robot, om jag inte missminner mig.

Perman sa...
8 december 2019 kl. 21:47  

Det beslutet gäller de fyra nya korvetterna av Pohjanmaa-klass som ska byggas. RBS-15 kommer fortsatt att finnas på robotbåtarna av Hamina-klass (som nu genomgår HTM) och som kustrobot.

Sommarfararen sa...
8 december 2019 kl. 21:57  

Men har inte Försvarsmakten beställt Rb 15 ver 4?

Apilas sa...
9 december 2019 kl. 17:11  

Dom fyra kommande korvetterna kommer att ha Gabriel robotar. Kommer ej ihåg ifall robot båtarna byter ut sina 15SF

Perman sa...
14 december 2019 kl. 23:37  

Tyvärr måste jag erkänna att jag hade fel om Hamina-klassen. Dessa kommer också att få den nya israeliska sjöroboten i den pågående halvtidsmoderniseringen (som är klar 2021). Hur man kommer att göra med den version av RBS-15 som avfyras från lastbil återstår att se.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade