Norske ÖB anmäld

Norges ÖB generalen Harald Sunde har anmälts till norska statsåklagare och till Försvarsdepartementet för arbetsmiljöbrott och att ha hindrat försvarsanställda från att uttrycka sina åsikter. Bakgrunden till anmälan ligger i nedläggningen av det norska hemvärnets elitförband HV-016 som förra året beslutades läggas ner efter ett antal märkliga turer. De fackföreningar som företräder HV-016:s medlemmar vittnar om att det varit svårt att samarbeta med Sunde och försvarsledningen.

HV-016 skapades i slutet av 80-talet med uppgifter snarlika SSG:s ursprungliga uppgifter. Uppgifterna var bl a att skydda regeringen. Till skillnad från många andra specialföband bestod HV-016 endast av hemvärnspersonal som tjänstgjorde 20-30 dagar om året. I förra året lades förbandet eftersom ÖB inte ansåg att det längre fanns någon användning för förbandet. Tragikomiskt egentligen eftersom Breiviks terrordåd för några veckor sedan var ett sådant tillfälle då förbandet skulle ha använts för att skydda regeringen. Mer information om HV-016 finns på förbandets inofficiella hemsida.

En av förbandets förtroendvalda kommenterar anmälan så här:

"For oss handler denne anmeldelsen utelukkende om hvordan en arbeidsgiver ikke kan oppføre seg. Det må markeres en grense for hvordan endrings- og omstillingsprosesser i Forsvaret skal drives, med særlig vekt på ytringsfrihet og anledningen til å forsvare seg når arbeidsgiver uriktig utsetter noen for anklager, sier tillitsvalgt Thomas Lund Nielsen."

En allvarlig situation för den norska Försvarsmakten och dess nationella anseende.

DN, Db, VG

110815 DN HV-016 kallades inte in vid Breiviks terrordåd.

1 kommentarer:

Anonym sa...
14 augusti 2011 07:57  

På tal om nedläggning efter märkliga turer. Var i regleringsbrevet står det att vi ska lägga ner FJS? En nästan 60 år gammal tradition som bl.a. uppstod på kungens begäran medelst ett handbrev, håller på att försvinna helt. En fd kår som nu endast består av en knapp pluton med endast tre veckors vinterutbildning (förr om åren flyttade FJS upp till Kiruna från december till april). Kan någon grotta i detta (Wiseman?)?
/FOI:ten

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade