Eftertanken kranka blekhet sprider sig

För dem som inte sett det så har jag idag en debattartikel i Svenska Dagbladets nätupplaga.

Har under dagen till stora delar varit avskuren från nyhetsflödet, men det är inte utan att man börjar skönja en viss eftertankens kranka blekhet sprida sig bland svenska politiker och framförallt regeringen.

Jag vill påminna om en aspekt som hittills kommit i skymundan i svensk nyhetsrapportering och det är den ryska beredskapsövning om 150 000 man som president Putin beordrade i onsdags. Få verkar ha förstått att det är ur denna övning Ryssland hämtar kraften att genomföra det som i helgen inleddes på Krim. Genom att redan ha stora delar av sina militära styrkor i västra delarna av Ryssland uppe i varv och spridda till krigsbaser och till sjöss blir det svårt för eventuella internationella aktörer att ingripa i Ukraina. Man är redan så pass mycket i efterläge att det inte är lönt – om man skulle tycka att det var värt att gå i krig med Ryssland för Krim.

Vad som heller inte framkommit är de koordinerade sjöoperationerna som samtidigt genomförs i Barents Hav och i Östersjöområdet. Dessa är också delar i den styrkegenerering som ska verka som en skyddsskärm för rörelsen i Ukraina (läs gärna mer hos Jägarchefen som har ett fylligt inlägg om just de ryska militära rörelserna inkl beredskapsövningen). Att några av våra grannländer ser mycket allvarligt på detta är tydligt då såväl Estland som Polen nu höjt beredskapen och grupperat förband längs gränsen till Ryssland (i Polen även gränsen mot Ukraina).

Lika beklämmande som att man i svenska media missar innebörden av den ryska beredskapshöjningen och att detta görs även Sveriges absoluta närområde, är den fullkomliga oförståelsen för ryska styrkedemonstrationer i vårt närområde. Sommaren 2012 flög ryska bombflygplan över Östersjön och nära de angränsande staterna med skarpa kryssningsrobotar enligt det ryska pressmeddelande som då utgavs. Detta omnämndes inte ens i svenska media. Efter långfredagen 2013 blev även svensk allmänhet varse om de anfallsövningar som ryskt bombflyg genomförde i Östersjön strax utanför svensk territorialgräns. Under sommaren och hösten fick sedan media del av uppgifter om liknande händelser, bland annat en övning med bombflyg där man gjorde anflygningar mot södra Sverige.

Konstigt nog har man i Sverige inga problem med att tolka innebörden av att USA flyger med tungt bombflyg utanför Nordkorea, när Kim Jong-Un har skramlat med kärnvapen eller liknande. När Ryssland genomför motsvarande flygningar i Sveriges närhet, verkar ingen riktigt vilja ta till sig att det är motsvarande som sker utan försöker bortförklara det med att det nog mest rör våra grannländer som är med i NATO. Här faller argumentationen på två starka punkter. Den första är att de grannländer som man i så fall skulle vilja utöva påtryckningar på är så geografiskt placerade att man inte behöver flyga ut över Östersjön för att göra detta. Den andra, som är betydligt mer bekymrande, är att vi i Sverige i vår säkerhetspolitiska deklaration är mycket tydliga med att en konflikt i vårt närområde involverande en grannstat, även kommer att beröra oss så till den grad att vi själva också ska lämna militärt stöd. Det spelar alltså minimal roll OM det nu skulle vara så att man egentligen övar mot ett av våra grannländer fastän man anflyger mot svenskt territorium.


Vidare bör man betänka att Ukraina har exakt samma status i NATO som Sverige åtnjuter. Man är en "värderad partner" och inget mer. Det torde nu vara tydligt för var och en vad en sådan status och inte medlemskap innebär när det brinner i världen. Likväl är det ingen som vågar tala om den vita elefanten som står i rummet. (Läs gärna också PM Nilssons fullkomligt briljanta ledare i DI om att allt Ukraina investerat i säkerhetspolitisk good-will det senaste decenniet idag visat sig värdelöst. Som sagt, mycket tänkvärt för svensk säkerhetspolitik)

Hösten 2004 fattades ett försvarsbeslut där svensk nationell försvarsförmåga närmast totalt havererade. Georgienkriget gav en liten uppvaknandekänsla som fick regeringen att 2009 lägga en inriktningsproposition där samma försvarsorganisation som beslutats 2004 och helt dimensionerats efter fredstida förbandsproduktion i syfte att kunna genomföra internationella insatser, nu även skulle kunna lösa uppgifter i nationellt försvar. Några större pengatillskott gjordes dock inte och fortfarande idag 2014 är försvarsbudgeten lägre (justerat för inflation enligt SCB uppgifter) än när Alliansen lades sin första budget hösten 2006 (betänk också att Försvarsmaktens overheadkostnader som löner, hyror, drivmedel alla ökat, liksom inte minst den del av försvarsbudgeten som är låst till internationella insatser och som aldrig utnyttjas mer än till en bråkdel).

I det av riksdagens antagna försvarsbeslutet 2004 skrev regeringen så här i propositionen:

"Försvarsmakten skall också, efter allvarlig och varaktig säkerhetspolitisk försämring och successiva beslut av riksdag och regering, kunna utveckla förmåga att möta olika former av mer omfattande militära operationer som hotar Sveriges fred och självständighet. Uppgiften ställer krav på att  kontinuerligt upprätthålla grundläggande kompetenser, för att på sikt kunna utveckla en mer omfattande försvarsförmåga." (min fetstil)

Där står Sverige och den svenska Försvarsmakten fortfarande idag. Hittills har inte riksdagen fattat ett enda försvarsbeslut efter 2004, annat än inriktningsbeslutet 2009 som endast ominriktade en organisation endast avsedd för internationella insatser att kunna möta vissa nationella hot – ett begränsat väpnat anfall på en enda plats i Sverige. Nästa möjlighet till ett försvarsbeslut för att återta förmåga som förlorades 2004 är våren 2015 utifrån de rekommendationer försvarsberedningen ska inkomma med i slutet av mars i år.

25 kommentarer:

Steif sa...
3 mars 2014 kl. 22:29  

Har ni någonsin drabbats av snackare? Deras semestrar är alltid lite bättre, deras historier har alltid en guldkant. Sällan kan snackaren tas på bar gärning med en lögn; de lever för snackandet och kan undvika detaljer som kan fälla dem.

Deras sällskap är angenämt, de berättar vackert rosaskimrande historier, om än så klart mest i egensyfte. De svävar vigt på de rosa moln de själva skapar med andedräkten från sin retorik, ända tills någon kommer och slår dem på käften med lite kall och hård verklighet.

Är man aningen kritiskt lagd och påläst så ser man över tiden se igenom snackarens kulisser. Det är helt enkelt inte troligt att snackaren alltid har bott på hotell med bättre minibar än du. Men ibland är det tillfälligheter som bränner ner kulissen; som en rysk invasion.

Snackare vet att om sanningen kommer fram så ligger de risigt till och agerar därefter. Ovinklad information är strikt av ondo då sanning alltför effektivt skingrar de skyddande dimridåerna. Strukturer byggs som främjar skönmålning. Marionetter placeras vid alla utgångar, likt skyddsvakter. Vad som är rätt och riktigt får snällt stå åt sidan i det övergripande målet att behålla makten.

En kanske ouppnåelig dröm är att den politiska ledningen kliver upp från sin låga nivå, tar ansvar för vad det sagt, för vad de inte gjort och svarar på hur mysfarbrodern Putin kunde invadera delar av ett annat land när snacket gått helt åt andra hållet. Fast det är klart, Ryssar är do-ers. Och do-ers är fullt medvetna om att snackarna kommer att fortsätta att snacka. Och Snacka. Och snacka.

Die Dumme Schwede!!!! sa...
3 mars 2014 kl. 22:54  

Putin och Ryssland har, under några år, genomfört ett antal stora s.k. "beredskapskontroller" sammanlänkade via stora försvarsmaktsövningar.
Givetvis så kan Vi alla, utom den svenska politiska ledningen, följa tråden och se den upprustning och förbättring av den ryska krigsmakten efter kriget i Georgien. Ryssland har "testat sina grannar" för att se vilken vaksamhet som finns och vilka svarsåtgärder som vidtagits.
Sverige har också varit utsatt för diverse "tester", bl.a den "ryska påsken", och de svenska svarsåtgärderna har legat på "twitternivå" och måste betraktas som ganska verkningslösa.
Putin och Ryssland går stärkta ur sina "beredskapskontroller" och kan känna stor tillförsikt med att kunna försvara sina "intressesfärer".
Till skillnad från den nuvarande svenska försvarsmakten vilken tycks ligga på en nivå av, att kunna försvara Arlanda och Bromma den tid det tar för regering, riksdag, Konungahuset och Högkvarteret att fly Sverige!

Anonym sa...
3 mars 2014 kl. 23:49  

Många av de som idag försöker övertrumfa varandra över hur fruktansvärt, regelvidrigt o.sv. Ryssland agerar stod för mindre än ett år sedan och raljerade över den otroligt låga nivån landet låg på.

De hånade det Ryska "särintresset" och lät förstå att landet inte var kapabelt till någonting.
De pekade på alla dessa påskrivna "papper" utan att för ett ögonblick reflektera över att någon helt enkelt struntade i texten och påskriften.

Nu står de där, lätt framåtböjda, med byxorna nedrullade till anklarna, med skakiga knän och väntar på vad som ska hända.

Jag är inte säker på att jag ser så mycket tanke i deras bekännelser. Det är nog mest reptilhjärnan som anpassar sig till valåret. Det gäller att säga rätt saker vid rätt tillfälle.
När allt lugnat ner sig drar vi av några miljoner igen.
Varför skulle förmågan finnas att tänka efteråt när de uppenbarligen inte kan tänka efter före?

Teaterdirektören.

P.S. Det verkar som att "stridshingsten" är triangelmärkt! Hästmoderaten Cecilia(M) kan nog reda ut detta begrepp och hur bra detta visar sig vara för Skaraborg!

Martin sa...
3 mars 2014 kl. 23:50  

Man bör beakta att tidigare så kallade beredskapsövningar inklusive anflygningar förutom kontroll av reaktion och att skapa "normalbild" också kan ha varit förövning för olika omfall. I så fall kan man fråga sig vilket omfall som utlöser skarpa flygföretag mot valda svenska mål? Samma fråga bör man ställa sig kring "beredskapsövningen" som pågår med förband från Kaliningrad. Sen är det lite knepigt att telias betalnummer låg nere i stora delar av landet. Det är ju inte bara dejtingnummer direkt. 0771 kanske ringer bekant hos en del myndigheter och andra viktiga instanser?

Unknown sa...
4 mars 2014 kl. 00:32  

@gormel01

Ser i nyhetsflödet att Gardet redan har personal på plats i Ukraina.
Starkt jobbat!

Unknown sa...
4 mars 2014 kl. 04:20  

Lite "off topic", men om Sverige skulle bygga upp ett försvar som kan mäta sig mot och stå emot ett Ryskt anfall så hade kostnaden för försvarsmakten stigit i taket. Sverige är för litet för att kunna skapa ett sådant försvar, eller så måste vi börja föröka oss till tusen. Att bemästra ett försvar som uppnår 1/4 av Sveriges befolkning är en illusion.

Martin sa...
4 mars 2014 kl. 06:48  

Måste ändå ge eloge till Widegren,Forsell mfl. Ödmjukt av dem att inte nyttja situationen till att sola sig i glansen av alla insatsberedda förband som här och nu är beredda att agera om situationen blir än mer allvarlig.
Ädelt av er!

Martin sa...
4 mars 2014 kl. 07:29  

@Hugo
Med all respekt, du har ingen aning om vad du pratar om. Innan du postar nästa kommentar kan du väl läsa valda tidigare inlägg på exempelvis WW för att få lite kött på benen. Det är lite mer komplicerat än ekvationen du försöker göra gällande

Anonym sa...
4 mars 2014 kl. 07:40  

Det tar 10 - 15 år att skapa ett försvar. Luta er tillbaka, ni är enbart åskådare till det Putin gör och när han sägger sitt så sitter ni. Sätter i ryssens skor. Putin kan utan efterföljder trycka till Balticum - om än inte rent invadera men stuka till dem geopolitiskt och det får ni vackert acceptera.
Har man Topol M så har man. 'nuf said.

Jan Kallberg

HTKA sa...
4 mars 2014 kl. 08:37  

Ta nu fram rapport 1, Vägval i en globaliserad värld, med utgivningsdatum 31 maj 2013 och analysera främst kapitel 14.

Det är många sidor och mycket papper. Det mesta är nog rätt och riktigt. Men har det relevans? Duger det som avstamp för att fatta beslut om Försvarets utveckling de kommande 5 åren?

Ryssland visar idag, i handling att de har förmåga. Att det är oväsentligt från vilken "låga" nivå denna härrör. Det är pinsamt att nu se Sveriges ledande politiker springa runt med "rumpan bar" och silvertejpen i högsta hugg för att lappa och laga. Det är nog inte utan att vissa av dem skulle vilja förbjuda verkligheten.

Malin sa...
4 mars 2014 kl. 09:15  

Studio Ett,,, försvarsministern definierar vad som är sanning och får stå helt oemotsagd. Nu vet folket att hon helat tiden ökat försvarsbudgeten och att Sverige håller på att få ett starkt försvar baserat på kraftfulla och välövade förband.

Malin

Unknown sa...
4 mars 2014 kl. 11:13  

Om nu folk fått skrämselhicka, så är det jättebra!
Det är det är det enda sättet att få till en förändring. Slut på Fasaderna!
Vid sidan av ökade anslag röstar jag för återinförande av allmän värnplikt.
Så att Förvaret kan kalla in folk med hög kompetens vid behov. Från Näringslivet. Utan att behöva betala skjortan för det. Tänker då på IT- folk, Bilindrustri, Sjöfart mm. Och då ska det inte heta konsulter. Dom är inkallade för o göra sin plikt mot landet.

Unknown sa...
4 mars 2014 kl. 11:43  

Vill bara påpeka att begreppet "ha råd" oftast är liktydigt med "önskar göra".
Exempel på kostnader att jämföra med försvarsbudgeten är, invandringen kostnad 70-110 miljarder årligen. Observera att jag lägger ingen värdering i om det är bra eller dåligt, det är bara kostnaden jag vill påvisa. Vattenfall lyckades vid det huvudstupade inköpet av Neon förlora 37 miljarder på ett bräde. SIDA har en årlig budget på runt 37 miljarder. Listan kan göras längre men det kanske räcker för att mitt budskap skall gå fram. Min uppfattning är att vi har råd om vi vill. Att satsa 2 procent i stället för nuvarande 1 av BNP är den nivån som NATO kräver av sina medlemsländer. Den nivån tycker jag vi skall ha som miniminivå här i landet.

Sedan måste det till en vettig kostnadsfördelning inom försvaret, någonting som jag tycker man hittills varit mycket dålig på. Det går inte med så mycket kontor och så liten verkstad. Men jag har inte den insynen som många av er här på siten har så jag avstår att närmare kommentera detta.

HTKA sa...
4 mars 2014 kl. 13:38  

Nu tävlas det verkligen i politiken om att stärka Försvaret. T o m V har dryftat att inom vissa förutsättningar kan det behövas mer pengar till Försvaret.
Vad händer om Putin drar sig tillbaka? För V är det klart, då behövs inte mer pengar till Försvaret (Mmhh). Men hur resonerar då de övriga partierna?
MP har hållit en mycket låg profil. Är det en strategi eller en slump? Det är nog det enda parti som inte "målat in sig i ett hörn" om Putin gör en exit.

Unknown sa...
4 mars 2014 kl. 13:38  

Detta påminner mer o mer om perioden 1937 till 1939.
Då var det Tyskland som körde den taktiken som Ryssland gör nu. Med tysk befolkning i grannländerna. Tills det höga spelet slutade 1 sept. 1939. Hitler hade då spänt bågen för långt.

Owe F LIDGREN sa...
4 mars 2014 kl. 17:49  

Så kan det gå.Försvarsmakten är totalt bottenkörd.Ur anslaget om cirka 45 miljarder kronor komer det inte ut någonting.
Det levereras inget.Försvarsverksamheten i landet består av baktunga stabsorganisationer.Skrivbordskrigare på plutonsnivå och inkompetenta chefer.Gör om allt från grunden och glöm inte nio fikat *L

Anonym sa...
4 mars 2014 kl. 17:57  

Jag tänker inte glädjas åt det, utan bara konstatera att du och de andra "svartmålarna" (mig själv inräknad) fick rätt. Skönmålarna - bl a Skaraborgaren (M) - är idag klädsamt tysta. Det enda glädjande med den tragiska utvecklingen i Ukraina är att svenska folket äntligen har vaknat. FM kommer att ligga högt upp på dagordningen inför valet. Skönmålarna har till sist tappat penseln. DET är skönt.

Unknown sa...
4 mars 2014 kl. 18:26  

Wiseman,

Jag läser din blogg och Twitter flera gånger daligen, extra mycket nu så klart.
Med tanke på ditt yrke önskar man kanske att du hade vart i luften istället för framför datorn, det skulle kännas lite tryggare!
Särskilt om du är du lika briljant i luften som du är vid tangenterna.

Jonas75

Adrian sa...
4 mars 2014 kl. 22:05  

http://futuredefensevisions.blogspot.se/2014/03/stalins-successor-is-teaching.html

En färgstark fd-överste i USA som jag brukar läsa, han pekar på att USA är i den här situationen pga att dom slösat bort sin militära förmåga i Afganistan och Irak mot extremt svaga fiender.

Anonym sa...
4 mars 2014 kl. 23:13  

Flygvapnet flyttar över till Gotland med några små delar.
Detta ökar avsevärt vår förmåga att agera med vår incidentberedskap. Enligt FM och helt begripligt.

Hur kan det komma sig att förmågan inte på något sätt minskar när man flyttar tillbaka till Blekinge igen?
Har aldrig hört någon från FML säga att förmågan skulle vara sämre på fastlandet än på ön!

Är det bara fälltankar som varit inblandade i denna hjärngympa eller finns det verklig tankeverksamhet bakom?

Teaterdirektören.

Unknown sa...
5 mars 2014 kl. 00:09  

@Adrian

"en fd överste"

Som vi brukar säga: det finns inget som är så modigt som en pensionerad general.

Rikard Hagman sa...
5 mars 2014 kl. 01:45  

Teaterdirektören, man hävdar att man når ut fortare till vad jag antar östra Östersjön, när man baserar på Gotland. Det finner jag som en rimlig anledning.

Hur mycket resurser skulle krävas för att ha incidentberedskap med Gripen 24/7 året om på Gotland? Är det rimligt överhuvudtaget?

Vad det skulle vara för nytta med det kan man fråga sig. Det rör sig självklart om en markering i så fall, vore lämpligt tills dess man fått ut annan materiel som luftvärn och markförband till ön.

HTKA sa...
5 mars 2014 kl. 18:47  

Säga vad man vill men ryssarnas konster är en väldigt välregisserad balett. De har fått i det närmaste 100% utdelning på sitt Strategiska Överfall med begränsat målval (och option på mera.) De har nog uppnått en målsättning med att nu behärska Krim.
Är det krig eller inte krig, är det en invasion eller inte? Hela situationen är närmast osannolik. Allt verkar extremt genomtänkt. Världens största stormakt USA är hästlängder efter i de finesser vi nu ser.
Inga stridigheter har förekommit. Soldaterna på Krim är omärkta och med otvetydig säkerhet är de ingen som vet varifrån de kommer. Bara detta, vilka de är, upptar beslutsfattarnas tid. Höga politiker som vår Statsminister är klar på att det är ryska soldater och använder uttryck som parodiskt. Bara detta att det finns en osäkerhet som medför att han känner sig föranlåten att uttrycka detta och ianspråkta sin energi, är ett uttryck för att den ryska baletten gör vad den ska. han är inte ensam bland världens ledare.
Folkrätten är oklar, då ingen med säkerhet vet att det är ryska soldater. Här kommer en svårighet för folkrättsexperter och övriga. Får dessa omärkta soldater försvara sig om de blir angripna?
Detta är en balett på slak lina som tänjer maximalt på
"gränserna" och än så länge varit extremt effektiv.
Just nu har ryssarna kontroll och ligger klart "innanför" Ukrainas och för den delen också EU:s, NATO:s, USA:s, FN:s, ja hela världens beslutscirkel.
Säga vad man vill om Ryssland och situationen i Ukraina. Detta är krigskonst.
Vi får hoppas att det stannar vid detta och att diplomaterna tar över.

HTKA sa...
5 mars 2014 kl. 19:12  

Litet tillägg.
Även om det förhoppningsvis inte kommer till stridigheter och stridshandlingar i Ukraina, bör inledningen av denna kris/konflikt att hamna i (krigs-)historieböckerna.
Skotten i Mainila, operation Himmler m fl är stenålder. Det här är riktigt sofistikerat.

Sverker sa...
6 mars 2014 kl. 20:04  

Vår käre ÖB uttalar sig nu på kvällen i rapport där han säger sig vara nöjd .Vilken ÖB 4 artilleri kanoner ett femtiotal Stridsvagnar gamla ubåtar korvetter utan luftvärn politiker som bestämmer att 40-60 nya JAS är vad som behövs .Borde inte ÖB bestämma flygvapnet storlek .Är politiker militära experter ??

Men Generalen ÖB är väl rädd om sitt jobb sin pension

Sverker

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade