Helikopterpool?

Else-Marie Lindgren må ha många förtjänster, men hennes åsikt i pressen idag om en gemensam helikopterpool måste jag ta som ett rejält syntax error.

Istället för att uppgradera 5 st Hkp 10 för att bättre kunna handskas med helikopterbristen i väntan på Hkp 14, vill Lindgren att vi i Norden och/eller Europa ska "poola" våra helikoptrar.
Else-Marie Lindgren tror tydligen att det finns helikoptrar i överflöd någonstans. Det tror inte jag. Eller mer korrekt: Det VET jag att det inte gör. Ett underskott blir ju inte mindre för att man är flera med underskott som gör ett gemensamt underskott.

En annan intressant tankenöt är huruvida man nu ska utrusta helikopterpoolen med en gemensam helikoptertyp. Alla nordiska eller europeiska länder har ju inte samma helikoptertyp och i de fall det är samma typ är de inte likadant utrustade. Då krävs det ett nytt stort köp av helikoptrar där samtliga länder ska enas om en konfiguration (lycka till!). Om poolen ska innehålla flera helikoptertyper blir det i alla fall så att respektive land endast kommer att kunna nyttja sina egna helikoptrar såvida man inte ska lägga pengar, och framförallt kapacitet=flygtid på att utbilda besättningar. Det skulle ju innebära ytterligare brist på helikoptertid.
Det sista alternativet skulle vara att respektive land anmäler ett helikopterförband med helikoptrar, besättningar och underhållsresurser till den gemensamma poolen och att länder som behöver kapacitet då hyr hela klabbet från poolen. Den lösningen är ytterligare några steg bortom vad NATO innebär så jag tror inte det heller är värst aktuellt.


Även modifieringen av helikoptrarna blir en intressant historia. Försvarsmakten dras fortfarande med problem med de modifierade Hkp 10B, trots att det norska företaget som genomförde modifieringen skulle ha levererat helikoptrarna för snart två år sedan. Hur ska man då göra med de helikoptrar som nu ska modifieras? Ska man modifiera dem hos samma företag för att se till att få dem modifierade på exakt samma sätt, eller ska man göra en ny upphandling och få dem modifierade hos ett annat företag med följden att det kommer att bli två olika helikoptertyper i tjänst och därmed en massa besättningsrelaterade problem med inskolning/omskolning, underhåll etc? Nu har jag varit på semester ett tag, men det sista jag hörde och som DN bekräftar är att helikoptrarna inte kommer att utrustas med varnings- och motmedelssystem, vilket i alla fall gör dem rätt oanvändbara i stridsmiljö. T o m de somaliska piraterna förfogar idag över bärbara luftvärnsrobotar, enligt internationella källor.

Det visar sig återigen att om man är snål från början blir effekten sämre och mycket kostsammare i slutändan. Värt att tänka på när det gäller den aktuella upphandlingen av nya pansarterrängfordon.

14 kommentarer:

Forsno sa...
16 juli 2009 23:23  

När jag läste Helikopterutredningens delbetänkande uppfattade jag det som att 10C i princip var tänkt att bli en B utan medicinsk kapacitet - d v s med VMS.

Anonym sa...
17 juli 2009 00:23  

Déja vu...

Låt oss ta Else-Marie Lindgrens lysande idé om en nordisk helikopterpool på största allvar.

Tänk efter, vilka närmast gränslösa möjligheter ett sådant koncept erbjuder. Inte minst när när det gäller kostnadseffektivitet, rationalitet, tillgänglighet, flexibiltet och användbarhet här och nu.

Låt kvalificerade företrädare för respektive försvarsmakt - inom ramen för ett samnordiskt programme - gemensamt utarbeta en kravspecifikation som underlag för omedelbar och gemensam anskaffning av en för ändamålet lämplig medeltung helikoptertyp.

Låt oss anskaffa en nordisk standardhelikopter.

Med ett så behjärtansvärt syfte och en så enkel och glasklart tydlig målsättning - vad kan väl rimligen gå fel i en sådan förhållandevis okomplicerad process?

Hur svårt kan det vara?

/rixpucko

Wiseman sa...
17 juli 2009 00:52  

Forsno: Det har varit fram och tillbaka om det där. Förhoppningsvis har du rätt.

Hallandsbo sa...
17 juli 2009 00:57  

Det enda rätta är att utnyttja den uppkommna möjligheten och göra om hela helikopteranskaffningen.
Köp därefter från hyllan på riktigt med krav på interimlösningar så får vi kanske en luftburenförmåga med en erfoderlig volym till det nya sk insatsförsvaret.

Hallandsbo sa...
17 juli 2009 01:02  

Det enda rätta är att utnyttja det uppkomna läget och göra om hkpanskaffningen. Köp över hyllan på allvar, med krav på interimlösningar så får vi kanske en riktig luftburenförmåga 2020 och bättre kapacitet under resan dit. Detta är helt avgörande i det nya sk insatsförsvaret.

milmap sa...
17 juli 2009 02:20  

Det verkar rimligt att uppgradera det som finns tillgängligt. Vad som inte verkar rimligt är kostnaden härför. 500 milj för 5 enheter, det är en kostnad på 100 milj SEK per farkost.

Kan man inte istället köpa/leasa/hyra 10 st UH-60U/L/Q (kostnad ca 6 milj $US/st), ev. med tillhörande servicepersonal fram till 2020?

Det skulle bli ca 40 milj sek per hkp + ca 10 milj för kringutrustning, utbildning mm, alltså dubbla antalet hkp för samma peng.

Ok, UH-60 är inte ny, men det är en beprövad modell som finns i många varianter i ett stort antal länder.

Jag försöker bara se en annan lösning här. Ja, det finns ett argument mot: Inte ytterliggare ett "system", men är det verkligen ett så tungt skäl?

HKP14 pilot sa...
18 juli 2009 10:19  

I ett par års tid har VI nu sagt (vi är personal inom Hkpflj som jobbar med just HKP14) att man borde säga upp hela affären o anskaffa något som vi kan använda, ex Black Hawk. Tyvärr har det gått prestige i hela denna affär och nu står vi här utan vare sig helikoptrar eller flygtid. Personal lämnar det sjunkande skeppet och ingen tror längre på det vi håller på med. Tyvärr är det det enkla sanningen. Vi har köpt den modernaste helikoptern i hela världen men det ingen förstått är att det är ett utvecklingsprojekt o inte en färdig produkt. Tro mig, jag har själv flugit den. Min förhoppning är nu att vi snart får en uppsägning av hela affären. Måhända finns någon högre officer i HKV med lite självaktning som vågar säja nej och som inte enbart är rädd om sin egen karriär.

Anonym sa...
18 juli 2009 11:22  

Varför skall alla militära system nuförtiden optimeras efter civila förhållanden av personer som saknar insikt om den miljö där system och utrustning mm skall användas - i krig?

Helikopterpool kan tänkas vara ett bra alternativ för räddningstjänster i civil sektor - men ett ytterst korkat och idiotiskt beslut i militära sammanhang. Har någon av dessa korkskallar ens tjänstgjort i ett militärt förband och har det ens läst historia, strategi och taktik?

Knäppgökar...

Anonym sa...
18 juli 2009 11:31  

Okej Wiseman.

Nu drar jag några (förhastade?) slutsatser.

Om våra HKP inte får rätt missionsanpassad utrustning ser jag stora svårigheter att operera i tex AFG/ISAF luftrum. Vi är inte välkomna in helt enkelt. Vi kommer att blotta vår okunnighet om vi vill dansa tango med de stora elefanterna. Vi kommer bli stående på MES. Det kanske är gott nog för våra politiker.

Det blir som att spela fotboll utan målvakt. Svårigheten blir att möta lag utan anfall och mittfält. Hur många sådana finns det?


Dr Blå

Anonym sa...
18 juli 2009 11:32  

Abbans heller - avsluta kontraktet och kontakta Mi i Ryssland, köp upp ett större antal av både transport och attackhelikoptrar från dem till samma kostnad och få mer effekt för pengarna...

Med den landyta som Sverige har så är ett väl fungerande "helikopter-vapen" viktigt, dessutom kapabelt att supporta trupp när de landsatts med understöd eftersom vi i princip endast har ca 24 artilleripjäser och knapphändig beväpning till JAS.

Gustav Wasa sa...
18 juli 2009 12:23  

För att en multinationell pool ska ge ett reellt resurstillskott, så måste nog USA ingå däri. De är de enda som kan lägga upp en tillräcklig grundplåt.

De summor, som de nordiska och baltiska staterna skulle vara villiga att avstå till en gemensam resurs är i sammanhanget långt ifrån tillräckliga för att idén ska lyfta.

För att helikoptrarna i poolen ska ge någon som helst operativ nytta inom överskådlig tid, så måste det röra sig om en beprövad helikopter som är i produktion.

Helikoptrarna i poolen måste duga för användning "Hot-and-High". I detta avseende är helikoptrar med en lyftande huvudrotor och en stabiliserande rotor på bom alltid sämre än helikoptrar med två motroterande och lyftande rotorer.

Med förutsättningar enligt ovan, så handlar det om en pool med Chinooker (CH-47) eller ingen pool alls. En pool med två Chinooker är långt bättre än ingen pool alls!

Mackan sa...
20 juli 2009 08:14  

HKP14 pilot:

Det kommer aldrig någonsin att ske att vi säger upp något kontrakt. Det har gått för långt nu och det finns ingen politisk vilja att göra det. Europasamarbete och politiskt poänggivande ryggdunkningar i Bryssel väger tyngre än vår lilla försvarsmakts reella helikopterförmåga.

Anonym sa...
20 juli 2009 16:23  

Försvarsmakten HKP4 utredning, läs 5.11.1 där man skriver att man ska undersöka om EC725 kan ersätta eller komplettera HKP10 systemet.

http://www.regeringen.se
/content/1/c6/12/92/62/
f674d6ee.pdf

EC725 borde också vara ett bra alternativ/gapfiller till
NH90/HKP14.

http://www.airforce-technology.com/projects/ec725/

Det är samma samma tillverkare, Eurocopter = bra förhandlingsläge?
EC725 är operativ idag och har använts i Afghanistan av Frankrike.
Om det är ett alternativ gäller det att agera snart, det finns fler länder ex. Tyskland som diskuterar att leasa EC725 i väntan på att
NH90 ska bli operativ.
Brasilien beställde nyligen
50st EC725.

För övrigt tror jag inte ett dugg på att det skulle ha dröjt till 2015 innan
HKP4 systemet skulle ha levererat markoperativ effekt om man fokuserade på att dra igång det.

/Hkp

Anonym sa...
21 juli 2009 17:23  

HKP14 pilot.

Kanske har hkpflj gjort en felprioritering och satsat på fel häst. Och då tänker jag inte på NH90.

HKP14 är till för de som är i Tyskland de närmaste tio åren.
Du satt förmodligen i en HKP4 tidigare.

Bättre upp broder!!!

Dr Blå

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade