Håller Alliansen? (Uppdaterad 3/7 08.30)

Våren har varit turbulent inom försvarspolitiken. Först avgick försvarsminister Sten Tolgfors och efterlämnade en period på nästan en månad utan en ordinarie försvarsminister. Därefter släppte Försvarsmakten sitt kompletterande budgetunderlag där man för första gången för allmänheten redovisade de siffror som visar på den kraftiga underfinansiering som råder från 2015 och framåt. För några veckor sedan avslöjade SvD att regeringskansliet förberedde en arbetsgrupp som skulle föreslå nedläggningar av förband i syfte att frigöra medel för att inrymma anskaffning av JAS 39E/F inom liggande budget. Redan då talade de övriga allianspartierna om att förbandsnedläggningar var helt ohållbara och såväl Folkpartiets, som Kristdemokraternas och Centerns försvarpolitiska talesmän yttrade kritik över det hela.

Turbulensen har nu ytterligare skärpts i och med ÖB:s intervju med SVT Rapport igår och blogginlägg på Politikerbloggen. I intervjun gick det så långt att ÖB talade om att politikerna inte vill höra sanningen utan endast tänker kortsiktigt på nästa val.

Kritiken från Folkpartiet och Kristdemokraterna har inte låtit vänta på sig denna gång heller och Centern utesluter inte heller ett tillskott av medel. Sverigedemokraterna gick i morse ut med att man stöttar ÖB:s krav på mer pengar och det ska förmodligen inte mycket till för att Socialdemokraterna också kommer att följa denna linje. Partiets försvarspolitiske talesman Peter Hultqvist har flera gånger under våren varit starkt kritisk mot Regeringens finansiering av Försvaret och partiet har nu också ändrat ståndpunkt från att vilja dra ner på försvarsbudgeten till löftet senaste veckan om att inte sänka försvarsbudgeten. Med tanke på partiledaren Stefan Löfvéns yrkesbakgrund är det inte osannolikt att försvarsfrågorna åter kommer att få en större roll inom socialdemokratin.


Näst intill parallellt med SvD:s avslöjande höll Rysslands motsvarighet till ÖB tal i Finland och uttalade en rad hårda ord mot NATO och det nordiska försvarssamarbetet. För svensk del var den karta som general Makarovs karta över Rysslands intressesfär av stort intresse. När statsminister Fredrik Reinfeldts pressades på en kommentar till Makarovs ord, avfärdade han dem som struntprat avsett för inrikes bruk. Någon kommentar till president Putins bekräftelse av general Makarovs uttalanden vid presidentmötet med president Niinistö veckan efter kom aldrig från statsministern. Statsministern lär heller inte kommentera den faktiska karta från general Makarovs tal som Observationsplatsen fått tag på, tillsänt sig av en läsare. Kartan återpubliceras här med Observationsplatsen tillstånd och förvånar då den innefattar betydligt större delar av Sverige än vad man tidigare kunde ana. Tyvärr lär väl inte heller den föranleda ens ett ögonbrynslyft i svensk försvars- och säkerhetspolitik eller någon kommentar från statsministern.



Dock har statsministern kommenterat ÖB:s uttalande från igår. Det har ännu inte uppmärksammats i svenska media, men i finska där talet om nedläggningen av en hel försvarsgren rönt uppmärksamhet. Statsministern:

"Det vi överblickar nu så har vi en försvarsekonomi i balans. Nu talar ÖB om perioden efter 2015 och vår utgångspunkt är alltid atttilldelade medel till myndigheter gäller och det gäller att hålla sig inom de budgetar och de anslag som givits. Sedan får vi återkomma med analysen av vad man försöker säga från försvarets håll."

Försvarsministern svarar på ett liknande sätt och säger att man noggrant får analysera överbefälhavarens underlag och det bör man ju definitivt göra. Problemet verkar i stort vara att man inte brytt sig om att göra det tidigare och statsministerns uttalande befäster än mer bilden av det förhållande som ÖB beskriver i intervjun med Rapport, liksom Regeringens direktiv för Luftförsvarsutredning 2040. Man ska i sammanhanget också minnas Sten Tolgfors avskedsord, där han beskrev att han nu lämnade över ett fixt och färdigt, reformerat försvar i balans.

Att vara twitteransluten moderat försvarspolitiker verkar under dagen inte ha varit så lätt att döma av twitterflödet där man ansatts av en lång rad försvarsintresserade. Detta är långtifrån oväntat med tanke på det senaste halvårets händelser där den karta man från moderat håll har målat upp skiljer sig närmast diametralt från verkligheten. Kartan beskriver guld och gröna skogar, medan verkligheten till huvuddel är öken och någon enstaka oas.


Moderaterna måste nu inse att försvarspolitiken mycket väl kan bli det som fäller allianssammanhållningen. Folkpartiet med Jan Björklund i spetsen, liksom Kristdemokraterna har sedan tidigare nått aldrig-i-helvetenivån när det gäller försvar som man inte kommer att backa ifrån och det är inte osannolikt att även Centern upplever sig stå med ryggen mot dörren i försvarsfrågan. Sverigedemokraterna är sedan tidigare för en budgetförstärkning och det börjar även luta åt att Socialdemokraterna svänger åt det hållet. Risken känns överhängande att de ytterligare moderata väljare man tappat under våren inte har gått till något av de övriga allianspartierna eller Socialdemokraterna.


Som tidigare sagt, 2014 blir ett mycket intressant år. Håller Alliansen hela vägen till valet?


SR, SVT, 2

Bloggar: Skipper


Uppdatering 3/7 08.30:Aftonbladets ledarsida ges en bra redogörelse för situationen inom försvarspolitiken. Det enda man kunde förtydliga är att så gott som ingen materiel är inkluderad i det behov av tillskott som redovisats för perioden bortom 2015. Det handlar endast om vad som krävs för att till 2019 krigsförbandssätta och hålla övad insatsorganisation 2014. Utöver denna är det som sagt drygt 70 mdr kr i ofinansierad materiel som behöver omsättas till 2025. Tyvärr har det försvunnit i den pågående debatten.

5 kommentarer:

Jakob Wedman sa...
2 juli 2012 kl. 20:13  

Som jag skrev i en kommentar hos Observationsplatsen verkar detta vara en storm i ett vattenglas. Om jag/google översätter bildtexten rätt så hävdade general Makarov alltså att NATO robotförsvar i det röda området kunde verka mot ryska ICBM (på väg mot Nordamerika)?

Kärnvapen har fortfarande kapacitet att ödelägga hela mänskligheten och det är planer för att vinna kärnvapenkrig, exempelvis med hjälp av robotförsvar/ABM-system, som innebär en risk för att de kommer till användning.

Om diskussionen handlar om att NATO skulle basera sitt robotförsvar i Finland (om landet blev medlem) så förstår jag den ryska oron.

Magnus Redin sa...
2 juli 2012 kl. 20:14  

Snälla mitt parti, kan ni återuppliva den gamla statsmannamässigheten där statens kärninstitutioner som garanterar statens våldsmonopol är grunden för allt annat?

Det tas rejäla tag med polisen, stödjande funktioner som skatteverket blir bättre för varje år och försvarets förfall hejdades och det började bli bättre. Nu håller världen på och ändrar sig och försvaret behöver följa med i utvecklingen.

Det borde finnas en acceptans hos allmänheten att flytta pengar till försvaret, t.ex. från någon annan del av utrikesrelationerna.

Eller är det en taktik att moderata försvarsvänner skall välja något annat alliansparti för att hjälpa dem från att tyna bort? Tyvärr är försvaret för viktigt för sådan taktik, stora partier har ett särskilt ansvar för att statens kärninstitutioner alltid fungerar.

Urban sa...
3 juli 2012 kl. 06:25  

Kartan handlar inte bara om markbaserat robotförsvar, den talar också om var man inte vill att det ska finnas fartyg med Aegis.

Flygverkmästaren sa...
3 juli 2012 kl. 08:58  

Man borde kanske lyfta debatten till Säkerhetspolitik snarare än försvar, det är bristen på säkerhetspolitik som oroar mig, sedan måste verktyget FM kunna hantera sin del i detta.
/Flygverkmästaren

Flygverkmästaren sa...
3 juli 2012 kl. 09:34  

Argumentationen bör kanske lyftas upp till välfärdssystemet snarare än vår sjuka mor, dvs det är säkerhetspolitiska konsekvenser och risker som oroar mig i första hand! Detta är ju helt borta ur den svenska debatten och så länge vi pratar vapensystem är det lätt att avfärda genom att ställa dessa mot andra behov i Sverige.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade