Sent omsider

Sent omsider, pga andra åtaganden, tänkte jag kommentera försvarsministerns replik på SvD:s ledare Lödder i Almedalen.

I vanlig ordning, svarar tyvärr inte försvarsminister konkret på de argument som förs fram i SvD:s ledare (den är kort så läs den gärna...).

På kritiken mot den bristande förmågan hos Försvarsmakten att försvara Sverige och ställa upp med erforderliga resurser enligt den nya svenska solidaritetsdeklarationen svarar försvarsministern att Sverige minsann har mycket som de andra nordiska länderna saknar, t ex "ett dubbelt så stort flygvapen som grannländerna ... korvetter och ubåtar i världsklass, ... och moderna stridsvagnar".


Självfallet nämner försvarsministern på klassiskt politiskt manér inte med ett ord följande:

- Vårt Flygvapen är dubbelt så stort (tills de beordrade nerdragningarna till 99 fpl är genomförda, vilket inte nämns med ett ord) som grannländerna av en helt annan anledning, nämligen att vi utbildar våra egna piloter och andra länders samt genomför egen taktisk och materiell utveckling. Det kräver extra resurser. Skulle vi likt Norge välja att köpa våra flygplan från Onkel Sam skulle situationen vara annorlunda.

- Våra korvetter är inte så värst mycket att hurra för jämfört med övriga länder med tanke på att vi helt saknar ett kvalificerat luftförsvar på dem. Deras antal är också försvinnande litet. Att Norge och Danmark sedan har betydligt större fartyg med högre förmåga nämns inte heller. Ubåtarna är definitivt av världsklass och det är förmodligen vi därför gör vårt bästa för att dra ner på deras antal och inte utveckla någon ny.

- Med stridsvagnarna är det samma visa. Visst, Strv 122 är fantastisk, speciellt för 8 år sedan. Nu finns det betydligt modernare, vilket t ex Danmark har beställt. Dessutom är det en nerdragning till 60 stridsvagnar föreslagen, varvid övriga 60 förmodligen säljs till Norge för en billig slant. 60 stridsvagnar är ungefär vad man under invasionsförsvarets dagar ville försvara Arlanda med.


Det för mig raskt in på nästa punkt. "Flyg, ubåtar och ytstridsfartyg är centrala för försvaret av Gotland, liksom omedelbart tillgängliga arméförband", skriver försvarsministern. Visst är de det. Men de markresurser som krävs för att försvara Gotland på ett trovärdigt sätt är vad som numera totalt finns tillgängligt i hela riket. Det skulle ju naturligtvis innebära att vi blottställer resten av landet, samt kastar solidaritetsdeklarationen i sjön. Det finns nämligen flera sätt att uppnå ett offensivt mål än att angripa det direkt. Det kan säkert försvarsministerns militära rådgivare upplysa honom om.

Borg och Tolgfors Försvarsmakten är och förblir ett luftslott, bäst lämpad för nålstick i andra världsdelar.


Läs ledaren i SvD. Den är ytterst läsvärd och träffande. Jämför sedan med försvarsministerns replik.

Känns det betryggande?


Apropå solidaritetsdeklarationen konstaterar jag att den försvarsdebatt som en gång fanns i våra officiella försvarsmakts- och försvarsgrenstidningar numera, på sin höjd, endast återfinns i frivilligförsvarets tidningar. Öv 1 Kim Åkerman (känd för de befattningar han haft inom Försvarsmakten i Stockholmsområdet) har i senaste numret av Försvarsutbildarna (tidigare FBU, FVRF etc) Stockholms tidning "Slagfjädern" en stridbar artikel som verkligen slår huvudet på spiken. Tydligen når inte ÖRA hela vägen fram till frivilligförsvaret.

10 kommentarer:

Goldmember sa...
10 juli 2009 23:33  

Kim Åkerman var min siste riktige chef. Därefter har ett pärlband av ärtor passerat, utan större avtryck i historiens flyktiga sand.

Bosse sa...
11 juli 2009 00:33  

Kim Åkerman har även gjort ett läsvärt inlägg på Strategi och krigkonst (http://krigskonster.blogspot.com/2009/06/nationell-sakerhet-har-och-nu.html)

Daniel sa...
11 juli 2009 14:57  

Så länge vi har personal som inte vill jobba kommer det nog att förbi ett luftslott. Tänk dig att brandmännen i en kommun är pigga på att träna i gymmet och ta ut lön, men om man ber dem släcka bränder skriker de som stuckna grisar, är det verkligen en räddningstjänst som man ska ösa skattepengar över? Fm har gott om problem men man bör nog ta dem i rätt ordning.

Anonym sa...
11 juli 2009 16:23  

Kan verkligen en svensk Gripen räknas som likvärdig med en finsk F18 som Tolgfors gör? Det finska planet har väl betydligt större kapacitet och räckvidd?
Berrycherry

Anonym sa...
12 juli 2009 19:33  

Jag vet inte om jag är för trött. Men efter de senaste turerna sitter jag hemma och skrattar häpet åt eländet. Hopp och förtvivlan är borta, kvar finns bara det 'finskt' tragikomiska.

Daniel får gärna klargöra vad han menar med sitt inlägg, tror jag anar vad som menas men får det gärna i klartext.

Berrycherry> Tänker inte sitta och jämföra siffror (många som läser bloggen kan det bättre i kubik) men jag vet så mycket som att lastkapacitet och räckvidd bara är en liten del i systemet i och kring ett flygplan.

/E

Anonym sa...
14 juli 2009 00:02  

/E
Javisst behövs det ett "system" i och runt flygplanet, men vad säger att Sverige skulle ha ett bättre sådant, än Finland? I så fall kvarstår min fråga om inte ett finskt F18 är "mer värt" än ett Gripen-flygplan.

Berrycherry

Harpoon sa...
15 juli 2009 23:58  

@Berrycherry

Du har helt rätt då du skriver att en Finsk F-18 ej kan anses likvärdig med Gripen. F-18 är ett gammalt flygplan utan de system som gör Gripen till ett av de mest moderna stridsflygplanen i världen. Utan att lägga ut texten kan jag bara konstatera att detta visats vid oräkneliga övningar länderna emellan. Jag vet att man inte vinner många poäng i Sverige på att påpeka detta men det finns idag inte många flygplan som kan mäta sig med Gripen.

Upandaway sa...
16 juli 2009 13:38  

@Harpoon

Ja visst är det lustigt? Vart man än vänder sig i den Svenska pressen eller blogosfären hittar man folk som finner machocistisk njutning i att begå lustmord på landets nationalklenoder.

*Allt* är alltid bättre någon annanstans.

Bjorn sa...
16 juli 2009 13:41  

Den s.k. "solidaritetsdeklarationen" känns ju som hyckleri på absolut högsta nivå, t.o.m. för politiker.

Vi kanske skulle försöka klura ut hur vi (i ett skarpt läge) ska bemanna de där ynka 14 stridsvagnarana som man tänker förådsställa på gotland till att börja med.

Att vi behöver ha kapaciteten att antingen försvara gotland eller göra ön obrukbar för en angripare behöver man inte direkt vara general för att förstå.

Att svenska försvarsmakten skulle mäkta med att göra någon slags insats av märkbart värde i ens de minsta av våra grannländer känns som rent dagdrömeri.

Anonym sa...
16 juli 2009 14:47  

Harpoon,
Först, Gripen är säkert bra för oss i Sverige, för vi behöver inte mer än ett litet och lätt jaktflygplan, typ en halv F18. Såvida vi inte lovar att "Sverige ska inte stå passivt om grannland i Norden eller EU angrips", vilket vi faktiskt verkar ha lovat. Då behöver vi Gripen NG, F-35 eller F-18. Ingen av dessa har vi.
Gripen är i mitt tycke ett fantastiskt fint flygplan, det är inte det saken gäller.
För det andra, F-18 är kanske ett "gammalt" flygplan, men fullt konkurrenskraftigt. Australien valde nyligen att köpa fler F18 för att försvara sina intressen över Stilla havet och Indiska oceanen, de valde inte Gripen. Norge väljer inte Gripen, för det är inget plan som kan hålla stånd under längre tid över Barents hav.
För det tredje: Finland uppgraderar sina F18.
Fjärde: ett gammalt flygplan som F15 (1970) är idag i sin uppdaterade variant konkurrenskraftig med nyare modeller som Rafale och Eurofighter.
Du hänvisar inte till några källor.
Jag vägrar tro på att Gripen, ett enmotorigt lätt jaktplan på ynka sex ton, som inte ens har en AESA radar har samma kapacitet som ett dubbelt så stort uppgraderat finskt tvåmotorigt F18.
Särskilt med tanke på att finländarna har en mer seriös inställning till sitt försvar. Om du eller någon kan överbevisa mig så blir jag bara glad över denna sensation och svenska ingeniörers fullständiga överlägsenhet. Det borde förebåda en enorm exportsuccé. Förmodligen skulle SAAB köpas upp av Lockheed eller Boeing.
/Cherryberry

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade