Tal för döva öron (uppdaterad 2/7 11.05)

ÖB uttalar sig idag i en intervju med SVT Rapport om att Försvarsmaktens måste få ett omfattande tillskott av pengar i framtiden. Alternativet blir att stryka en försvarsgren. Konsekvenser liknande denna har upprepade gånger varnats för, men mötts av döva öron i Regeringen och Försvarsdepartementet.

När ÖB tidigare i år skärpte till budskapet och offentligt meddelade att försvarsbudgeten inte håller bortom 2014 för att införa insatsorganisation 2014 exklusive de omfattande materielanskaffningar om drygt 70 mdr kr eller mer som måste till för att omsätta alla de grundläggande materielsystem som faller för åldersstrecket fram till 2025, möttes budskapet av hån och oförståelse från moderata försvarspolitiker. På Twitter och i uttalanden kunde man skåda den grekiska lyxfällanförsvarspolitiken i all sin härlighet där den centrala talepunkten från moderat håll var att ingenting är bestämt om försvarsbudgeten bortom 2014 så det är irrelevant att tala om underfinansiering. Än mer talande var den totala tillämpningen av EMCON när nyheten om en amatörernas afton del 2 som Regeringen med Moderaterna i spetsen planerar för enligt SvD (förekomsten har ännu ej dementerats av Regeringen). Det var knäpp tyst. Total radiotystnad i två dagar på sociala medier, vilket var den fullständiga motsatsen till normalbilden.

Det är därör inte för inte som ÖB nu i uttalar sig i ytterst hårda ordalag. Ur SVT Rapports intervju från idag:

"Han [ÖB] säger också att politikerna hittills inte velat höra sanningen utan bara tänker kortsiktigt på nästa val , och att det därför är ÖB:s plikt att varna för konsekvenserna om inte mer pengar tillförs det svenska försvaret."


Det man ska ha i åtanke vid uttalanden som dessa och vid t ex årets upplaga av Sälenkonferensen, är att när ÖB offentligt gör uttalanden som dessa har budskapet såväl i skrift som i samtal tidigare påpekats. Detta visar än mer på tyngden i budskapet.

I början av förra veckan släppte Regeringen sina direktiv för Luftförsvarsutredning 2040. Direktiven är ett tydligt bevis på just oförmågan hos framförallt Regeringen att förstå situationen. Huvudet är långt ner i sanden och just nu verkar man mest hoppas på att förlora nästa val så att man kan vältra över problemet på Socialdemokraterna.


Utifrån amatörernas afton del 2, där anskaffningen av ett nytt svenskt stridsflygplan ska inrymmas i befintlig budget (en total orimlighet, liksom avhjälpandet av övriga materiella brister inom befintlig budget) kan resultatet mycket väl bli så att det scenario ÖB varnar för blir verklighet. Det vore tyvärr inte helt förvånande om Amfibiekåren, som idag för en tynande tillvaro med allt mindre marin anknytning, läggs ner helt och hållet, vilket vore vansinnigt med tanke på svensk geografi och säkerhetspolitisk situation.

I riskzonen finns också Ubåtsvapnet, där ekonomin inte tillåter anskaffning av nya ubåtar (precis som inom så många andra områden), vilket vore än mer vansinnigt utifrån samma argument som Amfibiekåren. Ubåtsvapnet lider stort av att Danmark för några år sedan gick just denna väg och att mycket av den verksamhet som bedrivs och de uppgifter som löses (och kan lösas) är omgärdade av sådan sekretess att få beslutsfattare förstår vikten av denna förmåga för ett svenskt försvar.

Inom Armén ligger sannolikt också Luftvärnet i farozonen, då truppslaget redan för en utrotningshotad tillvaro och inga pengar finns till materielomsättning, samt stridsvagnsförbanden då dessa inte innehåller några svenska materielprojekt och deras berättigande i svenska internationella insatser historiskt är minimalt (en annan sak i andra länder). Berättigandet nationellt är desto högre.


Det vore kors i taket, men förhoppningsvis inser Regeringen vikten av att ta till sig ÖB:s budskap från idag. Statistiken talar dock för att ÖB talar för just döva öron.


DN, SvD, SR

Bloggar: Johan Westerholm, Cornucopia, Rolf K Nilsson (m)

Uppdatering 2/7 09.40: ÖB har idag en debattartikel på Politikerbloggen. ÖB med verkade dessutom i TV 4 Nyhetsmorgon, där han betonade att det ekonomiska läget inte håller bortom 2015.

Uppdatering 2/7 11.05: Läs Försvar och Säkerhets kloka analys.
13 kommentarer:

Skipper sa...
1 juli 2012 kl. 21:56  

Bra inlägg Wise!

I synnerhet därför att alla politiker med någon sorts försvarsenagemang läser denna blogg.

Politiker: Dags att dra upp huvudet ur sanden nu och se till rikets framtida säkerhet i stället för att stirra er blinda på nästa val.
Ta ansvar för Sverige!

Anonym sa...
2 juli 2012 kl. 09:05  

Vår försvarsminister agerar genom att tillsätta en försvarberedning?
Får man gissa att dess primära uppgift är att se till att hon inte medverkar till att lägga ned amfibiesystemet?
Spekulationerna är redan igång och PP-programmen har börjat vässas för nya och gamla argument.

"Ska man spara så stora summor måste man lägga ned förband av typen P4,flygflottilj o.s.v."

"Amfibieförbanden har tjänat ut sin roll och för en tynande tillvaro utan framtid".

"Luftvärnet är för gammalt och kommer ej att vara andvändbart på årtionden".

"Stora delar av specialförbanden är ej kostnadseffektiva".

"Marinen dras med ineffektiva och dyra utvecklingskostnader för olika projekt som aldrig verkar bli färdiga".

"Flygflottilj X och marinbas Y är bättre än..."

"Lägg högvakten och dess kostnader under Stockholms stads förvaltning".

"Kostnader för FM som genereras av utrikespolitiska skäl skall betalas av UD".

Lite klipp ur mailboxen och tidningar de senaste dagarna.

Varför har ingen kunnat klara av att tala klarspråk och hålla sig till verkligheten.
Den kommer ändå alltid ikapp.

Läs gärna WW 2009 8/11 "Hur får man ihop yrkesförsvarsekvationen" och dess kommentarer.

Det finns även tidigare inlägg och kommentarer som behandlar de nu uppkomna frågorna.

Det känns väldigt tråkigt att, nu flera år senare, sitta och bocka av den ena frågan efter den andra med "vad var det jag sa?".

Efter ha läst en del gamla inlägg med kommentarer saknar jag de vrålpositiva signaturerna som fanns då.
De som i princip inte såg några hinder alls på vägen. Man kan nu börja undra om det verkligen var på plutonsnivå som dessa verkade vid den tidpunkten?

Tyvärr känns det lite som om alliansen blev lite besvikna när de (nästan) vann förra valet.
Jag tror inte de behöver uppleva samma känsla vid nästa val.

När man tidigt ser alla brister och ingen förmår eller kan lyssna eller ens bemöta åsikterna och det sedan visar sig att man har haft rätt hela tiden är tyvärr inte så roligt.
En massa tid och resurser är bortkastade och förbrukade till ingen nytta.

Nu blir det nog ett helt nytt program på teatern i höst?
Temat blir nog tyvärr drömmar igen!

Suck!

Teaterdirektören.

TRIDENT sa...
2 juli 2012 kl. 09:48  

Från tomhylsa till blindgångare....

ännu en lydig marionett till försvarsminister som tror att allt löser sig efter 2015 - om hon själv tror på det hon sa i telefonintervjun igår...

Var är alla de som var lyriska över att vi skulle få en f.d. officer som försvarsminister? Det är väl snarare så att det håller på att bli en skamfläck eftersom en f.d. officer om någon borde veta hur det är ställt med firman!

Eller är det allt för den egna karriären som är i fokus - för det verkar definitivt inte vara landets säkerhet.

Staten borde kunna spara en hel del pengar på att avskaffa försvarsministerposten och lägga över uppgifterna på finansministern...

Stiff upper lip sa...
2 juli 2012 kl. 10:18  

Jag hoppas att ordet långsiktig för den reela innebörd det betyder. Vi behöver inte fler försvarsbeslut enligt osthyvelsprincipen. Gör ett rejält, långsiktigt grepp om försvarsfrågorna nu och detta bör självfallet omfatta samarbetet med andra länder i närområdet.
Att återigen ställa förband/förmågor mot varandra är bara destruktivt, inte minst för oss FM-anställda. Alla med ett par år i firman känner igen de lokalpolitiska argumenten: lägg gärna ner förband men inte i vår bygd! Denna retorik måste vi slippa denna gången.

Marcus sa...
2 juli 2012 kl. 12:48  

..och för någon som inte är så insatt i försvarsdetaljer, på vilket sätt lider svenskt försvar av att Danmark lade ner sitt ubåtsvapen? Eller missförstod jag syftningen?

"I riskzonen finns också Ubåtsvapnet, där ekonomin inte tillåter anskaffning av nya ubåtar (precis som inom så många andra områden), vilket vore än mer vansinnigt utifrån samma argument som Amfibiekåren. Ubåtsvapnet lider stort av att Danmark för några år sedan gick just denna väg och att mycket av den verksamhet som bedrivs och de uppgifter som löses (och kan lösas) är omgärdade av sådan sekretess att få beslutsfattare förstår vikten av denna förmåga för ett svenskt försvar."

Magnus Redin sa...
2 juli 2012 kl. 13:43  

Den globala ekonomin är svag och likaså den politiska stabiliteten med USA och EU under försvagning och Ryssland under omvandling till diktatur. Allt detta förvärras av att oljan sinar i många regioner vilket försvårar ekonomisk tillväxt och ökar risken för konflikter.

Det behövs ett upprustningsbeslut som får försvaret att fungera och bli lite större och försvaret behöver som samhället i övrigt förbereda för att oljan sinar.

zeta sa...
2 juli 2012 kl. 17:21  

Mer pengar till försvaret kan vara svårt att förklara för väljarna då:
- Vi får så lite pang för de pengar försvaret får nu, jämfört med våra granländer.
- Vi har inte ökat våra internationella insatser, jämfört med innan.
- Sverige försvaras av någon annan, enligt vissa politiker.
- Vi har en förvarningstid på 15 år på framtida hot, enligt vissa politiker.
- Försvaret har tappat sin folkliga förankring.

Mer pengar måste kombineras med ny försvarpolitik för att kunna säljas till väljarna!
/Zeta

Anonym sa...
2 juli 2012 kl. 18:32  

Sveriges röst
Ju starkare försvar desto starkare svenskt moraliskt världssamvete, demokrati och Sveriges röst utomlands kommer nämligen inte gratis!

Roger Klang

Jakob Wedman sa...
2 juli 2012 kl. 18:34  

Själv är jag ganska lugn när det gäller införandet av IO 2104 - vi har nästan 100 års förberedelsetid kvar :-P

Wiseman sa...
2 juli 2012 kl. 18:51  

Marcus:

Risken är att det sätter ett exempel. Det har redan diskuterats i banor att Danmark kunde minsann lägga ned ubåtarna, så då kan vi också det.

Wiseman sa...
2 juli 2012 kl. 19:04  

Miljöpartist i grönt:

Regeringen kommer i vilket ögonblick som helst ut med direktiven för "utredning av insatsorganisation 2104". Det lutar åt att utredningen ska utgå ifrån en oförändrad ekonomisk ram...


Tack för påpekandet! Slarvfel rättat.

rosemarie sa...
2 juli 2012 kl. 19:52  

Bra inlägg men önskar att du slopade uttrycket, tal för döva öron. Jag som döv känner alltid att man upplevs som den som inte fattar ngt, att man är den som det inte är ngn ide o prata med. Försöker påpeka varje ggn jag läser detta uttryck.

vänligen
rosemarie

Wiseman sa...
2 juli 2012 kl. 19:54  

Rosemarie:

Taget! Vanans makt är stor.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade