Ny säkerhetsmiljö bör leda till större omtag

Ännu en händelserik dag under Krimkrisen går mot sitt slut. Man kan konstatera att det fortsatt är eftertankens kranka blekhet som råder i den svenska försvars- och säkerhetspolitiken.

Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren tweetade i söndags att imorgon vaknar Europa upp till en ny säkerhetsmiljö.


Detta kan vi alla skriva under på. Jag uttryckte redan i lördags morse när det blev känt att ryska soldater börjat säkra områden på Krim utanför sina baser att det här bör betyda att försvarsberedningens rapport om en månad skjuts upp. Idag kom så också beskedet att så blir fallet. Nytt datum för rapporten är 15 maj.

Enligt min mening är det dock inte nog att senarelägga rapporten. Det är precis som Widegren skriver en ny säkerhetsmiljö och det är vi inte ensamma om att tycka. Folkpartiledaren Jan Björklund vill se ett doktrinskifte i svensk säkerhetspolitik. Statsminister Fredrik Reinfeldt har nu vikit från sin tidigare linje med stängd plånbok och talar även han om ökade satsningar på försvaret.

Reinfeldt har sedan söndagens olyckliga uttalande intagit en mer modererad hållning, närmare sin utrikesministers. Det är dock att beteckna som inget annat än förödande att TV4 fått tag i anteckningar från måndagens EU-möte i Bryssel där Carl Bildt uttrycker att ”det är viktigt att inte spela med Ryssland i frågor som minoritets-frågan”, vilket är precis vad statsministern kan sägas ha gjort med sitt uttalande i söndags. Vidare uttrycker Bildt att han ser Krimkrisen som den värsta situationen vi sett i Europa sedan Pragvåren 1968, vilket därmed också talar för att det är en fullständigt ny säkerhetsmiljö och verklighet vi klivit in i lördagen den 1 mars. Intrycket förstärks onekligen av att 12 h efter att president Putin enligt ryska uppgifter återkallat förbanden i den stora ryska beredskapsövningen till sina baser, så genomförs en testskjutning med en interkontinental ballistik kärnvapenrobot (dock utan skarp laddning).

I Dagens Industri har socialdemokraternas försvarspolitiske talesman Peter Hultqvist idag en debattartikel där han konstaterar att Försvarsberedningens säkerhetspolitiska analys från förra året måste göras om. Det är en åsikt som jag också framförde i min debattartikel i SvD.

Jag tror som sagt att få inte håller med om att det nu är en helt ny säkerhetsmiljö i Europa. Vi har sannolikt just upplevt en vändpunkt i historien. Jag ifrågasätter då starkt om inte hela försvarsberedningens arbete bör tas om. Varför? Är det nu så att vi har en helt ny säkerhetsmiljö, som ingen politiker förutsett och därför inte fattat något beslut för att kunna hantera, så kan omöjligen Försvarsmaktens insatsorganisation 2014 som beslutades av riksdagen då inriktningspropositionen 2009 antogs, vara fortsatt giltig. Den organisationen togs helt enkelt fram för ett helt annat läge.

Därmed faller även regeringens anvisningar till Försvarsberedningen där huvudramen utgörs av följande sats:

"Med utgångspunkt i Försvarsberedningens säkerhetspolitiska rapport, Vägval i en globaliserad värld (Ds 2013: 33), ska Försvarsberedningen analysera det svenska försvaret och lämna förslag för perioden efter 2015. Förslagen ska fullfölja den inriktning för försvaret som lades fast av riksdagen 2009."


Slutsatsen måste därmed bli att Försvarsberedningens arbete måste tas om och nya anvisningar måste ges ut. Inte ens om IO14 nu kan intas till fullo kommer den organisationen att vara tillräcklig för att möta detta nya läge. Jag påminner åter om konstaterandet i försvarsbeslutet 2004. Dessa förutsättningar har ej förändrats.


Avseende de samtalsanteckningar som TV4 fått tag på kan det inte annat än konstateras som förödande inte bara för regeringen och Sverige utan även för EU. Här har nu Ryssland och andra aktörer fått ta del av förstahandsuppgifter inifrån ett möte som ska bestämma hur EU ska agera diplomatiskt i den pågående Krimkrisen. Uppgifter som därmed torde vara klassade som minst hemliga, om inte kvalificerat hemliga.

17 kommentarer:

Anonym sa...
4 mars 2014 kl. 23:11  

Carl Bildt tjattrar dygnet runt om nästan allting. Ofta om saker han inte alls begriper. Han är en klockren säkerhetsrisk!

Jan Banan sa...
4 mars 2014 kl. 23:36  

Nu öppnar politikerna yrvaket uppför att öka försvarsanslagen. Men det största problemet är inte att Sverige har satsat otillräckligt med pengar på försvaret.
Värst är att vår maktelit inte har en genuin förståelse för varför man skall ha
ett försvar, vad man gör med ett försvar och hur man använder försvarsförmågan för att stödja den politiska dimensionen.
Det gör försvarssatsningarna spretiga, ofokuserade och kostnadsineffektiva.
Det känns fel att de blinda skall leda den halte i denna omvändning under galgen.

Anonym sa...
4 mars 2014 kl. 23:56  

Förståeligt att Försvarsberedningen får mer tid, något annat vore dumt. Dessutom kan situationen "gå över" och falla i glömska hos väljarna (så tänker politiker)

I TV 4 Nyheterna uttryckte Cecilia Widengren efter mötet med Gunnar Karlsson, att "nu skall ni" låta analysen sjunka in (antagligen den analys hon nyss fått av G K, då facit på den förra, som man jobbat med under lång tid, nyligen presenterats av Putin). Hon betonade också att analys och ev åtgärder var två skilda saker ?!?

Någon förklaring till att man missat både Rysslands militära förmåga och intention att använda denna uteblev. Denna förmåga har tidigare genomgående presenterats tillsammans med ordet "låg"

Ordföranden för Försvarsutskottet, Hultqvist såg närmast belåten ut och Björklund ångade på om Gotland i sin nya "politiska fråga", Försvaret. PISA sköt ju sköt ju den förra i sank.

Romson passade taktiskt nog på allt, då det finns värre hot än militära.

Anonym sa...
5 mars 2014 kl. 01:03  

Så förlorades Finland - man fattade inte allvaret. Bara en kort historisk parantes. När det var dags var det försent. Eftersom jag jobbar nära stormaktstänket så ser jag att en organisation som Hemvärnet är oerhört svårt att utifrån värdera värdet av. I princip omöjligt. Att uppgradera Hemvärnet, särsikilt på Gotland, ökar osäkerheten för ett lyckat kuppanfall att ta terräng/anläggningar som förhandlingsbrickor.

Jan Kallberg



Unknown sa...
5 mars 2014 kl. 08:59  

Problemet med svensk försvarspolitik är inte primärt att man har för kort tid på sig att bestämma sig. Problemet är snarare att man tror sig ha god tid på sig i en omvärld som förändras i betydligt snabbare takt än som var fallet på, säg, 1980-talet. Även den specifikt svenska modellen med konsensus är ett hinder men naturligtvis viktig i en demokrati. Nu är dock läge för att rycka tummen ur och få jobbet gjort. Beslutsunderlag finns i riklig mängd - det är bara att acceptera att verkligheten ser annorlunda ut än den politiska skönmålningen. Fast det är väl i sig smärtsamt nog?

Unknown sa...
5 mars 2014 kl. 11:03  

Tyvärr är det enda vi kan göra är att utkräva ansvar vid valet..!
Och inte glömma dessa dagar inför prat-orkanen då bryter ut. För mig är det självklart att Förvar o säkerhet nu ska längst upp i dagordningen.
Fråga: Är den Svenska befolkningen beredda på krig o konflikt? Svaret är nog nej. Att först o främst skapa en förvars-anda tar tid. Och där har media ett stort ansvar. Förr kunde man ju kalla in dom till psykförsvaret. Dags igen?

Bertil Rolf sa...
5 mars 2014 kl. 11:42  

När en samling aktörer feltänkt rejält, räcker det inte att be dem tänka lite längre tid eller att be dem tänka en gång till.

Det är inte bara att aktörerna haft otur då de tänkt.
Man måste fästa uppmärksamhet på vilka procedurer tankehaveristerna har använt. Det är ingen större skillnad mot då man utreder ett tekniskt haveri. Man måste beakta också operatörernas roll.

Wiseman gör ett bra inledande arbete i den riktningen i sin granskning i SvD 3/3. Tyvärr suddas Wisemans synpunkter delvis ut av den annars kloke Wilhelm Agrell (Svd 4/3). Mitt försök till klargörande finns på http://bertilrolf.com/index/Blogg/Blogg.html.

Bertil Rolf

Johan sa...
5 mars 2014 kl. 11:52  

Jag har inte hört ett ord ifrån fru försvarsminister om "ifrån en låg nivå"

Sumatra sa...
5 mars 2014 kl. 13:12  

På bloggen Välkommen till Cecilia Widegren - personvald riksdagsledamot från Skaraborg - Välkommen till Cecilia Widegren - personvald riksdagsledamot från Skaraborg kan man läsa följande:

"Cecilia (M) får förlängt förtroende att leda Försvarsberedningen"

Det lugnar nog många. Nu är vi på rätt väg ;-)

Anonym sa...
5 mars 2014 kl. 15:37  

Men är det inte samma administration som år ut och år in hävdat att det inte finns några hot mot Sverige och förfäktat Långtbortistan-doktrinen? Inte ens efter Georgien blev det annat ljud i skällan. Den senaste veckan har ju visat att nuvarande försvarspolitiskabeslutsfattare gjort fel och bedömt fel gång efter gång efter gång efter gång de senste 10 åren. Ska några extra månader till Försvarsberedningen råda bot på detta? VEM har förtroende för nuvarande beslutsfattare? De måste avgå och lämna plats för någon som vet vad de sysslar med!

TobbeT sa...
5 mars 2014 kl. 17:36  

Wiseman: Är det inte dags att syna politikernas idéer om försvarsanslag?
Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och Johan Forssell trummar ständigt ut mantrat att alla försvarsanslag skall finansieras krona för krona.

Men om BNP-tillväxten för 2014 som beräknas till 2.7% tillfaller försvaret skulle det innebära närmare 100 miljarder! Alltså skulle materielberget försvinna plus nyinvesteringar möjliggörs.

Om det inte skulle bli någon BNP-tillväxt så skulle vi kunna höja statsskulden som jämfört med andra länder är ovanligt låg. En höjning av statsskulden från 35% till 37% av BNP skulle innebära ett tillskott på 75 miljarder!

Ett försvar av landet måste vara vitalt för alla medborgare men även för att möjliggöra andra samhällsfunktioner!
Försvaret är ingen budgetregulator som man använt FM till sedan år 2000.

Martin sa...
5 mars 2014 kl. 17:45  

@Sumatra

Jag vet inte vem det är som ger Widegren förtroende, men en sak är klar -det är (val)taktiskt riktigt av Widegren och Forsell att inte möjliggöra kommentarer på sina bloggar.
I den bemärkelsen all heder åt Danielsson, Widman, Lindestam mfl

Gronvita sa...
5 mars 2014 kl. 18:06  

Nämen, oj, hoppsan. Oj vad fort det ändrade sig. Kan det verkligen bli så här?
Är det lekstuga eller? En konkret försvarspolitik är inget som ändras över en natt. Inte heller över en valperiod. Det tar många år.
De politiker som är ansvariga för den minst sagt enorma kapitalförstöring och nedmpntering av förmågor som skett borde ställas till ansvar.

Ett nytt försvar utifrån dagens och morgondagens möjliga hotbilder bör planeras och upprättas. Det är vi som är ansvariga för vårt land och det är därför vi som skall ta ansvar för det. Att hänga i kjolarna på någon annan utifrån en svaghetsposition är definitivt inte något som gynnar oss. Därför behöver vi en styrkeposition.
Och ja, det kostar.

Owe F LIDGREN sa...
5 mars 2014 kl. 18:27  

Jag upplever att dom (politikerna) helt enkelt snackar sk*t.
Undertecknad ägnade på olika nivåer närmare 38 år av mitt yrkesliv åt Försvarsmakten och trodde för det mesta på målbilden.Verkligheten kom dock i kapp mig över tiden.Detta insåg jag långt senare. Det handlade mycket på det regemente (Trängregementet)jag tjänstgjorde vid att med skitsnack och annat försöka förgöra sina konkurrenter.Så var det minsann.

Mina intryck av de senaste tio åren som ansställd är följande utan någon gradering därvidlag.

-Anställda soldater.Ett superfiasko.

-Göra ner sina konkurrenter medsk*tprat.Bravo.

-Smörja sina chefer med en välsmord käft och trycka ned sig i mässofforna och tala vitt och brett om personer som inte kunde försvara sig .Ännu bättre!

Då blir RALS:en kanske 300 keonor istälet förr 200 kronor.Före skatt.

TRIDENT sa...
5 mars 2014 kl. 20:06  

Herr vet bäst Forsell är sannerligen ett riktigt orginal. Han påstår sig vara civilekonom, men lektionerna som avhandlade begreppet inflation tycks han ha sovit på - för han hävdar med en dåres envishet att nymoderaterna ökat försvarsanslaget.

Sen kan man ju undra vad herr vet bäst Forsell kostat skattebetalarna i reskostnader - karlen har ju rest vitt och brett över världen, vad det nu kan tillföra hans förtroendeuppdrag....

Den enda ljusningen är att det efter september kommer att ske en kraftig reducering av förljugna nymoderater i riksdagen - det är väl att hoppas på för mycket att herr vet bäst Forsell står utan stol när musiken tystnar....

Anonym sa...
5 mars 2014 kl. 21:04  

Måste bara få ur mig detta! Nu kanske Moderaterna är redo att lyssna på vad som måste ske med försvaret. Men efter år av lögner om hur de förstärkt försvarsförmågan, de beskriver satsningar på försvaret genom att efter kraftiga förseningar beviljat redan planerade och budgeterade renoveringar. De lade ned värnplikten utan en vettig utredning med endast tre rösters övervikt i riksdagen nu har vi enorma bemanningsproblem, genomförandegruppen 2008 som dödade luftvärnsrobot till Visbykorvetterna, splitterskyddade granatkastarfordon (AMOS) och många andra viktiga projekt…vi har ett eftersatt materiel berg på 50 miljarder kronor, JAS 39 E Gripen är inte fullt ut finansierad. Listan är lång.. vi har hört dessa mantran om satsningar och förstärkningar av försvaret i Tv, tidningar, lokalpress etc av Cecilia Widegrens, Johan Forsell, Hans Wallmark vår ”käre” Försvarsminister Karin Enström och självaste statsminister Reinfeldt.
Nu när de ”äntligen” fått ett alibi genom Ukraina och Krim krisen, att gå med på att förhoppningsvis förstärka försvaret på allvar, är det högst motbjudande att de nu så fort de får chansen använder ett nytt mantra ”vi har höjt försvarsanslagen två år i rad nu” läs Forsells senaste blogginlägg, Karin Enström på tv och tidningarna.
Wiseman, Skipper och andra försvarsbloggare, tom. Svenska Dagbladet låter detta nya mantra passera. Min fråga till er, vi har Allan Widman (Fp) och Peter Hultqvist (S) som inte har försökt mörka läget och deras egna partiers synder, men i några år stått upp för att vi måste lösa försvarsfrågan, då mycket i era bloggares anda (nåja, vi har önskat oss ännu mera), ska Moderaterna nu få ostraffat komma undan med vad de själva ställt till med? Skall vi glömma desinformationen till allmänheten, skall vi glömma alla förnekelser och ställa oss och applådera dem nu?Det kan ju ändå vara för sent. Det var min fråga.

TRIDENT sa...
5 mars 2014 kl. 23:24  

Moderaterna får din dom i september, och själv är jag full av tillförsikt!
Katastrofvalets efterföljande analys kommer att sätta spiken i kistan för anhanget av förljugna nymoderater. Eran Reinfeldt kommer att få ett abrupt slut och partiet kommer att genomgå en självsanering där de ruttna och illaluktande delarna skärs bort!

Sedan undrar jag vad av vilken anledning Allan Widman gång efter annan höjs till skyarna...
Han har rullat sig i samma gödselstack dom Widegren, Forsell och Enström - och har precis samma lukt i kläderna. Han satt väl dessutom med under amatörernas afton dvs genomförandegruppens amatörmässiga arbete. Widman har ett munläder lika välsmort som en försäljare av begagnade dammsugare, men när det kommer till att sätta handling bakom orden tar det stopp! Det enda Widman gör förutom att prata är att föröka säkerställa att det inte är han som blir utan stol när musiken slutar spela...
Tyvärr så är det väl bara ett enda av partierna som är oskyldigt till sakernas tillstånd...
Sedan ska vi ju inte prata om alla i den egna firman som med Michael Moore i spetsen matat politikerna med glättig dynga som visat sig bara fabulerade fantasier och rent önsketänkande presenterar i flashiga pp-slider. Det krävs nog en viss upprensning i den egna firman också - de som spridit den fabulerade dyngan är nog inte rätt människor att gå ordning på systemkollapsen.
Det finns nog en och annan även på lägre nivå som bör ta sig en funderare över alls tillfällen som används om de som varit kritiska till den fabulerade dyngan. Det var inte bra förr, men nu är det ren katastrof.


Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade