Francois möter björnen

Som jag berättat tidigare har ju NATO och EU identifierat ett "säkerhetshål" i Barentsregionen. På samma sätt som NATO sedan några år står för incidentberedskapen i Baltikum åt det baltiska länderna har man även tvingats till en liknande lösning på Island sedan Ryssland återupptagit sina patrulleringar i Atlanten med strategiskt bombflyg. USA hade tidigare flygförband stationerade på Island, men drog tillbaka dessa för två år sedan då läget ansågs så lugnt och Ryssland så oförmöget att nyttan var ringa.


Det senaste året har man dock fått tänka om sedan Ryssland satt igång patrullerna dagens efter utplaceringen av flaggan under Nordpolens is. Uppgiften har sedan dess lösts av olika NATO-länder, däribland Norge. Nu senast är det Frankrike som står för beredskapen med Mirage 2000-5. Häromveckan var man uppe och mötte en rysk Tu-95 Bear och därifrån kommer bilden.


2 kommentarer:

Anonym sa...
11 juni 2008 12:22  

Tjeckien? Jag har läst att det var Tyska Phantom som skulle ta över missionen i Baltikum efter Polen.
Får väl hänvisa till luftwaffe:
http://www.luftwaffe.de/portal/a/luftwaffe/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLNzKId_c1BMlB2F7O-pFw0aCUVH1fj_zcVH1v_QD9gtyIckdHRUUALZAZ7Q!!/delta/base64xml/L2dJQSEvUUt3QS80SVVFLzZfMjBfMUJCSA!!?yw_contentURL=%2F01DB060000000001%2FW27EMBYD325INFODE%2Fcontent.jsp
/Nizze

Wiseman sa...
11 juni 2008 17:05  

Visst har du rätt. Tjeckien har inte gått på än. Slarvigt av mig.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade