Military discount

I flera länder är företeelsen "military discount" vanlig, speciellt USA. Kort sagt innebär det att företag ger en rabatt eller extra rabatt till militär personal för att visa sin uppskattning för denna. Mot uppvisande av militär legitimation i kassan ges extra rabatt. Ibland handlar det om rätt blygsamma rabatter och ibland är det mycket stora rabatter. Sannolikt handlar det både om uppskattning för militär personal och en önskan att stärka företagets varumärke genom att profilera sig när man gör något rättfärdigt.

Flera stora företag ger också ut produkter i speciella military appreciation editions, där militär personal kan köpa t ex dyr programvara till ett blygsamt pris. Microsoft ger t ex ut specialversioner av Office där köparen får flera licenser till ett lågt pris.


I Sverige är det mycket sällsynt med snarlika företeelser, fastän det finns svenska storföretag som deltar i liknande program för utländsk militär personal. Amerikansk militär personal kan t ex köpa Volvobilar mycket förmånligt genom Volvo Cars Military Sales. Personal stationerad i Europa får t ex välja mellan att hämta sin bil lokalt eller få betald resa och weekend i Göteborg för att hämta bilen där. För svensk militär personal kan man endast hitta några enstaka möjligheter för personal i utlandstjänst. Ett av mycket få exempel är ett klockföretag som enligt uppgift erbjuder 5 % extrarabatt och avdrag för momsen till militär personal på internationella insatser om man kontaktar företaget. Dock ser man inget av det på företagets hemsida. Om någon av läsarna har exempel på fler företag som erbjuder rabatter till militär personal så tipsa gärna i kommentarerna.

I grunden handlar det sannolikt om en nations syn på sitt försvar baserat på nationens historiska erfarenheter. På så sätt kan vi vara tacksamma över att situationen är som den är. Icke desto mindre är det ett sätt visa uppskattning för de män och kvinnor som riskerar sina liv som en förlängning av svenska politiska beslut.Fredrik Reinfeldt? Göran Persson? Sten Tolgfors? Ex-president George W Bush möter soldater välkomnar hem soldater han beslutat om att skicka i krig.


Inte riktigt hur det brukar se ut på Västerås flygplats när svenska förband kommer hem

37 kommentarer:

Lew sa...
1 augusti 2011 23:42  

Polaren fick gå in gratis på FW-museum när han visade mil-leg. Samma mil-leg fixade också in honom på Pansarmuseet i Munster (Tyskland).

Utöver det är vi nog SOL.

Anonym sa...
1 augusti 2011 23:48  

Varför ska det behöva finnas "Military Discount" i Sverige? Tjafsa inte-vi behöver ju inte nån lägre pensionsålder-jämfört med t ex USA-20 tjänsteår-ger pension med 60% av lönen och efter 25 tjänsteår kan man få maxpension med 75% av lönen. Varför skulle det behövas i Sverige?

Omskolning-karriärväxling-under anställning i USA´s krigsmakt kan man studera kostnadsfritt på universitetskurser och ha med det som civilt meritvärde när man karriärväxlar efter 18 tjänsteår-två år innan pensionering..... Varför skulle det behövas i Sverige?

Inköp av hemelektronik, bilar och livsmedel till militära Ullaredspriser-vardagen vid USA´s baser worldwide-en del av de avlöningsprinciper som USA´s krigsmakttillämpar-varför skulle det behövas i Sverige? 16380 kr för en soldat är väl alldeles tillräckligt.

Om nu Sverige gett sig in på "yrkessoldatsbanan" får man väl faktiskt se till att man tar till sig HELA spelplanen och inte enbart de bitar som avser skyldigheter för den enskilde. Så otroligt lite förmåner, faktiskt patetiskt uruselt-inget har Försvarsmakten åstadkommit. Men att ändra lagar för tjänstgöringsskyldighet-det pratar man gärna om.

Till detta ska läggas att USA´s kostnader för skadade krigsveteraner är den tredje största utgiftsposten för den amerikanska krigsmakten. Varför skulle det behövas i Sverige?


Ett svar från BagdadBob eller Göran Sverkerssson vore intressant.

Anonym sa...
1 augusti 2011 23:50  

Lew-du har hittat nyckeln! Fri entré på pansarmusset i Axvall och alla blir nöjda!!! Klart som körvaspad e Skara!

Von Brunöga sa...
2 augusti 2011 00:00  

Har för mej att du kan få billiga vinterdäck via FMK. Tycker för övrigt att militär personal i Sverige inte skall ha ett skit mer än nån annan. Däremot skulle en kurs i självdistans för många vara på sin plats.
/ Von Brunöga

Anonym sa...
2 augusti 2011 00:17  

Har för mig att urmakaren hade problem med att skattmasen tyckte att det var något skumt. Är inte säker på hur det löste sig?

Det fanns lite VPL rabatter tidigare, tror det var mest resor och möjligtvis ishockey som blev lite billigare...

Jag tror dock att det inte ser så intressant ut för företagen, då kundgruppen inte är speciellt stor. För gissningsvis är deras "goodwill" även ett sätt att få bra reklam och fler kunder.

Nog enklare för svenska företag att vara med på fotbolls och ridklubbs rabatthäften.

/Tinhead

joche sa...
2 augusti 2011 00:21  

Medlemmar i Reservofficerarna åtnjuter vissa förmåner. Vet dock inte vilka som är aktuella just nu.

Anonym sa...
2 augusti 2011 07:04  

Lokalt har vi, åtminstone tidigare, kunnat får särskilda "försvarsrabatter" där man förhandlat fram förmånliga avtal med lokala affärsidkare.

Sportartiklar kunde säljas med 20% rabatt och jag minns att vi hade minus 14 öre på pumppriset hos en av stadens mackar....

Band sa...
2 augusti 2011 07:44  

Jag tror att många svenskar på besök i USA har upptäckt "military discounts". När man pratar med butikspersonal och det kommer fram att man är militär får man ofta hör att man får rabatt. Jag har vid något tillfälle förklarat att jag inte hör till USA:s försvarsmakt men ändå fått veta att "är man militär ska man ha rabatt". Jag har så otroligt svårt att se framför mig samma inställning här hemma.

Anonym sa...
2 augusti 2011 09:15  

I avundsjukans Sverige hade säkert dylika rabatter räknats som en förmån i tjänsten och därför förmånsbeskattats.

Suunto FTW sa...
2 augusti 2011 11:31  

Klockdealen är betydligt bättre än 5%. Det är en gammal missionsräv som driver en klockbutik tillhörande en av de stora kedjorna. Detta är hans sätt att supporta de som idag gör en insats. Rabatterna är mellan 25-50% d.v.s momsen och ibland även rejäl portion av hans egen marginal.

Momsfrågan kan ha varit lite i gråzonen. Någon skatteexpert kanske kan förtydliga?

Anonym sa...
2 augusti 2011 11:57  

Min förra flickvänn fick en present av en anställd på stadium som hon inte kände när den anställde fick veta tjejen skulle åka ut på mission.

"Ska du åka utomlands? Då ska du få en present av mig, Här får du för din goda insatts" så fick hon en topp som någon lämnat tebax.

Liten men fin handling.

Det har iallfall inte blivigt sämmre kan vi väll enas om.

Debatten här gör ju att vi tar flera kliv frammåt. Så det är väll bara att ta vid där andra slutar.

Anonym sa...
2 augusti 2011 12:39  

Skillnaden mellan USA och Sverige är nog framför allt historiskt betingad. Under det senaste århundradet har varje amerikansk generation stridit för fosterlandet och för fred och demokrati i andra delar av världen. Eftersom alla amerikaner har någon släkting som stridit och eventuellt offrat liv eller lem så är det självklart att man förstår och uppskattar de som frivilligt gör dessa uppoffringar.

I Sverige är det mycket få som har gjort samma sak och, som vi diskuterade förra veckan, nyhetsrapporteringen om vad våra soldater uträttar utomlands är mycket skral.

I takt med att vi mognar in i ett frivilligförsvar så tror jag att allmänhetens uppskattning kommer att öka. Själv åker jag ganska mycket tåg och kan glatt konstatera att rekryter ofta blir bjudna av andra medresenärer i bistron, som ett litet exempel.

Med de låga lönerna i försvaret borde det också vara rimligt med en organiserad militärrabatt på samma sätt som studentrabaterna. Kanske både Försvarsmakten som arbetsgivare och officersförbundet som arbetstagarrepresentant borde ta initiativ till att förhandla fram militärrabatter med de viktigaste parterna i handeln?

/Chris Anderson

Anonym sa...
2 augusti 2011 13:33  

Jo, men det är väll upp till oss alla att visa veteraner och soldater respekt! Inte svårare än så att man ger ett gott ord åt dem när man ser dom på stan eller talar väl om deras insatser till våra kamrater.

De av oss som har inflytande i civila företag kan ju göra små föändringar vart efter.

Det i samband med att vi blir fler veteraner betyder att vi får ökad kundkraft. Där kanske företagen hänga på, vid insikten att vi faktiskt är en intressant målgrupp att ha som kund.

Ge min utopi fem år så kanske det börjar lika USA.

En sak är säkert. Första stegen är redan tagna. Och de som kan förändra det läser WW.

/Trupparen

Lew sa...
2 augusti 2011 15:24  

@Anonym 23:48:
Man ska dock komma ihåg att man i den amerikanska försvarsmakten även måste bekosta en stor del av ens persedlar och dess tvätt. I Sverige har soldater och befäl uniformer som de får ut från förrådet och går grejer sönder byter man dem på samma ställe. I den amerikanska försvarsmakten får man heller inte övertid, övningsdygn, kompledigt och allt annat som vi i Sverige avnjuter.

Vidare kan svenska soldater redan läsa kostnadsfritt på högskola, distanskurser finns i mycket och redan under vpl-tiden fick man ta permis för saker som tentor och högskoleprov.

Varför ska man ha 60% av lönen i pension när man säger upp sig efter 20 tjänsteår? Mina föäldrar jobbar i vården och de har inget liknande avtal. Visst är soldatyrket väsensskillt från många civila yrken men ingen kan övertyga mig om att en soldat vid högvaktskompaniet eller en knekt som spenderat sin karriär helt på övningsfält och kaserngårdar fötjänar tjänstepension vid 39.


En svensk försvarsmakt kräver svenska villkor och lösningar. Att jämföra med USA blir mest larvigt då de har slappt räknat fem gånger mer personal placerade runt Kaiserslauten än vad vi kommer ha i hela FM.

AKA sa...
2 augusti 2011 16:31  

Med tanke på hur bra löneutbetalningarna fungerar i PRIO så är kanske gåvor lösningen för att få någon form av uppskattning för den tid man lägger ner, borta ifrån sin familj.

Smörjaren sa...
2 augusti 2011 16:40  

Bildelsbutiken "MECA" Ger rabatt till mil pers.

Anonym sa...
2 augusti 2011 18:41  

Salong Max på Fältöversten i Stockholm ger 40:- rabatt på hårklippning.

/EXC

Anonym sa...
2 augusti 2011 20:13  

MAX i Boden erbjuder + meny och dip till personal anställd i Försvarsmakten.

H sa...
2 augusti 2011 20:14  

MAX i Boden bjussar på plusmenyn till militär personal..

/H

Anonym sa...
2 augusti 2011 20:33  

Ja för det är verkligen mkt övertid och övningsdygn i FM! Not

Anonym sa...
2 augusti 2011 20:33  

Om inte jag är helt felunderrättad har du som anställd i FM möjlighet att nyttja FM Ramavtal med olika leverantörer. Kruxet är att det är upp till näringsidkaren att bestämma om denne vill ge dig "rabatten". Detta har jag nyttjat vid flera tillfällen, vid däckköp, verktygsköp, hotellboende, mm

Von Extrapris sa...
2 augusti 2011 21:47  

Till alla er USA kramade. Ta och säg upp er från FM och flytta till landet som lever på kredit. Om ni inte fattar att landet snart går i konken pga osund ekonomisk politik är ni tappade bakom korvkiosken. Ta ett extrajobb om ni nu behöver en ny Volvo. Eller skaffa er ett riktigt jobb.

Tittut sa...
2 augusti 2011 22:42  

Vill minnas att MAX i Visby gav rabatt till militär personal när P18 fanns.

Skulle systemet med rabatter införas skulle det nog läggas på en "avgift" (för i landet som styrs av De Nya Kommunisterna betalar vi avgifter istället för skatter, det är en jätteskillnad).

Anonym sa...
3 augusti 2011 09:54  

Eller varför inte ÅTERGÅ till ett värnpliktsförsvar? Israel har etty värbpliktsförsvar. Det är förmodligen världens bästa-(och arrogantaste-uppkäftiga-och elaka) krigsmakt. Men den fungerar-inget anställt försvar kan övertrumfa ett värnpliktsförsvar för den egna nationens försvar. Amen.

Anonym sa...
3 augusti 2011 22:08  

Om ni får dessa rabatter så måste de förmånsbeskattas. Det som ges med ena handen tar den andra tillbaka lika raskt.

Thomas L sa...
3 augusti 2011 23:08  

@Chris Andersson,
11/9 är nog det huvudsakliga skälet till den status militärer i USA åtnjuter idag. Det svänger och det finns tecken att USA:S försvarsmakt har passerat populäritetszenith, då kommer nog den ohöljda tacksamhet som visas mot militärer ändras.

@Lew
Pensionssystemet skulle dock vara ett intressant system att växla ut de som är helt enkelt för gamla för sin tjänst. Ett problem som vi kommer att brottas med iom införandet av yrkesförsvar. Då kommer vi inte ha råd att ha officerare vars kroppar inte orkar "soldattjänst". Istället för att öka byråkratin måste vi skapa lösningar till ökad rörlighet inom hela FM. Obs gäller även (framförallt) högre stabsoff.

Man ska också komma ihåg att USA utnyttjar sin personal på ett sätt som hade varit helt otänkbart i Sverige. Det är mer regel än undantag att en militär i USA inte har varit hemma på sina barns senaste 3-4 födelseagar. Eller att man får missionsförlängning med 4-5 månader utan förvarning eller möjlighet att välja. Alla military discount upplevs som ett sätt att skapa mervärde för den uppoffring som det innebär att vara militär i USA.

Anonym sa...
3 augusti 2011 23:34  

Reflektion frågas? Israel har ett värpliktsförsvar. IDF är en, i ett med FN´s deklaration om mänskliga rättigheter perspektiv, svinaktig och i princip rasistisk struktur-MEN som flrsvarsmakt till nationen Israel-inkl de omstridda ockuperade områdena-effektiv militär organisation.

Israels försvarsmakt är i princip helt uppbyggd av värnpliktiga. Är det någon som inbillar sig att de nya svenska Raskens-soldaterna nånsin kommer att kunna mäta sig med israeliska värnpliktiga?

Raskens-gudagens i stugan-gott folk har I bröd? Ungefär så kommer kvaliteten att bli i Sverige-jämför med värnpliktiga Merkavastridsvagnsbesättningar i Israel-Sverige ligger decennier efter-decennier efter.

Återinför värnplikt-NU. Avskaffa Raskens.

Per A. sa...
4 augusti 2011 07:02  

Varför skulle svenska företag sponsra de förhållandevis få svenskar som med sin insats inte värnar Sveriges frihet och demokrati mer än hur USAs dito värnades av de amerikanska soldaterna i Vietnam?

Statens strategiska idiotier får den stå för själv, ekonomiskt och moraliskt.

Det kan vara värt att notera att många av Vpl-rabatterna back in the days faktiskt betalades av FM på central nivå.
Detta ser däremot ut som ännu ett fall där den moderna FM vill ha saker gratis av resten av samhället. I så fall kan den moderna FM dra...

Anonym sa...
4 augusti 2011 14:20  

Att jämföra olika system är vanskligt. Javisst kan man se på delar som tex military discount och rabatterad inhandling av varor och tjänster. Det som dock inte alltid framkommer från USA är att militär manlig personal oftast måste ha en heltidshemmafru för att överhuvudtaget klara av att lösa sitt jobb med långa kommenderingar utomlands samt flytt mellan baser efter 2-3 år.

I motsatt fall om det är kvinnan som är yrkessoldat så pensionerar hon sig ofta tidigare än män eftersom att det är näst intill omöjligt att kombinera familj med yrke. (15% av gifta par inom det militära i USA är baserade längre än 150 km ifrån varandra)

Sedan så har vi kommenderingar på över 6 månader som mitt i insatsen kan förlängas med upp till 3 månader om operationen så kräver och några fria hemresor från hangarfartyg under 6 månader skall vi nog inte ens prata om.

Sedan så finns det andra faktorer som tex att flytta med familjen till Sydkorea eller Japan där familjen blir isolerad på amerikanska baser och har svårt att upprätthålla kontakten och få stöd av anhöriga pga av långa avstånd till hemlandet. Det där med omvända anhörigresor kan man nog också glömma i denna debatt.

Inkluderat i detta så drabbas många familjer av att deras barn måste gå i mindre bra utbildningssystem utomlands vilket förvårar barnens möjligheter till att komma in på bra universitet i USA.

Avslutningsvis så kan man också fundera på det största priset av alla där man tvingar folk att gå i pension och starta en ny karriär. Hur många karriärofficerare i sverige skulle överhuvudtaget klara av att bli uppsagda med 3-5 månaders varsel efter vårt lilla ramaskri om obligatorisk utlandstjänst?

Det är väldigt få som uppnår 20-25 tjänsteår i USA utan de flesta tvingas att lämna långt innan vilket förefaller att bli fallet nu när USA skall dra ned på sina militära styrkor. Det innebär att om den här diskussionen skall bli precis så kan man ej debattera i högsta belopp av förmåner som officerare och underofficerare har fått efter långa karriärer.

Att jämföra förmåner mellan Sverige och tex USA och UK har tyvärr blivit alldeles för endimensionellt och inte på många sätt rättvisande. Vi får aldrig glömma att om vi skall ha alla dessa förmåner då måste vi också ta det negativa som medföljer vilket jag inte tror att alla har förstått vidden av.

Wiseman sa...
4 augusti 2011 14:25  

Det sker en viss ämnesglidning. Intressanta synpunkter om av staten sanktionerade rabatter.

Det som avhandlades i inlägget var dock från företagen frivilliga rabatter för att markera stöd för militär personal och vad de uträttar, inte PX/BX/NEX och liknande företeelser där amerikanska staten tillhandahåller varor till samma pris som på hemmaplan.

Anonym sa...
13 augusti 2011 17:19  

Stannade till på Burger King i Värnamo när jag var på väg hem från jobbet i fredags. Iförd uniform inhandlade jag det jag skulle ha. När jag skulle betala ändrade sig kassörskan om priset och sa: "Ni har ju 10% rabatt". Tack för det Burger King!

Göran Mellblom sa...
13 augusti 2011 18:40  

Inträde: Vuxna 5 kr, Militärer i uniform, pensionärer, barn under 15 år - halvt pris.

Så stod det på alla fotbollsarenor, tivolin och liknande i min ungdom.

Efter 1971 försvann militärerna i uniform (uniform vid permission var inte längre obligatorisk) och denna militära discount kom ur bruk.

I UNIFORM har även jag fått discount på Burger King i Värnamo.

Kanske borde vi militärer ge oss till känna oftare genom att bära uniform - och se trevliga ut?

MVH Göran Mellblom

Wiseman sa...
13 augusti 2011 18:50  

Göran Mellblom: Ja, inte minst av den anledningen att det förmodligen är en av de enklaste åtgärderna som samtidigt stärker Försvarsmaktens anseende i allmänhetens ögon mest.

I det gamla Sverige hälsade poliser och militärer glatt på civila och civila hälsade på varandra. Det var god hyfs och allt annat sågs som oartigt.

MOT Y FS15 sa...
20 september 2011 21:19  

Jag har köpt klocka 2 ggr via den handlaren som idag har lite problem med skatteverket motsv.

Sjukt bra priser och service han stod för.

Är anställd soldat och anser att det borde finnas utrymme för fler och bättre förmåner inom FM och gärna "ute på stan"

Anonym sa...
22 september 2011 10:54  

Så var kan man köpa dessa klockor med rabatt?

Anonym sa...
25 december 2011 12:14  

Kängspecialisten i Sthlm hade 2009 15% på allt i butiken om man hade vpl legetimation.

/Fk

Unknown sa...
30 augusti 2017 08:58  

I ett tidigare inlägg efterfrågade du ett "military-discount" för Sverige. Sedan Maj 2017 finns det på plats: MILITÄRRABATT (www.militarrabatt.se) i samarbete med Svenska Soldathemsförbundet. Förutom anställda i FM, är Hemvärnet, frivilligorganisationer och veteraner välkomna som medlemmar. MILITÄRRABATT har en mycket stark tillväxt, vilket visar att du hade rätt i dina tankar/slutsatser.

Mats Belin, MILITÄRRABATT

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade